Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

11.03.2022 | 08:54
"Otišla mu elektronika"... prije da je ovo u pitanju:

Znači Putini u Istri su nadrapali od NATO-a...
11.03.2022 | 08:59
Davore, da ne ispada da te mrzim i da provociram svađu - prvo se ispričavam, onda ti kažem da nisam pogledao Tuckera do kraja jer sam mislio da je gotovo sa izjavom one žene, a potom da te pitam što točno sada misliš?
Iskreno me zanima?
A - shvatio sam - fulao lokaciju zbog sličnih imena?
To je to?
EDIT:
Ne bi li dron trebao raditi na sistemu GPS koordinata, a ne imena?
11.03.2022 | 09:03
Kloba kaže:
JOHN kaže:
Mene više zanima gdje je famozna NATOva protuzračna obrana

Ozbiljno ili se šališ?

Ozbiljan da ne mogu biti ozbiljniji. Da je tako nešto udarilo u malo veći stambenjak, a obzirom na neku moju grubu udarnu silu, bilo bi sigurno na desetke mrtvih
11.03.2022 | 09:04
Da, netko je možda upisao "Jarun" umjesto "Yarun" kao cilj za snimanje lokacije. Pa koliko je ljudi letjelo u krive krajeve svijeta jer su krivo pročitali ili napisali odredište, ništa novo, čista statistika...
11.03.2022 | 09:06
Kloba kaže:

EDIT:

Ja sam taj dio shvatio kao zajebanciju
11.03.2022 | 09:06
dpasaric kaže:
Da, netko je možda upisao "Jarun" umjesto "Yarun" kao cilj za snimanje lokacije. Pa koliko je ljudi letjelo u krive krajeve svijeta jer su krivo pročitali ili napisali odredište, ništa novo, čista statistika...

Ne znam.
Zaista.
Ovo je ipak domena tvog brata i tebe po interesu.
Mislio sam možda se dronovima ukucaju koordinate, a da je GPS u automobilima (koji radi na sistemu imena) nešto jednostavnija verzija istoga za javnost...
11.03.2022 | 09:07
dpasaric kaže:

Nadam se da nisi ozbiljan?!
11.03.2022 | 09:08
JOHN kaže:
Kloba kaže:

EDIT:

Ja sam taj dio shvatio kao zajebanciju

Ne, to shvati kao pitanje totalne neznalice.
11.03.2022 | 09:09
JOHN kaže:
dpasaric kaže:

Nadam se da nisi ozbiljan?!

OPA, šta je sada?
Smayoo, ja sam se ispričao i nikoga ne napadam - odmah da se zapiše.
11.03.2022 | 09:10
Ljudi, ako se netko kuži pa valjda se kužite vi.
Kako radi dron?
EDIT:
Davorova slika daje smisao, ja sam možda i naivan i glup - ali jbg, ima mi smisla.
Iako i u mojoj glavi vojnim dronovima nekako ne ukucavaš ime već hrpu brojeva.
No za to nemam ama baš nikakve dokaze.
Samo neku svoju logiku...
11.03.2022 | 09:12
Kloba kaže:
Sinoć se u Zagrebu začuo jaki tresak i policija je na licu mjesta naišla na krater.
Danas ispada da se radi o izviđačkom dronu iz Ukrajine.
Ajmo to sagledati iz 16 kutova, čuti što Russell i Tucker misle o tome - ili da sami donesemo zaključak da je dron “poludio”…

Dobro je dok padaju samo dronovi,... čekam 18. ožujak pa da vidimo hoće li rusi lansirati Soyuz MS-21 (trebao je ići 30. ožujka no prije cca dva mjeseca su promijenili plan lansiranja) jer sam prije par dana našao objave da se zbog nametnutih sankcija povlače iz programa opskrbe i održavanja ISS-a.

Kvaka u eventualnom ne slanju Soyuza MS-21 je u tome da je za ISS trenutno prikopčan Soyuz MS-19 kojem misija završava krajem ožujka 2022. godine (nije da ne bi mogao produžiti boravak na ISS-u, ali je pitanje koliko je ostalo goriva u njemu jer se sa nečime mora i vratiti) i da su rusi izravno zaduženi za ispravljanje orbite ISS-a (ISS inače u prosjeku svaki mjesec padne za oko dva kilometra iz orbite) dok ostale kompanije (Amerikanci, Kinezi, Indijci i dr.) svojim raketama uglavnom dostavljaju hranu i ostale stvari na ISS.

