22.06.2020 | 14:53
Nedavno smo razgovarali o ovoj temi u društvu ljudi za koje sam imao mišljenje kako su racionalni, informirani, obrazovani i promišljeni i - iznenadio se (neugodno) kad sam shvatio da - zapravo uopće nisu.
Naime, na stranu temu tko bi za koga glasao,
a osobito tko ima kakav svjetonazor - vjerujem da svatko od nas dobro zna jesu li oni za koje je glasao na zadnjim izborima - ispunili očekivanja. Oni za koje sam ja glasao - moja očekivanja jesu ispunili, ali ove godine NEĆU glasati za njih iz jednog temeljnog razloga.
Naime, svatko od nas daje svoj glas za jednu sasvim konkretnu listu ljudi, ovisno o izbornoj jedinici kojoj pripada. Sada imamo i mogućnost dati preferencijalni glas nekoj konkretnoj osobi na toj listi. No, na listi onih za koje sam glasao zadnji puta, ovoga puta nema baš niti jedne osobe kojem bih ja dao svoj glas. Osobe istaknute na njihovoj listi ne zaslužuju moje povjerenje nikojim od svojih dosadašnjih postupaka, ili se pak radi o nekima koje su javnosti potpuno nepoznate (a i meni isto).
I to me je dovelo do spoznaje da
gotovo pa nitko s kim sam o tome razgovarao ne rasuđuje na takav način i uglavnom uopće nisu svjesni koje će to osobe imenom i prezimenom, zahvaljujući njihovom glasu, ući u Hrvatski Sabor pa da mogu za 4 godine procijeniti jesu li bile vrijedna njihova povjerenja.
Ne samo to, nego sam shvatio da zastrašujućih preko 50% ljudi s kojima sam o tome razgovarao (a za koje sam mislio da su, da ponovim, racionalni, informirani, obrazovani i promišljeni) uopće nisu svjesni teritorijalne organizacije izbornih jedinica. Primjerice, praktički nitko tko živi u gradu Rijeci - zapravo ne shvaća da svi mi koji živimo u neposrednom sjevernom prigradu - nismo skupa s njima u 8. izbornoj jedinici, nego smo u 7. izbornoj jedinici, skupa s Gorskim kotarom, Karlovcem i dijelom Zagreba.
Pa evo, u tom smislu, palo mi je na pamet da ovdje složim jednu malu neformalnu anketu. Volio bih da pokušamo svi kod sebe osvijestiti upravo taj suštinski način funkcioniranja izbornog sustava, umjesto da se (kao i obično) posvađamo oko toga tko je ustaša, a tko partizan.
Evo mojih pitanja:
1. Znate li (bez da sad idete provjeriti) kojoj izbornoj jedinici pripadate, odnosno koji to točno dio Hrvatske zahvaća te s čijim se zapravo glasovima vaši "zbrajaju i sudaraju"?
2. Znate li na internetu pronaći službeno objavljene izborne liste za svoju izbornu jedinicu?
3. Na listi za koju ćete glasati (ili razmatrate za tu listu glasati) - znate li išta o osobi koja je prva (nositelj-ica) na toj listi? Odnosno, ako se radi o dvije "najjače" liste, znate li išta o prvih 4-5 osoba na toj listi?
4. Ako ćete nekom dati preferencijalni glas, je li to zato što vam je ta osoba "simpatična" iz nastupa u javnim medijima ili društvenim mrežama, ili je učinila nešto konkretno čime je zaslužila vaše povjerenje?
5. Jeste li pratili KONKRETNU osobu (ili njih nekoliko) koje su zahvaljujući vašem glasu ušle (ako su ušle) u prošli saziv Sabora i znate li uopće što je ta osoba prošle 4 godine radila?
Moji odgovori su:
1. da
2. da
3. znam, pratim je kroz medije i javni život već više godina
4. učinila je nešto korisno za javno dobro, ali nažalost ne u mojoj neposrednoj životnoj sredini, jer takvih nema ni na jednoj listi
5. jesam, dobio je moj glas jer je činio puno korisnog za javno dobro upravo tu gdje živim, ali nažalost, očito se razočarao u "visokoj politici" i više ga nema na listama