30.09.2019 | 16:13
Ovu temu otvaram ponukan brojnim upitima kolega s posla i nekih članova Jabučnjaka jer iako je Xpenology zajednica vrlo široka i aktivna, jednostavnu uputu kako ga postaviti nije lako naći. Uglavnom su one vrlo opširne i prepune stručnih termina i "ako ovako onda onako" terminologije pa se čovjek lako pogubi. I meni je trebalo nekoliko dana pokušavanja da shvatim kako je u uputama koje se mogu naći u bespućima Interneta, navedeno beskrajno mnogo nepotrebnih informacija te da je instalacija prilično jednostavna.
Originalna Synology rješenja su u obliku posebnog hardware-a uz koji dolazi i DSM "operativni sustav" koji je ustvari zlata vrijedan, a Xpenology rješenje omogućuje nam da taj dragocijeni DSM upogonimo na PC kanti i počnemo koristiti njegove blagodati.
Ja ću opisati samo inicijalno postavljanje modela DS3615xs s DSM 6.2 verzijom.
Što je Xpenology
NAS rješenje izvedeno iz originalnog Synology rješenja.
Koje su prednosti naspram Synology
Sami odabirete CPU, RAM, MBO, dok kod originala to ovisi o modelu, a ne moram posebno napominjati da s performansama onda i cijena eksponencijalno raste. Višestruko je jeftiniji.
Koje su mane naspram Synology
- Nemate tehničku podršku koja je izuzetno dobra i brza (isprobano),
- nemate mogućnost lagane nadogradnje DSM-a već se to radi migracijama kada netko napiše novi bootloader (ovo i nije posebno važno),
- aplikacije koje prolaze preko Synology servera potrebno je instalirati "alternativnim" načinom
Krenimo na postupak, ali prvo nekoliko napomena.
- Potrebno vam je Windows računalo.
- Postupak koji ću opisati podržava samo Intel procesore.
- Nije sigurno da podržava baš sve Intel procesore (svaki i3, i5, i8 i Celeron koji sam probao je radio). Ne pitajte koje sam procesore isprobao jer ih imam toliko da ne znam.
- Nisu podržane sve matične ploče (sve Gygabyte koje sam probao rade, a Asrock kako koja). Ne pitajte koje sam ploče isprobao jer ih imam toliko da ne znam.
Moja konfiguracija:
Synology DS3615xs, DSM 6.2 na:
CPU: Intel i3-4170 3,7 GHz
MBO: GIGABYTE GA-H81M-S
RAM: Kingston DDR3 8 GB
HDD: WD Blue 4TB x1
WD Blue 1TB x2
WD Green 2TB x1
Thumb Drive: Kingston DT50 16 GB (može i 4 GB)
POSTUPAK
Potrebni podaci:
1. MAC adresa matične ploče (ona koja obično piše na ili uz LAN konektor na matičnoj ploči).
2. VID i PID oznaka USB flash memorije s koje će se pokretati Bootloader. (
xpenology.club/read-vid-and-pid-usb-stick/)
3. Serijski broj Synology uređaja koji želiš simulirati. U ovom slučaju DS3615xs. (
xpenogen.github.io/serial_generator/index.html)
Potrebni alati:
OSFMount (
www.osforensics.com/tools/mount-disk-images.html)
Win32DiskImager (
sourceforge.net/projects/win32diskimager/)
Potrebne datoteke
Bootloader - synoboot_3615.zip (
mega.nz/#F!yQpw0YTI!DQqIzUCG2RbBtQ6YieScWg!TM4QVAob)
DSM - DSM_DS3615xs_23739.pat (
archive.synology.com/download/DSM/release/6.2/23739/)
Postupak kako ga ja radim:
1. Iz arhive synoboot_3615.zip izvuci synoboot.img
2. OSFMount alatom mountati synoboot.img, particiju od 15.0 MB. Obavezno isključiti opciju "Read-only drive".
3. Na mountanoj particiji editirati \grub\grub.cfg
4. Izmijeniti sljedeće linije koristeći svoje podatke i zapamtiti promjene:
set vid=0x0927 (mijenjati samo znakove iza x)
set pid=0x1688 (mijenjati samo znakove iza x)
set sn=2734LMN582102
set mac1=408G5C4CE563
5. Dismountaj synoboot.img
6. Koristeći Win32DiskImager zaprži synoboot.img na USB Flash drive
7. Disk(ove) koje mislimo koristiti, prije spajanja na konfiguraciju potpuno izbrisati.
8. Umetnuti USB s bootloaderom u računalo i pokrenuti ga. Odgovarajućim tipkama pozvati Boot Menu i odaberi UEFI ili non UEFI boot ovisno o konfiguraciji koju koristimo. Ako ovdje bootamo na neodgovarajući način, kasnije nećemo moći instalirati DSM jer neće pronalaziti uređaj na mreži.
Dalje sve radimo s nekog drugog računala, a Xpenology možemo spremiti u ormar
9. Pronaći novi Synology na mreži -
find.synology.com/
10. Kod instalacije DSM odabrati Manual Install koristeći DSM_DS3615xs_23739.pat koji smo prije skinuli.
11. TA-DAAAAAAAM! To je to
NAPOMENA
Ako točka 9. ne pronalazi uređaj, pokušaj bootati na drugi način - UEFI ili non UEFI.
Ako ne pronalazi diskove izvadi ih i potpuno izbriši (ne krpom nego podatkovno
)
Nadam se da ćete imati koristi od ovoga.