15.12.2021 | 01:19
jura22 kaže:
Što ste se uhvatili nadzora.
Ako hoćeš pošteno raditi nadzor mjesec dana i nešto i zaraditi nije to neka cijena.
Da dobiješ 20.000kn +PDV mjesečno na račun, koliki su troškovi (zavisni i nezavisni) i kolika plača može biti isplaćena?
Zdrava računica za dugoročno uspješnu firmu koja živi od pružanja specijalističkih intelektualnih usluga (a ne prodaje robe, jednostavnih usluga, ugostiteljstva, itd.) je da svaki efektivno odrađeni sat treba naplatiti peterostruku neto plaću prebijenu na sat.
Dakle, ako je meni (hipotetski) plaća 15.000 kn neto,a mjesec ima (kako koji, ali cca 180 h, moja neto plaća prebijena na sat iznosi 10000/180= cca 80 kn. Ako je mojoj suradnici plaća (opet hipotetski) 9.000 kn neto, njena je neto plaća prebijena na sat =50 kn
I onda je, u firmi koja se želi dugoročno razvijati i rasti, minimalna satnica koju bih ja za sebe smio naplatiti: 400 kn + PDV, a za svoju suradnicu 250 kn. Taj iznos uključuje sve stvarne troškove angažmana (putne troškove, itd.), režijske troškove firme, neproduktivne sate osnovnog kadra (školovanja, bolovanja, i sl.), plaće pomoćnog kadra (tajnice i sl.) te troškove edukacije budućeg osnovnog kadra (bilo da plaćamo vanjsku edukaciju ili trošimo svoje vrijeme na to, uključivo s nekim plaćama koje taj kadar eventualno dobiva)
Pod pretpostavkom da se u nekom nadzoru ja angažiram 30% vremena, a moja suradnica 70%, imamo jednadžbu:
(0,7·250+0,3·400)·h=20.000
pa onda h= cca 70h.
Dakle, za pristojno naplaćen stručni nadzor, 20.000 kn može kupiti cca 70 čovjek-sati (od toga 20-ak ovlaštenog inženjera-ke i 50-ak suradnika-ce). Tu se računa efektivan angažman u nadzoru (uključivo i sastančenja, čitanja beskonačnih mailova i pisanje odgovora na te mailove ljudima koji nemaju pojma o struci i poslu, ali svejedno inzistiraju na dopisivanju), ali ne i vrijeme provedeno na putu, na marendi, i sl.
Ako znamo da nam prosječan investitor potrati 2-3 h tjedno na sjedenje na koordinacijama na kojima građevinari unedogled pričaju uvijek iste priče o rupama u zemlji, armaturi i betonu
, ako investitor inzistira da se netko mora svaki dan pojaviti na gradilištu (bilo posla za električare ili ne bilo), reicmo da je to 5 h tjedno, plus spomenuta 2-3 h sjedenja na koordinaciji, to je recimo 8 tjedno . Ali se električarski posao zaoštrava na samom kraju pa to može biti i 4x više pri kraju projekta. Osim toga, provjera i ovjera knjige jednom mjesečno, ako je to manji posao, recimo 4h mjesečno. I još na samom kraju priprema dokumentacije za tehnički pregled i primopredaju, opet za manji posao, recimo 20h.
Dakle
70-20= ostaje 50h
mjesečno 4·8+4=36h
50/36=1,4
Dakle, posao bi morao završiti u 5-6 tjedana. Kad bi moja neto plaća bila 15.000, a moje suradnice 9.000.
Eto, je li to OK odgovor na tvoje pitanje?