22.06.2022 | 13:30
Gledaj, ako ti kažeš da napad na Ukrajinu ne ugrožava tebe (jer nisi napadnut) onda te stvarno moram ispraviti.
Kad smo mi u Hrvatskoj u pitanju onda smo ugroženiji od ostalih u EU, osim normalno zemalja koje izravno graniče s njim. Jer nam susjed simpatizira s Rusima! Ako Rusija ne smije napasti NATO onda bi tu ulogu mogao preuzeti npr. Dodig. Bio je prošli tjedan u Krimu. To je nedvojbeno znak da se slaže? Ili sam nešto propustio? Ohrabren Putinom i s malo oružja on kreće na sve.
Da ne govorimo o Orbanu koji je ne predvidljiv. On se isto tako može okrenuti u sekundi i tražiti prilaz na (njegovo) more!
Na kraju u Estoniji se sprema nevrijeme. Pozvali su ruskog veleposlanika na razgovor o povredi zračnog prostora! A načuje se iz izvora da Bjelorusija (pošto nije Rusija) napravi odmazdu za blokadu Kaliningrada.
Tako da sjedimo na buretu baruta i pušimo cigaru.
A ti da te Ukrajinci ne brane. Vjeruj, da su završili u Ukrajini redarstvenu akciju planirano, bilo bi većeg plesa s međedom po Europi.
Ovaj rat je Putin planirao godinama. Strateški je umirivao zapad da se s njim može trgovati i da on nije više za rat. Pa čak su mu iz nade da stvarno ne želi rokati okolo, progledali i kroz prste, za Gruziju i Čečeniju.
Kupovao po njemačkoj i Europi skladišta plina i gradio nove naftovode, naivni zapadnjaci popušili foru.
Najveći spremnik plina u njemačkoj je BASF prodao Gaspromu, najveći spremnik u Europi. Nakon što su ga dobili ispraznili su ga na 6% sa 70%. Tako da Nijemci nemaju zaliha kad im se ugasi plin. Nordstream 2 da se zaobiđe Ukrajina, a Njemačka unina u jeftinom i sigurnom ruskom energentu, itd.itd. I učvrsti među sobna suradnja.
A sad se eskalira na obije strane, tako da je računati s još gorim ishodom.
Ali eto, moj Branitelju, tebe ne tangira rat u Ukrajini.