24.02.2024 | 00:58
nisam nesto pratio par dana i nisam komentarisao, al evo opet da malo kontriram
evo idu neke moje teze i pitanja, ponavljam se znam, ali @dpasaric mi izgleda nije dobro citao postove i nije odgovarao na neka pitanja.
prvo, vidim ovde se cesto referira na neke YT klipove koji su kao merodavni i jedini tacni. ima tamo i nekih klipova da je zemlja ravna ploca, da ni rusi ni ameri nisu isli u svemir, a pogotovo ovi drugi nisu isli na mesec. i sta cemo sad? da li su to neki dokazi da je to zaista tako?
dalje, u americkom kongresu se raspravljalo i o vanzemaljcima i o letecim tanjirima i area-51. i sta cemo sad? da li je to merodavno?
dalje - "Jer svi ti tenkovi, nesuđeni F-16 i ne znam što su još obećavali, ne bi ništa pomogli osim doveli do dalje eskalacije i još više mrtvih." - izvinjavam se, ali izgleda da ruski tenkovi i suhoji i ostala tehnika ne dovode do eskalacije i pogibija? oni su izgleda mirnodopski.
dalje, biolabosi i nacizam - to je deplasirano i pominjati dalje. jel bese i neka prica kako su ameri imali i neke labose u wuhan-u i kini, odakle je krenuo korona virus? kako i zasto u kini? opet neka belosvetska zavera? rusi kao nemaju biolabose i hemijsko oruzje, onoliko godina su ulagali u naoruzanje takvog tipa. novicok i radioaktivni polonijum su samo kamilica za ono sto imaju u svom arsenalu za 'mass destruction'. i jos nesto, u rusiji ima vise njihove varijante nacizma, ali je to izgleda o.k.?
dalje, ovaj Kenedi koje se pominje nema veze sa onom dvojicom Kenedija - John i Robert, koji su bili o.k. onaj njihov mladji brat Ted, je bio i ovako i onako, opterecen nekim aferama cak i za seksualno zlostavljanje. tako da ovog poslednjeg Kenedija 'a priori' uzimati kao relevantnog i u pravu na osnovu toga iz koje je familije - to je besmisleno.
dalje, - 'Već glagol "navijati" je kolaps zdravog razuma! Jer navijanje nije utemeljeno na stvarnosti, na činjenicama, na logici, već samo na emocijama.' - ovde se ne radi o emocijama, nego o osecaju za pravdu. bez obzira na to koji su razlozi za SVO, cinjenica je da je rusija napala ukrajinu. tacka. amin. aleluja. kao sto neko rece, sad ce finska i svedska u NATO, i sta cemo sad? hoce li ih rusija napasti? imaju debelo opravdanje.
dalje, ovde se pominjala i teza da ukrajinci nisu trebali da se brane jer sta ce protiv jaceg, i zasto ih pomazu i naoruzavaju, jer to zaboga nije o.k. da li ovo moze da se uporedi sa situacijom iz '91.-'95. - hr-jna sukob? jos je hrvatska bila pod sankcijama za uvoz naoruzanja, sta je trebalo tada - da se hr preda jer je jna bila dosta jaca?
dalje, - 'CIA uložila 5 milijardi $ da tamo dovedu svoju vlast.' - izvini a sta je putin uradio tamo i koliko je para on ulozio, i kad mu je njegov igrac propao, pobegao je u moskvu. sa parama naravno.
dalje, - 'Ameri su se odviknuli da ginu u ratovima.' - ono sto sam naucio radeci malo vani je da ljudski zivoti razlicito vrede na razlicitim meridijanima. na zapadu postoji kakvo-takvo javno mnenje i o nekim stvarima se ipak prica, a u rusiji ne. u vijetnamskom ratu se zna tacno koliko je amera poginulo, i bili su slobodni protesti protiv rata. u afganistanskom ratu se i dan-danas ne zna koliko je sovjetskih vojnika poginulo. protesta naravno nije ni bilo. mrtvi su dovozeni nocu u tisini. e zato amerika i ne ratuje toliko. nista nije skuplje od ljudskog zivota - pogotovo americkog. i zato onolika i tehnika i pare. namece se poredjenje sa rimskim legijama i recimo germanima. svaki german je bio i jaci i sposobniji od rimskog vojnika. ali protiv rimske legije, njihove organizacije i tehnike i para, nisu imali sanse.
dalje, - 'U WWII im se ta strategija isplatila.' - tada jeste, jer su ih terali da jurisaju u talasima, nema nazad jer ga nazad cekaju NKVD agenti i popiju metak, a ako jurisa jos i ima neke sanse da prezivi. to je bilo tada, sto ne mora da znaci da ce tako biti i sada. znam dvojicu kolega koji 2 godine ne idu u rusiju, vidjaju se sa porodicama u istanbulu ili beogradu. a bas danas u supermarketu se sudarim sa jednim tipom i njegovom kcerkicom, kad ono rus iz vladivostoka (!). dosao ovde zbog turizma, jes, malo sutra. i sve vise ima rusa u beogradu i drugde. tako da ce se i ta ruska brojnost malo smanjiti, jer se nikome ne gine bzvz. osim toga cim sad ratuju ceceni i ostali, vidi se koliko je sati.
dalje, - starcraft - voleo bih da mi neko pokaze tu logiku na gorepomenutom primeru hr-jna sukobu iz devedestih. ili se to ne racuna, tad starcraft nije funkcionisao?
po meni, moguca su dva sledeca scenarija:
- ako se sukob produzi, a ukrajina nastavi da dobija pomoc i ne odustane od odbrane, ponovice se afganistanski scenario. nakon godina iscrpljujuceg rata, rusija ce se povuci. uz velike kasnije politicko-ekonomsko-socijalne posledice. jer, rat je skup sport. sssr je pre 35 god propao izmedju ostalog (i mozda najvise) i zbog rata u afganistanu. ocigledno neko nije naucio lekciju.
- da se potpise primirje ili mir, i ostanu te neke teritorije rusiji koje su zaposeli. sto me podseca na istocni blok u doba sssr-a, i nece proci dugo i to ce se raspasti, te 'republike' ce traziti samostalnost jer ce videti da im je gore nego da su u sastavu ukrajine.
ja se zaista izvinjavam na ovoliko dugackom postu, ali posto ne ocekujem neke odgovore na ove teze i pitanja, morao sam da sve napisem na jednom mestu. i odustajem od dalje diskusije. od mene toliko. amin. tacka.