Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

05.03.2022 | 16:08
Gjuroo kaže:
tino1 kaže:
To je ukratko? Zapad naljutio ruse zato što Ukrajinci žele približiti se zapadu a ne njima? Zato je putin punim krenuo sravnati Ukrainu sa zemljom? Zato što je rusija Rusi a ne putin, putin je ukinuo društvene mreže jer neće da uznemirava putina sa zločinima koje rusi rade u Ukrajini.

Ne. Zapad je izmanipulirao Ukrajinu s namjerom da baci Rusiju na koljena, da je ekonomski uništi i da onda može raditi s Rusijom što poželi.
Rusija je prvo nasilniku rekla da odbije i da ju ne pipka. Kad je nasilnik nastavio, Rusija mu je opalila šljagu (zauzimanjem Krima i onog dijela na istoku). Kad je nasilnik nastavio svoje nasrtaje, Rusija ga je lupila koljenom u jaja (to je sad ovaj rat).
Ameri imaju svoje načine kontrole medija, Rusija ima svoje načine. Ne sviđa mi se ni jedno ni drugo.

Ukraina je SUVERENA I SLOBODNA zemlja i ima pravo odabrati sama za sebe društvo u kojem i s kojim želi dijeliti vrijednosti i živjeti. Ovo je rat autokrata s liberalima. Ako neko ima potrebu ili više mu se sviđa društveno uređenje autokrata, bujrum. Ali mi na zapadu to ne želimo i ne trebamo! Momentalno rusi sami sebi pucaju u koljeno i trebat će im desetljeća da sve zaraste. Više se ne pita što rusi vole i što praštaju sad je samo pitanje kako ih dugoročno betonirati da im ovakvo sranje nikad više ne padne na pamet. Neš ti lukave strategije! Kreten obični, odvojen od stvarnog života, iskompleksiran do bola, malen i nikakav, s malim kurcem krenuo na neki civiliziran narod i ubija! Koja geopolitička sranja? Nema tu nikakve strategije, da ima ne bi mu konvoj vojske stajao parkiran! Precijenio se i sad je najopasniji. I na kraju zato što rusi ne vole prijetvornost su tako dobri s Kinezima (poznati po direktnom i iskrenom nastupu) i nikad ne "igra igru". A i on sam je stvarno otvorena knjiga, uvijek bio.

Smayoo ti je odgovorio koliko smo svi mi skupa suvereni i slobodni...
Nije ovo borba autokrata i liberala već je to borba za prirodne resurse i ekonomsku moć.
Putin nije poludio preko noći i napao Ukrajinu jer mu se ćefnulo. Rusija je znala kakav će biti odgovor svijeta na invaziju Ukrajine i znala je koje sankcije joj se spremaju. Unatoč tome je napravila što je napravila. Za pretpostaviti je da su procijenili da im slijedi veća šteta nego što su svjetske sankcije zbog rata.

EDIT: Zato sto zapad igra ljigavu igru a on ne, svi njegovi ljutski tariguzi su parkirali lovu na zapadu? Pošto njemu više vjeruju, jer on ne igra igru i nije ljigav? Zašto nisu otvorili tekući u Kini? A.. jer su Kinezi pravo iskreni i susretljivi! S njima nema razočarenja, što na umu to na drumu. Zapad nije idealan, ima hrpa ne pravde i sranja koja od nas dolaze i to moramo mijenjati. Ali vijeruj bolji je standard na zapadu!

Rusija sad ne igra ljigavu igru već igraju ruski rulet sa pet metaka u šaržeru. Ameri su igrali ljigavu igru koja je dovela do toga.
O tome što zapad radi sranja smo trebali ranije razmišljati i djelovati. Sad više nemamo priliku za postepenu promijenu već će nam promijena biti nametnuta.
Je, lako se bilo uljuljkati u zapadni standard i iz fotelje gledati kako Ameri ubijaju ljude po svijetu i ruše sisteme i države. Sad je to "daleko" došlo nama blizu sa mogućim teškim posljedicama i sad nas je odjednom briga jer više ne ginu ljudi "negje u svijetu" već ginu pred našim pragom.

Sami smo si skuhali taj rat i još uvijek smo licemjerni. Ni sada se nismo u stanju promijeniti kad nam gori pod nogama, a kamo li da smo se htjeli mijenjati dok smo živjeli kao bubreg u loju.

I to sad sve opravdava razaranja po Ukrajini? Razrušene gradove? Razlog denacifikacija?
Jer "dozvolila je zapadu da je pipka"? A to nije ljigavo? Super, sad znam pravu istinu!
Jadni rusi brane se! U Ukrajini? Treba ih bojkotirati u kameno doba, da im nikad više ne padne na pamet izabrati ovakvog kompleksaša. Jer u ovom svijetu nemaju te seljačine što tražiti! Europa ima sve što je potrebno. SWIFT Blokiranje za sve banke! Pa ti vidi.
Rušenje kuća, ubijanje i protjerivanje ljudi nisu i neće nikad biti naše vrijednosti! Ponosan sam na ujedinjenu Europu. Ne, ti ideš još dalje i kažeš sami su krivi, što su dozvolili zapadu da ih pipka! Strašno!

