25.07.2022 | 09:25
jura22 kaže:
Dobro je da postoje drzave u kojima vlade zatvaraju ljude u kuce i siluju sa cjepljenjem.
Dobro je za one razumne zemlje da vide kako efekta od takvih mjera nema, a broj psihickih bolesnika i samoubojica raste.
Koliko je u NZ porasao broj pijanaca?
Koliko ih je iselilo?
Koliko se ubilo?
Brojke! Jako volim brojke, i srecom brojke su dostupne - kao i gljive, jao sto volim gljive...
Alkoholizam:
Alkoholizam je dosta prisutan na NZ, slicno kao u Hrv (doduse, nisam primjetio da se pije rakijica na taste ili pelin uz jutarnju kavu - al da s pije, pije se... )
Brojke kazu da je po zadnjem izvjestaju 20% odraslih - alkoholicar (ili kako se to tu zove imas hazardous drinking pattern)... Vidi dole po godinama koliko je porastao u posljednje vrijeme, dajem ti sazetak, al na linku imas brojke od posljednjih 10 godina...
Izvor podataka za alkoholizam:
2020/21 - 19.9%
2019/20 - 21.3%
2018/19 - 20.4%
2017/18 - 19.8.%
Iseljavanje / Doseljavanje iliti migracija....
Ovo ce bit tesko sad odgovorit, morat cemo pricekat jos par godina da se stanje izstabilizira.
Nije se moglo doc na otoke neke vrijeme osim ako nisi stalni rezident ili drzavljanin, a ljudi koji su mozda i planirali otic negdje, nisu to napravili jer nisu znali hoce li se moc vratit. Namjerno kazem otoke, jer (vidi globus ili mapu) nema bas bog zna sto oko nas... Nije da mozes skocit u auto i otic u Minhen na Oktoberfest..
NZ gaji nesto sto se zove OE (overseas experience) i veliki broj mladih nakon faksa ode u svijet, na godinu dvije da iskuse svijeta - pa se vrate. Mnogi ostanu dulje (kao sto sam i ja otisao iz Hrv pa ostao dulje na primjer)...
Kad je krenulo sranje sa Koronom, masa ljudi je odlucila doc nazad i provest coronluk sa obitelji, vidi spike na grafu...
Tako da, morat cemo pricekat jos par godina da se vidi tok migracije...
Brojke migracije (koliko ljudi ulazi / izlazi iz zemlje)
Broj stanovnika (podaci kazu da raste)
Samoubojstva:
Pisao sam prije, samoubojstva su "in" u Novom Zelandu vec neko vrijeme. Radio sam na dokumentarcu o tome prije 6 godina... I nazalost, brojke su standarno visoke, i na linku su informacije od koje se meni ledi krv u zilama, al nece znaciti nikome tko ne zna povijest ovih krajeva.. al svejedno ima brojki...
Al ukratko -
Izvor podatka:
2020/21 11.3 na 100 000 stanovnika (591 suspected)
2019/20 12.9 na 100 000 stanovnika (661 suspected)
2018/19 12.12 na 100 000 stanovnika (629 suspected/623 confirmed)
2017/18 12.7 na 100 000 stanovnika (635 suspected/598 confirmed)
Dakle, nije bio neki porast...
EDIT: Popravljen dio o samoubojstvima - pobjegla mi jedna nula i to 4 puta