30.08.2018 | 08:14
Baš sam sa suprugom imao veliku temu o tome kada je bila na godišnjem jer radi u zemlji gdje se daylight saving time ne prakticira. Uglavnom, po
ovoj stranici trenutno oko 70 % zemalja svijeta još mijenja satove s ljetnog u zimsko računanje vremena i obratno, a žena mi tvrdi da je čula od nekoga u Dubaiju kako je cijela stvar započeta inudstrijskom revolucijom u 20. stoljeću. Pa da se radnici zimi ne bi dizali u mrklo doba noći i tako počinjali dobar dio jutra tekućeg dana, a ljeti im u isto doba buđenja (uzmimo 5:30 sati) već bilo sunce na prozoru - odlučilo se uvesti dodatno računanje vremena. Ima li istine u tome - stvarno nemam pojma. Ali sudeći po imenu,
daylight saving time - neke istine u cijeloj priči vjerojatno i ima.
Ali da me potaklo na razmišljanje - jest. I ona drži kao i netko ovdje iznad da je pravo računanje vremena ono zimsko, i da u današnjem dobu - kada primat teške industrije u ukupnom zapošljavanju radnika više ne postoji - takav ustupak radnoj klasi koje tako i onako nestaje (ciljam na zanimanja za koja su se djeca u srednjim strukovnim školama školovala od '50-ih do ranih '90-ih godina prošlog stoljeća).
Tako da sam i ja u taboru koji drži da bi se (ukoliko sve gore navedeno zaista stoji) na razini kompletne EU, koju će potom slijediti i zemlje koje se teritorijalno nalaze u Europi, ali ne i u Uniji - trebale ukinuti taj famozni
daylight saving time.
EDIT:
JOHN, ne ulazim u nikakvu prepirku s tobom, daleko od toga - ali ja o tim crtama imam upravo suprotno mišljenje. Baš kako je autor posta htio reći - da su dokaz ranijeg doba kako se tada tokom godine računalo vrijeme.
EDIT 1:
Evo stranica kako je sve počelo - 1908. u Kanadi, baš čitam:
www.timeanddate.com/time/dst/history.html
EDIT 2:
Ipak sam u krivu. Ispada da se uvelo 1916. na većoj razini, i to zbog rastuće ulične rasvjete koju se htjelo racionalizirati jer im je gorivo (kerozin koji se u to vrijeme koristio) trebao za ratovanje u WWI.
Inače, zanimljivost sa stranice koju ću navesti ispod citata: "prva električna rasvjeta u gradovima počela se koristiti krajem 19. stoljeća i bila je poznata pod terminom električna svijeća, a razvio ju je Rus Pavel Yablochkov. Među prvim gradovima koji su dobili ovakav tip rasvjete bio je Pariz, koji je od tada poznat kao „grad svjetla“. Nakon Pariza, sustav jave električne rasvjete razvijen je i u drugim većim gradovima Europe, a zatim i Amerike."
art-rasvjeta.hr/vijesti/hrvatska/javna-r...ovjest#ixzz5Ped7CqFT