Ali ajmo malo na temu ljigavosti:
- Rusija je (dokazano) djelovala na Brexit. Financirala je Leave kampanju.
- Rusija je (dokazano) sudjelovala u US izborima, fake mailovima i hackerima.
- Rusija je (evidentno) svakog svog opozicionog političara ili otrovala, ubila ili zatvorila u Gulak.
- Rusija je zabranila Fake News o Ukrainskom ratu, sto znači: zucneš li u zatvoru si 15 godina.
- Rusija pipka kretene poput onog u Sj. Koreji. Kineze, koji rade pokolj u Tibetu i nad Uyghurima. Čak su oteli tenisku igračicu jer je okrivila seronju za silovanje.

Daj molim Te pogledaj malo iznad tvog ruba tanjura, tu se nalazi surov i opasan svijet dominiran supersilama i tvoje je da izabereš manje zlo. To je pokušala i Ukrajina. Normalno da je lakše živjeti u Ekonomskom sistemu koji je uspješniji. A da je, vidi se iz blokade SWIFT-a i temperature koju su rusi zbog toga dobili. Ali svak svašta voli, ako ti se tamo bolje sviđa, bujrum.
05.03.2022 | 16:15
tino1 kaže:
I to sad sve opravdava razaranja po Ukrajini? Razrušene gradove? Razlog denacifikacija?
Jer "dozvolila je zapadu da je pipka"? A to nije ljigavo? Super, sad znam pravu istinu!
Jadni rusi brane se! U Ukrajini? Treba ih bojkotirati u kameno doba, da im nikad više ne padne na pamet izabrati ovakvog kompleksaša. Jer u ovom svijetu nemaju te seljačine što tražiti! Europa ima sve što je potrebno. SWIFT Blockiranje za sve banke! Pa ti vidi.
Rušenje kuća, ubijanje i protjerivanje ljudi nisu i neće nikad biti naše vrijednosti! Ponosan sam na ujedinjenu Europu. Ne, ti ideš još dalje i kažeš sami su krivi, što su dozvolili zapadu da ih pipka! Strašno!

Ja se u ovome što si napisao slažem sa svakom rečenicom.
Na kraju će Putin dovesti do toga da će cijeli njegov narod patiti, gledamo li dugoročno.
To što pokušavam naći uzroke i razloge u nečemu doista ne znači da opravdavam Putinovo ponašanje.
Pa i taj Varga ga naziva "agresorom iz Moskve".
05.03.2022 | 16:25
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Btw, ako se pitate gdje će Putin stati, ovo je slika carske Rusije iz 1917.
Dakle, ako padne Ukrajina, nek se pripreme Finska, Baltičke države, Poljska....

Ma ne, i američki stratezi kažu da je to besmisleno, da su šanse za takav scenario minimalne

Isti oni koji su govorili da su minimalne šanse da Rusija krene u rat u Ukrajini? Ponavljam još jednom, ja se ne bavim geostrateškim igrama i zavjerama globalne razine. Ja pratim ovaj napad Rusije na Ukrajinu na provedbenoj razini, a ovu sam kartu tu objesio samo zato da svi budu svjesni čime se Putin (kad ga već rado citirate kako je upozoravao, ali ga se nije slušalo) vodi. Jer i ovom je govorio isto tako. Pa ajmo ga sad poslušati i vidjeti kud to vodi, ako to tako bude.
Powerpoint i excel trpe sve. Ne pitaj me koliko puta na poslu vidim neke nebulozne projekcije tipa ako ovo tu povećamo samo 10 posto, onda ćemo imati RUC veći za 25 posto itd... Ja sam uvijek dežurna babaroga koja postavi najgore pitanje: kako ćemo to izvesti u praksi? I onda stvar obično zamre ili me svi napadanu da to sad nije tema sastanka...

Dakle, da je RRZ ozbiljno u problemima nije više nikakva tajna. Danas su im Ukrajinci srušili Su-34 pa će sad i oni imati svoj oba su pala!! Od svih ovdje, vjerujem da Davor kao ljubitelj avijacije zna jako dobro o kakvom se avionu radi i činjenica da su ga Ukrajinci srušili i to je i dokazano je nevjerojatno bitna za njih psihološki.
twitter.com/UAWeapons/status/15000582134...lTNyLcdMT1LDDCvt0Jng

12.jpeg

11.jpeg

Skrećem pozornost na lijevu strelicu koja pokazuje okvir pokrova pilotske kabine i desnu koja prikazuje lijepo moćni turbofan motor Tumanski sa ispušnim dijelom promjenjive geometrije i mehanizmom naknadnog izgaranja.
Pilot i kopilot su uspjeli iskočiti iz aviona, ali jedan je poginuo pri doskoku. Avion je bio opremljen konvencionalnom bombom od 500 kg koja nije eksplodirala što objašnjava zašto je letio tako nisko i polako; da bi mogao pogoditi ono što se trebao biti cilj.
twitter.com/UAWeapons/status/15000764860...lTNyLcdMT1LDDCvt0Jng
No, što je točno bio cilj u pograničnom gradu Černihovu vrijedan bombe od 500 kg teško je zaključiti. Može se očekivati još opreznije izvođenje operacija od strane ruskog ratnog zrakoplovstva nakon ovog gubitka što nameće ozbiljna pitanja o generalnoj sposobnosti RRZ-a da izvodi BILO kakve složene operacije koje uključuju više od 2 aviona odjednom.
O tome piše (točnije prepisuje) index: www.index.hr/vijesti/clanak/je-li-rusko-...eracije/2344784.aspx
Također, podsjećam da sam već prije napisao da svo njihovo borbeno iskustvo se svodi na bombardiranje Sirije bez ikakve PZO što je dijametralno drugačija pozicija od ove.
Sad je vrijeme da se vratimo na onaj konvoj sjeverno od Kijeva (onih 64 km). Prvih 17-20 km tog konvoja (dakle dio koji je prodro najdalje na jug prema Kijevu) je sad posve nesposobno za bilo što. Ostali su bez goriva, a kako sustavi za komuminakciju i sve ostalo troše struju, sasvim sigurno su im i akumulatori mrtvi. Zbog toga je nastradao i onaj general koji je došao na čelo kolone da pokuša raspetljati ovu logističku noćnu moru (vratimo se opet na neuvježbanost i nesposobnost vojske generalno, pa tako i zapovjednog kadra) i onda ga je skinuo ukrajinski snajperist. Još jedan veliki udarac za Ruse i veliki dobitak za ukrajinski moral.
Netko bi se mogao zapitati koliko treba da se dopune kamioni i ostala tehnika? Ovi kamioni sigurno ne troše kao tenkovi, ali nisu ni puno štedljiviji. Tenk znam da troši od 200-400 l po satu manevra (ovisi i podlozi i još mnogim parametrima, ali čisto da dobijete osjećaj za red veličine). Ovi kamioni sigurno troše barem 100 l po satu manevra, a u ovim uvjetima i više. Svaki. Da ne bude zabune. Rusi će to pokušati napojiti gradnjom pokretnih naftovoda i oprema je na putu. Ali, sad je već kasno za mnoge. Ukrajina je objavila (ne sumnjam u to da je tu i dosta propagande, ali zasigurno i nije daleko od istine, ako nije i apsolutna istina) da su dosad zaplijenili više ruske opreme nego su od okupacije Krima uspjeli nabaviti/kupiti sa zapada.
Kad smo već kod nabave sa zapada, ponavlja se scenarij s donacijama koji smo vidjeli i kod nas. Procurile su priče da je njemačka donacija oružja beskorisna, jer je oružje staro i neupotrebljivo te da su im praktična švapčad poslali ono što bi morali reciklirati, a ovako nemaju te brige. Slično je bilo i s nama, s medicinskim donacijama. Znam da smo primili jako puno toga čemu je istekao rok trajanja i zapravo je bilo u svojoj srži opasni i medicinski otpad. Srećom po Ukrajinu, ostale donacije su vrlo dobre i stižu redovito preko Poljske i Rumunjske kompenim putem. To se primarno odnosi na protuzračno i protuoklopno oružje koje oni odlično koriste. Jako je zanimljivo da su se kod vojnih analitičara počele povlačiti usporedbe s ukrajinskim otporom i partizanskim otporom protiv Wehrmachta na području bivše Juge u smislu da na papiru nemjerljivo jača vojna sila na terenu nikako ne ostvaruje ono što se od nje očekuje.
Stali smo kod onog konvoja. Posade kamiona su već nekoliko dana bez hrane. To je pretpostavka koja je realna preko 50 posto. To znači da se posade moraju vraćati pješice po hranu (sjetimo se da goriva nemaju, a ni mjesta da bi mogli juriti po cesti, a izvan nje su nepokretni) i da će idućih dana prvih 40-50 km konvoja biti ili napušteno ili slabo branjeno. U svakom slučaju, u bitki za Kijev neće sudjelovati. I opet naglašavam, nitko ne tvrdi da to znači da je Kijev obranjen i da je invazija posve propala, ali ovih 4/5 petine konvoja u njoj sigurno neće sudjelovati.
Zašto ga Ukrajinci nisu dosad već uništili? Imali su drugog posla. Morali su riješiti padobranski desant na aerodrom i iako nitko nije ništa još potvrdio, čini se da su to ovu noć uspjeli. Ako je to istina, a sve upućuje na to da jest, onda će iduća velika bitka biti na sjeveru Kijeva, gdje je taj konvoj. Ukrajinske snage su već izvele napad na njega iz tri pravca i ključan je most koji je iz tog pravca jedini prilaz Kijevu. Ako su doista riješile ovaj pozadinski problem s padobranskim desantom, konvoju se ne piše nimalo dobro.

Za kraj, odličan thread koji pokazuje što su padobranske elitne postrojbe i koja je doktrina njihovog postojanja i postupanja u vojsci. Također, posredno će i to dokazati da je ovaj napad na Ukrajinu posve nepripremljen, pokrenut na posve krivim taktičko-operativnim pretpostavkama i da Rusi dosad, efektivno gube rat koji su pokrenuli.

twitter.com/kamilkazani/status/149937767...aiNzDzeSgKEEGorZyxyA

I nakon kraja još jedna zanimljiva opaska: Putinova odluka da ne sramoti Kinu koja se iskazala s organizacijom ZOI i pričeka kraj igara bi se mogla pokazati sudbonosnom. Tih dva tjedna koliko je čekao je točno razlika između smrznute zemlje i živog blata u koje su upali.
05.03.2022 | 16:33
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Btw, ako se pitate gdje će Putin stati, ovo je slika carske Rusije iz 1917.
Dakle, ako padne Ukrajina, nek se pripreme Finska, Baltičke države, Poljska....

Ma ne, i američki stratezi kažu da je to besmisleno, da su šanse za takav scenario minimalne

Isti oni koji su govorili da su minimalne šanse da Rusija krene u rat u Ukrajini?

