26.12.2018 | 17:38
Žabac, ajde nemoj mi pričati o ronjenju na dah, molim te.
Koliko si ti zaronio? Metar? Pet?
Vidiš, moj rekord je 34.
Na dah.
Koliko je atmosfera u 34 metara, jel znaš?
Koliki je pritisak na kvadratni cm kože na 100 metara dubine? A koje su veličine pluća?
Koliko je istine u filmu Veliko plavetnilo?
Vidiš, ja odgovore znam jer sam se stvarno bavio time.
A za vlastiti post iznad sam i sam napisao da sam zajebo brojeve.
Ali na ronjenju na dah me nećeš dobiti - definitivno.
EDIT:
Jacques Mayol i Enzo Maiorca nisu bili suvremenici kao što je to Besson predstavio u inače fenomenalnom filmu. Niti se Enzo prezivao Molinari kao što je postavljeno u filmu.
Enzo je bitan za ronjenje na dah jer je prvi opovrgnuo tvrdnje doktora da čovjek ne može zaroniti na dah ispod 40 metara.
Mayol pak, je prva osoba na svijetu koja je zaronila na 100 metara uvevši jogu i tehnike disanja u cijelu priču.
Ipak, da neke doktorske priče ipak imaju smisla (kao npr. da mozak kojemu konstantno uskraćuješ kisik postaje "kvaran") možda dokazuje činjenica da se Mayol ubio.
Stanje bez zraka se zove APNEA. I u plućima, ako si se ikada pošteno pomlatio onda znaš - uvijek ostaje rezidualni volumen zraka. Kada te netko lupi u pleksus (točnije malo ispod pleksusa) izbije ti taj volumen zraka i ti ostaješ bez ičega i panično padaš na pod te se počneš gušiti. Jer koliko god ti mislio da si izdahnuo zraka, mozak ti uvijek ostavlja dio u rezidualnom djelu pluća.
Vježbanje ronjenja na dah je vježbanje upravo toga, znači ne širenja kapaciteta pluća kao pri trčanju (iako je rezultat i to), već rezidualnog volumena pluća.
Normalan muškarac nepušač koji se imalo bavi nekim sportom (uzmimo da jednom tjedno odigra nogač) ima kapacitet pluća od 4.5 litara. Pušače neću spominjat jer se spuste na dvije tijekom desetljeća. Ronioci na dah imaju kapacitete pluća između 7,5 i 8,5 (pa i više) litara.
APNEA se dijeli na STATIC i DINAMIC.
Dok static možeš vježbati i doma u lavoru ( a obaraš rekord u bazenu držeći se za rub), dinamic se dijeli na tri glavne podgrane - constant weight, što znači da s istim teretom utega na remenu zaranjaš i izranjaš na dogovorenu dubinu bez ikakve pomoći osim peraja za ronjenje na dah (ili dviju ili monoperaje). Slijedi apnea variable, i najluđa apnea no limits.
Variable je ona u kojoj sam ideš dolje, a balon na sanjkama te vraća na površinu - dok je no limits ona u kojoj te uteg na sanjkama vuče dolje i balon na istima vraća gore. Ti si tu "samo" da izdržiš sve te izmjene atmosfera.
E ta je disciplina prikazana u Le grand Bleu.
Iako, ako ćemo iskreno - fizički je najzahtjevnija i po meni najteža ova prva - jer ti za zaron treba 20 posto energije, a za izron 80%.
A ako umreš, umireš tik pod površinom vode.
I još jedna stvar, za razliku od scuba ronjenja, u ronjenju na dah nema kesonske bolesti.
Možeš izranjati brzinom kojom hoćeš, pluća se sama povećavaju i nećeš završiti u barokomori.
Jedna atmosfera je na 10 metara, i svakih 10 metara ide još jedna. Zrak izjednačavaš pritišćući nos (zato oni čepići za nosnice) i upuhujući ga u uši da ti ne pukne bubnjić. Što si dublje, to manje trebaš to raditi. Na prvih deset metara dubine tri puta, do 20 možda dva, 30 jedan - ne znam zašto - ali tako je... Veliko plavetnilo postaje veliko crnilo nakon 30-ak metara, a na 100 metara pluća odrasle osobe su veličine - šake.
Otkuda ovo sve znam?
Ljetovao sam i išao u školu ronjenja sa Curavićem, koji koliko god da je u nekim stvarima prizeman o ovome zna jako puno. Na kraju krajeva, nije uzalud postavio constant weight rekord u ledenom fjordu Norveške.
I zaključno - opaska ti ne stoji. Jer po tome bi i ti mogao zaroniti na 50 metara. Ti ljudi prvo meditiraju, onda se bave godinama savladavanjem dvostruke tehnike udah/izdah (primjerice 20 sekundi lagano udišu zrak, 40 sekundi ga ispuhuju), a kada idu na obaranje rekorda, drže se za kvadrat bovu koja je vezana špagom na kojoj je na svakih deset metara čvor a na dnu uteg da uže stoji ravno i da oni rone kraj njega kako ne bi ronili u koso. Imaju i satove sa dubinometrima, maske su se počele izbjegavati jer i u njih moraš kroz nos upuhivati zrak, pa se nose plivačke naočale ili ronilačke leće. I prije samog zarona, nakon jedno pola sata što se drži za bovu i upuhuje zrak u sebe kratkim i brzim udasima, krene ronjenje. Ne da mi se tražiti rekorde, ali u no limits već i žene odlaze debelo ispod 100 metara.
Evo, pogledaj koje su to brojke. A koliko ih je umrlo pokušavajući, i to je prilično velik broj. Zašto svi umiru tek kada dođu do metar pod površinom vode, nikada nisam uspio saznati.
en.wikipedia.org/wiki/Freediving#Competitive_apnea