02.10.2022 | 19:47
Daddo kaže:
Misliš li zaista da bi pričao bedastoće jer eto mogu?
Želiš li odgovor na ovo pitanje ili je retoričko?
2. Ti o tom osim onog što je Štern rekao objektivno “ne znaš ništa”
Slušam njega, slušam ostale. Nitko od stručnjaka, a koji se s njim načelno ne slažu, nije osporio njegovu tvrdnju da će LNG uvijek biti skuplji od plinovodom dopremljenog plina. Ti si prvi od kojeg čujem tu tvrdnju. Kao i ovu da ruske zalihe (odjedamput) nisu iskoristive.
Nije da ne vjerujem tvom ocu i djedu, a i firmanom kumu (iako nemam pojma tko su ti ljudi
![](https://www.jabucnjak.hr/components/com_kunena/template/jabucnjak/images/emoticons/smile.png)
), ali fkt, možeš li možda citirati neki javni izvor? Mislim, imam i ja dosta bliskih prijatelja, pa i kumova koji su u tom svijetu (nafte i plina) i također nitko nije osporio to što Štern kaže, a dosta ih se s njim slaže. Ali nisam njih navodio kao relevantan izvor. Kužiš?
3. I da imaš volje i želje raspravljati, čak i na teoretskoj razini, iskustva apsolutno nikakvog nemaš. Ja imam. A ti mi ne moraš vjerovati i to je ok.
Naravno da nemam iskustva. Ali nemaš ga ni ti. "Ćaća mi je rekao" ne kvalificira se kao "iskustvo".
Ukratko, uopće nisi pročitao ono što sam napisao:
“ I da je taj dio priče s Rusijom (bušenje i pridobivanje ugljikovodika) gotov.”
Gle, moraš se ipak odlučiti. Jer, napisao si i:
Rusija ima ogromna ležišta plina koja su još uvijek neiskorištena. Rusija (ili bilo koja druga zemlja umjesto nje) ima problem što je njihovo iskorištavanje neisplativo.
"Neisplativo" je vremenski limitirana kategorija. Što je neisplativo danas, postat će isplativo kad cijene narastu. "Neisplativo" ne znači "gotovo".
I, ponavljam, daj, molim te, neki javni izvor. Jer, ovo - tebi je rekao djed, otac i firmani kum, a meni su rekli bliski prijatelji i kumovi - sve je u domeni kafanskih naklapanja.
Kad se već baviš “sjevernim tokom” nije zgoreg podsjetit da su kod nas Đeletovci radili cijeli rat, a i rafinerija u Brodu.
Ne razumijem poantu te izjave u kontekstu ove diskusije.
“Skrpat” (ciljano) sabotiran plinovod možeš relativno brzo i lako, a sabotirat ćeš ga kao ultimativni znak da eto “možeš” jer si “toliko očajan”.
Kakav znak? Da mu je cilj bio dati neki "ultimativni" znak, onda bi pred kamerama izjavio "Mi smo minirali plinovod, eto da vidite na što smo spremni pa se sad zajebavajte s nama.". Ovako? Kakav je znak dao?
"Pravovjerni" svi graknuše "to su Rusi minirali, sami sebi otpilili granu na kojoj sjede", a Putin na to kaže "Nismo, koji vam je q...". Fkt je dao znak.
Bi li Oluja prošla kako je da nije bio prezentiran S-300 prije toga, odnosno da li bi mirna reintegracija Podunavlja bila mirna da nije Oluja bila kakva je?
Ok je blefirat, ali ovo što VVP radi ide u kategoriju “too little, too late”.
Pa to tek nema nikakvog smisla. Znaš li ti što je uopće blef? Blef je kad otvoreno pokazuješ da imaš neke jake karte iako ih zapravo nemaš. Koje to jake karte ističe time što bi sabotirao vlastiti plinovod (i još to poricao)? I u što će time uvjeriti EU?