14.10.2020 | 22:27
drlovric kaže:
Smayoo pa zar ti stvarno mislis da bi Izrael sa svim svojim obavjestajno spijunskim organizacijama (koje ne prezaju ni od cega) dopustio da Iran napravi nuklearku?
Ne znam i ne mislim ništa konkretno na tu temu, osim da je izraz (i stav) da bi netko "dopustio" ovo ili ono više prikladan nekoj masovnoj propagandi, nego ozbiljnom razmatranju.
Tako su svojedobno ozbiljni učeni ljudi na TV izjavljivali kako "svijet ne bi dopustio" rat u Europi. A gle, jbt, u Hrvatskoj i BiH, srušenih i spaljenih gradova i sela, uništene ekonomije, i tako... Tko bi to rekao, ha?
Hoću reći - to što netko želi, to što netko "ne bi dopustio" i to što se stvarno dogodilo - tri su različite stvari.
Kina je danas de facto globalna super sila. Skoro uz bok sa USA i Rusima. Tu nema govora.
Ali sila koje se treba pokazati i dokazati. Nemaju oni taj pobjednicki mentalitet niti iskustvo u ratovanju. I sad bi trebali da se uce i vjezbaju na (PAZI SAD!) Americi
Gle, svojedobno sam čitao jedno istraživanje (na temu razvoja elektroničke i IT industrije), i to američko (IEEE Spectrum Magazine), gdje su dali konzervativnu i vrlo informiranu procjenu kako Ministarstvo obrane (hm, kakvog li imena...
) SAD-a zapravo više nema kontrolu nad stvarnim i konačnim izvorima odakle sve dolaze elementi koji se ugrađuju u njihovo oružje (od osobnih kamera koje nose vojnici u akcijama do interkontinentalnih raketa i borbenih aviona) jer se sljedivost podizvoditelja provodi tek do 3. ili 4. razine, a i to počesto tek formalistički.
U tom smislu, kad jedan komad elektronike slijediš unatrag do neke tvornice na Taiwanu ili u Južnoj Koreji i tamo ti kažu "majke mi to smo mi napravili, evo ovdje, na ovom stroju", a ti nisi dovoljno stručan da shvatiš da je proizvodni kapacitet tog stroja 10x manji od količine o kojoj pričaš, hm... što misliš koja je zemlja iduća u nizu podizvoditelja?
Pak je onda donekle i upitno što bi se zapravo dogodilo da (tj. *kada*) jednom dođe do otvorenog ratnog konflikta između Kine i USA. Bi li uopće došlo do klasičnog rata? Ili bi gros američkog oružja jednostavno - otkazao?
Radi koga? Radi Irana
Ne radi Irana. Radi sebe.
Nije valjda da misliš da USA okolo ratuje radi:
- Koreje
- Vijetnama
- Paname
- Čilea
- Kuwaita
- Somalije
- Afganistana
- Iraka
- ...
?
Nije mi to niti malo izgledan scenarij, ali eto mozda imas neke info na cemu temeljis te tvrdnje. Meni je to skroz malo vjerojatno.
Pa eto, i ja sam ponešto putovao svijetom, upoznao neke ljude, radio za neke od njih, radio s drugima, neki treći su radili za mene... I tako... Jedino u što sam siguran je - da istinu ne možeš znati ako slušaš samo jednog, sa ili bez njegovih vazala.