04.04.2020 | 16:23
m@xym kaže:
smayoo kaže:
Naravno da znam. Razgovaram s ljudima.
Naravno da "znaš", jer misliš da je "razgovor s ljudima" dovoljan da skupiš dovoljnu količinu podataka za to što tvrdiš.
Točno tako. Kad vidim da mi ne radi taj servis, napravim što i svaki normalan čovjek. Ne zaključim, na temelju naslova iz 24sata, kako sam ja jedini pogođen digitalnom kletvom pa izdavanje propusnica radi cijeloj Hrvatskoj, a samo meni ne. Nego nazovem dvadesetak drugih poduzetnika u Rijeci i okolici. I kad ustanovim da NITKO nije prije petka oko podne uspio ishoditi propusnicu za svoje ljude, onda *ZNAM* da servis ne radi.
Da sam nazvao 20 ljudi pa da mi je makar jedan jedini rekao "da, evo, meni je sve prošlo iz prve, naklikao sam 10 propusnica za 10 ljudi, sve u 15 minuta ukupno", možda bih posumnjao u svoj statistički uzorak pa nazvao još dvadesetak ljudi, da vidim. Ali na 20/20 nemam dvojbe - *ZNAM* da taj servis ne radi.
U stvarnosti ne znaš praktično ništa, nego si stvorio vlastiti dojam, koji se u velikoj mjeri razlikuje od onoga to možemo vidjeti i pročitati.
A ti nisi stvorio vlastiti dojam na temelju naslova s 24sata? A čiji si dojam stvorio? Božinovićev?
Ako tebi ne radi, onda ne smije raditi nikome, i tko god tvrdi drukčije, laže?!
Stvarno???
Ako meni ne radi, onda to znači ne radi svima. Ako ne radi meni i još 20 ljudi, onda - ne radi. Zašto bi to značilo da smatram da ne bi smjelo raditi nikome? Daj Bože da je svima radilo. Ali ako je korištenje te usluge neposretni imperativ, onda usluga ne radi, ako ne radi *SVIMA*.
Nisam je ja ni smislio, ni tražio, niti sam odredio da je rok primjene nekoliko dana. Oni koji su to napravili imali su odgovornost da osiguraju punu funkcionalnost. Dokle god to nisu postigli - usluga nije radila, jer nije radila *SVIMA* koji su je dužni koristiti.
Mi smo svakako i imali sreće, i odabrali stategiju koja, iako jako šteti gospodarstvu, donosi rezultate, i to cijelo vrijeme.
A kad sjebemo gospodarstvo do dna, onda će penzioneri moći mirne duše umrijeti od gladi, jer prije toga nisu umrli od corone.
Ja, srećom, nisam u takvom položaju, jer radim u velikoj firmi, (...) ali to ne znači da mi nije jasno u kakvoj su situaciji oni ljudi koji moraju raditi da bi zaradili novce i imali od čega podijeliti plaće.
Pa ne vidim baš da ti je jasno...
Uostalom, ako sve ovo potraje duže od par mjeseci, svi ćemo bitu u istoj kaši.
Fkt utješne riječi.
Svi ćemo ionako biti u istoj kaši pa što bi se onda borili. Bolje da lijepo svi sjednemo pred TV i internet i pričekamo da dođe taj trenutak, jel?
Ako si ti u goroj situaciji, to ti ne daje za pravo da pričaš o "psihozi" koje nema, i da "pljuvaš" po odlukama koje su "loše" po tvom mišljenju, ali ipak daju rezultate.
Svaka odluka daje neke rezultate. I svatko ima pravo dati svoje mišljenje i kritiku. Ne smatram da "pljuvam" ("pljuvam"?
) po tim odlukama, nego smatram da dajem argumentiranu kritiku. Zašto je ne bih smio dati? Jer tebi ide na živce da netko stavlja kritiku na odluke stožera civilne zaštite? A zašto si toliko tankoćutan? Nisam jedini, nisam ni najeksponiraniji, a sigurno nisam ni najglasniji. Imaš po medijima koliko hoćeš kritika na te odluke od strane lokalnih samouprava, pa i od lokalnih stožera civilne zaštite, i policije, i koga hoćeš, jer su odluke ishitrene i, na ionako tešku situaciju, stvaraju još dodatne teškoće, pritiske i nervozu na izvršitelje na terenu. Ne na nas, koji smo kolaterlane žrtve tog nadmudrivanja između CZ i manjinske grupe idiota koje b.k. z cijelo ovo stanje, nego na ljude koji trpe najveći teret ove situacije.
I isto tako ti ne daje za pravo da se zalažeš za najavljivanje restriktivnih mjera kao bolje riješenje od uvođenja istih u što kraćem roku, i bez najave.
Ne daje mi pravo? Ma hajde? Tko mi ne daje to pravo? Ti? Stvarno?
Ako je poanta u tome što nisu objavili broj pokušaja dobivanja propusnica, onda ne lažu, nego prikrivaju istinu. Valjda znaš razliku između ta dva pojma?!
Apsolutno. Siguran sam da i ti znaš razliku između pojma "govno" i "pas se posro".
Kada su uveli fiskalizaciju, prvih par dana je bilo dosta problema, ali sustav je ipak radio.
Slično je i sa ovim, netko ima problema, kao ti, netko dobije dozvolu bez problema (kao onih 100.000 što nas "lažu").
A otkud ti znaš koliko je, od tih 100.000, dobilo propusnicu bez problema? Pisalo je u 24sata?
Svaki sustav je onoliko dobar koliko je dobra najslabija karika u lancu. Uvijek je bilo tako, pa i sada, da oni koji se pridržavaju pravila ispaštaju zbog onih koji ta pravila žele izigrati.
Ali to opet ne znači da je sustav loš, no naravno, ne znači i da ne može biti bolji.
Naravno da znači da je loš. I da treba itekako biti bolji. Trenutno ih ne zanima ništa drugo nego pandemija. A kad to završi, onda će reći da je ekonomska apokalipsa proizvod te pandemije i da oni nisu ništa krivi za to.
Slažem se sa tobom da su neke stvari mogle biti i bolje izvedene, pitanje je samo da li su mogle biti izveden bolje u tako kratkom vremenu.
Naravno da su mogle biti bolje izvedene. Nisu odabrali najbolji način, nego onaj koji je njima trenutno najlakši, potpuno zanemarujući dugoročne posljedice.
Što točno znači "izgleda da ne ide"? Imaju više umrlih od nas? Imaju li pretrpane bolnice? Dolaze li odande katastrofične slike kao iz Italije ili Španjolske? Ili kao iz USA?
Na ovo ti je Kloba već odgovorio, a ja ću samo dodati da su Šveđani u početku imali drugačiji pristup od našeg (nije bilo stroge distance i prestanka rada svih trgovina) i imali su sreće da im broj zaraženih nije rastao, ali sada su se stvari promijenile, i očito odustaju od prijašnjeg pristupa i priklanjaju se rješenju koje smo mi odabrali.
Nisu se ni Talijanima ni Španjolcima odmah napunile bolnice, daj virusu malo vremena.
Pa evo gledam njihove službene stranice na tu temu. Ne vidim da još odustaju. Imamo prijatelje koji tamo žive već 20 godina, baš smo razgovarali o tome. Nisu ni oni sigurni kako će to sve završiti, ali situacija nije nigdje ni blizu one iz Italije ili Španjolske. U biti, situacija im je više-manje ista kao i u svim ostalim skandinavskim zemljama, a mjere su do sad bile bitno manje restriktivne. Evo... pratimo dalje pa ćemo vidjeti.