11.09.2019 | 17:46
Slatko sam se nasmijao kako je @drlovrić komentirao dSLR i kameru na mobitelu.
Kad sam rekao da mobitel daje dobre slike, mislio sam kako je to kompliment, a nikako kritika.
Sad da objasnim na primjeru Huawei P30 Pro (koli je hvaljeni "do neba") i NIkon D3200 (dno Nikon ponude 2012 godine).
Prvi ima 40 Mpix senzor, ali isporučuje 10Mpix slike, drugi ima 24Mpix senzor i takve slike isporučuje.
Veličina senzora prvoga je 44mm2, drugoga 384mm2
Prbi ima 4,3 um2 veličinu piksela (ako se uzme da jedan piksel čine 4 piksela koji su u kvatretu), drugi ima 16 um2 (inaće su podatci manji jer postoji i razmak između samih piksela)
Skoro 9x veći senzor i skoro 4x veći piksel.
1. količina svjetla koja padne na veći piksel mora biti 4x veća kod manjeg piksela (zato su u "zvizdan" slike odlične)
-kako količinu svjetla ne možemo povećati, možemo pojačati signal koji izlazi iz senzora, a usput pojačavamo i šum što ne želimo.
(svaki senzor rađen je s jednom optimalnom osjetljivošću i on je ISO 1200-1600)
2. Objektiv koji je kod mobitela većinom širokokutni zbog prirode stvari polje dubinske oštrine je vrlo veliko i oštrina je prihvatljiva od koji metar ispred mobitela do beskonačnosti - nerjetko su plastični
Objektiv kod dSLR-a daleko je kvalitetniji pa je i oštrina veća.
3. Procesiranje i postprocesiranje
-kod mobitela se sve događa u samom aparatu i kasnije popravljanje je dosta suženo
-dSLR pak isporučuje sirovi format koji je dosta fleksibilan u kasnijoj obradi (WB, veći dinamički raskon, 12, 14, 16 bitne boje, podešavanje oštrine, nema kompresije, može se kovertirati u druge formate)
4. Brzina okidanja u odnosu na kvalitetu fotografije