23.11.2020 | 14:31
Evo da dam doprinos temi.
Rusty, Daddo i ostali znaju koliko sam muke i problema imao sa tim da dobijem optiku. Hostanje usluga preko A1 parice sa 28/1 je bilo katastrofalno
Prvo veselju nije bilo kraja kad sam naipao na objavu namjere gradnje svjetlovodne mreže 13.9.2020.
Nakon toga je sam nekoliko puta zvao SZK da vidim razvoj situacije, naravno ništa od toga.
Krajem 9. sam vidio kolute optičkog kabla i radnike sa dizalicom koji postavljaju kutijice na rasvjetnim stupovima - oduševljenju nije bilo kraja.
Predviđeni rok dostupnosti mreže 31.10.
Prošlo je nekoliko dana i došli su mi postaviti kabel na kuću i napraviti terminiranje na ormariću gdje je postojeća parica.
Iako sam inicijalno htio da mi optika dolazi podzemno, rekli su mi da podzemni vodovi dolaze u drugoj rundi sljedeće godine, tako da je bilo samo majstore - buši!
Nakon toga je sve stalo, ni majstora ni tehničara na vidiku.
Zvao sam tuitamo SZK, napravili smo zahtjev za spajanjem i rekli su mi da će me kontaktirati tehničar. Naravno da se to nije desilo pa sam sam nekoliko puta zvao SZK i 2 agenta su kao pokrenula zahtjev dodatno jer njihov prošli kolega niej to napravio
Prođe 31.10. idalje ništa. Zovem ponovno SZK i kažu mi da ranije ni nisu mogli poslati zahtjev jer mreža nije bila aktivna. Neki fini gospodin sa druge strane telefona mi je aktivirao zahtjev i za 2 dana me zove agentica odgovora li mi neki termin.
Mislio sam si sve super, a kad tamo šipak.
Ovi što su postavili ormarić na kuću nisu napravili terminiranje da se tehničar samo upikne na konektor. Tako da je bezveze dolazio, poslikao, poslao u centralu i to je to.
Dva tjedna sam zvao SZK da netko dođe spojiti da bi na kraju sreo iste radnike od prije u drugoj ulici i zmaolio da dođu to spojiti.
I tako nakon hrpe natezanja 19.11.2020. dolazi tehničar, postavlja nit, postavlja ONT i ruter te se meni fino SpeedTest podigao
najviše me iznenadila nit koja je toliko tanka da se ni ne vidi, jer sam mislio da će mi sad nekakva čuda kanalica razvlačiti.
Oprema
Uzeo sam osnovni paket za probu 100/20.