04.04.2020 | 23:57
m@xym kaže:
@Dijete
A šta ćeš, klasa optimist.
Inače, strukom nisam vezan za hotelijerstvo, ali ne brinem se ni za turizam, čim ovo prođe, ljudi će jedva čekati da negdje otputuju.
To je sigurno. Ali ako to ne bude ovog ljeta, mi to nećemo dočekati.
@smayoo
Brojka od 100.000 izdanih e-propusnica nije moj dojam, nego javno objavljen podatak koji, barem do ovog trenutka, nitko nije demantirao.
To je brojka. Tvoj je dojam da je to OK, a moj je da nije. A nije, zato što značajan broj firmi i ljudi (vjerojatno ne puno manji od tih navedenih 100.000) nije imao pristup serveru, a ne bi ništa značilo da je rok za uvođenje bio nekoliko dana dulji. Oni to nisu učinili iz tog istog policijskog razloga na kojem i ti inzistiraš - da nekoj svrsi služi da se neprekidno tilta i maltretira ljude koji pokušavaju poštivati pravila, a onima radi kojih se to radi se živo fućka, rade i dalje po svom.
Umjesto da se policija bavi njima, po naređenju maltretira sve one koji pokušavaju održati kontinuitet posla, a svakih tjedan dana gube po dva dana na promjene pravila.
A kad sjebemo gospodarstvo do dna, onda će penzioneri moći mirne duše umrijeti od gladi, jer prije toga nisu umrli od corone.
I sad bih ja, da sam zločest, trebao reći: ne nego smo trebali pustit stare, bolesne (i jedan dio mlađe populacije) da poumiru, i da nam se zdravstveni sustav konačno raspadne na proste faktore?!
Bez obzira na tu jezičnu figuru, ti jesi zločest jer si upravo to i rekao.
Zar zaista iskreno misliš da ništa između te dvije krajnosti nije moguće? Dakle, nema nam druge nego - ili sjebati gospodarstvo do temelja, ili imati potpuni raspad zdravstvenog sustava i tisuće mrtvih? Nema sredine? Nema rješenja u kojem bi bilo možda 10% više oboljelih, a da bi restrikcije na gospodarstvo omogućile barem da se ljudi koji smiju raditi stignu organizirati?
Jer - mislim - što smo ovim postigli? Kako si sam rekao, u Splitu je bolest podivljala,
uz sve te mjere. Dakle, ljudi tamo jednostavno NE POŠTUJU NIKAKVE MJERE. A mi smo ovdje žrtve toga što se netko s tom manjinom nadmudruje umjesto da ih sankcionira.
A, tko nam garantira da nam se ista stvar ne bi dogodila i da smo pustili coronu da odradi svoje, pobije par posto stanovništva i izazove totalni kaos i paniku, koja bi posljedično izazvala iste ili slične gospodarske učinke?!
A zašto bi nam netko trebao to garantirati? Zar ne bismo trebali imati dovoljno pameti da sagledamo i srednjeročne, i dugoročne posljedice svojih odluka, a ne samo ove za idućih tri mjeseca? Pa ako sagledamo sve posljedice, zar ne bismo trebali barem pokušati misliti dalje od toga i pokušati barem nešto spasiti?
To opet ne znači da su stavovi i mišljenja za koja se zalažeš ispravni.
Aha. A ispravnost mojih stavova i mišljenja određuje - tko?
Harry Callahan je u jednom od tih filmova imao rečenicu "Opinions are like assholes. Everybody has one."
Dakle, ja imam svoje, ti imaš svoje. Možemo ih razmjenjivati, diskutirati, argumentirati. Zauzimati stav "tvoje mišljenje nije ispravno" je na razini... ne znam... Evo, ti odaberi - 3. ili 4. razreda osnovne škole?
Apsolutno. Siguran sam da i ti znaš razliku između pojma "govno" i "pas se posro".
Veliš, tebi je: zatajenje informacije, isto što i iznošenje lažne tvrdnje?!
Da. Oboje je izbjegavanje istine.
A otkud ti znaš koliko je, od tih 100.000, dobilo propusnicu bez problema? Pisalo je u 24sata?
A gdje sam ja napisao da to znam?! Može citat?
Naravno. S'il vous plait...
Slično je i sa ovim, netko ima problema, kao ti, netko dobije dozvolu bez problema (kao onih 100.000 što nas "lažu").
Naravno da znači da je loš. I da treba itekako biti bolji. Trenutno ih ne zanima ništa drugo nego pandemija. A kad to završi, onda će reći da je ekonomska apokalipsa proizvod te pandemije i da oni nisu ništa krivi za to.
Znači, naš sustav je loš, jer ti tako kažeš, iako smo pri samom dnu po broju zaraženih/umrlih, zdravstveni sustav normalno funkcionira, trgovine i sustav distribucije hrane uredno radi...
Koliko dugo? S kojim novcem? Što misliš - što ćeš ti i tvoja obitelj (isto kao i ja i moja) jesti na jesen? Novac sigurno nećeš, niti kamene zidove.
Sjećam se jedne teške i čemerne priče iz rata. Mamina prijateljica je sa svojim sinom ostala sama u opkoljenom Sarajevu. Da ne pričam čitavu tešku priču, samo jedna sličica - nakon dosta traženja, našla je nekog tko je bio spreman dati 20 (dvadeset) jaja (kokošijih, običnih) u zamjenu za Steinway koncertni klavir.
Neće biti tako drastično, nadam se. Ali napravi sad svoju obiteljsku matematiku. Zbroji svu likvidnu ušteđevinu koju imaš sada, pribroji tome sve što ima koliko-toliko utrživu vrijednost (zlatninu i slično). Aute, elektroniku, namještaj, kuću, stan, to sve možeš o klin okačiti. Dakle, živa lova (ona u rukama, ne u banci) i zlato. I onda izračunaj koliko će ti potrajati pod pretpostavkom da prestaneš plaćati sve režije i kupuješ isključivo hranu, uz neke očekivano visoke cijene (kruh, recimo 40-50 kn, i tako...).
Baš me zanima, kako to izgleda sistem koji je dobar i u kojoj je to državi primjenjen, ako je ovo loš sustav.
Države od kojih obično kopiramo rješenja nisu ni približno u sličnoj situaciji. Ako nisi, pročitaj moj prethodni post na temu turizma.