Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

10.03.2022 | 16:11
Bravo!
To sam zapamtio, 4 maha. Da, to je to...
Strarstreak se zove, majku mu njegovu.
www.perild.com/2022/03/09/britain-is-pre...missiles-to-ukraine/
10.03.2022 | 17:53
Ovakvi oruzani sustavi su prava pomoc i realno na terenu napravit ce vecu prevagu nego 10-15 Mig-29 aviona, koje ce im polupati cim slete u drzavu.

Javelin, Stinger, Starstreak mozes sakriti u obicnu garazu, zgradu, podrum. Slusas Spotify i cekas svoj cilj da naidje. Mig 29 ces sakriti malo teze

Kada je NATO gadjao ciljeve 1999. znali su tocno koliko Srbija ima Mig-29 (Fulcrum, NATO oznaka) i misija je bila sve ih unistiti, jer oni su jedino sto je moglo nanijeti kakvu takvu stetu NATO avionima. Kasnije se pokazalo da su ih vecina bili neispravni i jako lose odrzavani. Identicno stanje u Rusiji je sada. Sve je to ista komunisticka skola

Srbi su domisljato napravili drvene makete i izgurali na pistu da ih NATO vidi. Naravno makete su pogodjene jako brzo, ovi pisu da su avioni unisteni, dok su stvarne aparate sakrili u hangare i cekali kraj rata. I prezivjese im ti Mig-29
10.03.2022 | 18:27
drlovric kaže:
Srbi su domisljato napravili drvene makete i izgurali na pistu da ih NATO vidi. Naravno makete su pogodjene jako brzo, ovi pisu da su avioni unisteni, dok su stvarne aparate sakrili u hangare i cekali kraj rata. I prezivjese im ti Mig-29

Nisam ovo znao.
Jel ti znaš da je prvi avion u povijesti srušio - Srbin?!
Znači, da li je to WW1 ili malo ranije - ne bih znao - ono malo što se sjećam da je tip koristio top da pogodi onaj stari spori dvokrilac i - zdrmo ga je.
Mogu biti ovakvi i onakvi, ali nekada su stvarno domišljati na granici ludila i genijalnosti.
Nikola Tesla...
Treba li išta više reći.
Čovjek kompletne planove radio u glavi, jer ga je konj okinuo kopitom.
Ili je pao s istog, imao je neku nesreću s konjem zbog čega je kasnije mogao projicirati u mislima.
10.03.2022 | 18:34
@kloba:

O ovome ti pricam. Bio sam u tom muzeju, vidio to drveno cudo pa malo istrazivao o toj temi

10.03.2022 | 18:37
Ma svaka im čast za ovo.
Ali stvarno.
Pa di bi se Amer toga sjetio?
Nego, ja mislio da ti radari funkcioniraju na toplinu, a ispada da to samo naočale za vid u mraku?
Kako radar očitava šta je šta, to pojma nemam?
Oblik?
EDIT:
On objašnjava sam - neki lokator je u igri...
10.03.2022 | 18:43
Ova maketa je sluzila samo na to da zbuni satelite i izvidjacke letjelice. Vide siluetu Mig 29 na pisti i to je to. Niko normalan ne pravi replike aviona u razmjeru 1:1 zar ne?

Moze se fejkat i toplotni odraz raznim izvorima toplote, da jos bolje proda pricu. To simulira rad motora na pisti i sl.