Ne, pa upravo ti govorim što su rekli! Nema ništa krivo, svaka procjena je bila točna, zero iznenađenja.

Točno su opisali ovo što se sada događa još odavno. I rekli su da će Putin napasti i pregaziti Ukrajinu ako zapad nastavi za širenjem NATO-a na istok. Rusija je davno rekla gdje je crvena crta preko koje se više ne povlači i to je sada to.

Druga je stvar što pohlpene interesne skupine i političari guraju svoje i briga ih za to što vojni stručnjaci govore.

Sve se točno znalo.
05.03.2022 | 16:39
dpasaric kaže:
I rekli su da će Putin napasti i pregaziti Ukrajinu

Kako sad stvari stoje, to je jako daleko od realizacije. Sve na terenu upućuje na to da će ovo trajati. Rusi donekle napreduju na jugu, ali istok i sjever su sad definitivno ne usporili, nego stali, a već vidimo i protunapredovanja ukrajinskih snaga. Neke analize tvrde da Rusija ima novaca za još tri tjedna ovog i onda je bankrot činjenica. Ne znam, nisam financijaš, ali znam jedno: ako se Ukrajina kvalificira na svjetsko prvenstvo u nogometu, ne bih htio igrati protiv njih...
05.03.2022 | 16:40
Djuro genijalac kaže:

Za kraj, odličan thread koji pokazuje što su padobranske elitne postrojbe i koja je doktrina njihovog postojanja i postupanja u vojsci. Također, posredno će i to dokazati da je ovaj napad na Ukrajinu posve nepripremljen, pokrenut na posve krivim taktičko-operativnim pretpostavkama i da Rusi dosad, efektivno gube rat koji su pokrenuli.

Oni taj rat neće izgubiti, može samo izgubiti Ukraijna ili će izgubiti cijeli svijet. Ako počnu ozbiljno gubiti, samo će se nastaviti s taktičkim nuklearnim. Je li to scenario koji priželjkuješ?
05.03.2022 | 16:44
Stvarno su čekali kraj Zimskih OI.
Kada Djuro opisuje trošenje goriva, ova slika mi je pala na pamet:
Spomenik.jpg

Ovo su oklopni transporter (ako ne griješim) i tenk iz WWII koji su postavljeni kao spomenici u Harkivu.
Koliko je tek goriva ovo đubre trošilo, pogledajte ljude naspram tog čuda...
05.03.2022 | 16:47
Čekaj, molim te, nemoj mi reći da je taj tvoj geostrateški realizam posljedica toga što misliš da će Rusija iz straha pokrenuti nuklearnu kataklizmu?!
Ja ne tajim da, kao i Tino, mislim da Ukrajina ima sama pravo odlučiti kako želi živjeti i s kim se želi družiti. I ove spike oni su izazivali, evo im sad! ne pušim. Ne mogu se sjetiti da su okupirali dio ruskog teritorija, niti da je na njihovom teritoriju bilo kakvo oružje koje bi moglo naškoditi Rusiji. Pa i sad imaju manje-više ono što su oteli Rusima (ili su ovi ostavili) i lako OBRAMBENO naoružanje koje se koristi s ramena (protuoklopno i PZ). Samo tvrdim da prema svemu što se vidi, Rusi su NESPOSOBNI da poraze i zauzmu tu i takvu Ukrajinu. Dakle, ajmo biti precizni: veliš da oni taj rat izgubit neće, a ja velim da su NESPOSOBNI da ga dobiju. To je razlika.
05.03.2022 | 16:52
Ja ne znam dovoljno, ali se nadam da su Djuro i Tino u pravu.
Treći puta, iz sveg srca navijam za Ukrajinu.
Žao mi je ruskog naroda kojeg je Putin, kako je Tino zgodno opisao, vratio otprilike u kameno doba.
Ali kada biraš biti slijep i gluh, nemaš se pravo čuditi kada te realnost opali po džepu...
Ružno za reći, ali svijet nije dječje igralište, zar ne?
EDIT:
Ruski tenisači miču zastavu Rusije: Medvedev, Rubljov i još jedan, no najviše ih je zabolio potez Pavela Sivakova, iznimno talentiranog biciklista koji se radi rata u Ukrajini odrekao ruskog državljanstva i ubuduće će se natjecati pod francuskom zastavom.
Pa Putin dobiva udarce gdje god da se okrene...
05.03.2022 | 17:06
Kloba kaže:
Ja ne znam dovoljno, ali se nadam da su Djuro i Tino u pravu.

Ma ne znam ni ja. Samo pratim kaj se događa. Jbt, uz Twitter i 40 milijuna ljudi s kamerama i tipkovnicama se to pretvorilo u jebeni reality show. S vremena na vrijeme se moram podsjetiti da ljudi ginu i da to nije zajebancija.

