02.10.2018 | 10:28
energyman kaže:
zaposlen sam na puno radno vrijeme i neodredeno u jednoj firmi. Ovaj mjesec sam upisao i magisterij.
Kad kažeš "magisterij", misliš na diplomski studij (četvrta, peta i eventualno šesta godina studiranja) kojim se stječe titula tzv. magistra struke (npr. mag.ing, ili mag.oec ili tako nešto) kao iduća u odnosu na prvostupnika (bacc.ing, bacc.oec...)? Pretpostavljam da ne misliš na poslijediplomski znanstveni studij jer danas skoro više nigdje nema poslijediplomskog studija za magistra znanosti (mr.sc.)? Jer "magisterij" je poslijediplomski studij za magistra znanosti (taj koji praktički više ne postoji).
Pitam zato što nije ista stvar što se tiče tvog pitanja.
Zdravstveno i mirovinsko mi placa firma te sam na temelju njih osiguran. Moguca prava koja cu steci studiranjem ne bi koristio niti me zanimaju.
Studentska prava dolaze automatski ako upisuješ studij kao redovni student (zato je bitno radi li se o diplomskom ili o poslijediplomskom studiju) i ne možeš ih se "odreći". Ako studij upisuješ kao izvanredni student, onda nemaš studentska prava.
Zanima me je li to moguce (radisti na puno radno vrijeme i biti student) tj. legalno da se ne bi nasao u nekim problemima zbog ostvarivanja dvostrukog zdravstvenog recimo ili sl.
Moguće je jedino ako si studij upisao kao izvandredni student, ili ako si redovni student, a posao radiš preko student servisa. Inače se radi o poreznom prekršaju.
Nadalje, stari me obavijestio da bi me postavio kao direktora svoje firme iz xy razloga. Posto placu primam u prvoj firmi i osiguran sam kod njih, pretpostavljam da mi firma od starog ne mora nista isplacivati, ubiti sam ja samo na papiru? Bi li moglo biti nekih dodatnih problema kao i u gornjem slucaju.
Bi. Ne možeš biti direktor "na papiru". Direktor firme mora biti zaposlen u firmi. Ne moraš biti zaposlen na puno radno vrijeme, ali moraš biti zaposlen i plaćati doprinose. E, sad, možeš li se zaposliti u svojoj firmi DODATNO (mislim da je to najviše 2h dnevno, tj. 10h tjedno) i biti direktor, ili se moraš zaposliti na npr. pola radnog vremena (20h tjedno), to ne znam. To trebaš pitati nekog u poreznoj upravi ili nekog poreznog savjetnika.