Ali to je vec neka druga tema
10.03.2022 | 18:45
Evo malo činjenica s terena koje mogu i najčešće objašnjavaju puno toga. Već smo svi zadavna zaključili da je neki teritorij osvojen kad na njega stupi pješaštvo i tamo uspješno ostane. Ovo se, Davore, primarno odnosi na karte koje cirkuliraju Telegramom tj. dolaze iz ruskih izvora informiranja. Oni su jednostavno sve kud su prošli pripisali sebi kao da je njihovo i osigurano, pa idu bezbrižno dalje. No, to je vrlo daleko od istine. Ukrajinci ih doslovce masakriraju u njihovoj pozadini do te mjere da one pripreme za veliki (završni) napad na Kijev nije moguće obaviti i stvar stoji i dalje. Primjer od danas je uništena oklopna kolona SI od Kijeva:

twitter.com/YWNReporter/status/150191310...0eWm4JjCU5FgaetWo-qA

Ovdje se vidi najbolje potpuna nespremnost i loše vođenje te manjkava obuka ruskih snaga koje su uništene. Dolaze po poznatom pravcu, blizu su skupa i onda se još (u strahu od napada ručnim protuklopnim oružjem) dodatno nabijaju jedni na druge i onda ih izmasakrira ukrajinsko topništvo. Sve skupa prati dron koji to snima i ostvareni efekt je trostruko jači nego da to nije dokumentirano. Ova snimka je puštena u svijet, vide ju i domaće snage (odmah su dodatno motivirane i još jače), a sasvim sigurno znaju za nju i okupacijske snage što im dodatno ubija moral.
Harkiv je u okruženju, ali se i dalje sjajno drži i, a ovo je posebno bitno, i dalje dobiva podršku izvana što znači da linija dobave unatoč okruženju i dalje funkcionira. To samo dokazuje ovo što sam napisao da ono što je crveno na karti nije i rusko.
Na jugu je napredovanje stalo. Marijupolj je također okružen i razaraju ga svaki dan, ali se i on drži.
Ova će agresija na Ukrajinu ostati zapisana, kako god završila, kao jedina u povijesti ratovanja gdje jedna od zaraćenih strana nije željela preuzimati tijela svojih poginulih. Rusi, kad imaju priliku i Ukrajinci im to ponude, ne žele preuzeti tijela svojih poginulih. Zašto je to tako? Vjerojatno je problem dvojake prirode. Prvi je dosta očigledan i o njemu sam već pisao: mrtva tijela koja dolaze natrag u Rusiju nude lošu sliku 'specijalne operacije' i postavljaju pitanja kud su poslani ročnici kojima je rečeno da su na vježbama. Druga razina problema je činejnica o kojoj tupim cijelo vrijeme da je logistički lanac ruske vojske preslab, predug i penapregnut i petljanje s mrtvim tijelima je samo još jedna komplikacija kojoj oni u ovom trenu nisu dorasli.
To nas dovodi do još jedne razine sukoba koja u startu može proći nezamijećeno, ali kako borbe traju dalje, ignoriranje više nije moguće.
I opet, uz malo proučavanja došao sam do ovih podataka. U svakom sukobu, bio on bitka lokalnog karaktera ili velika operacija u stratu pogine 20 posto vojnika. Odmah, na licu mjesta. 65 posto ih preživi bez ozljeda (osim eventualnih psiholoških posljedica, ali one uvelike ovise o motivaciji i moralnoj pozadini svega; netko tko brani kućni prag nema propitkivanja o smislu svega i dvojbi o ispravnosti svojih postupaka), a preostalih 15 posto je ozlijeđeno teže ili slabije i potrebna im je medicinska pomoć. Koliko je Rusija dovukla poljskih bolnica sa svojim okupacijskim snagama da bi mogla pružati prvu pomoć? Sve skupa? Niti jednu.
