Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

05.03.2022 | 20:46
Gasi internet, Biden izjavio na TV:

"How did we get to the place where Putin just decides to invade Russia?”

05.03.2022 | 21:16
Gjuroo kaže:
Kloba kaže:
FOX je američki WASP (White Anglo Saxon Person)....

White Anglo-Saxon Protestant

Sorry, greška...
Nego, sada gledam Intervjue s Putinom.
Prvih par minuta i on odgovara Oliveru Stoneu da Gorbačov nema ništa s Perestrojkom, da je to ideja francuskih utopista.
Daje mu zasluge što je osjetio trenutak za promjenu, ali ga kudi što nije sačuvao zemlju kojoj je samo trebalo promjeniti sustav.
Jbt, već tada se vidjelo kako razmišlja.
Snimano u razdoblju 2015-2017.
05.03.2022 | 22:44
Kloba kaže:
Zanimljiv podatak za Abramsa koji pojma nisam imao.
A ovi nazovi YouTube vojni stručnjaci kažu da bi sada nakon Bradleya uz njih HVO-u izvrsno pasao upravo Abrams tenk.
Dam se kladiti da ni jedan od njih (osim vjerojatno Jana, no on nažalost više nije s nama) ovaj podatak ne da ne zna, nego nema pojma...
Znači, mi ne možemo kupiti Abrams, pa niti uzeti taj tenk pod donaciju čisto jer je pretežak za našu infrastrukturu

Ne znam točan podatak, a ne da mi se guglat, ali da, M1 abrams se vodi kao open field tank ili tako nekako. Toga se sjećam iz vojske kad je bilo govora o svemu tome i naglašeno je bilo upravo tih nekoliko momenata: motor (defacto mlazni motor) snage 1600 KS i masa od 60-ak tona te je naglašavano da on kao takav ne može preko dosta mostova u Europi čime njegova uporabljivost postaje vrlo upitna. M84 kojeg smo mi slagali (bojim se da više ne možemo složiti niš) ima V12 turbo dizel 33,7 litara sa 1000 KS i tih 36 tona pa zapravo po specifičnoj snazi ima isti učinak kao i Abrams. Vidio sam M84 u akciji, kad se napiči gas do daske na njemu, on diže prednji kraj u zrak, doslovce.
Tako da za nas Abrams zbilja nema apsolutno nikakvog smisla što naravno ne znači da ga možda nećemo nabaviti na ovaj ili onaj način..
05.03.2022 | 22:45
dpasaric kaže:
Gasi internet, Biden izjavio na TV:

"How did we get to the place where Putin just decides to invade Russia?”

I to je jedini razlog zašto se Putin odvažio na ovu ludost.
05.03.2022 | 22:49
A koliko je cijeli igrokaz licemjeran govori i to da je famozna blokada SWIFT sustava poštedjela glavnu Sberbanku i Gazprombank. Blokirali su neke nebitne male banke.

www.retailbankerinternational.com/news/e...russian-banks-swift/
05.03.2022 | 23:09
Gospodo, imamo posve novi zaplet koji je za nas bitan! Sad se pokazuje da smo u NATO-u.

twitter.com/Gerjon_/status/1500192715652...Ad1p7j411MOWJFpVSqQg

Dio robe/ljudstva za pomoć Ukrajini se iz Poljske preusmjerava u Zagreb, ako je poljski Rzeszów-Jasionka aerodrom pretrpan/zauzet.

Molio bih nekog od jabučara koji su u blizini Plesa da ovo potvrde, jer sasvim sigurno to traje i cijelu noć.

Ne bih isključio ni mogućnost kojom se špekulira u threadu da je to zato da se smire tenzije u BiH, tj. da im se da do znanja da se i to pomno promatra pa se tu iskrcava i prekrcava roba ili ljudstvo pa da se netko ne zaigra.
05.03.2022 | 23:20
Djuro genijalac kaže:
Gospodo, imamo posve novi zaplet koji je za nas bitan! Sad se pokazuje da smo u NATO-u.
twitter.com/Gerjon_/status/1500192715652...Ad1p7j411MOWJFpVSqQg
Dio robe/ljudstva za pomoć Ukrajini se iz Poljske preusmjerava u Zagreb, ako je poljski Rzeszów-Jasionka aerodrom pretrpan/zauzet.
Molio bih nekog od jabučara koji su u blizini Plesa da ovo potvrde, jer sasvim sigurno to traje i cijelu noć.
Ne bih isključio ni mogućnost kojom se špekulira u threadu da je to zato da se smire tenzije u BiH, tj. da im se da do znanja da se i to pomno promatra pa se tu iskrcava i prekrcava roba ili ljudstvo pa da se netko ne zaigra.

Jutrošnja vijest kaže da lete u suprotnom smjeru - Zagreb > Rzeszow.

EDIT: Ako sam dobro pokopčao - Brize Norton > Zagreb > Rzeszow.
06.03.2022 | 00:07
Djuro genijalac kaže:

To je lijepa i dobra vijest ako se ljudima šalje humanitarna pomoć i pokušava se zbrinuti one koji su morali pobjeći. Ako im se šalje oružje, bojim se da je to samo guranje još više ljudi u smrt.
06.03.2022 | 01:16
Zanimljiva analiza u Slobodnoj Dalamaciji:

slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/veli...sla-bez-krvi-1172887
06.03.2022 | 07:45
Mene zanima čime rokaju? Strašno nešto, pola zgrade ruši jednim pogotkom.
06.03.2022 | 08:19
Termobarične rakete. Krajnje pojednostavljeno: bomba ima eksploziv, on rokne i udarni val se širi iz centra. Termobarično oružje radi na principu, ajmo reći spreja. Prvi stupanj aktivacije u zrak ispušta eksplozivno punjenje koje se onda širi zrakom. Nakon nekog vremena se to zapali i koristeći zrak u kojem se rasrpšio taj 'sprej' kreira veću eksploziju koja bi bila sličnija eksploziji plina koja onda iznutra jednostavno napuhne zgradu dok vanjski zidovi koji su najslabiji ne kolabiraju. Jako gadno i jeko efikasno u ovakvim situacijama, jer i isiše kisik iz zraka i ljudi koji su eventualno unutra ako su preživjeli mehanički i toplinski udar same eksplozije guše se zbog nedostatka kisika
06.03.2022 | 08:25
dpasaric kaže:
Zanimljiva analiza u Slobodnoj Dalamaciji:

slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/veli...sla-bez-krvi-1172887

Je, samo postavljam jedno ključno pitanje: tko će to platit? Sve ove velike geopolitičke analize kreću od premise tu ne možemo, okrenut ćemo se nekom drugom, oni nas prihvate, sve je super, jebite se vi u EU.

twitter.com/kamilkazani/status/149985585...i25UlE9xWd8ZkPgoSzrQ

Evo još jednog odličnog threada koji vrlo dobro pojašnjava koji su problemi Rusije. Meni se osobno jako sviđa onaj dio o visokim troškovima izgradnje naftovoda (zagrebačka žičara šalje pozdrave!) i taj detalj mi je dostatan da prihvatim ovu analizu kao vrlo realnu i valjanu jer sam 20 godina svjedočio IDENTIČNOM modelu upravljanja gradom Zagrebom. Samo je mjerilo drugačije, ali postupci, motivacije i provedba su identični. Drugi dio na koji skrećem pozornost je ponašanje Kine koje je tu isto jako dobro dokumentirano i koje baca malo drugačije svjetlo na okretanje Rusije prema istoku gdje je med i mliijeko.
06.03.2022 | 08:31
Isti autor ima vrlo dobar elaborat na temu nuklearnog odvraćanja i realnosti prijetnje nuklearnim oružjem. Ovo je za Davora.

twitter.com/kamilkazani/status/150016883...i25UlE9xWd8ZkPgoSzrQ

Ukratko, ako se nekom ne da čitati (iako preporučam): zaključak je da je kontrola sustava kombinirano paralelna i serijska i da bi svi u tom lancu (mreži) trebali biti patološki samoubojice da se dogodi da netko ispali salvu nuklernog naoružanja. Tako da se vraćam na svoju procjnu od jučer da je Vladek zaigrao partiju pokera i da blefira.
06.03.2022 | 08:37
Mogu nazvati frenda kaj dela na kargo dijelu Franje T., ali po mapi mi se trenutno ne čini nešto pojačan promet u zraku za nedjelju tim više što je već tjedan dana nebo iznad Ukrajine očišćeno od aviona.
06.03.2022 | 08:44
Djuro genijalac kaže:
Termobarične rakete. Krajnje pojednostavljeno: bomba ima eksploziv, on rokne i udarni val se širi iz centra. Termobarično oružje radi na principu, ajmo reći spreja. Prvi stupanj aktivacije u zrak ispušta eksplozivno punjenje koje se onda širi zrakom. Nakon nekog vremena se to zapali i koristeći zrak u kojem se rasrpšio taj 'sprej' kreira veću eksploziju koja bi bila sličnija eksploziji plina koja onda iznutra jednostavno napuhne zgradu dok vanjski zidovi koji su najslabiji ne kolabiraju. Jako gadno i jeko efikasno u ovakvim situacijama, jer i isiše kisik iz zraka i ljudi koji su eventualno unutra ako su preživjeli mehanički i toplinski udar same eksplozije guše se zbog nedostatka kisika

Ne znaš što te prvo snađe, nemaš zrak ili eksplodira sve oko tebe. Ko to preživi ima sigurno posljedice cijeli život. Koliko u krug to zlo djeluje?
06.03.2022 | 09:00
I završni jutarnji post se danas odnosi na ulogu Bjelorusije u ovom napadu na Ukrajinu. Uopće nije dvojbeno da je onaj fini čovjek Lukašenko Putinov saveznik te da je bilo dogovoreno da i bjeloruske snage uđu u Ukrajinu. Da sam ciničan, vjerojatno bi zaključio da im je obećan dio teritorija da se malo povećaju kao nagrada za trud. No, evo nas u desetom danu rata i bjeloruske snage nisu kročile u Ukrajinu. Plan je predviđao da to učine najdulje trećeg dana ruske invazije. (Zapadni) analitičari koji gledaju geostrategiju na karti svijeta su zaključili da sankcije (koje su nametnute i Bjelorusiji) djeluju. Ja sam, kao i obično, parktičniji pa sam malo istražio stvari do razine provođenja operacija ljudstva koje je trebalo u okupaciju. I onda nađeš ključ svega. Nikakve sankcije, nego ljudski faktor. Javno je istupio cijenjeni i odlikovani višegodišnji zapovjednik elitnih padobranskih postrojbi o kojima smo jučer pričali i koje su u Kijevu izgubile cijelu satniju.

twitter.com/kopiganja/status/14981822685...i25UlE9xWd8ZkPgoSzrQ

Tri su videa po 2 minute, s titlom, jedan upućuje na drugi, ne možete fulati. On je istupio upravo kad je bilo vrijeme da bjeloruski padobranci povedu sjeverno krilo invazije na Ukrajinu i polučio je željeni efekt. Osim toga, u Bjelorusiji nema zakona koji sprečava širenje informacija o ratu kao u Rusiji,pa se zna što se događa, a i svi ranjeni, a vjerojatno i poginuli vojnici iz pravca napredovanja prema Kijevu sa sjevera dolaze u Bjelorusiju na liječenje ili slanje dalje prema Rusiji. Kako samo već nekoliko puta rekao: kad se s bojišta počnu vraćati mrtva tijela, onda propagandu zamijenjuje realnost.
U svakom slučaju, kako sad stvari stoje, Bjelorusija neće slati vojsku u Ukrajinu u dogledno vrijeme, jer je već sad bilo otkazivanja poslušnosti na rubu pobune u postrojbama, a i sve je više izvještaja o dezerterstvima rezervista koji su mobilizirani za ovu operaciju. Lukašenko zna koliko mu je klimava vlast u ovim trenucima i sumnjam da će sad riskirati da se sve uruši.

Evo, upravo o ovom, o ovakim ljudima i realnostima života i smrti govori onaj elaborat o strateškom odvraćanju i upotrebi atomskog oružja.

Toliko od mene za ovo nedjeljno jutro. Osvrt na stanje na bojištima Ukrajine slijedi kasnije kad prikupim i donekle provjerim podatke.
06.03.2022 | 09:05
tino1 kaže:
Djuro genijalac kaže:

Ne znaš što te prvo snađe, nemaš zrak ili eksplodira sve oko tebe. Ko to preživi ima sigurno posljedice cijeli život. Koliko u krug to zlo djeluje?

Najbolji pojednostavljeni opis je da se zrak zapali i eksplodira. Ne znam koliko u krug, vidim da su višecijevni lanseri toga od po 18 ili 24 raketa. Pretpostavljam, temeljeno na načinu rada tog oružja da više raketa zbraja učinak i širi radijus djelovanja i snagu. Jedna raketa sama za sebe ne znam, 5 m, dvije ispališ pa se zbroje pa kugla postane 6,3 metra, pa još jedna i to je 7,2 m (ali odjednom)...
06.03.2022 | 09:41
Vidim da se pita koliko ukrug termobarične bombe djeluju.
Tek ću pročitati Djuru, kojem čestitam na rekordnom dizanju popularnosti (zasluženom, definitivno ) u povijesti Jabučnjaka.
Još prije nekoliko dana sam u nekim srpskim novinama naletio da su Ameri prvo napravili termobaričnu bombu koju su nazvali "majka svih bombi", tako nešto ali ime majka ima sigurno. Njoj je radijus, onaj osnovni, 300 metara. Dakle sve živo što se nalazi u krugu 300 metara pretvara se u ne znam, zrak, prašinu, praktički nestaje na razinu čestica spreja.
E onda su Rusi odgovorili sa svojom i nazvali ju - Otac.
Toj je radijus pak, duplo veći i iznosi 600 metara.
Sovjetska doktrina naravno/daj veće i jače jer to datira iz 1960-ih...
Inače to što im je radijus totalnog uništavanja toliki, po mom mišljenju ne znači da ne srozaju još i dalje u krug štošta na putu, samo ne tolikom jačinom (možda osobu ne pretvore u prah, ali ju ubiju a kasnije osakate pa tako redom...).
Koliko je ovo istina, koliko nije - ne znam.
Ali mislim da sam prenio informaciju točno i namjerno nisam unosio ovdje ranije jer mi se izvor činio kao nepouzdani burek.
Sada vidim da možda i nije...
Nego, Djuro - da zaokružimo na 200, 199 nema smisla...
EDIT:
Koji si ti manijak, da "zagrebačka žičara šalje pozdrave!" LOL
06.03.2022 | 09:51
Vidim da si drugačije opisao termobaričnu bombu.
A prije ću vjerovati tebi nego (mislim) nekim random žutim novinama preko Drine.
Ja sam držao da rade tako da isišu zrak i onda ga roknu tolikom jačinom da se sve na zadanom putu (pogotovo ljude) pretvore u jedno veliko ništa.
A ovo 300, 600 metara radijusa i imena Majka i Otac - to mi se baš urezalo u memoriju.
Ali ne znam, zaista...
EDIT:
www.vecernji.hr/vijesti/strahuje-se-da-c...ombama-rijec-1567397
Izgleda da smo obojica na neki način u pravu...
Ovo je neki užas zabranjen Ženevskom konvencijom.
Stvarno prvi na udaru ispare, najdalji zadobivaju opekline...
Zovu ih i vakuumske bombe.
06.03.2022 | 10:04
Djuro genijalac kaže:

Pitao sam susjeda koji radi na Plesu, no kako je na godišnjem, nije ništa vidio iz prve ruke, ali potvrdio je da naši MIG-ovi lete u borbenoj formaciji, naoružani raketama.
06.03.2022 | 10:09
Kad bi nekako uspjeli dovući nekoliko Patriot systema na teren? Bili to bilo učinkovito. Bili onda uspjeli dobiti kontrolu nad zračnim prostorom?
Što će se desiti kad rusi pobjede i promjene vlast u Ukrajini? Treba s ovim predznakom to sve držati pod kontrolom, ne vjerujem da će to baš tako uspjeti.
06.03.2022 | 10:14
Za ovu analizu u Slobodnoj, ne znam što bih rekao osim da podsjetim Davora (nikakvo kontriranje, nego samo podsjećanje na ono predavanje koje smo obojica pogledali) da je profa rekao da je novi svjetski poredak 1. Kina, 2. Amerika 3. Rusija, daleki broj 4. EU.
Stari kontinent u 21. stoljeću postaje nevažan...
Starimo, smanjuje nam se broj iz godine u godinu svima - a budućnost svi vide na dalekom istoku.
Bilo da su to Rusi ili Ameri.
06.03.2022 | 10:20
tino1 kaže:
Kad bi nekako uspjeli dovući nekoliko Patriot systema na teren? Bili to bilo učinkovito. Bili onda uspjeli dobiti kontrolu nad zračnim prostorom?
Što će se desiti kad rusi pobjede i promjene vlast u Ukrajini? Treba s ovim predznakom to sve držati pod kontrolom, ne vjerujem da će to baš tako uspjeti.

Ne razumijem se zaista o vojnu tehnologiju, ali jedna stvar mi je (barem vjerujem) jasna.
Ukrajinci su, kao i Hrvati unutar SFRJ - radili sa oružjem direktno sovjetskog porjekla ili sovjetskog načina izrade i upotrebe.
Nije jednostavno (koliko sam shvatio kada smo kupovali Rafale, pa Kiowe, pa Black Hawkove) samo tako preći sa istočne na zapadnu tehnologiju.
Uvijek uz kupovinu (nama) u paketu dolaze instruktori koji su tu barem godinu dana, ili smo mi tamo - ako ne griješim?
I sada Zapad (ovo su istina rakete i jednostavniji sistemi, možda zato nije problem - no ja to ne znam pa bih molio potvrdu) tek nakon invazije 24. 02. Ukrajincima žurno šalje Stingere, pojma nemam što još.
Nije li pametnije da im Poljska da svojih 30 MIG-ova koje uredno održava, a ima zapadne avione na koje im je vojska već naučena ukoliko ne griješim?
Ono, čisto da ljudi ne gube ni sate na učenju?
EDIT:
Uz naravno, Stingere ukoliko oni djeluju na principu ON, FIRE kako je netko napisao već ovdje ranije...
06.03.2022 | 10:24
Kloba kaže:
Stari kontinent u 21. stoljeću postaje nevažan...

Jedva čekam da se to dogodi i da svi živimo dosadne živote kao u Austriji, recimo. Za nju niko ne pita, nikom ne smeta, nogometna repka im je za qurac pa mogu gledati svjecka i evropska prvenstva bez sekiracije... Ideal!
06.03.2022 | 10:29
Da. Oni nisu u NATO paktu ako ne griješim. Švicarska spika. Kada tako pogledamo na stvari, uopće nije loše to što si napisao... Veliki izgube interes, mir na kontinentu.
EDIT:
Ne znam da li si gledao Game of Thrones, vjerujem da nemaš vremena za te djetinjarije Djuro - ali kada sam vidio ovog padobranca koji svaki dan trči i svaki dan u godini pliva zamislio sam si da ako naletim na njega i da sam mu protivnik - lagano bih završio kao Oberyn Martell protiv tipa zvanog The Mountain (scena iz knjiga snimana u Dubrovniku):

Ako ti se ne da gledati borbu prevrti na kraj, no zanimljiva je. Pogotovo jer je snimano kod nas...
EDIT:
Sorry, samo klikni da odgledaš na YouTubeu ako želiš, već dva videa brani. Neka nova politika očito...
06.03.2022 | 10:30
Kloba kaže:
I sada Zapad (ovo su istina rakete i jednostavniji sistemi, možda zato nije problem - no ja to ne znam pa bih molio potvrdu) tek nakon invazije 24. 02. Ukrajincima žurno šalje Stingere, pojma nemam što još.
Nije li pametnije da im Poljska da svojih 30 MIG-ova koje uredno održava, a ima zapadne avione na koje im je vojska već naučena ukoliko ne griješim?
Ono, čisto da ljudi ne gube ni sate na učenju?
EDIT:
Uz naravno, Stingere ukoliko oni djeluju na principu ON, FIRE kako je netko napisao već ovdje ranije...

U pravu si i to se upravo događa. Svaki je alat dobar onoliko koliko je njegov operater vješt. Što je alat kompliciraniji, u pravilu je sposobniji, ali je potrebna razina vještine/znanja/treninga operatera viša. Zato se Ukrajini isporučuju jednostavna PO i PZ oružja koja se koriste s ramena i koja su se pokazala izuzetno efikasna, a ne traže posebna školovanja. Avion je nešto posve drugačije, jer nije stvar samo u letenju, nego i posada na tlu mora znati kako ga iznova naoružati, ako se nešto dogodi, kako otkloniti kvar, periodički ga održavati itd...
Zato će URZ dobiti u sklopu pomoći Migove 29 koji postoje u zemljama koje su bile dio Varšavskog pakta, jer s njima znaju rukovati, ali ih i održavati i sve ostalo.
06.03.2022 | 10:40
Znači dat će im avione?
Super.
Ovo što sam napisao sam pročitao u nekom tekstu dok je NATO još bio u fazi sankcija i opominjanja Putina prstom.
Nisam niti znao da Poljaci imaju i 30 MIG-ova dok tamo nisam pročitao, a kamoli da ih sve ovo vrijeme uredno održavaju.
Neka kolumna...
06.03.2022 | 10:49
Kako će Globus izgledati nakon ovih kriza ne zna niko! Prvo pandemija, koštat će nas milijarde. Onda Ukrajina, ono sa Lehman Brothers 2008 je ništa naspram ovoga. Osobno ne vjerujem da će Kina biti vodeća jer se u zadnje vrijeme istrošila na razne krize, pogotovo što se nad njom niše Damoklesov mač na crno plasiranih kredita u bilijunskim iznosima. Naime, niko nije mogao dobiti od regularne financijske infrastrukture kredite za pokretanje posla ili kompanije koje nisu u većinskom državnom vlasništvu. Ti su poduzetnici uzimali kredite nekim polulegalnim kanalima za exorbitantnu kamatu. Taj je balon sakriven pod tepihom, ali nije neutraliziran. Osim toga, NATO i EU su sada senzibilizirani i spremniji nego u Ukrajini. Ako pokušaju iskoristiti situaciju i krenuti na Taiwan sad bi imali cijeli svijet protiv sebe, a to nije baš dobro za pazar.
Osim toga Peking strahuje od totalne izolacije, koliko mi njih trebamo treba i on nas.

Strah me više nekih malih moćnika iz Afrike i Južne Amerike koji bi voljeli imati neko značenje u novom poretku. To bi značilo mnoštvo malih sukoba koji bi gorili oko nas, pa i nas uvukli. Ovo je jedna od većih humanitarnih katastrofa u povijesti. Uzrokovana jednom van kontrole supersilom. Mislim da će se nakon što Rusija bude satrana do kraja paziti na to da niko ne postane toliko velik da je van svakog dometa. Ali vidjet ćemo.
06.03.2022 | 11:26
Kloba kaže:
Znači dat će im avione?
Super.
Ovo što sam napisao sam pročitao u nekom tekstu dok je NATO još bio u fazi sankcija i opominjanja Putina prstom.
Nisam niti znao da Poljaci imaju i 30 MIG-ova dok tamo nisam pročitao, a kamoli da ih sve ovo vrijeme uredno održavaju.
Neka kolumna...

www.ft.com/content/2f1f0944-ceab-4042-93bd-63c2d863a75f

Evo, nije gotova stvar, ali o tome se razmišlja ili se barem razmatra ta mogućnost
06.03.2022 | 11:29
Djuro genijalac kaže:
Ukratko, ako se nekom ne da čitati (iako preporučam): zaključak je da je kontrola sustava kombinirano paralelna i serijska i da bi svi u tom lancu (mreži) trebali biti patološki samoubojice da se dogodi da netko ispali salvu nuklernog naoružanja. Tako da se vraćam na svoju procjnu od jučer da je Vladek zaigrao partiju pokera i da blefira.

Za strateško se slažem da je malo vjerojatno, ali taktičko nuklearno je nažalost vrlo moguće ako im klasičan rat zapne. I ne blefira Putin oko toga jer on nema neke alternative, on ovaj rat mora dobiti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 50 minuta
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, robee, VanjusOS, Anonimci (285)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO