08.03.2019 | 10:06
Oni stariji među nama sjetiti će se kada smo se ranih devedesetih prebacivali sa krovnih telefonskih linija na podzemne, pa su na kućanstva ugrađivane HPT metalne kutijice u kojima su postavljene bakrene parice. Nedavno sam napisao na Vikalici da mi je prije mjesec dana doma došao čovjek iz T-Coma, i tražio potpis ukoliko želim ugrađivanje optike. Potpisao sam, pitao ga kada bi to bilo moguće očekivati - a on mi odgovori - na proljeće.
Kad, neki dan dolazim doma i skužim da po ulici, u milimetar ravnini dna i vrha metalne kutije za parice, ljudima na kućama stoji (ovaj puta izbočena) kutija na kojoj piše T-Com. Ali, kakve sam već sreće, kod mene doma je pri dnu kuće postavljan nekakav ukrasni kamen, koji prema sredini površine postaje najdeblji. I naravno, kako se tipu nije dalo zajebavati tri puta tuknuti dio kamena i postaviti kutiju kako spada - sada imam ovo.
/Users/dalibor/Pictures/Photos Library.photoslibrary/resources/proxies/derivatives/19/00/19b3/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_19b3.jpg
Inače, tako i onako je razvalio kamen s lijeve donje strane metalne kutije, i to uopće nije problem ponovno staviti natrag. Žalio sam se, da hoću da mi izgleda kao i na svim ostalim kućama (ravno jedna uz drugu kutiju, a ne kao da ju je postavljao pijani početnik). I dođu za dva dana šljakeri, ali oni nisu ta ekipa. Oni samo provlače optiku do kuće. Pitam ih, da barem to znam, za koliko će se voditi da imam optiku, vele oni - "par tjedana, možda mjesec i pol dana. Prištekani jeste, sada je do baze." - dodajući kako samo u Zagrebu imaju za postaviti optiku na 40.000 kućanstava. A još sam tada na Vikalici napisao da moraju postaviti u svim većim gradovima HR do kraja 2020., da će internet neko vrijeme ići paralelno na parice i optiku, a onda se parice napuštaju.
Ovo ljude koji nisu opsesivno kompulzivni ne bi smetalo - al mene baš jebe u mozak. Slika i prilika našeg rada ako ga netko ne nadgleda. A ovo da je pare koje je povukla Hrvatska iz EU fondova Vlada ponovno poklonila T-Comu - nakon svih onih peripetija 2000-ih kako su gradovi trebali biti vlasnici kablova - za to stvarno nemam komentara. (iako oni tvrde da se možeš spajati na bilo kojeg operatera koji nudi optiku jednom kada ćeš je imati uključenu, ali opet će T-Com pobirati neku naknadu, zar ne?).
EDIT:
Na slici se ne vidi - ali na dnu ovih kutija za optiku su tri ulaza za kablove, svaki sa čepom na šaraf. No oni će takvi ostati zauvijek jer su majstori rokali metalne kutijice iznutra i plastične bušili s lijeve strane i tako ih povezali. Mislim da u originalu nije tako zamišljeno, ali ok...
Uglavnom, ovo nije toliko pisano zbog šlamperaja na mojoj kutiji, koliko zbog vas koji živite u gradovima, kućama ili manjim zgradama, i nemate optiku - čisto da vidite kako će to izgledati. I stvarno ne stoji ništa. Sada sam na Optimi i oni ne nude optiku, ali ako bih izabrao ponuđača koji nudi, onda on ugrađuje optiku od kutije do sobe u kojoj će biti ruter - isto free.