Vojnici su opremljeni nekim kitovima prve pomoći koji, prema onom što sam vidio, su upola lošije opremljeni od onih koje mi imamo u autima i, jasno, s rokovima trajanja koji su odavno istekli. Dobro, to nije hrana da se pokvari, ali sterilnost opreme više nije zajamčena. No, prema slikama/snimkama koje su dostupne po mrežama, vidi se da Rusi svoje vojnike koji su ranjeni nisu niti pokušali vući u zaklone. To opet nameće dva zaključka: prvi je da su oni koji nisu nastradali odmah dali petama vjetra da se spase, a drugi, po ruske snage još gori, da na razini voda niti nemaju nekog zaduženog za pružanje prve pomoći i izvlačenje, nego je svak prepušten sam sebi.
Koliko je ranjenika? Prema ovoj gore iskustvenoj formuli koja se dosad dokazala u svakom sukobu nakon II. svj. rata ozlijeđenih je 25 posto manje nego poginulih. A poginulih na ruskoj strani je, prema CIA-nim procjenama, između 2000 i 4000 tisuće. Znamo da su službene procjene američke strane uvijek iznimno konzervativne (to je jedini način da se ne dogodi ovo što se Rusima dogodilo da značajno podcijene neprijateljske snage) i ta se brojka može mirne duše zaokržiti na 5000 mrtvih na ruskoj strani. To bi značilo da je ranjenih još gotovo 4000. Kad se tom dodaju zarobljeni i oni koji su dezertirali, dolazimo do toga da su ruske snage dosad izgubile između 5 i 10 posto svojih snaga u ljudstvu u samo dva tjedna i to je još jedan od razloga zašto 'specijalna operacija' šepa.
Priča s MIGovima za Ukrajinu nije upalila, ali objektivno, odluka SAD je ispravna. Tih 29 aviona sami po sebi neće donijeti prevagu na bojištu, jer ih je premalo da bi to napravili odmah. S druge strane, pomoć u PO i PZ oružju koju Ukrajina dobiva već radi prevagu. Ruske oklopne snage doslovce nigdje na teritoriju Ukrajine nisu sigurne i znaju jako dobro da je na njih otvorena sezona lova od strane domaćih snaga. Napuštanje ispravne vojne opreme se i dalje događa i to je najbolje opremanje za Ukrajinu koje ona može zamisliti jer je dvostruko efikasnije (oni imaju jedan dio više, Rusi jedan dio manje).
twitter.com/oryxspioenkop/status/1501938...0eWm4JjCU5FgaetWo-qA
twitter.com/IAPonomarenko/status/1501967...0eWm4JjCU5FgaetWo-qA
Za kraj ću samo ponoviti onaj twit od ranije prema kojem je na Krimu izuzetno puno smještajnog kapaciteta koji je na ovaj ili onaj način povezan s vlasničkom strukturom povezanom sa FSB-om ponuđen na prodaju. Već je u onom internom memu od prije cca tjedan dana koji se ipak čini originalnim iznešena teza o trzavicama između FSB i vojske koja je tražila samozavaravajuće izvještaje koji bi ju prikazali u sjajnom svjetlu. To se očito (negiranje realnosti) nastavlja i dalje i prema ovom, ljudi koju su povezani s FSB-om ipak imaju puno realniji pogled na stvari pa vide da vrag odnosi šalu i pokušavaju spasiti što se spasiti da.
twitter.com/TsybulskaLiubov/status/15018...0eWm4JjCU5FgaetWo-qA
10.03.2022 | 18:47
drlovric kaže:
Ovakvi oruzani sustavi su prava pomoc i realno na terenu napravit ce vecu prevagu nego 10-15 Mig-29 aviona, koje ce im polupati cim slete u drzavu.

Javelin, Stinger, Starstreak mozes sakriti u obicnu garazu, zgradu, podrum. Slusas Spotify i cekas svoj cilj da naidje. Mig 29 ces sakriti malo teze

Točno to!
10.03.2022 | 18:48
drlovric kaže:
Ova maketa je sluzila samo na to da zbuni satelite i izvidjacke letjelice. Vide siluetu Mig 29 na pisti i to je to. Niko normalan ne pravi replike aviona u razmjeru 1:1 zar ne?

Moze se fejkat i toplotni odraz raznim izvorima toplote, da jos bolje proda pricu. To simulira rad motora na pisti i sl.

Ali to je vec neka druga tema

Je, ali mi je drago da si mi ovo pokazao. Odoh čitati Djuru.
Sretno s renovacijom!
10.03.2022 | 18:55
Djuro, svaka čast - stvarno.
Baš se vidi da se trudiš dati provjerene informacije koje preneseš hladne glave.
10.03.2022 | 19:06
@Djuro:

Kao da su bitne mobilne bolnice, bitno da imaju mobilne krematorije. To sam prvi put sada u zivotu vidio. Necu reci da NATO nema slicne uredjaje, ali ja ih nigdje vidio nisam.
10.03.2022 | 19:38
Ovo mi je baš morbidno.
Nisam znao niti da Rusi neće svoje mrtve, a bome niti da ih pale...
Nego, sjećate se filma American Sniper, po istinitoj priči?
Sada postoji neki Kanađanin, koji je oborio njegov rekord i "skinuo" tipa sa udaljenosti od 3550 metara.
U miru je računalni programer.
No, sada je u Ukrajini.
Veli da ne može to gledati...
www.marca.com/en/lifestyle/world-news/20...2704e766a8b45bf.html
10.03.2022 | 20:00
Kloba kaže:

Ukrajina ima nešto (Postrojenje kako ga ona naziva) za biološko istraživanje.
U čemu je problem? Možda se radi o postrojenju tipa CDC? Kako znamo da se radi o ičemu vezanom za biološko oružje?

Tako što je žena iz State Departmenta izjavila da su zabrinuti da ti laboratoriju ne padnu u ruke Rusa. Da se radi o običnim civilinim laboratorijima ništa od toga se ne bi niti spominjalo. Također, bitan je kontekst, pitanje je bilo vezano uz biološko oružje, a ne uz kreme za sunčanje.

Uostalom, jesi li pogledao uopće cijeli prilog? Amerikanci su to financirali (postoji trag), čak su bili na otvorenju i tamo je rečeno da su ti laboratorij namijenjeni upravo za istraživanje bojnih otrova i biološkog oružja. Imaš u prilogu i točan citat s vladinog weba o tome. Jedan dio su kasnije uklonili, ali web archive ga ima.

Nemoj mi reći da je sasvim ok da Ukrajina ima 13 bio-laboratorija u blizini granice Rusije koji se bave istraživanjem vojnih otrova i bio-oružja i da ih financira State Department?
10.03.2022 | 20:11
dpasaric kaže:
Kloba kaže:

Ukrajina ima nešto (Postrojenje kako ga ona naziva) za biološko istraživanje.
U čemu je problem? Možda se radi o postrojenju tipa CDC? Kako znamo da se radi o ičemu vezanom za biološko oružje?

Tako što je žena iz State Departmenta izjavila da su zabrinuti da ti laboratoriju ne padnu u ruke Rusa. Da se radi o običnim civilinim laboratorijima ništa od toga se ne bi niti spominjalo. Također, bitan je kontekst, pitanje je bilo vezano uz biološko oružuje, a ne uz kreme za sunčanje.

Oprosti, ali ovo je... hajdemo reći na nivou "ogrlice od zubića srpske dece u Vukovaru", kad se pumpala propaganda o Hrvatima koljačima, a završilo je pobijenim ranjenicima. Ne želim zvučati prepotentno, ali zadnjih cca. 10 godina pratim što Kinezi rade, posredno kroz njih Ruse i Amere. Osobno sam najviše bio zaokupljen IT-jem i sigurnošću na tom području. Ne želim iz osobnih razloga u detalje.

Ovo je klasična propaganda (inače ovo se šeralo pred sam početak invazije), a sad kao imaju dokumente. Ok učili su od Amera kako se to radi kad su napravili invaziju na Irak. Rusima valjda treba vremena da u Černobilu naprave neki priručni laboratoriji koji će pokazati kao Američki gdje su radili poseban virus koji napada genom Rusa , a što se tiče "neopasnosti" civilnog laboratorija i Ruđer je civilni pa ne bi nikome bilo svejedno da ga osvoji vojna sila koja je do sad pokazala da je spremna na svakakve ludosti.

