10.03.2020 | 11:44
Da, Dolby Vision.
A sada nađi HDR10 na PHILIPS tv-u koji nema Ambilight. Mislim da ćeš teško to naći, no nisam siguran. Čisto jer su ga u početku nazvali - Ambilight.
A zašto nisi naišao na Dolby Vision sam objasnio. TV proizvođači ne žele plaćati Dolby-u naknadu za njihovu (navodno puno bolju) verziju HDR-a, jer ih košta - dok im je HDR10 besplatan.
PS:
Što se Ambilighta tiče - u početku je to stvarno bila Philipsova oznaka da je TV opremljen HDR-om. Još tamo 2017. - kada je 4K bio novotarija, a HDR pogotovo. Nisam siguran za danas, ali mislim da onaj PHILIPS TV koji nema oznaku Ambilight (ambient light - što možda i nije isto kao i HDR u punom smislu) - tada nije niti bio opremljen HDR-om. Niti onim prvim falšim (HDR+), niti ovim pravim (HDR10).
No, ovo su podaci koje sam znao kada sam ja kupovao 4K TV, kada je puno članova mislilo da je to još jedno novotarijsko sranje poput 3D i da neće zaživit. Sjećaš se onih postova. To je bio kraj 2017. godine.
A ja sam nekako razmišljao, možda baš zbog Apple retine, da i TV-i moraju pojačati rezu. Još je SONY izbacio PS4 Pro, koji je imao i HDR10 i 4K,Japanci su najavili da će Olimpijske igre 2020. prenositi u 8K - i to mi je bio dovoljan znak da se TV industrija definitivno nepovratno kreće u tom pravcu nakon fijaska s 3D-om.
OK, kupio sam prvog mačića koji je za ove vaše mašine krntija, ali meni je OK. Koristim ga za PS4 i HBO GO, te mi je gušt YouTube s telefona prebaciti na TV preko WiFi-a.
Samo taj TV koji sam onda platio 5000 kuna danas (još i bolji) stoji 2500 i ima pravi HDR10 (te je serija sedam). Ja imam Samsung dijagonale 40" serije 6, opremljen sa 4K, HEVC-om i s tim lažnim HDR+. A taj daljinski (ako je to taj za koji pričaš) je onaj (u mom slučaju plastični i bez glasovne opcije) koji nema nego pet tipki i krug. Meni se sav izlizao, a to mi se nikada nije desilo s nijednim daljincem. Nema nikakvih natpisa (volume, +/- i to...). Doduše, vjerujem da je metalni bolji, ali ovaj moj je što se oznaka tiče ispao užas. Srećom pa nema puno tipki pa sam ih sve popamtio dok su se oznake izbrisale.
Evo ti link koji objašnjava razliku između Dolby HDR-a i HDR-a 10.
www.displayninja.com/hdr10-vs-dolby-vision/