10.10.2020 | 19:39
Kloba kaže:
Sve pet.
Ne znam misliš li pritom da Ruholah Homeini nije radikalizirao tu zemlju vladajući od '79 do '89.
Ja mislim da jest.
Što je po tebi mjera "radikalizacije" zemlje? Bilo koje, ne nužno Irana.
Primjerice, nikad, pa ni nakon dolaska Homeinija na vlast, nije u Iranu zabranjeno prakticiranje drugih vjera, niti je pripadnicima drugih vjera nametnut šerijatski zakon. Armencima koji su živjeli u i oko grada Shiraza jest zabranjeno da prodaju i piju vino u svakodnevnom životu pa su radi toga iselili svi oni koji su živjeli od proizvodnje vina (čuo si vjerojatno za sortu Shiraz ili Syrah, čije su cijepove ti iseljenici odnijeli na sve 4 strane svijeta pa danas postoji i australski, i urugvajski, i južnoafrički, i armenski shiraz), ali im nikad nije zabranjeno proizvoditi vino, niti koristiti ga u svojim vjerskim obredima.
Za vrijeme Reze Pahlavija, ženama je u Iranu školovanje bilo MANJE dostupno, nego nakon toga, za vrijeme islamske republike. Danas (i zadnjih 40 godina) su žene u Iranu liječnice, inženjerke, znanstvenice, profesorice, novinarke, glazbenice... Za vrijeme Šaha statisički su najveći postotak žena koje nisu bile kućanice - bile prostitutke
Iran u vrijeme Šaha je bila zapadna neokolonija najgore vrste, kao i Kuba za vrijeme Fulgencia Batiste. Zemlja bezakonja u kojoj je novac bio jedini zakon.
Istraži malo, i pri tom probaj kros-referencirati izvore (američke i neke druge).
Možda je najbolji primjer kako samo oni u cijelom islamskom svijetu imaju na zastavi čak 22 puta ispisano Allah je velik, što su usvojili 1980. godine.
Što, to je mjera radikalizacije društva? Je li Hrvatska radikalizirana zato što na zastavi imamo 13 crvenih i 12 bijelih kvadratića?
Nije islam samo geografski pojam. Najviše muslimana nalazi se Indoneziji ukoliko ne griješim.
Slažem se, ali ne razumijem kakve to veze ima s ovom temom?
No, riječima Marka Aurelija: "sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica.
Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina."
Pa bih završio da možda griješiš ti, možda ja - tko će ga znati.
Možda griješimo i obojica. Mislim da nije poanta biti nepogrešiv, nego usporediti viđenja i mišljenja, zar ne?
U svakom slučaju slika mi je bila zanimljiva jer ispada da su tamo žene imale veća prava nego u nekim državama zapada u to doba.
Ponavljam, to što su žene tada mogle nositi minisuknje, ne govori ništa o njihovoj stvarnoj slobodi. Jesi li uopće pročitao što sam napisao ranije?
Izgleda li ovo kao nepismena žena?
Po toj slici ne možeš uopće prosuditi ništa o stupnju naobrazbe te žene. Zar ti smatraš da je svaka žena koja nosi hidžab automatski nepismena i neuka?
Ne valjda??