28.06.2022 | 08:17
Nisam pratio tekstove ovdje pa se unaprijed ispričavam ako ikome "stanam na prst", ali imam potrebu ovo napisati javno jer nije OK nakon toliko postova kontriranja da se čovjeku ne kaže "oprosti, možda si ipak ti bio u pravu."
S druge strane, moja početna stajališta u vezi ovoga rata ostaju nepromijenjena - ali mijenja se moja perspektiva koliko se ovaj rat - sada će ovo glupo zvučati ali nemam bolju usporedbu na pameti pa ću napisati tu -
"isplatio" ukrajinskom narodu u smislu
"uloženo - dobiveno" (odnosno izgubljeno da budemo precizniji).
Naravno, ostajem svjestan činjenice da im je isti nametnut.
E sada što se sankcija Rusiji tiče, Putin svoju naftu ima kome prodati i ona je već našla kupce u Kini i Indiji.
Znači jedini tko je ovim potezom nastradao je - EU.
Kako je Davor, na koga se prve rečenice odnose, oduvijek i pisao - prijetvnornost zapada sve više izlazi na vidjelo i iskreno - kao nekom naivnome idealisti - počinje mi se gaditi.
S jedne strane neke zemlje i dalje uvoze njihove energente (Mađarska mi prva pada na pamet, siguran sam da ima tu i bitnijih EU ekonomija u priči), a sa druge lupaju se sankcije koje najviše pogađaju našu stranu.
Kada sam pročitao da su Jasminko Umičević i Davor Štern (prvi je drugome bio zamjenik kada su radili u Upravi INA-e krajem prošlog stoljeća) kao sadašnji naftni konzultanti i dežurni analitičari događaja za novinare koji pojma nemaju - nema više one psihološke barijere cijene litre goriva.
Navodno da se vrlo lako može popesti i na 50 kuna.
Kako uskoro ulazimo u € zonu to ispada koliko = 6,6 eura za litru?
Ekipa koja živi vani će mi znati reći kakva je tamo situacija...
Pa onda još kada pročitaš da je Ukrajina i službeno odustala od članstva u NATO-u i da joj je sada samo cilj EU, za što Putin tvrdi da nema problema zato što to nije vojna, nego politička organizacija (iako tako nije pričao ranije, što se vrlo dobro sjećam).
Pa ukrajinsko trovanje trešanja koje Rusi sustavno kradu sa ukrajinskih farmi koje su zauzeli kako bi prehranili stanovništvo u DNR-u i LNR-u...
Ne znam.
Ne počinjem na cijelu stvar gledati kao Davor, ali ga itekako počinjem razumijevati.
Mislim, i on je napisao a i ja sam tu stvar primjetio po portalima - henry Kissinger je rekao da Zapad ne radi dobro nikome.
Kada to kaže on - to ima neku težinu.
To poreći nitko ne može.
Zaključno, mišljenja sam da će se na kraju ove nesretne balade i jedan i drugi narod moći samo podičiti tisućama novonastalih grobova poginulih mladića i njihovih osakaćenih prijatelja iz vojske, dodajmo tu i civile, pa lako možemo zaključiti da su se međusobno "bacili" cca pet desetljeća unazad (primjer smo mi koji još lovimo korak sa - Slovenijom...)
Ne znam.
Razumijem Ukrajince.
Napadnuti su i treba se braniti.
No, nakon 100 plus dana počinjem se pitati koliko će ovaj pokolj još trajati?
Hoće li ispasti vrijedan tolikih žrtava?
Eto, toliko...
Čisti utisak koji imam posljednje vrijeme.