Evo, s nekoliko mjesta je potvrđeno da je helikopterski desant na Hostomel aerodrom u Kijevu sad i službeno povijest. Cijela satnija padobranaca ruske vojske je nestala. Ovo je izuzetan psihološki udarac i omogućuje braniteljima da krenu dalje pozabaviti se s onim konvojem na sjeveru Kijeva. Veliki doprinos u ovoj akciji je dalo i ukrajinsko RZ, jer ruskog, kako smo ustanovili, defacto nema
05.03.2022 | 17:10
Pa zato sam ja i napisao ono gdje me Tino pogrešno shvatio, iako može biti da sam se krivo izrazio - ne ulazim u detalje.
Samo sam ciljao da ovolika količina informacija nije "zdrava" ni za koga i nije svakome po volji (količina istih, nebitno za koga si ako si uopće za nekoga ili si neutralan).
Izludiš gledajući samo koljažu s jedne ili druge strane, naprosto se moraš malo odmaknuti.
Samo sam na to ciljao, ništa više od toga.
Djuro genijalac kaže:

Ma ne znam ni ja. Samo pratim kaj se događa. Jbt, uz Twitter i 40 milijuna ljudi s kamerama i tipkovnicama se to pretvorilo u jebeni reality show. S vremena na vrijeme se moram podsjetiti da ljudi ginu i da to nije zajebancija.

Ovo si izvrsno opisao...
05.03.2022 | 17:32
Kloba kaže:
Stvarno su čekali kraj Zimskih OI.
Kada Djuro opisuje trošenje goriva, ova slika mi je pala na pamet:
Spomenik.jpg

Ovo su oklopni transporter (ako ne griješim) i tenk iz WWII koji su postavljeni kao spomenici u Harkivu.
Koliko je tek goriva ovo đubre trošilo, pogledajte ljude naspram tog čuda...

Ovo što je bliže na slici prije izgleda kao nešto iz prvog svjetskog rata.
en.wikipedia.org/wiki/British_heavy_tanks_of_World_War_I
05.03.2022 | 17:34
Riba, može li se možda nekako napraviti kopija ovog threada, pa da u njoj ostavimo samo Djurine tehničke postove a ostale naše lamentacije i rasprave izbrišemo?
05.03.2022 | 17:39
smayoo kaže:
Ovo što je bliže na slici prije izgleda kao nešto iz prvog svjetskog rata.
en.wikipedia.org/wiki/British_heavy_tanks_of_World_War_I

Istina. Isprika na netočnoj informaciji. Ma veličina toga, pogotovo naspram ovih ljudi koji prolaze, me naprosto zabezeknula.
smayoo kaže:
Riba, može li se možda nekako napraviti kopija ovog threada, pa da u njoj ostavimo samo Djurine tehničke postove a ostale naše lamentacije i rasprave izbrišemo?

Radite što hoćete, ali meni je ovdje zanimljivo upravo zbog njegovih podataka.
Možda nas i drži na nekom kursu.
Još nije bilo većih prepiranja i sličnog, samo dijeljenja mišljenja i zanimljivih informacija.
No, odluka je na vama...
05.03.2022 | 17:47
Zato sam i pitao da napravimo kopiju, jer ne želim brisati raspravu da je više nema, nego samo nekako izdvojiti njegove postove jer kvaliteta tog sadržaja značajno nadilazi ostatak threada.
05.03.2022 | 17:48
smayoo kaže:
Zato sam i pitao da napravimo kopiju, jer ne želim brisati raspravu da je više nema, nego samo nekako izdvojiti njegove postove jer kvaliteta tog sadržaja značajno nadilazi ostatak threada.

OK. Ti si moderator. You do as you see fit!
EDIT:
Ali da će biti zanimljivo čitati sve njegove postove kada se jednom ovo privede kraju, to svakako!
Ja zaista mislim da će svaki ispasti - točan.
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.03.2022 | 17:58
smayoo kaže:

Ako ne ide kopija, možda

“Djuro” kaže:
Citati

pa onda sve prebacit u novi topic?

Inače, još jedan objekt u Zg je pripravan za dolazak ljudi iz Ukrajine.
05.03.2022 | 18:09
tino1 kaže:
Jadni rusi brane se! U Ukrajini? Treba ih bojkotirati u kameno doba, da im nikad više ne padne na pamet izabrati ovakvog kompleksaša. Jer u ovom svijetu nemaju te seljačine što tražiti! Europa ima sve što je potrebno. SWIFT Blokiranje za sve banke! Pa ti vidi.

Ja sigurno ne opravdavam ni nasilje ni ratove ni razaranja s bilo čije strane.
Isto tako nisam ponosan na ponašanje Europe jer je u jednakoj mjeri pridonijela ovom ratu kojem svjedočimo.
Osim toga, pridonijela i gomili ratova i žrtava za koje nas je bolilo dupe jer direktno nije utjecalo na našu komociju (osim, dakako, za vrijeme Domovinskog rata). Daleko je ta Europa od milog djeteta. Ona i je izgrađena na ratovanju, ubijanju i uništavanju ljudi na nekim drugim krajevima svijeta.

Svojim stavom da rusiju treba poslati u kameno doba, samo pokazuješ da nisi spreman na promijenu koju si sam zazvao.

Ali ajmo malo na temu ljigavosti:
- Rusija je (dokazano) djelovala na Brexit. Financirala je Leave kampanju.
- Rusija je (dokazano) sudjelovala u US izborima, fake mailovima i hackerima.
- Rusija je (evidentno) svakog svog opozicionog političara ili otrovala, ubila ili zatvorila u Gulak.
- Rusija je zabranila Fake News o Ukrainskom ratu, sto znači: zucneš li u zatvoru si 15 godina.
- Rusija pipka kretene poput onog u Sj. Koreji. Kineze, koji rade pokolj u Tibetu i nad Uyghurima. Čak su oteli tenisku igračicu jer je okrivila seronju za silovanje.