Prvo su bili nacisti i narkomani, pa ugroženost od NATO-a, pa bio laboratorij, sad smo već na tome da oni uopće ne napadaju Ukrajinu. Da ne pričamo kako je Putin javno rekao da nema ruskih ročnih vojnika u Ukrajini. A o lažima koje plasiraju zadnjih 10 godina kroz svoje proxy agencije na društvenim mrežama i "alternativnim" webovima na Zapadu tu bi mogao napisati 10 kartica teksta. Potpuna alternativna stvarnost koja završava teorijama o umjetnom mjesecu, itd.
P.S. malo se raspitaj o najvećim zagovarateljima lockdowna i suludih mjera na Zapadu i njihovoj povezanosti s Kinom. Naravno tu su onda došli "psi rata/krize" u vidu komapnija koje su proizvodile (posebno mRNA) cijepiva i vidili ogromnu šansu za profitom, a to je ono gdje je največi falung tog Zapada, profit i "kako ćemo, lako ćemo" bitno da se para vrti. Druga tema.

Putinovi luđaci godinama, a sad posebno žele prvo narušiti demokratske procese u Zapadnim državama. Zapadne demokracije imaju svojih mana, ali i dalje imaš sustav koji možeš više manje na miran način ili uz demonstracije korigirati i mijenjati na bolje. Probaj to u Rusiji ili Kini.

Da ne uđem preduboko u tu temu, jer mi ne pada na pamet ni na koji način pravdati jednog vođu mafije koja ima svoju nuklearnu državu evo jedan dobar intervju s Koradom Korlevićem za sve koji se boje nuklearnog udara

Korado Korlević: "Čak i da bace nuklearnu bombu na talijanski Aviano, udar ne bi došao do Istre"
10.03.2022 | 20:19
Neki su ovdje oduševljeni oružjem pa im evo nešto što će možda i u živo vidjeti kako leti (sarkazam)
military-history.fandom.com/wiki/R-36_(missile)
10.03.2022 | 20:33
Svi govore velika nezaposlenost. Ima uvijek posla ko hoce da radi

ScreenShot2022-03-10at14.31.44.png
10.03.2022 | 20:38
Soffoklo kaže:
Da ne uđem preduboko u tu temu, jer mi ne pada na pamet ni na koji način pravdati jednog vođu mafije koja ima svoju nuklearnu državu evo jedan dobar intervju s Koradom Korlevićem za sve koji se boje nuklearnog udara

Korado Korlević: "Čak i da bace nuklearnu bombu na talijanski Aviano, udar ne bi došao do Istre"

Bravo za link, upravo ga ja krenuo kvačit. Gosp. Korlević je jedan od najlogičnijih i najobrazovanijih ljudi u našem javnom prostoru i do poda mu skidam kapu za ovu analizu koja je najtočnija od svih dosad koje sam vidio jer nije iz americentričnog pogleda na svijet, nego je bio i u SSSR-u.

Kako se ono govorilo? Svetsko, a naše!....?
10.03.2022 | 21:17
Kakva su luda vremena dosla da Davor kaci linkove na Fox News i Rusella Branda a drugi na Korlevica.
10.03.2022 | 22:08
Stvarno dobar intervju. Baš baš...
10.03.2022 | 23:08
Riba kaže:
Kakva su luda vremena dosla da Davor kaci linkove na Fox News i Rusella Branda a drugi na Korlevica.

Kako sam kao proleter oduvijek bio teška komunjara mislim da si pod stare dane mogu priuštiti malo širi pogled!

Uvijek treba slušati obje strane, a kada se sluša pažljivo, bez da si unaprijed formatiran, onda bude baš zanimljivo kada shvatiš da često ima mnogo situacija gdje druga strana govori istinu, ali je nisi bio spreman niti poslušati.

U političkom smislu tu bi se više trebale zabrinuti opcije lijevog spektra (govorim globalno, ne samo kod nas) što gube glasačko tijelo svojim potezima koji su naočigled krivi, a oni kako nekakvi zatupljeni too-woke-all-green-zealoti guraju neke svoje politike koje čine štetu. Mislim da sam skužio koliko su zapravo tupasti upravo u vrijeme pandemije.

Korlevića stalno slušam i on je sjajan 95% vremena, mada se i njemu zalome stvari u kojima nije do kraja na poznatom terenu, pa improvizira, takav je i kada ga se pita za Apple, a bilo je takvih pitanja.

Russel je dobar, mekan, tolerantan, lijepo povezuje informacije i sintetizira ih u nešto suvislo. Mnogo njegovih komentara sam gledao i nisam ga uhvatio da je rekao nešto krivo.

Fox News je naravno desničarski medij, ali kada vidiš što sve radi suprotna strana krivo, a ovi to prepoznaju, pa ih dočekaju i razapnu - onda mi je to zabavno! To mi je bilo posebno zanimljivo u pandemiji i njihovom šamaranju licemjernog Trudeaua.

U slučaju ovog rata drago mi je da Fox, iako su zapadni medij, ne skrivaju odgovornost istog tog zapada za sve što se tamo sada događa dok znamo da oni ovo kuhaju već godinama (čak su javno kukali "Uložili smo 5 milijardi $ u našu vlast u Ukrajini"), a Zelenskyy je zagrizao na lijepe riječi i dolare, pa sada broji mrtve sugrađane u proxy ratu dvije velesile.
11.03.2022 | 01:48
Soffoklo kaže:
Ovo je klasična propaganda (inače ovo se šeralo pred sam početak invazije), a sad kao imaju dokumente. Ok učili su od Amera kako se to radi kad su napravili invaziju na Irak. Rusima valjda treba vremena da u Černobilu naprave neki priručni laboratoriji koji će pokazati kao Američki gdje su radili poseban virus koji napada genom Rusa , a što se tiče "neopasnosti" civilnog laboratorija i Ruđer je civilni pa ne bi nikome bilo svejedno da ga osvoji vojna sila koja je do sad pokazala da je spremna na svakakve ludosti.

Ni ti kao niti Kloba nisi pogledao cijeli prilog, pa US Department Press Center je napisao ovo, A NE "klasična ruska propaganda":

"US Sen. Dick Lugar applauded the opening of the Interim Central Reference Laboratory in Odessa, Ukraine, this week, announcing that it will be instrumental in researching dangerous pathogens used by bioterrorists. The level-3 bio-saftey lab will be used to study anthrax, tularemia and Q fever as well as other dangerous pathogens."

Prestanite navijati i počnite otvorena uma gledati činjenice.
11.03.2022 | 05:40
Stvarno strašno, Ukrajinci se mislili braniti. Kako su mogli, da ne prijave Rusima, planirati oslobođenje u Ukrajini okupirane teritorije. Pa i Rusi imaju pravo da se pripreme. A ne ovako. Sad ih, jadni, moraju svih pobiti, protjerati i porušiti im državu.
Ovo je stvarno vrhunac ljigavog rata, kako mogu da se jednostavno ne predaju.
Jebô sve, antracit situacije.

Btw. Telegram je uvijek bio nepristran i neutralan, siv i neonacistički.

Daj Davore, molim te prestani se diskvalificirati.
11.03.2022 | 06:52
Prestanite navijati i počnite otvorena uma gledati činjenice, veli čovjek kao da je ovo sportski događaj a ne ljudska katastrofa...
To možemo raditi kasnije.
Sada najmanje što možemo jest osuditi gađanje rodilišta i slično ponašanje.
Ali kada kažeš da i najpametniji među nama (Korado Korlević) "nije baš sav svoj" - onda se svi argumenti gube.
Inače - ja tvoje linkove u 70 posto slučajeva pogledam.
Koliko si ti pogledao mojih?
E, sada imaš odgovor i na to.
Da gledam Tuckera i lamentacije Rusella Branda dok je tebi teško izdvojiti 10 minuta na Davea Chapella - sorry...
11.03.2022 | 07:33
Sinoć se u Zagrebu začuo jaki tresak i policija je na licu mjesta naišla na krater.
Danas ispada da se radi o izviđačkom dronu iz Ukrajine.
Ajmo to sagledati iz 16 kutova, čuti što Russell i Tucker misle o tome - ili da sami donesemo zaključak da je dron “poludio”…
11.03.2022 | 08:16
Ponovno upozoravam. Tko nije sposoban sukob mišljenja zadržati na toj razini, a ne pretvarati ga u osobni animozitet, neka ne dolazi ovamo.
11.03.2022 | 08:24
smayoo kaže:
Ponovno upozoravam. Tko nije sposoban sukob mišljenja zadržati na toj razini, a ne pretvarati ga u osobni animozitet, neka ne dolazi ovamo.

Obriši Smayoo, nemam problema.
Sada mi je žao da sam uopće i reagirao...
No, ne radi se o nikakvom osobnom animozitetu, to zaista moram naglasiti.
11.03.2022 | 08:40
Nego, kada se već priča o ratu - a da se malo podsjetimo naših zbivanja bez emocija - zanima me zna li itko da li smo mi onomad, uoči Oluje zaista kupili S300, ili sam ja (kako je Lazanski pričao kasnije više puta) na Jarunu gledao u "kamionče sa cijevima"?
To me zaista zanima, pa ako netko zna - bio bih zahvalan...
11.03.2022 | 08:41
Kloba kaže:
Sinoć se u Zagrebu začuo jaki tresak i policija je na licu mjesta naišla na krater.
Danas ispada da se radi o izviđačkom dronu iz Ukrajine.
Ajmo to sagledati iz 16 kutova, čuti što Russell i Tucker misle o tome - ili da sami donesemo zaključak da je dron “poludio”…

Mene više zanima gdje je famozna NATOva protuzračna obrana.
Gledajući ovaj krater vidim da fali oko par kubika zemlje. Obzirom da kubik zemlje ima do 2 t, nekom grubom matematikom, gledajući fotke, dolazimo bar do 5tona zemlje. Da bi se istisnulo 5 t zemlje, sila koja bi izazvala takav slom tla uzimajući u obzir paramtere čvrstoće tla(kut trenja i koheziju) bi trebala biti po mojoj procjeni bar 7000kN, a da ju ovako razneseš na sitne komadiće valjda 50 puta više…..što znači ekvivalent sili od 350000kN.
Kaj to fakat bio samo pad drona ili je došlo i do eksplozije? Ja sam prespavao taj udar tako da nisam stekao dojam tog udara.
11.03.2022 | 08:45
JOHN kaže:
Mene više zanima gdje je famozna NATOva protuzračna obrana

Ozbiljno ili se šališ?
Ne mogu procjeniti jer je pitanje na mjestu.
Naši mediji su (što si pretpostavljam već vidio) to izvukli sa nekog WAR ZONE portala koji navodi da se isti dron prije par dana srušio u Ukrajini. Navodno je riječ o sovjetskoj tehnologiji, ima petokraku i čirilićni natpis, te dva padobrana koja je ispustio u blizini što nije spriječilo krater od tri metra.
Kao, ruski izviđački dron u vlasništvu Ukrajinca kojem je otišla elektronika.
Još jedan dokaz koliko je ovo blizu nas...
11.03.2022 | 08:53
Mene isto to zanima, nitko ništa konkretno ne veli - ni mu ni bu...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 19 minuta
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO