29.10.2020 | 06:55
m@xym, vjerojatno si u pravu - pogotovo što se ovdje pokušavam izražavati što pismenije mogu.
Tako da, moja greška.
Smayoo ti je već napisao, da sam htio reći kinsifu da je nešto pogriješio po zagrebačkom lokalizmu, izrazio bih se "fulao si, majstore", mada se izraz fulao najčešće koristi u sportu (fulao sam gol, koš...)
Nije to ništa, meni se desilo da se suprugin prijatelj iz Splita koji ima tvrtku za prodaju i popravak brodskih motora; na jednom ljetovanju kod njenih za izraz "majstore" ozbiljno uvrijedio.
Mislio je da sam zagrebački skorojević koji ga gleda svisoka.
A ja mu to rekao u znak zahvale jer sam tada još vozio Fiat Ritmo, nešto me auto zezao (ipak smo u komadu prešli relaciju Zagreb - Split u autu starom 20 godina
) i on mi je sredio kvar za pola sata, besplatno.
Pa se uvrijeđeni čovjek požalio Jeleni (supruzi), jer u Splitu majstore ne znači isto što i u Zagrebu u slengu, koliko sam uspio izvući iz te zgode.
Kada sam tom čovjeku rekao, a kinsifu napisao istu riječ, mislio sam to u najpozitivnijem smislu -
majstor svog zanata, ni manje ni više.
Tako da, istina je - nekada nam komunikacija nije baš najbolja, ali glavno je da se na kraju krajeva - svi razumijemo, a ne da ostanemo kao da smo na gluhom telefonu.
Ovaj podatak mi je isto rekla žena, ona te stvari izbacuje kao iz malog prsta: navodno da najpravilnijim hrvatskim u svakodnevnom govoru pričaju Hercegovci.
Neprovjerena informacija totalno, ali ne bih se čudio da je istinita.
A kada već pišem o Hercegovcima, navodno da su uspjeli
skinuti Nizozemce kao najviši narod u prosjeku na broj stanovnika i njihovu visinu n svijetu. Nije velika razlika u korist Hercegovaca, pola ili cijeli centimetar, ali da - sada su najviši narod na planeti - oni.
Mada još jako puno izvora na netu kaže da su Nizozemci, i ovoj sam informaciji sklon povjerovati.
Možda neki lokalpatriotizam, pojma nemam.