U prilog mogućem povlačenju Rusa je išla i objava od 18. veljače tvrtke Northrop Grumman Space Systems da bi mogli preuzeti posao ispravljanja korekcije orbite što bi između redova trebalo značiti da su Ameri znali unaprijed da će doći do rata jer se za takav posao nemreš pripremiti za tjedan dana (osim u filmu).
11.03.2022 | 09:18
Ljudi, ako se netko kuži pa valjda se kužite vi.
Kako radi dron?
EDIT:
Davorova slika daje smisao, ja sam možda i naivan i glup - ali jbg, ima mi smisla.
Iako i u mojoj glavi vojnim dronovima nekako ne ukucavaš ime već hrpu brojeva.
No za to nemam ama baš nikakve dokaze.
Samo neku svoju logiku...

Dron sigurno ne radi ukucavanjem imena lokacije, nego kao što si i sam rekao putem koordinatnog sustava….samo je pitanje kojeg. Nisam ni ja stručnjak po tom pitanju, ali definitvno se može zaključiti da je riječ o kako ja često kažem elektroničkom poluproizvodu.
11.03.2022 | 09:19
JOHN kaže:
Gledajući ovaj krater vidim da fali oko par kubika zemlje. Obzirom da kubik zemlje ima do 2 t, nekom grubom matematikom, gledajući fotke, dolazimo bar do 5tona zemlje. Da bi se istisnulo 5 t zemlje, sila koja bi izazvala takav slom tla uzimajući u obzir paramtere čvrstoće tla(kut trenja i koheziju) bi trebala biti po mojoj procjeni bar 7000kN, a da ju ovako razneseš na sitne komadiće valjda 50 puta više…..što znači ekvivalent sili od 350000kN.
Kaj to fakat bio samo pad drona ili je došlo i do eksplozije? Ja sam prespavao taj udar tako da nisam stekao dojam tog udara.

Ovo si samo tako opisao.
Sinoć sam još to vidio na našim portalima (VL, JL).
Ljudi su opisali prasak (znači da je grunulo) i lagani potres u blizini...
Ispravak, u blizini nije bio lagani - nego su ljudi mislili da je potres.
11.03.2022 | 09:23
Ja se sada povlačim iz rasprave jer nastupa struka, a ja samo mutim vodu...
Kada se ustanovi što i kako, pa zašto - vidimo se đaci.
Lijepi pozdrav svima i isprike Davoru još jednom!
11.03.2022 | 09:24
JOHN kaže:
Gledajući ovaj krater vidim da fali oko par kubika zemlje. Obzirom da kubik zemlje ima do 2 t

Ovo će možda malo zapeći, ali bojim se da nisi nikad niš kopal. Kubik zemlje nema NI IZBLIZA 2t. Najteže što je po kubnom metru je sitni tucanik (recimo ono što se koristi za posipavanje ceste). Kubik zemlje koja je tu (relativno neplodna, naginje glini) je 200 kg, maks.
Ne pričam na pamet, nakopal sam se i nabacal iskopa, ali i tucanika raznih granulacija na traktorsku prikolicu kapaciteta 2 kubika i znam kolka je njena nosivost i kolko gume mogu podnijet.
11.03.2022 | 09:40
Neće.
Morat ću te demantirat, obzirom da mi je to struka(geotehničko istraživanje i ispitivanje tla, projektiranje građevinsko-geotehničkih konstrukcija) i ostalo.
Zapreminska vlažna težina, ona u prirodnom stanju, koherentnog tla(glina i prahovi)se kreće u rasponu od 16-21kN/m3. Nema potrebe da o tome raspravljamo. Kada drugi put vidiš kubik zemlje u tlu, naročito pokosu iskopa ili zasjeku računaj ako se odvoji taj jedan kubik na tebe da buš bio palačinka. A često se odvaja i pokreće više od jednog kubika.
To ja često moram ponavljat na gradilištima kada sam u nadzoru ili kada moram objašnjavat vlasniku zakaj mu je puknuo podrumski zid i sl. Tlo se podcjenjuje, naročito kada ga se lopata.
11.03.2022 | 09:50
A kaj se tiče tucanika, sve ovisi o volumenu pora. Što je sitniji, volumen pora je manji i time ti kubik postaje teži. Elementarne stvari. Strojem ili rukama možeš prenjeti razlike i do 300-400kg po kubiku. Ovisno kako je kamen složen u tom kubiku, koje je granulacije i vlage. Tako ide i obračn, koeficijenti rastresitosti, da li je zbijenom stanju ili rastresitom itd.
11.03.2022 | 09:59
Djuro genijalac kaže:
JOHN kaže:
Gledajući ovaj krater vidim da fali oko par kubika zemlje. Obzirom da kubik zemlje ima do 2 t

Ne pričam na pamet, nakopal sam se i nabacal iskopa, ali i tucanika raznih granulacija na traktorsku prikolicu kapaciteta 2 kubika i znam kolka je njena nosivost i kolko gume mogu podnijet.

Što se tiče tucanika, stručno se kaže tamponaki sloj, on formalno ne nosi nego prenosi opterećenje u donji ustroj kojeg čini osnovno sraslo tlo ili poboljšano tl(više vrsta pripreme posteljice).
Daklo da bi znao koliko tvoja prometnica nosi nije dovoljno nasut drobljeni kamen i gledat kako se ponaša pod teretom jer se kolotrazi stvaraju zbog sloma posteljice(donjeg ustroja) koja se nalazi ispod tvog tucanika(tampona). Za pravilno dimenzioniranje prometnice gleda se odnos opterećenja i tla. Provjerava se u osnovnom tlu CBR(kalifornijski indeks nosivosti) i maksimalna zbijenost po Proctoru. Kada imaš te podatke, onda tek možeš krenuti sa dimenzioniranjem donjeg i gornjeg ustroja prometnice. A ne samo lopatat i zbijat tucanik. Em se gubi kičma em novac, a nakon koju godinu sve počne propadat i kreće zasipavanje džepova i sl.
11.03.2022 | 10:20
Ok, ajmo biti precizniji. Tlo na vrhu humusnog sloja je rastresito i lakše i još jednom velim da to nema 2T po kubiku. Da ima, gume na prikolici bi odavno pukle, jer ona ima obujam 2 kubika. Ali ok, recimo da je to manje bitno. Ako nešto padne s visine od par sto metara i ima masu od par sto kila, onda je to jako velika kinetička energija koja je završila u koncentriranom udaru.
Što se tiče iščuđavanja glede naše PZO. Ovo je relativno mala letjelica. Mi imamo radare za nadzor zračnog prostora koji su namijenjeni civilnoj uporabi. To znači da letjelica ima tarnsponder i ne pokušava se sakriti. Ovaj dron, pretpstavljam, nema transponder, nema pilota i ne odgovara na upite, ako ih netko i postavi.
Operativna rutina za ovaj dron predviđia transsoničnu brzinu. To je visoka podzvučna brzina, na pragu probijanja zvučnog zida. To je optimalna brzina za prodor u bilo koju protuzračnu obranu na niskim visinama, jer se provlači ispod radarskog snopa (zakrivljenost Zemlje, optička vidljivost je cca 45 km u daljinu za pravocrtno širenje valova), a zvuk se kreće gotovo jednako kao i letjelica; nema soničnog buma, ali zvuk je ispred letjelice možda pola sekunde, dakle prethodnog upozorenja nema.
Drugo od Goričana do Jaruna je 114 km po cesti. Dakle, zračne linijie do granice s Mađarskom je cca 90-ak km. nek bude 100 km. Brzina zvuka je 330 m/s pri standardnim uvjetima. Neka je ovaj dron jurio sa 300 m/s. To znači da mu je do Jaruna bilo potrebno malo više od 5 minuta. Da bi bilo kakvo presretanje bilo moguće, avion bi morao biti u zraku, spreman za akciju, dobiti vektor prilaska letjelice i obaviti presretanje odmah.
Ajmo sad sve uklopiti u cjelovitu priču. Ne znam kako mi nadziremo granice, ali sumnjam da imamo radare koji gledaju u dubinu mađarskog teritorija i prate dolazi li nešto od tamo što nije prijavljeno kontroli leta. Recimo, da je radar na Plesu dovoljno jako da pogleda u Mađarsku. Zbog zakrivljenosti zemlje, on može vidjeti na visinu od 20 -30 metara (niže su već dalekovodi i letjelica će zapeti za nešto) u daljinu od 50 km, možda. Dakle, naše vrijeme reakcije više nije preko 5 minuta, nego je upravo prepolovljeno i sad je ispod 3 minute. I čak da je MIG iste sekunde skrenuo prema letjelici koja čini ovaj prodor, i da ju je presreo, sad ima dvojbu: da ju sruši i onda riskira da ona padne na Vrbovec ili koje je već mjesto na njenom putu ili ne?
Ova gromoglasna tišina naših nadležnih službi mi govori da je ovo shvaćeno izuzetno ozbiljno i sasvim sigurno će se na razini NATO-a ovim pozabaviti (tj. već se bave time). Sigurno je da AWACSi lete i prate što se događa (oni jedini mogu uočiti ovakav prodor, jer su u zraku pa ih zakriveljnost Zemlje ne muči, a oprema filtrira odraze od podloge).
Nakon ovog očekujem da će se postrožiti u umnožiti broj aviona koji brane zračni prodor od ovakvih prodora.
Ako je ova letjelica ušla jako sporo, vraćamo se na scenarij Mathisa Rusta i činjenicu da se takve niske i spore letjelice u pravilu ne prikazuju na radarskim zaslonima.
11.03.2022 | 10:39
Djuro genijalac kaže:
Ok, ajmo biti precizniji. Tlo na vrhu humusnog sloja je rastresito i lakše i još jednom velim da to nema 2T po kubiku.

Dosta se zavaravaš. Humusa najčesće ima do 30-tak cm, sve dublje je glina pa vrlo brzo pijesak i šljunak. Ova glina ispod humusa je posebno teža jer je dosta saturirana vodom. Stupanj saturacije(pora u tlu) vodom bude oko 90-tak posto. Zbog vanjskih utjecaja, tipa kiše. Ali se isto tako zna brzo i rasušiti zbog vanjskog utjecaja (sunca). Pošto nismo u nekom ljetnom režimu, ja bi rekao da je dosta saturirano vodom.
Sitnozrno tlo(gline i prahovi) kada je saturirano vodom(pore znatno ispunjene vodom), bliže je ovih 21kn/m3 nego nekoj suhoj zapreminskoj težini tipa 14-16kN/m3.
Vjeruj mi. Bavim se time već 15 godina. Vjerojatnost da ja griješim u ovome što je pričam je ravna nuli.
Ako te bude zanimalo nešto više u tlu, možeš čak i do nas u tvrtku, pa češ vidjeti kako izgleda jedan laboratorij i uređaji za ispitivanje općih i mehaničkih svojstva tla
11.03.2022 | 10:48
I upravo objavljeno da je visina prodora bila 1300 m uz brzinu od 700 km/h. Jbg, krivo doba dana; naši MiGovi ne lete po noći...
11.03.2022 | 10:49
JOHN kaže:

Vjeruj mi. Bavim se time već 15 godina. Vjerojatnost da ja griješim u ovome što je pričam je ravna nuli.
Ako te bude zanimalo nešto više u tlu, možeš čak i do nas u tvrtku, pa češ vidjeti kako izgleda jedan laboratorij i uređaji za ispitivanje općih i mehaničkih svojstva tla

Poštujem! Očito nisam svjestan vlastite snage
11.03.2022 | 10:52
Ja kao laik se vise pitam jel nije trebala ta letjelica biti primjecena vec u Madjarskoj pa da odmah znamo da je nesto u zraku i ide prema nama? Ne sluzi li tome nas obrambeni vojni savez?

ajd sto mi nismo primjetili, ali da nitko od ukrajine pa do nas nije, to mi je vec malo cudno, te ako je istina, i prilicno neozbiljno....
11.03.2022 | 10:52
Djuro genijalac kaže:
JOHN kaže:

Poštujem! Očito nisam svjestan vlastite snage

Samo da te kičma ne bude prozivala za koju godinu!
11.03.2022 | 10:53
marioart kaže:
Ja kao laik se vise pitam jel nije trebala ta letjelica biti primjecena vec u Madjarskoj pa da odmah znamo da je nesto u zraku i ide prema nama? Ne sluzi li tome nas obrambeni vojni savez?

ajd sto mi nismo primjetili, ali da nitko od ukrajine pa do nas nije, to mi je vec malo cudno, te ako je istina, i prilicno neozbiljno....

Možda je ovo kamenčić (razlog) koji je trebao da se udovolji Ukrajini i očisti nebo.
11.03.2022 | 10:58
Moglo bi biti.
11.03.2022 | 11:24
Da li je ovo za reakciju vrhovnog zapovjednika HVO-a?
Milanovića?
Ili ministra obrane?
Mislite li da će se netko službeno obratiti povodom ovoga?
Bio bi red, jbg...
EDIT:
Iprika, vidim da je Milanović reagirao.
11.03.2022 | 11:30
marioart kaže:

Pogotovo ako si drzava koja granici sa Ukrajnom u kojoj bijesni rat i znamo da se dronovi koriste nemilice... i, navodno, NATO je na granicama sa Rusijom i Ukrajnom u vecem pripravnom stanju... (da nije smjesno, bilo bi tuzno... sva sreca nema nastradalih ljudi)
11.03.2022 | 11:34
dpasaric kaže:
"Otišla mu elektronika"... prije da je ovo u pitanju:

Znači Putini u Istri su nadrapali od NATO-a...

Koji god sustav navodenja korstio taj dron, siguran sam nije Google Maps
11.03.2022 | 11:36
Sada je Milanović na svim naslovnicama, održao vanrednu presicu - istražit će se na nivou NATO-a jeli ostala bez goriva ili ju je netko srušio.
Veli da su je naši radari primjetili, samo nismo mogli ništa napraviti.
Ukrajinci su upravo javili da letjelica nije njihova...
Inače, navodno je dron bio veličine aviona.
Pitanje je kakvog aviona?
EDIT:
Sada malo šale s trunkom istine:
možda su Rusi tu snimali pa zbog rata zaboravili na ovu letjelicu?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 17 minuta
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO