Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

• Daddo
  • Posjetitelj
02.10.2022 | 19:11
@smayoo - u obitelji imam 90% ljudi u naftnoj industriji, ukupno 4 generacije, djed je bio klinaš na nekima od prvih bušotina u exYu, kasnije opremao platforme. Otac je cijeli životni vijek proveo po terenima diljem svijeta, firmani kum je doc. dr. na temu proizvodnje i transporta nafte i plina, Molve, Okoli, cijela HR i dobar dio svijeta prošao sam i vidio alate i znam što pričam . Misliš li zaista da bi pričao bedastoće jer eto mogu?

Ja sam prvi u obitelji koji to nije želio radit.

A ti bi sad “ad hominem” o nečemu što:

1. Ja nisam napisao a ti zaključio ni iz čega.
2. Ti o tom osim onog što je Štern rekao objektivno “ne znaš ništa”
3. I da imaš volje i želje raspravljati, čak i na teoretskoj razini, iskustva apsolutno nikakvog nemaš. Ja imam. A ti mi ne moraš vjerovati i to je ok.

Ukratko, uopće nisi pročitao ono što sam napisao:

“ I da je taj dio priče s Rusijom (bušenje i pridobivanje ugljikovodika) gotov.”

Bušenje financira uvijek naručitelj. A to košta u Rusiji toliko koliko Rusija ne može platiti (može, ali su dobivene količine neisplative kad ukalkuliraš trošak pridobivanja). Ništa od tog Rusija ne može sama, ne jer ne zna (imaju hrpu inženjera koje su odškolovali) nego jer nema s čim s obzirom na zahtjevnost procesa i za isti potrebnih alata.

I to Putin i Zapad znaju zadnjih 10+ godina. Zapadu (u ovom slučaju Amerikancima jer njihova je oprema koju SVI i SVUDA trebaju) je svejedno otkud ide lova. Posla ima više nego stignu napravit.

Putinu nije, jer su mu svi oligarsi vezani uz ugljikovodični biznis koji najednom postaje “nekonkurentan”. A ti oligarsi i tiranija ga drže na vlasti.

Kad se već baviš “sjevernim tokom” nije zgoreg podsjetit da su kod nas Đeletovci radili cijeli rat, a i rafinerija u Brodu.

“Skrpat” (ciljano) sabotiran plinovod možeš relativno brzo i lako, a sabotirat ćeš ga kao ultimativni znak da eto “možeš” jer si “toliko očajan”.

Bi li Oluja prošla kako je da nije bio prezentiran S-300 prije toga, odnosno da li bi mirna reintegracija Podunavlja bila mirna da nije Oluja bila kakva je?

Ok je blefirat, ali ovo što VVP radi ide u kategoriju “too little, too late”.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.10.2022 | 19:38
Daddo kaže:
Nije u stanju održavati borbenu spremnost konvencionalne vojske, ne tako davno nuklearnu podmornicu je izgubio, perjanicu mornaričke flote su mu brojčano 10x manje neprijateljske snage potopile projektilima vlastite pameti razvijenim u zadnjih 8 godina…

I sad bi trebali vjerovat da je 30 godina stare nuklearne bojeve glave “držao spremnim” cijelo vrijeme?

Good point.
02.10.2022 | 19:47
Daddo kaže:
Misliš li zaista da bi pričao bedastoće jer eto mogu?

Želiš li odgovor na ovo pitanje ili je retoričko?

2. Ti o tom osim onog što je Štern rekao objektivno “ne znaš ništa”

Slušam njega, slušam ostale. Nitko od stručnjaka, a koji se s njim načelno ne slažu, nije osporio njegovu tvrdnju da će LNG uvijek biti skuplji od plinovodom dopremljenog plina. Ti si prvi od kojeg čujem tu tvrdnju. Kao i ovu da ruske zalihe (odjedamput) nisu iskoristive.

Nije da ne vjerujem tvom ocu i djedu, a i firmanom kumu (iako nemam pojma tko su ti ljudi ), ali fkt, možeš li možda citirati neki javni izvor? Mislim, imam i ja dosta bliskih prijatelja, pa i kumova koji su u tom svijetu (nafte i plina) i također nitko nije osporio to što Štern kaže, a dosta ih se s njim slaže. Ali nisam njih navodio kao relevantan izvor. Kužiš?

3. I da imaš volje i želje raspravljati, čak i na teoretskoj razini, iskustva apsolutno nikakvog nemaš. Ja imam. A ti mi ne moraš vjerovati i to je ok.

Naravno da nemam iskustva. Ali nemaš ga ni ti. "Ćaća mi je rekao" ne kvalificira se kao "iskustvo".

Ukratko, uopće nisi pročitao ono što sam napisao:

“ I da je taj dio priče s Rusijom (bušenje i pridobivanje ugljikovodika) gotov.”

Gle, moraš se ipak odlučiti. Jer, napisao si i:

Rusija ima ogromna ležišta plina koja su još uvijek neiskorištena. Rusija (ili bilo koja druga zemlja umjesto nje) ima problem što je njihovo iskorištavanje neisplativo.

"Neisplativo" je vremenski limitirana kategorija. Što je neisplativo danas, postat će isplativo kad cijene narastu. "Neisplativo" ne znači "gotovo".

I, ponavljam, daj, molim te, neki javni izvor. Jer, ovo - tebi je rekao djed, otac i firmani kum, a meni su rekli bliski prijatelji i kumovi - sve je u domeni kafanskih naklapanja.

Kad se već baviš “sjevernim tokom” nije zgoreg podsjetit da su kod nas Đeletovci radili cijeli rat, a i rafinerija u Brodu.

Ne razumijem poantu te izjave u kontekstu ove diskusije.

“Skrpat” (ciljano) sabotiran plinovod možeš relativno brzo i lako, a sabotirat ćeš ga kao ultimativni znak da eto “možeš” jer si “toliko očajan”.

Kakav znak? Da mu je cilj bio dati neki "ultimativni" znak, onda bi pred kamerama izjavio "Mi smo minirali plinovod, eto da vidite na što smo spremni pa se sad zajebavajte s nama.". Ovako? Kakav je znak dao?

"Pravovjerni" svi graknuše "to su Rusi minirali, sami sebi otpilili granu na kojoj sjede", a Putin na to kaže "Nismo, koji vam je q...". Fkt je dao znak.

Bi li Oluja prošla kako je da nije bio prezentiran S-300 prije toga, odnosno da li bi mirna reintegracija Podunavlja bila mirna da nije Oluja bila kakva je?

Ok je blefirat, ali ovo što VVP radi ide u kategoriju “too little, too late”.

Pa to tek nema nikakvog smisla. Znaš li ti što je uopće blef? Blef je kad otvoreno pokazuješ da imaš neke jake karte iako ih zapravo nemaš. Koje to jake karte ističe time što bi sabotirao vlastiti plinovod (i još to poricao)? I u što će time uvjeriti EU?
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.10.2022 | 20:00
smayoo kaže:
Zato što su Rusi zlikovci, a svi ostali su najedamput "good guys". Dok se ne naredi drugačije.

Pravi Orwellovski scenarij. I svi ga dragovoljno i gorljivo prihvaćate.

Ja ne vidim da su tu Rusi zlikovci a svi ostali koji su se suprostavili Rusiji su "good guys".

Ja razlikujem vlade od naroda.
Velika većina vlada su" bad guys" a mnogi narodi zavedeni ili zaluđeni nekim od negativnih vrijednosti.

U ovoj priči dominiraju Ruska vlada i SAD vlada.
I jedni i drugi su za mene "bad guys", sa razlikom što su Rusi u tome vrlo primitivni pa "su uočljivi izdaleka" a SAD su vrlo sofisticirani. Po tome su mi je SAD puno više opasan i čini više štete za čovječanstvo jer su više "prikriveni" u očima "običnih" zavedenih naroda.

U pozadini priče čuči Kineska vlada kako ekstremno opasni igrač koji lukavo i strpljivo čeka svoju priliku da ostvare svoje svjetske pretenzije koje su po čovječanstvo vrlo negativne.
02.10.2022 | 20:05
Ruska obrana sjeverno od Hersona se raspala i ukrajinske snage nadiru prema jugu uz zapadnu obalu Dnjepra. U nastajanju je novi džep s ruskim snagama koje će ostati okružene. Rusi su povukli svoje topništvo sa istočne obale Dnjepra na druge položaje, njihove snage na zapadnoj obali su defacto odsječene već dulje vrijeme. Pokušavaju krpati postojeće mostove i slagati pontone, ali Ukrajina ih ruši. Prošli tjedan su Rusi zakrpali Antonovski most u Hersonu i preko njega dostavili puno streljiva i opreme za popunu vlastitih snaga na zapadnoj obali. Ukrajinske snage su to pratile i kad je streljivo i ostalo dopremljeno do mjesta za daljnju distribuciju, izrokali su to i uništili sve te potom opet prekinuli most; na taj način su uštedjeli HIMARS rakete i jednom salvom napravili puno veću štetu ruskim snagama.
EDIT: oko 25000 ruskih vojnika je na desnoj obali Dnjepra.

FeE_PLCXoAA7pzW.jpeg

Istovremeno, nakon oslobođenja Limana Ukrajina nastavlja nadiranje prema istoku. Nadiru prema Kremini iz više smjerova. Ruske snage imaju samo jednu odstupnicu i to je scenarij kojim smo već vidjeli kod Balaklije, Izijuma i Limana.

FeFagtIXkAAeA4i.jpeg

Zašto je ovo područje tako bitno? Zato jer je to područje neravno, sa uzvisinama i šumom i defacto posljednja prirodna brana na području sjevernog Luhanska. Dalje na istok je uglavnom ravan teritorij na kojem je teško organizirati efikasnu obranu.
02.10.2022 | 20:23
Djuro genijalac kaže:
Priča im je skroz šuplja. Kako inače objašnjavaš činjenicu da je 80 posto postrojbi koje su uz granice s NATO državama ili onima koje ulaze u NATO premjestili u Ukrajinu i defacto ostavili zapadne granice nebranjene od tog istog NATO-a koji ih žulja kao opasnost na granicama s Rusijom, ako Ukrajina postane dio NATO-a? Dakle, imam susjede A, B i C. C me se boji i želi u NATO, a ja to ne bih, pa pokrenem rat protiv njega. U međuvremenu susjedi A i B vide što se događa i zatraže članstvo u NATO-u koje je odobreno i defacto su postali članovi NATO-a, a ja onda, jer me jako smeta NATO na mojim granicama, 80 posto obrambenog potencijala na granicama prema A i B maknem? Evo, pojasni mi to kao djetetu od šest godina, molim te.

Svašta si ti tu sada preskočio i banalizirao. Kompleksno je, a nemam ništa posebno novo za reći što nije ovdje već rečeno na neki način. U biti sve se svodi na ono poduže predavanje američkog profesora Johna Mearsheimera. I mislim da on to baš lijepo objašnjava, vjerujem da bi i djeca shvatila. Poslušaj to još jednom i možda vidiš sliku s druge strane. A bez razumijevanje te slike nema niti rješenja ovog sukoba.
02.10.2022 | 21:14
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Priča im je skroz šuplja. Kako inače objašnjavaš činjenicu da je 80 posto postrojbi koje su uz granice s NATO državama ili onima koje ulaze u NATO premjestili u Ukrajinu i defacto ostavili zapadne granice nebranjene od tog istog NATO-a koji ih žulja kao opasnost na granicama s Rusijom, ako Ukrajina postane dio NATO-a? Dakle, imam susjede A, B i C. C me se boji i želi u NATO, a ja to ne bih, pa pokrenem rat protiv njega. U međuvremenu susjedi A i B vide što se događa i zatraže članstvo u NATO-u koje je odobreno i defacto su postali članovi NATO-a, a ja onda, jer me jako smeta NATO na mojim granicama, 80 posto obrambenog potencijala na granicama prema A i B maknem? Evo, pojasni mi to kao djetetu od šest godina, molim te.

Svašta si ti tu sada preskočio i banalizirao. Kompleksno je, a nemam ništa posebno novo za reći što nije ovdje već rečeno na neki način. U biti sve se svodi na ono poduže predavanje američkog profesora Johna Mearsheimera. I mislim da on to baš lijepo objašnjava, vjerujem da bi i djeca shvatila. Poslušaj to još jednom i možda vidiš sliku s druge strane. A bez razumijevanje te slike nema niti rješenja ovog sukoba.

Ne, nije ništa banalizirano, nego se osvrćem na posljednji razvoj situacije. Ako me netko muči i bojim ga se, onda mu ne okrećem leđa, nego pratim što on radi. Nije li to logično? Bojim se da će me napasti? Pripremam se za obranu. A ovdje sad Rusija miče 80 posto svojih snaga s granica. Onda se očito ne boji da će ju netko napasti?
Imaš susjeda koji voli pijan doći doma, i svako malo ošteti nekom auto. Onda svoj ne parkiraš tako da ga on može dohvatiti, nego ga makneš negdje ili ogradiš nekim preprekama....
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.10.2022 | 21:40
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Sorry što se miješam u vašu diskusiju ali bi pitao zašto preskačeš izjavu Putina da su mu namjere stvorit /i obnoviti nekadašnje Rusko carstvo?

Ako mu je to namjera, što je njegova izjava pa nemamo osnove sumnjati u nju, nameće nam se ispravni odgovor što Rusi rade u Ukajini.
02.10.2022 | 23:54
Air kaže:
Sorry što se miješam u vašu diskusiju ali bi pitao zašto preskačeš izjavu Putina da su mu namjere stvorit /i obnoviti nekadašnje Rusko carstvo?

Ako mu je to namjera, što je njegova izjava pa nemamo osnove sumnjati u nju, nameće nam se ispravni odgovor što Rusi rade u Ukajini.

Molim te link na YT na tu izjavu, da pogledam cijeli kontekst. Baš me zanima, jer ja to nisam vidio, a niti sam čuo da itko od zapadnjaka (kojima ovaj rat nije u interesu) tumači to tako. A i onako, čisto zdravorazumski, to nema baš neke realne osnove, kako bi uopće itko mogao voditi takav osvjački rat, a bez da dođe do potpunog i sveopćeg uništenja...
03.10.2022 | 00:02
Djuro genijalac kaže:
A ovdje sad Rusija miče 80 posto svojih snaga s granica. Onda se očito ne boji da će ju netko napasti?

U Starcraftu se to radi kada šalješ Ghosta da pukne nuke. Samo kažem...
03.10.2022 | 00:07
Ovo je ostavio kineski diplomat Cao Yi, verificirani account:

A onda im još malo spušta...

• Air
  • Korisnik
  • 72
03.10.2022 | 06:54
dpasaric kaže:
Air kaže:

Molim te link na YT na tu izjavu, da pogledam cijeli kontekst. Baš me zanima, jer ja to nisam vidio, a niti sam čuo da itko od zapadnjaka (kojima ovaj rat nije u interesu) tumači to tako. A i onako, čisto zdravorazumski, to nema baš neke realne osnove, kako bi uopće itko mogao voditi takav osvjački rat, a bez da dođe do potpunog i sveopćeg uništenja...

Evo prvo izjava Putina iz veljače 2022: link
"Putin je u dugom govoru u ponedjeljak navečer zanijekao legitimitet ukrajinske države i naglasio svoju tezu da je ta zemlja umjetna tvorevina nerazdvojiva od Rusije."

Ovo izjavu iz veljače sam stavio namjerno jer je u tekstu u kojem Putin niječe težnje o Ruskom Carstvu.

link
Nakon nekoliko mjeseci se izgleda "poskliznuo" pa izlanuo izjavu u kojoj napad na Ukrajinu povezuje sa pohodima Petar Velikog i stvaranja Ruskog Carstva. Pretpostavljam da se zaneo pred mladim pucama koje su bile nasuprot njega za vrijeme izlaganja.

Kada se ta izjava poveže sa izjavom:

"Putin je u dugom govoru u ponedjeljak navečer zanijekao legitimitet ukrajinske države i naglasio svoju tezu da je ta zemlja umjetna tvorevina nerazdvojiva od Rusije."

ja vidim, po meni najvjerojatniji, Putinov osnovni osobni razlog napada na Ukrajinu. Sve ostalo su okolnosti koje mu idu na ruku kako bi on u današnjim svjetskim političkim odnosima opravdao napad na Ukrajinu.

Po meni ove dvije izjave stavljaju sve druge razloge napada na Ukrajinu (koji su konstruirani od zapadnih stručnjaka) u treće razredne razloge.

Imaš na linku video sa prijevodom. Pogledaj ga i odvaži svaku njegovu riječ iz tog videa.
03.10.2022 | 07:39
Dobro jutro svima,

Razvoj situacije u Hersonu je izrazito nepovoljan za Ruse. Ukrajinske snage su, izgleda, otvorile drugi pravac prodora koji ide prema Berislavu koji je defacto preko Dnjepra u odnosu na Novu Kahovku koja služi Rusima kao logistička polazna točka za sve pontone na tom području, jer je to jedini dio položene obale Dnjepra koji to omogućava. Dosad su svi pokušaji iz smjera Davidova Brida bili odbijani od strane ruskih snaga na tom području koje su se dobro ukopale i razvile obranu po svim pravilima (sa prvom, drugom, a na mjestima i trećom pripremljenom linijom obrane) te se tu dulje od mjesec dana događa jo-jo između tih linija. Ukrajina napada, Rusi se povuku, pa onda uzvrate i odbace Ukrajince nazad.

FeG8bo9X0AETGUI.jpg

Tu su brojne ruske postrojbe koje su vjerojatno među najboljima koje imaju, jer je ovo područje Rusiji jako bitno i zato je napredak ukrajinskih snaga polagan. No, s ovim prodorom uz Dnjepar o čemu sam već pisao jučer, izgleda da je uspio i ovaj drugi čime je u stvaranju opet jedan kotao za ruske snage koje sad imaju ispred sebe i ogroman Dnjepar koji je na tom mjestu širi od 400 metara i plivanje u ovo doba godine s tako velikom rijekom i jakom maticom nije baš nešto što bih preporučio bilo kome, a posebno ne nekom tko je odjeven i opremljen prslucima, kacigom itd.
Kad smo već kod prsluka, objavio sam onaj formular koji otkriva sav jad i bijedu ruske vojske koja provodi mobilizaciju, a onda ljudima kaže da sve moraju SAMI nabaviti. Ti nesretnici sad kupuju prsluke i ostalo na crnom tržištu gdje se prodaje oprema koja je pokradena iz vojnih skladišta i koju bi oni trebali dobiti. Ponuda - potražnja se reflektira na cijeni koja je od veljače skočila u nebesa. Čisto da znate, ovih 135 tisuća rublji je cca 2500$ što je više od mjesečne vojničke plaće, dakle vrlo ozbiljni novci. Kako će si to priuštiti netko od onih nesretnika koje su pokupili po selima i zabitima srednje Azije?

FeF5OfmWIAAMHRI.jpg

Inače, dužan sam ispravku. Kod Limana su bile specijalne ruske snage, ali ne zračno-desantne VDV postrojbe, nego GRU-ovi Spetznaz, dakle apsolutni cvijet ruske vojske, najbolje što imaju. Kompletna je brigada izbrisana što je samo po sebi vrlo loša vijest za Ruse i stoga se to taji od njih. Naime, sve je više vijesti da njihove obitelji nisu dobile nikakvu obavijest o tome da je ta postrojba pretrpjela katastrofalne gubitke, nego to saznaju posredno nakon pokušaja uspostave poziva ili slanja paketa prema njima.

Ozbiljni vojni analitičari upozoravaju da slijedećih dana možemo očekivati još veći kolaps ruske obrane od ovih dosad viđenih. Izgleda da ruska kola idu nizbrdo i hvataju brzinu...

Za kraj, samo još jedna opaska o RRZ koje je neprimjetno. Protekli tjedan je RRZ pretrpjelo katastrofalne gubitke u pokušajima pružanja zračne podrške svojim snagama oko Hersona i Limana (izgubili dvoznamenkasti broj aviona), a prekjučer se opet dogodila velika eksplozija u onoj istoj bazi na Krimu. Rusi tvrde da je avion pri pokušaju polijetanja izašao sa piste i eksplodirao; sudeći prema razmjerima eksplozije, zaletio se u skladište eksploziva. Iako je nastup cjelokupne ruske vojske u Ukrajini očajan, RRZ je nekoliko razina gore i od toga. Sad se pokazalo i dokazalo da je RRZ sposobno samo terorizirati civilno stanovništvo, a u pravom ratnom sukobu protiv dostojnog protivnika je beskorisno. Rusija nedostatak letnih aktivnosti proteklih dana službeno opravdava ovako (nije sprdnja!): Pada kiša, pa RRZ ne može obavljati svoje zadaće...
03.10.2022 | 10:00
Air kaže:
Evo prvo izjava Putina iz veljače 2022: link

Ovo izjavu iz veljače sam stavio namjerno jer je u tekstu u kojem Putin niječe težnje o Ruskom Carstvu.

link
Nakon nekoliko mjeseci se izgleda "poskliznuo" pa izlanuo izjavu u kojoj napad na Ukrajinu povezuje sa pohodima Petar Velikog i stvaranja Ruskog Carstva. Pretpostavljam da se zaneo pred mladim pucama koje su bile nasuprot njega za vrijeme izlaganja.

Kada se ta izjava poveže sa izjavom:

Pogledaj ga i odvaži svaku njegovu riječ iz tog videa.

Evo, sve sam pogledao i sada dio koji je meni tu posebno zanimljiv, čisto kao neki sociološki fenomen, je kako se iste riječi mogu potpuno drugačije doživjeti ako nešto gledaš iz druge perspektive. Zato i volim ovakve rasprave na forumu - jer bolje možemo razumijeti razne kompleksne društvene situacije i shvatiti zašto slični ljudi sličnog uma, edukacije, svjetonazora, mogu doći do oprečnih zaključaka, a sve ovisno s kojim početnim informacijama raspolažemo.

Meni ta njegova priča nema veze s ikakvom željom za osvajanjem Europe i stvaranjem Velikog carstva. U nekoj dosta ležernoj emisji, zavaljen u fotelju, s mladima priča o povijesti naroda na tim teritorijama i taj kontekst bih prije shvatio kao želju za Rusijom koja je bitan geopolitički i ekonomski faktor, nego kao neku ideju o osvajanju Europe.

Dio koji je očigledno bio okidač medija je dio o Ukrajini, a to je ono o "vraćanju teritorija koju je zapao njih", a to je naravno priča o Ukrajini, koju očigledno gleda kao zaseban slučaj radi ruskog naroda u istočnom dijelu, a za koji Rusi govore da je "8 godina pod napadom američke marionetske vlasti iz Kijeva" i to je njihovo viđenje. Ukrajna je jasan problem, ali da on ima neke šire aspiracije prema Europi, mislim da to ne stoji. Jer što, osvojio bi Njemačku do Berlina, sve do nekadašenjeg berlinskog zida? Mislim da je to suluda hipoteza.

Znači, kako ja vidim situaciju, on tu igra na kartu presedana s Kosovom i tako gledano međunarodno-politički i pravno-formalno nije u krivu jer pravila bi trebala biti jednaka za sve. Kasnije je shvatio da se ona gornja izjava mogla tumačiti daleko šire, pa ju je objasnio i rekao da nema takve aspiracije, što mislim da je bilo jasno u startu, ali naravno da su se zapadni mediji za to uhvatili i išli to tumačiti van konteksta Ukrajine. A to da mu NATO dođe pod nos na teritoriju koji je nekad bio njihov i na kojem i danas živi ruski narod, to desetljećima govore da neće dopustiti, da je to njihova "crvena linija", a vjerujem da se svi moramo složiti da i SAD ne bi dopustile slično, da je situacija zrcalna. I na kraju se opet vraćamo na sve one teze prof. Mearsheimera koji je cijelu situaciju temeljito opisao i još uvijek ne vidim da je ijednu stvar krivo predvidio.

Ništa, pratimo dalje razvoj situacije...
03.10.2022 | 11:31
Ja ne mogu da vjerujem da vi jos razmisljate i pokusavate shvatiti sto je uzrok rata u Ukrajini Razlog je obicna pljacka! Kakav crni NATO.

Zapadne kompanije (primarno Shell) se pocele interesirati za eksploataciju energenata u Ukrajini, cime bi se glavni ruski prihod znacajno umanjio. To je cijela prica. Rezim europskih Arapa to ne moze prezivjeti jer ne znaju proizvesti NISTA!

Rusiji odgovara da Ukrajinu razvali i povuce se. Napravili su nesigurno tlo za ulaganje i rijesili svoj problem. Ali tesko bi to kuci pravdali pa izmisljaju specijalnu vojnu operaciju.

Slucajno se potrefilo da teritorij na kojem zive ukrajinski Rusi sam po sebi ima enormne kolicine ruskog gasa, pa je i to dodatni plus. Krim ima i JEDINU luku koja ne mrzne. Rusi su cijelo vrijeme placali ukrajini najam te luke, jer takvu nemaju a treba im.

Sve to pravdaju nekim izmisljenim nacistima, nacionalnim nabojem i domoljubljem. Briga Putina za Ruse u Ukrajini. Rezim ne zanimaju ni Rusi koji ne zive u Moskvi i St. Petesburgu, a kamoli ove pridoslice. Cijeli istok Rusije jos uvijek kasni decenijama za modernim svijetom

Zamislite neki suludi scenarij da im prodje aneksija. Spoje te pokrajine i sta onda? Ko ce to obnoviti i izgraditi? Cime? Kako ocistiti mine i neeksplodirana sredstva tisuce hiljada kvadratnih kilometara. Kojim parama?

Uloziti milijarde da vade gas i ugalj kojeg i sami imaju na pretek u samoj Rusiji
Uloziti milijarde da pripoje niti 1% teritorije na svoju vec nenormalno ogromnu drzavu
Uloziti milijarde da dodaju 1-2 milijun novih stanovnika a vec ih imaju 150. Od toga 120 milijun siromasnih

Ne znam samo sa kakvom euforijom bi Rusi pljeskali kada bi im nakon rata u Ukrajini uveli dodatni porez za obnovu te 4 pokrajine?

Kao npr u bivsoj Jugi kada su svi gradjani prisilno placali za obnovu Titograda, Banja Luke, olimpijadu i sl. Samo ti napisu "doprinos za xyz" na platnoj listi Niko te nista i ne pita. To bi se desilo i Rusima.

Aneksiranje teritorija koje ne drzis pod kontrolom je posebna dijagnoza i mindfuck Rovovi su 7 km od Donecka i nisu se pomjerili 7-8 godina. A ljudine hladno progasili to kao svoju drzavu. Isto kao da bi ja otisao u katastar da prepisem spavacu sobu susjeda ispod, samo eto sto moram naci prvo nacin da ga istjeram iz njegovog vlastitog stana

Rusi ovaj rat gube 100%. Na stranu moralne i ljudske dileme ali onako cisto vojnicki, ovakva armija (koja nije dobra ni u cemu) ne zasluzuje da pobijedi. Ne postoji segment ruske armije koji bi dobio prolaznu ocjenu. Izblamirali su se za sve pare. Ne znas sta je gore.

Pokrenuli su mobilizaciju kao neko rjesenje, pa ne znaju eto ni to odraditi...
03.10.2022 | 11:47
Djuro genijalac kaže:
Sad se pokazalo i dokazalo da je RRZ sposobno samo terorizirati civilno stanovništvo, a u pravom ratnom sukobu protiv dostojnog protivnika je beskorisno. Rusija nedostatak letnih aktivnosti proteklih dana službeno opravdava ovako (nije sprdnja!): Pada kiša, pa RRZ ne može obavljati svoje zadaće...

Prijatelju pricali smo vec o ovome

Ruski piloti nemaju dovoljno obuke, niti sati leta. Americki lete oko 200-250 sati godisnje, ovisno o tipu letjelice. Ruski piloti 15-20 max.

Rusi nemaju dovoljno visokopreciznih bombi ni za rat, a kamoli da ih pucaju na obuci. Na papiru vjerojatno imaju svega, ali tender je povjeren Putinovom krsnom kumu, pa nije bilo potrebe provjeravati sve to

Tako da sad kad je dosao stvarni sukob ne znaju piloti niti da ih koriste. Onda uzmu po svemu odlicni Su-35 da bacaju obicne dumb bombe, pa im obore te avione jer nisu dizajnirani za takav rezim uporabe.

Dok recimo USA pametne bombe koristi kao standardni arsenal jos od 1999. Ogromne su to tehnolske razlike.

Imam osjecaj da je Rusija u ovaj rat usla jedno 20-30 godina prerano Toliko im je mozda nedostajalo da dovedu armiju na nivo kakav su mislili da imaju danas. Papir, jbg, svasta trpi...
03.10.2022 | 14:22
Ruski izvori su polako ušli u panic mode. Javljaju, ne bez sarkazma, da je Ukrajina pred Svatovima i da je situacija na harkivskom, tj. sad sjevernodonjeckom bojištu iznimno teška. Ruska snage nisu nakon Limana uspjele stabilizirati liniju obrane. Ukrajinske snage napreduju i izravno u smjeru Lisičanska (Svatovi su sjeverno, svjedočimo još jednoj pripremi manevra obuhvata), a ni Sjeverodonjeck nije daleko od ugroze.
Istovremeno, stvari za njih polaze od zla na gore i području Hersona. Ukrajina je napravila onaj prodor kad je elitna VDV postrojba povučena u pozadinu radi popune svega (čega ima sve manje, nota bene, jer svu komunikaciju preko Dnjepra nadzire Ukrajina) i položaje su čuvale lošije postrojbe, vjerojatno iz DNR ili LNR-a. Ukrajina je to iskoristila i probila njihovu obranu te dodatno napredovala prema jugu. Ono što je bitno da je sad u domet njihovog dalekometnog oružja (primarno HIMARS) došla kompletna ruska komunikacija prema Novoj Kahkovki odakle se logistički podržavaju snage na zapadnoj obali Dnjepra. Tu se, izgleda, valja nešto jako ozbiljno jer je dosta objava koje najavljuju velike vijesti, ali ih zasad taje uz hashtag #OPSEC (Operational Security) kako ne bi odmogle vlastitim snagama.
Treba li uopće spomenuti da je Rusija službeno priznala da ne zna gdje su joj sad granice nakon 'aneksije' područja Hersona, Zaporižja, Donjecka i Luhanska?! Da nije smiješno, bilo bi, ne znam, smiješno?
03.10.2022 | 16:10
drlovric kaže:
Kao npr u bivsoj Jugi kada su svi gradjani prisilno placali za obnovu Titograda, Banja Luke, olimpijadu i sl. Samo ti napisu "doprinos za xyz" na platnoj listi Niko te nista i ne pita. To bi se desilo i Rusima.

Kretao sam u osnovnu školu kad se ovdje, u Rijeci (i okolici, a i preko Učke, u Istri) glasalo za samodoprinose za tunele Učka i Tuhobić. Krčki most se drugačije financirao.

Sjećam se toga vrlo živo jer su moji roditelji jako često i intenzivno o tome diskutirali sa susjedima, rodbinom, prijateljima i kolegama s posla, i kod nas doma, i kod drugih u gostima. Sjećam se i dana kad su išli u mjesnu zajednicu na glasanje jer sam išao s njima i poslije smo išli skupa u grad na kolače (što je jedini put da sam sa svojim roditeljima išao na kolače ).

Uglavnom, na tom glasanju izglasano je da će od plaće odvajati doprinos za Učku, ali za Tuhobić ne. Naime, u tom je trenutku cesta preko Učke (ili ona druga priobalna, pod Učkom) bila puno uže grlo od Gornjeg Jelenja, a ponajviše zato što je cijelo Hrvatsko primorje i Istra naglašenije gravitiralo Ljubljani, nego Zagrebu (Ljubljana je bila skoro 30% bliže, dakle i brže, jer je i simo, i tamo bilo oko 40 km autoceste, a nije bilo državne granice između).

Ono što sam htio reći je da se samodoprinosi iz plaće nisu nametali, ljudi su zaista za to glasali. Ono što je sramota je - da se tunel izgrađen samodoprinosima predalo na upravljanje i naplatu cestarine Francuzima, a da bi druga cijev došla gotovo 30 godina nakon toga. Ali to je neka druga tema.

Isto kao da bi ja otisao u katastar da prepisem spavacu sobu susjeda ispod, samo eto sto moram naci prvo nacin da ga istjeram iz njegovog vlastitog stana

U gruntovnicu. Ne u katastar. U katastru se evidentiraju geodetske snimke zemljišnih čestica i zgrada na njima, a u gruntovnici (što je kolokvijalni naziv za Zemljišno-knjižni odjel općinskog suda) se evidentira vlasništvo. Kako bi rekli agenti za nekretnine "Per aspera ad astra, od suda do katastra".

Ispričavam se zbog offt
03.10.2022 | 16:24
Thx na edukaciji. Ja sam iz pustinja slao pare, a supruga je rjesavala sve to oko papira. Tako da nisam bas upucen u terminologiju
03.10.2022 | 17:47
drlovric kaže:
Ja ne mogu da vjerujem da vi jos razmisljate i pokusavate shvatiti sto je uzrok rata u Ukrajini Razlog je obicna pljacka! Kakav crni NATO.

Jedino što ostaje iza ovog rata su činjenice, koje ama baš nitko ne može osporiti, a to je da je Rusija napala Ukrajinu. Sad dragom Bogu svejedno, jer ju je napala zbog NATO ili zbog vitamina K2D3. To je činjenica koja će ostati zapisana u povijesti za sva vremena.
Ja da sad nekog steram u pm to bi bila činjenica, neovisno, da li je to netko zaslužio i tko je koga prvi zaebavao

Davno sam napisao da se ratovi vode, ili zbog teritorija ili zbog resursa...tako je od početka ljudske povijesti, ako izuzmemo par bizarnih ratova. Da li se bar u tome možemo složiti ?

Ako se možemo složiti, da odgovorim "šestogodišnjem Đuri"...Gle Đuro, ako Rusija anektira ove četiri pokrajine, ona će imati 0,04 % teritorija više !!! I onda će me mali Đuro pogledati onak iskosa i reći da ne zaebavam
03.10.2022 | 18:12
Ovaj zadnji moj post možete zanemariti, jer ubija forumsku diskusiju. Ako njega prihvatimo, onda je ovaj topic gotov. Nego da čujemo, što govori;Zaharova,Kadirov, razni NATO generali i Davorov čupavac...možda mi oni okrenu mišljenje

btw. žao mi je da je Davor ostao skoro sam na bojišnici. Gdje su oni heroji koji su plašili ujaka sema s medvjedima ? Možda ja previše i tražim, jer se i moj predsjednik ne javlja po pitanju, gdje Ruska čizma stane, tu trava ne raste.

Za Smayoo, nije mi jasno zašto je post o vojniku Rajanu, neprimjeren ? Ja mislim da je bio, bar djelomično i duhovit, toliko sam u to vjerovao, da ga nisam ni spremio Kao druge postove, gdje bi moglo biti u natruhama neprimjereni ?
03.10.2022 | 18:21
Kako sam odgovorio Tinu neki dan, ne prodaj mi te administrativne mudrolije. Perfidno pljuckanje je za mene isto što i otvorena uvreda.
Osim toga, zašto ti je tako zabavno biti zlonamjeran? ZNAŠ da pišeš nešto neprimjereno i uvredljivo pa odmah unaprijed spremaš tekst jer očekuješ da će ti biti obrisan? Mislim... Koliko ti je ono godina? 13?
03.10.2022 | 18:22
smayoo kaže:
Ono što sam htio reći je da se samodoprinosi iz plaće nisu nametali, ljudi su zaista za to glasali.

Možda ste vi u Rijeci i glasali, ipak ste vi provjereni kadar. Ja znam da sam morao odraditi jednu subotu za sveučilištnu bolnicu, kod laništa, mada znamo gdje je sada i u kakvom je stanju. Nama nisu dali kuglice za glasanje
03.10.2022 | 18:24
smayoo kaže:
Kako sam odgovorio Tinu neki dan, ne prodaj mi te administrativne mudrolije. Perfidno pljuckanje je za mene isto što i otvorena uvreda.
Osim toga, zašto ti je tako zabavno biti zlonamjeran? ZNAŠ da pišeš nešto neprimjereno i uvredljivo pa odmah unaprijed spremaš tekst jer očekuješ da će ti biti obrisan? Mislim... Koliko ti je ono godina? 13?

Imam 7 da mogu odgovoriti šestogodišnjem Đuri
03.10.2022 | 18:56
Pa da. Tako i ispada. Ali evo, sad sam te uhvatio u laži. Ako ti je 7 godina, sigurno nisi odrađivao subotu za samodoprinos za izgradnju sveučilišne bolnice.
03.10.2022 | 18:57
cariblanco kaže:
Možda ste vi u Rijeci i glasali, ipak ste vi provjereni kadar. Ja znam da sam morao odraditi jednu subotu za sveučilištnu bolnicu, kod laništa, mada znamo gdje je sada i u kakvom je stanju. Nama nisu dali kuglice za glasanje

Ja se kroz maglu prisjećam da je bio referendum o samodoprinosu za bolnicu i da su moji starci glasali ZA. Kak sam stanovao u Dubravi, mislim da se glasalo i za Kulturni centar u Grižanskoj koji je podijelio sudbinu Sveučilišne bolnice i ostao nedovršeno ruglo. Onako po sjećanju smjestio bih sve u '82. godinu, tamo negdje u neki hladni i mračni dio godine, recimo veljaču.
03.10.2022 | 19:32
Elon Musk danas - razuman i logičan, ali već su ga razapeli zapadni mediji...
03.10.2022 | 20:07
Razumom i logikom protiv rata....to se uvijek pokazalo kao dobitna kombinacija.
03.10.2022 | 20:23
dpasaric kaže:
Elon Musk danas - razuman i logičan, ali već su ga razapeli zapadni mediji...

Koja mu je logika? Trazite mir da ne ginete. Opet Elon pusio neku losu travu

Putin jasno rekao da ne zeli uopce pregovarati o ove 4 pokrajine. Oko cega onda da se dogovaraju? Trgovinske sporazume da potpisu i prijelaz na granicama sa osobnim iskaznicama? Kulturna suradnja mozda. Razmjena studenata

Za sto su onda ukrajinci ginuli do sada ako ce ovo tek tako predati bez borbe?

Sa nasilnikom se ne dogovara. Nasilniku razbijes glavu ili iskopas oko. Drugacije te nece ostaviti na miru. Ako i ne upali barem znas da si nesto pokusao, a ne skinuo gace i cekao ga da dodje...
03.10.2022 | 20:23
Riba kaže:
Razumom i logikom protiv rata....to se uvijek pokazalo kao dobitna kombinacija.

Čovjek je "problem solver", možda u ovom slučaju naivno dobronamjeran, ali to što je rekao ima smisla.

Rekao da je referendum u Ukrajini treba ponoviti pod UN kontrolom i ako ljudi žele biti dio Rusije - neka budu. Ako ne žele, Rusija se povlači. Krim da je ruski, a ostatak Ukrajine treba ostati vojno neutralan.

Alternativa je nuklearni rat.

Mogu potpisati njegovo razmišljanje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, EJc, Kruškica, m@xym, Maxxy, ping, Riba, Vanjuška, Anonimci (312)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO