02.10.2022 | 18:18
Daddo kaže:
@smayoo:
Ne znam jesi li namjerno ne razumio to što sam napisao ili me samo zafrkavaš.
Nisam namjerno ne razumio, niti te zafrkavam. U prethodnom poslu si pola napisao, a pola zamislio, nadovezujući se na Šterna, ali ja te tvoje nenapisane misli nisam znao pročitati.
Da podsjetim još jednom, i tebe i druge, u svakoj je komunikaciji posao onog tko govori (ili piše) da se potrudi biti jasan i jednoznačan. Ne možeš odgovornost za to što te netko nije razumio - prenijeti na slušatelja/čitatelja. Mislim - možeš, ali to ti nije baš konstruktivno.
Rusija ima ogromna ležišta plina koja su još uvijek neiskorištena. Rusija (ili bilo koja druga zemlja umjesto nje) ima problem što je njihovo iskorištavanje neisplativo.
Rekao bih da "neisplativo" uvijek ovisi o stanju na tržištu. Trenutno je cijena LNG plina u EU cca 4x veća nego što je bila cijena ruskog plina prije početka rata u Ukrajini. Misliš da bi i po takvoj cijeni bilo neisplativo eksploatirati ruski plin koji nije lako dostupan?
Zato Zapad buši na recimo Tajlandu (puno jeftinija zemlja za investirat u koruptivnu vlast) u puno plićim slojevima tik uz more.
Znači, ono što je (i) Štern naglasio ovih dana više puta, plin transportiran plinovodom je uvijek na pragu kupca jeftiniji od LNG. Radi se o istom plinu (prirodnom, dakle metanu, CH4), samo što je LNG prošao kroz dvije skupe tehnološke obrade (ukapljivanje na bušotini i uplinjavanje na LNG terminalu) i puno skuplji transportni proces između njih.
Dakle, nije dovoljno da bušotina u Tajlandu bude jeftinija za izgradnju do eksploatacije i u eksploataciji od one (neke buduće) u Rusiji. Ona mora biti dovoljno jeftinija da kompenzira skupu tehnološku obradu i transport.
Je li toliko jeftinija? Ne znam. Ne znaš ni ti, zar ne?
Nismo stručnjaci za to područje ni ti, ni ja, nemamo tu kompetencije. Davor Štern - ima. Ali pazi, drugi stručnjaci u tom području, koji, za razliku od njega, "navijaju" za LNG, nisu se toj njegovoj tvrdnji (da će LNG uvijek biti skuplji od plinovodom dopremljenog plina) usprotivili. Više su stavili naglasak na geopolitičke argumente i (ovi naši) na činjenicu da će, ovim sklepanim LNG terminalom u Omišlju, a stjecajem okolnosti, Hrvatska na ovom ratu i njegovim posljedicama - zapravo profitirati jer smo dovoljno mali da se svi skupa hranimo otpatcima sa stola velikih igrača.
Sad kad su “dotjerali cara do duvara” i pojavili su se “povoljniji” i “pouzdaniji” alternativni izvori, majstor je odlučio bit “gospodar svijeta” koji štiti ruski način života.
Ali -
na pragu kupca u EU NISU se pojavili povoljniji i pouzdaniji izvori plina. Kratkotrajne špekulativne fluktuacije cijena na burzi ne možeš tako predstaviti jer to nije trajno stanje, niti na kojem tržištu, pa tako ni na tržištu plina.
Što im ostaje osim “antifašizma” i “carske Rusije” kao nekog civilizacijskog i kulturnog dosega kojeg su krvavim revolucijama i progonima ubili?
Ne mnogo, ako mene pitaš.
Sad ne kužim kakve to veze ima s prethodnom temom. Mene ne zanimaju ti emotivni ideloški pamfleti "živija" i "doli". Sad svi pljujemo i se*emo po svemu ruskom, operne i baletne kuće širom svijeta skidaju s repertoara djela ruskih skladatelja, knjižnice povlače s polica djela Dostojevskog, pa čak (!!) i Solženjicina, i da ne nabrajam dalje, zbog toga što je u Rusiji na vlasti luđak i manijak koji šalje stotine tisuća ljudi u smrt da bi nekom dokazao da je frajer.
Mene je ovdje zanimalo raspraviti temu sjevernog toka, diverzije na njemu i uvrnute logike po kojoj se to najedamput najbolje isplatilo napraviti upravo - Rusima.
Zato što su Rusi zlikovci, a svi ostali su najedamput "good guys". Dok se ne naredi drugačije.
Pravi Orwellovski scenarij. I svi ga dragovoljno i gorljivo prihvaćate.