Daj molim Te pogledaj malo iznad tvog ruba tanjura, tu se nalazi surov i opasan svijet dominiran supersilama i tvoje je da izabereš manje zlo.

Moje je da se općenito odreknem zla kao takvog.

To je pokušala i Ukrajina. Normalno da je lakše živjeti u Ekonomskom sistemu koji je uspješniji.

Ukrajina bi bila najsretnija da se isto tako nije priklonila nijednom zlu. Ni manjem ni većem. Imaju svoje resurse i mogli su imati ekonomsku vezu i sa Europom i sa Rusijom bez da ih itko dira. To bi bila win-win-win situacija, zar ne? Ukrajina bi tako bila mirna, Rusija bi tako bila mirna... Al ček... Kome onda takvo stanje ne odgovara? Tko je onda donio zlo u tu situaciju? Tko je ta treća strana koja bi bila nezadovoljna takvim raspetom situacije?

A da je, vidi se iz blokade SWIFT-a i temperature koju su rusi zbog toga dobili. Ali svak svašta voli, ako ti se tamo bolje sviđa, bujrum.

Sankcije Rusiji svakako nisu male i zanemarive. Ako si pročitao moj post onda si mogao vidjeti da pretpostavljam da su Rusiji u ovom slučaju te sankcije "manje zlo" od onoga što bi joj bilo da nije krenula na Ukrajinu.
Ja se samo pitam koje je to onda veće zlo za Rusiju ako su joj sankcije i izolacija manje zlo.
05.03.2022 | 18:39
Primjetite razliku između narativa politčara i medija i onoga što kažu vojni stručnjaci - i to NATO stručnjaci, ne netko s Putinove strane.

Ide toliko daleko da je rekao da je to što Rusi rade zapravo dobro za obje strane i da naravno da se neće miješati u taj konflikt. I mislim da čovjek ima pravo; zakuhali su, Putin nije blefirao i sada je najbolji mogući ishod da Ukrajina bude neutralni teritorij.

05.03.2022 | 18:51
Davore, prije nego stisnem play - pa gdje si baš FOX našao, prijatelju?
Pa to nije novinska agencija, to je TV propaganda američke desnice.
Pogledaj si o kakvoj se mreži radi u seriji The Loudest Voice, u kojoj Russel Crowe glumi Rogera Ailesa.
Znam da ti TV postaje nisu uži fah, ali FOX je Trump, FOX je američki WASP (White Anglo Saxon Person) rasizam, FOX je sve ono što ne valja u SAD-u.
Evo ti tekst iz Rolling Stonea:
www.rollingstone.com/politics/politics-n...fear-factory-244652/
I trailer za jako dobru seriju:

Ako već želiš koliko toliko objektivnu TV mrežu zapada - BBC.
Objektivniji od CNN-a, a FOX im nije ni do koljena...
EDIT:
Evo, da ti pokažem što mislim ovime što sam napisao, a pogledao nisam još ni pola minute:
Odgovor nazovi stručnjaka će biti "strategija će biti..." i onda će reći nešto da se svako ko mu vjeruje usere u gaće.
Inače, ti ljudi dobivaju lovu za svoje profesionalno "objektivno mišljenje" na FOX-u...
EDIT 1:
Stručnjak kaže "Ruske faze su bile prenježne"?!
I ti to zoveš stručnjakom?!
Nemoj padati na tu spiku...
Inteligentiji si od toga za sedam kopalja.
05.03.2022 | 19:06
FOX je uvijek podržavao Trumpa. Slijepo.
A ovo ti je prva reakcija "paklene naranče" kada je čuo za invaziju u svom Mar-a-Lagu:

Na 70.oj sekundi govori: "Putin's taking over a country for two dollars worth of sanctions. I'll say that's pretty smart."
Pa nastavlja pričati o Ukrajini kao da je građevinsko zemljište - ako je to pametna "investicija"...!?
Kasnije je promijenio retoriku kada su ga svi popljuvali, osim naravno FOX-a.
Sada priča da se pod njegovim predsjedništvom to ne bi ni desilo.
E, to ti je FOX...
05.03.2022 | 19:15
Znam dobro što je Fox, ali pokazalo se da treba pratiti sve i slušati sve bez predrasuda. U protekle dvije godine bilo je situacija gdje se upravo desničarski Fox pokazao kao medij koji je na kraju ispao u pravu.

Što sam stariji to pozornije slušam sve strane i često se dogodi da mi oni iz "suprotnog tabora", koji su mi inače antipatični i ne bih ih prije niti poslušao, zanimljivi kada u nekom trenu shvatim da često ispada da su oni u pravu i da govore istinu.

To je i ono što je Elon Musk ujutro tvitnuo - i da ne misli cenzurirati ruske medije na StarLink satelitima.

Što misliš da je pukovnik Macgregor krivo rekao?
05.03.2022 | 19:42
Dopisao sam u prvom postu, ovo da su "ruske snage bile prenježne u prvoj fazi" - tako nešto je blenuo.
No dobro, ima istine u tome što pričaš da treba slušati sve.
Kada smo kod TV vijesti, sada sam (ponovno) odgledao NovaTV Dnevnik, nakon što su prikazali skupove u Zagrebu, Splitu, čak i Ruse u Puli koji su za Ukrajinu i koji su rasplakali njihovog ambasadora na Trgu bana Jelačića, pa pune gradove Europe istih prosvjeda protiv rata - zabezeknuo sam se kada sam vidio da u Beogradu tisuće ljudi na cestama podržava - Putina.
Prestrašno...
Imali su razgovor sa srpskim novinarom u Beogradu video linkom, Vučić je u nezavidnom položaju jer ga je izabrao zapad, odnosno Njemačka - a on je u međuvremenu postao ruski igrač (Putin ga je posjetio oko šest, sedam puta).
A on je nedavno skroz izvrijeđao neku Njemicu koja je u stranci zelenih, no nije računao da će sada biti na vlasti. Pa mu baš ona za par dana dolazi u posjet i ovaj dopisnik predviđa da će ga stisnuti da se konačno odluči: Rusija ili Zapad.
Što god odlučio, patit će.
Čak bi mogao izgubiti i izbore 3. travnja (mada je to jako malo vjerojatno)...
05.03.2022 | 19:50
Kloba kaže:
Dopisao sam u prvom postu, ovo da su "ruske snage bile prenježne u prvoj fazi" - tako nešto je blenuo.

Pa pazi, čak i to, koliko god to bilo grozno, surovo, nepravedno i tragično - ima smisla: naime, da je udar bio toliko jak da je cilj odmah ostvaren vjerojatno bi bilo manje mrtvih i manje štete.

Ovako će se mrcvariti još tjednima, ako ne i duže. Sjeti se koliko je trajala američka invazija na Irak.
05.03.2022 | 19:53
dpasaric kaže:
Pa pazi, čak i to, koliko god to bilo grozno, surovo, nepravedno i tragično - ima smisla: naime, da je udar bio toliko jak da je cilj odmah ostvaren vjerojatno bi bilo manje mrtvih i manje štete.

Ovako će se mrcvariti još tjednima, ako ne i duže. Sjeti se koliko je trajala američka invazija na Irak.

Pa velim, ima istine u tome što pišeš.
Trebalo mi je da to progutam, ali prihvaćam.
EDIT:
Ispričavam se što sam pretpostavio da ne znaš što je FOX.
Stvarno, sorry na tome.
05.03.2022 | 19:53
smayoo kaže:

Joj, kud bas sad, citav tjedan imam neki projekt koji me vodi u izolirani data centar i jos sam si kupio bendzo pa bih se radije bavio njiem nego temama o Ukrajini na Jabucnjak forumu.

Nema jednostavnog nacina osim rizicnog strikanja po bazi, jos je najjednostavnije kreirati novi thread pa c&p njegove postove tamo.
05.03.2022 | 20:11
Ja sam zakljucio da su Ukrainci popusili isto kao i Hrvati.
Njihovu sudbinu kroji Rusija a nasu HDZ.
Zao mi Ukrainaca ali Ukraine ne jer postajemo taoci njihovog (USA) izdrkavanja.

Recite mi da li bi zeljeli nuklearni otpad u svom dvoristu. Tako niti Rusi ne zele rakete u svom dvoristu. Kako su se supci usrali kada je Rus htio na Kubu staviti nuklearke.
05.03.2022 | 20:15
Imamo novi moment koji i opet pokazuje da slavenski wannabe Napoleon nije lagao kad je rekao da je ovo specijalna operacija. Očekivano trajanje je bilo tri dana. Toliko su izračunali da im treba da se poluturistički dovezu do Kijeva, obezglave rukovodstvo i onda instaliraju svojeg čo'eka koji sjedi u Bjelorusiji.
Sve se raspada ili se već raspalo, a problemi se množe. Za početak, onaj konvoj je blokiran na cesti. Oko njega je blato, jer su Ukrajinci neki dan otvorili branu rezervoara sjeverno od Kijeva i potopili sve. Defacto su naplavili cijelu ravnicu i ovaj konvoj sad ne smije ni pogledati s ceste ni lijevo, ni desno.

voda.jpeg

voda1.jpeg

Ok, cesta je ostala? E, pa sad dolazimo do drugog momenta. Doći ćemo do merituma stvari brzo, ali malo okolnim putem, a Lovrić će znati uskoro zašto, jer je to već dao naslutiti u jednom od svojih postova. Američki glavni tank je M1 abrams. Plinska turbina za pogon, 1600 KS. On je u pustinjskim sukobima koje je vodio SAD doslovce izmasakrirao ruske tenkove protivnika brzinom napredovanja i do 80 km/h (po pijesku!) i mogućnošću pucanja iz pune brzine. No, u Europi ga nema. Zašto? Zato jer ima 60 tona. Nosivost mostova u Europi je 40 tona. Maksimalna masa šlepera je 40 tona. Maksimalna nosivost ceste je 40 tona. T84 je na 36 tona, T55 na 32 tone, ako se ne varam.
Ovo je jako bitno iz slijedećeg razloga. Vidi slike. Na prvoj vidim ostatke ruskog tenka. Zapadni PO projektili Javelin to rješavaju bez ikakvih problema.

tank1.jpeg

No, sad molim da se obrati pažnja na iduću sliku i strelicu. Kad ej tenk pogođen ona je pun goriva i naoružanja. To sve izgara, puca, ukratko razvija visoke temperature još satima nakon pogotka. I što se događa? Strukturni dio ceste, nosivi temelj kolabira.

cesta.jpeg

Kod ovakvih operacija, normalno je da uz snage u napredovanju ide i inženjerija sa bagerima, tucanikom, kamenjem i ostalim što je potrebno za popravak ceste. Koliko je takvih snaga u Ukrajini? Nula. Nigdje nikoga, ni ičega. Jednostavno, opseg specijalne operacije u kojem Ukrajnici padaju na koljena početkom trećeg dana nije predivio mogućnost potrebe za inženjerijom ovog tipa. Čime se vraćamo na početak: ceste se relativno lako zapriječuju i brane i napredovanje na sjeveru i istoku je posve stalo. Više ne govorimo o sporijem napretku od očekivanog, nego napretka više uopće nema.
Povijesne knjige vele da je Hitleru došla glave ruska zima. Sad rusima dolazi glave ukrajinsko proljeće. U područjima operacija vjerojatno više ne postoji cesta na kojoj nema izgorenog i spaljenog ruskog tenka ili oklopnog vozila koji je načeo ili već i uništio cestu po kojoj bi ruske snage dalje trebale napredovati, a s nje se ne smiju maknuti. Osim toga, ona situacija s gumama o kojoj smo toliko pisali sad dobiva dodatno na značaju, jer sve ovakve neravnine su dodatno opterećenje za gume koje su loše, dotrajale i podspecificirane. Još jedna prepreka za rusku vojsku.
Nije još posve jasno što se događa na samoj taktičkoj razini provedbe operacija, ali sve je više videa i izvještaja u kojima zarobljeni (prema njima se Ukrajinci zasad odnose iznimno fer, treba reći) ročnici tvrde da uopće ne znaju da su u Ukrajini i misle da su na manevrima u Rusiji ili da ih se napada u Rusiji. Nisam siguran koliko bih u to sam vjerovao pa to prepuštam vama na prosudbu.
Ono što je sigurno da je Lovrić bio u pravu kad je govorio o načinu komunikacije snaga na terenu. Rusi koriste običan radio bez ikakvih sustava zaštite i enkripcije i Ukrajinci ih ometaju tako da na istoj frekvenciji njihove postaje emitiraju Ukrajinsku himnu. Odličan primjer psihološkog ratovanja, ako se mene pita.

Jednog dana će netko svoditi račun za 05.03.2022. rata u Ukrajini i onda će biti poznato koliko je doista aviona izgubilo rusko RZ. Ukrajinci navode meni osobno nevjerojatan podatak o 4 aviona, 3 helikoptera i jednu bespilotnu letjelicu. Ako je to istina, to su vjerojatno najveći gubici koje je pretrpjelo rusko RZ od Koreje.
Specifikacija gubitaka:
Su-30
Sve se zna o njemu: tko je pilot i koja je bila njegova povijest:
twitter.com/im_PULSE/status/150011569752...l2QWpwFOTsMUH3-Ktc7A
Su-34;

drugi.jpeg

Dakle, sad i oni imaju oba su pala..!

2 komada SU-25 (jedan je sigurno, postoji slika). Potom dva helikoptera Mi-24/35 (to je onaj iz Ramba 3). Za jednog postoji video (objavljen link u prijašnjem postu), i još jedan transportni Mi-8 (to imamo i mi). On je, navodno, skinut pun pojačanja specijalaca koji su trebali pomoći u operaciji aerodrom u Kijevu.

Ukrajincima trenutno curi na jugu gdje ruske strane napreduju; ne onako kako je previđao plan, ali ipak napreduju. Ruske snage idu u obuhvat Odesse i to je sigurni iduća velika bitka koja sliijedi.
Rusija je objavila snimke kako njihov proturaketni sustav S300/400 skida dvije rakete iznad ruskog teritorija. Ukrajinci su još prije danas već objavili da su ruske snage okrenule neke rakete prema Rusiji kako bi isprovocirale situaciju u kojoj Ukrajina napada Rusiju i čini se da se to ostvaruje.
Iskreno, ne vidim logiku ako imaš neki ograničeni broj raketa koji ti treba da se (o)braniš da ih ispucavaš preko granice na civile da bi postigao što? Radije ih spiči u ove koji ti tu dolaze i zaustavi ih. Tako da u te priče ne vjerujem osobno, ali opet, ostavljam na procjenu svakome da izvede zaključak za sebe.
05.03.2022 | 20:30
Zanimljiv podatak za Abramsa koji pojma nisam imao.
A ovi nazovi YouTube vojni stručnjaci kažu da bi sada nakon Bradleya uz njih HVO-u izvrsno pasao upravo Abrams tenk.
Dam se kladiti da ni jedan od njih (osim vjerojatno Jana, no on nažalost više nije s nama) ovaj podatak ne da ne zna, nego nema pojma...
Znači, mi ne možemo kupiti Abrams, pa niti uzeti taj tenk pod donaciju čisto jer je pretežak za našu infrastrukturu?
Sebično pitanje gledamo li rat u Ukrajini, ali ovo što si napisao je sve toliko dobro objašnjeno da mi jedino ovo pada na pamet.
Svaka čast Djuro, zaista.
Stvarno znaš jako puno stvari koje se ovdje pokazuju izuzetno bitnima.
05.03.2022 | 20:42
Kloba kaže:
FOX je američki WASP (White Anglo Saxon Person)....

White Anglo-Saxon Protestant
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 28 minuta
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

abajo, Damirst, Gjuroo, MacSlavko, robee, ZeljkoB, Anonimci (406)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO