Apple među optuženima!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple među optuženima!

22.12.2019 | 16:12
The lawsuit accuses the companies of aiding and abetting in the death and serious injury of children who they claim were working in cobalt mines in their supply chain. [...] It is the first time that any of the tech companies have faced such a legal challenge.

[edit]
One of the central allegations in the lawsuit is that Apple, Google, Dell, Microsoft and Tesla were aware and had “specific knowledge” that the cobalt they use in their products is linked to child labour performed in hazardous conditions, and were complicit in the forced labour of the children.

www.theguardian.com/global-development/2...cobalt-mining-deaths

Koristeći apple, google ... proizvode sudjelujemo u lancu proizvodnje koji uključuje teški rad djece.
Don't be evil!
Think different! ...

Ethical consumers! Sugar Boycott!

Eto tako ...
22.12.2019 | 16:47

Istina boli, ali je istina. Sudjelujemo i suučesnici smo.
22.12.2019 | 21:39
I što možemo kao pojedinci? Jedino medijska hajka jer većina ljudi neće odbiti kupovanje nove điđe radi toga. Vjerovatno se neće ni zamisliti.
Netko će od ovih velikana napraviti donaciju u humanitarne svrhe i to je to. Idemo dalje
23.12.2019 | 02:52
Korado Korlević se osvrnuo na ovo u zadnjoj radijskoj emisiji Explora.

Uglavnom, ispada da se gotovo bilo koji uređaj s baterijama, tako gledano, može smatrati "odgovornim" za rad djece u rudnicima kobalta.

I sada se postavlja pitanje do kuda seže odgovornost neke tvrtke i može li ta odgovornost biti više razine od razine odgovornosti neke suverene države koja to svojim zakonima omogućuje? Jer koje su tu zapravo opcije? Možda da Apple, Google, Microsoft i Tesla (+ sve ostale tvrtke tog tipa) osnuju svoje paravojne jedinice i napadnu Kongo? Ili da iz bojkota prestanu proizvoditi uređaje s baterijama?

Mislim da ovakve stvari ne bi trebale biti na razini korporacija, nego na razini UN-a. A druga je stvar što je UN izgubio stvarnu moć kakvu je nekada imao, u doba nesvrstanih i kada nije bilo Trumpa koji namjerno oteže plaćanje članarine UN-u, pa im isključuju struju i slične sramote. Ah, kakav zbrkan planet.
23.12.2019 | 03:17
Apple je za razliku od mnogih nešto počeo poduzimati po tom pitanju od 2017.

This child being abused in a cobalt mine is why Apple is trying to fix the mining business

Child Labor Revelation Prompts Apple to Make Supplier Policy Change

Ako ćemo ići bojkotirati, onda moramo izbaciti sve na baterije kako Davor kaže, a možemo samo zamisliti što se dešava u kompanijama koje uopće nisu pod povećalom javnosti i novinara, a takvih je većina.

Da, prozivka je potrebna, odgovornost još i više, ali zašto nitko ne proziva ove kompanije koje drže većinu vlasništva nad zalihama kobalta?
top 5 cobalt miners for 2017
23.12.2019 | 10:21
Kongo suverena drzava?!? Da fuck!??
Nije Kongo izvor problema, da nema potražnje, nametanja cijena itd ... ne bi se u Kongu radio to sto se radi. Apple itd su u puno mocnijoj poziciji stoga i imaju vecu odgovornost.

Mozemo kao konzumenti nesto ... o tome govori zadnji link koji sam stavio.

I mislim da je relativiziranje tipa
ispada da se gotovo bilo koji uređaj s baterijama, tako gledano, može smatrati "odgovornim"
nacin da si olaksamo zivot i ne moramo o ovome brinuti. Jedno je za neku firmu ne znati da to radi samo sumnjati itd, a drugo je kada znamo da je nesto aktualna praksa proizvodjaca cije proizvode koristimo, pa onda nastavljamo koristiti jer nam je zgodnije.

Mislim treba prozvati sve koji su odgovorni svakako, to sto je netko optuzen ne izuzima ostale.
Bojkot Applea nije samo bojkot applea ... nego salje poruku sire.
23.12.2019 | 11:27
Haha, evo počni bojkotirati Google od danas, nemoj koristiti niti jedan njihov servis, bojkotiraj i Apple i Microsoft, a čisto sumnjam da Samsung, Huawei i slični koriste čarobne baterije s Marsa, dakle bojkotirajmo 21. stoljeće, ispada da jedino Amiši nemaju moralnu odgovornost, svi drugi u razvijenom svijetu su u tom lancu.

Apple je tu još najkorektnija kompanija, barem po svemu što sam čitao do sada kako hendlaju takve probleme kada se pojave, a kako su najveći, logično da su prvi pod lupom. I da Apple sada bojkotira tog proizvođača baterija jer on u lancu koristi taj i taj izvor sirovina, imao bi baterije lošije do konkurencije i onda se u praktičnom životu pitanje svodi na: želiš li svoj novac dati za mobitel s lošijom ili boljom baterijom, ovisno o tome koliko je etičan izvor sirovina?

Još nisam vidio test mobitela koji se bavi hardverom na takav način, zamislimo naslov: "iPhone 12 lošije baterije od Samsunga 12, ali njegova baterija koristi sirovine bez dječjeg rada" - ili "iPhone 12 je 200 € skuplji od Samsunga 12, ali koristi etične baterije, kupite skuplji i imajte mirnu savjest."

Ok, možda kao društvo dođemo i do toga.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 36 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, IgorD, jura22, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (722)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO