28.02.2022 | 18:19
Evo moje dvije lipe. Koliko sam vidio po netu i kojekuda, Rusi su imali plan helikopterskim desantom zauzeti aerodrom u Kijevu. To bi bila logistička okosnica za zauzimanje Kijeva, svrgnuće vlade i vjerojatno dugotrajni boravak u nekom državnom smještaju zatvorenog tipa za vodstvo Ukrajine. Spominje se 28 helikoptera koji su trebali prevesti valjda satniju Specnaz specijalaca. E, sad, ako ostavimo po strani na trenutak riskantnu premisu takvog plana (mislim da je Kijevu najbliža bjeloruska granica preko Černobila što je cca 300 km) ostatak kompnenog prodora čine mehanizirane brigade, ispravite me ako griješim, ročne vojske? Netko vjerojatno zna, imal li Rusija služenje vojnog roka? Jer po onim snimkama koje sam vidio, to su mahom djeca.
Elem, Ukrajinci su slomili ovaj desant (navodno više od polovice helikoptera nije došlo na odredište jer su ih poskidali putem) i stvar je zaštekala u startu.
Kopneni dio obuhvata nije ni izbliza bio uspješan kako se očekivalo što pripisujem nekolicini momenata.
PrvI: posve pogrešna taktička pretpostavka da je narod Ukrajine nezadovoljan trenutnom vlašću i samo čeka osloboditelje iz Rusije da im maknu zločinačku vlast. Ako je to istina da je to bila informacija koju je imao bezmudi bivši pukovnik KGB-a i temeljem nje je krenuo u rat, pravo mu budi, ovo je doista kozmička karma za špijunskog aparatčika. Ročna vojska (ako?) stiže u okupaciju, pardon, oslobođenje, a svi im umjesto pozdrava, jebu mater gdje stignu. Zasigurno šokantna spoznaja koja im je ionako upitnu motivaciju za cijelu stvar mogla samo srezati. Napreduju relativno brzo, ali bogami i i ginu još brže. Dosad je vrlo vjerojatno izginulo preko 3500 ruskih vojnika. Kad ti kovčezi stignu natrag u Moskvu, svima će postati jasno kako stvari stoje.
Za to vrijeme logistika šteka, postrojbe se gube na terenu, ostaju bez goriva. To pokazuje da je časnički kadar koji bi trebao voditi ovo sve i biti okosnica napredovanja nesposoban, vjerojatno jednako (ne)motiviran.
Sve skupa sad stvari stoje ovako: rusko ratno zrakoplovstvo nije uspjelo ostvariti zračnu prevlast i daleko je od sigurnog. Jesu posmicali nešto infrastrukture, ali Ameri su digli neki megadron iznad Crnog mora (međunarodne vode) koji iz daljine snima sve i vrlo vjerojatno Ukrajincima šalje podatke potrebne za obranu. Ono što inače čini AWACS koji iz razumljivih razloga ne smije na teritorij Ukrajine.
Švedska poslala 5000 antitenkoviskih raketa. Prema nekim podacima Rusi sve skupa s ove strane Urala imaju 2000 tenkova. Ne znam kakve su te antitenkovske rakete, ali vjerujem da ako su mobiteli napredovali do razine aplikacije koja radi sve sama, i ove rakete nisu više kao maljutke koje iza sebe vuku žicu, nego ima gumb ON i Fire.
Istovremeno, u Ukrajinu stiže za prvu ruku 2000 stingera koji će dodatno onemogućiti ovakve ideje helikopterskih desanta specijalaca u pozadini.
Kad pogledam kako je kod nas i kakve organizacijeske sposobnosti imamo mi, uopće ne sumnjam da su Rusi jednako nesposobni za bilo što (Lovrić je dobro rekao; da nemaju nafte i plina, gladovali bi). Ukrajinci su itekako motivirani, imaju jako dobru logističku pozadinu u vidu EU koja ih rješava izbjeglica da o njima ne brinu, a istodobno im šalje potrebnu opremu (pri čemu ne mislim samo na oružje).
Do danas Rusija nije uspjela zauzeti ni Harkiv, ni Kijev, ni Odessu, a to su im bili prvi ciljevi od primarno simboličkog značaja da bi mogli slomiti Ukrajinu u par dana blitzkriega. Doista ne vidim, uz sve na terenu kako jest, kako bi Rusija ovo mogla dobiti. Upotreba taktičkog nuklearnog oružja ostaje mogućnost (od koje prolaze trnci), ali ostaje nada da su profesionalni vojnici oko Putina dovoljno humani da na takvu zapovjed otkažu poslušnost.
BTW, evo i jedne dobre vijesti: oni nesrtenici sa Zmijskog otoka su ipak živi; ona raketna topovnjača kojoj su rekli da odjebe ih nije izraketirala.