Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

11.09.2022 | 15:09
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
To znači, još se to ne zlorabi, ali za svaki slučaj zavjera? Da imamo u programu kao davno planirano i strateški izvedeno.

Opet nije zavjera, nego samo prilika za profit. Poanta je da je onima koji su ovo zakuhali važnija zarada od toga što bi stradalo xy ljudi i neki prostor bio ozračen i neupotrebljiv xy godina.

Mislim, pohlepi nikad dosta. Ali sve jedno se treba skupiti dovoljno smrdljivih duša a i iste se o takvom jednom kartelu dogovoriti. Takvih slabih točaka imamo u našoj civilizaciji koliko hoćeš. Pa na kraju je i tvrtka koju ti zastupaš vodeća u tome, ali tebe ne sprječava da dilaš njihove/kineske proizvode. Groteskno je da su oni bili predvodnici civilizacijskih kritika baš na taj smjer. A sad nadziru u kojoj državi živiš i po tome ti dozvoljavaju ili zabranjuju korištenje kupnju njihovih preskupih proizvoda.

P.S. Hvala na palcu.
11.09.2022 | 15:55
Moram ovo tu ubaciti - iskočit će na Vikalici.
Elizabeta sa primjesom Phillipa cima vojnika UK.
www.youtube.com/shorts/aOR4tf4otNA
Ovo je točno njegova spika bila.
11.09.2022 | 16:18
Kloba, u čemu je problem? Zašto ne otvoriš temu o engleskoj kraljici ako želiš o njoj pisati?
11.09.2022 | 16:40
Pa kada nikog ne zanima.
Kaj ću otvarati temu samo sa svojim postovima.
Nema smisla.
Bilo je takvih failova kroz godine, znaš i sam...
Ovako puknem tu i tamo nešto.
Neću više.
Sorry...
11.09.2022 | 17:15
Kloba kaže:
Pa kada nikog ne zanima.
Nema smisla.
Neću više.
Sorry...

Pa otvori!
11.09.2022 | 18:24
Gospodo, međumrežjem je počela strujati informacija da ruske snage u Hersonu pregovaraju o uvjetima predaje Ukrajini. Ovo su zasad glasine, ali dosad su se sve takve glasine obistinile. Druga priča koja kruži i u koju itekako vjerujem kao moguću je da su izbile borbe između ruskih snaga i Kadyrovih Čečena na istom području. Kako je primarni zadatak Kadyrovika (pored naslikavanja za Tik-Tok) maltretiranje tj. tjeranje u borbu ruskih snaga, ovo je itekako moguć scenarij koji potvrđuje prvu vijest/glasinu da žele pregovarati o uvjetima predaje Ukrajini.
Vezano uz to stiže vijest da su ruske snage napustile Snigirevku (Snihirevka) i povukle se dodatno na jug, prema Hersonu. Izgleda da je i tu kolaps ruskih snaga pitanje sati/dana.
EDIT na edite od dolje: izgleda da je ovo povlačenje činjenica.

snihurivka.jpeg

Dodatak: zaboravih napomenuti da se tu mahom radi o elitnim VDV zračno-desantnim snagama (Vozdušno Desnatna Voiska), dakle okorjelim profesionalcima koji vide kad je rit došla na šekret. Druga, realna pretpostavka je da se ovako ruskim snagama može pružiti topnička podrška s druge strane Dnjepra, ali u toj kalkulaciji, bojim se, HIMARS ulazi u igru i izbacuje te topničke sustave iz igre.

EDIT: u znak odmazde zbog ovih poraza, Rusija je ispalila sa svojih podmornica (jer se s ničim drugim ne usudi više u Crno more) krstareće projektile prema Odesi i ostatku ukrajinskog teritorija. Osim što je ovo napad na civile bez ikakvog vojnog značaja i zapravo ratni zločin, to je i glupo rasipanje resursa.
Sa sjevera su, pak, iz istog očaja udarili po elektroenergetskoj mreži pa je Harkiv i mnogo odručja koje ga okružuje ostalo bez eletrične energije. No, dani nekažnjenog teroriziranja su prošlost: Ukrajina je uzvratila i više od pola Belgoroda je također bez struje.
11.09.2022 | 19:00
Đuro, cijeli mi vikend objavljuješ "muštuluke", samo da me glava od nih ne zaboli Ti kao pravi Zagorec, ziher znaš kaj to znači Ak neznaš imaš đoker zovi (tino1).
11.09.2022 | 19:25
Trenutno su u tijeku žestoke borbe za Lisičansk, Severdonetsk i Rubizhne. Priča ide da se Rusi bore kako bi ostatak njihovih snaga mogao (stigao) iz Luhanska odvesti sve što je pokradeno.
Ako je ovo istina, pored onih vijesti iz Hersona, onda svjedočimo potpunom kolapsu cijelog bojišta. Na to se nadovezuju vijesti da je Putin otkazao sastanak sa vojnim zapovjednicima i da ne želi primiti predstavnike (vjerojatno ti isti zapovjednici) Ministartstva obrane nakon potpunog poraza svoej vojske u Harkivskoj oblasti, a sad se vidi da i Luhansk visi kao luster.
11.09.2022 | 21:02
Kloba kaže:
Pa kada nikog ne zanima.
Nema smisla.
Neću više.
Sorry...

@Kloba, baš iz tog razloga sam otvorio ovu temu, možeš o svemu kaj ti podleti i nikad nisi off topic
11.09.2022 | 21:39
Znači malo-po-malo smo došli na ono moje od prije x mjeseci "kako to da im nisu isključili struju". Jer to je tako logičan korak protiv suparnika ako si to u mogućnosti izvesti. Zapravo je čudno koliko su dugo čekali.

Pogasiti struju Ukrajini će im biti skoro gore od taktičke nuklearne.

A ono što je tu najgore po Ukrajinu je to što kada to jednom učine mogu ih držati u blackoutu tjednima i mjesecima. Kako nešto poprave, Rusi mogu samo tu točku opet pogoditi i tako u nedogled.

Neke značajne elektrocentrale mogu i potpuno onesposobiti. Ovo je do sada najkonkretniji korak k okončanju rata jer što će svi ti ljudi bez struje? Ili će se morati nagoditi s Rusima da im puste struju ili će krenuti val izbjeglica u EU?

Ili netko ovdje vidi neko drugo čarobno rješenje?
11.09.2022 | 21:58
> Pogasiti struju Ukrajini će im biti skoro gore od taktičke nuklearne.

Ne znam baš, pogotovo kad uzmeš u obzir da Pfizer ne ostvaruje neki profit na nestanku struje. A povrh svega, svjetlost se polako vraća u većini mjesta koja su bila pogođena nestankom. Do jutra je sve opet pod kontrolom.
11.09.2022 | 21:59
Eeeee, to će ih (Ukrajince) strašno pogoditi sad kada su natjerali Ruse u bježaniju čak i iz gradova koje su okupirani još od 2014. godine.

11.09.2022 | 22:07
IgorD kaže:
> Pogasiti struju Ukrajini će im biti skoro gore od taktičke nuklearne.

Ne znam baš, pogotovo kad uzmeš u obzir da Pfizer ne ostvaruje neki profit na nestanku struje. A povrh svega, svjetlost se polako polako vraća u većini mjesta koja su bila pogođena nestankom. Do jutra je sve opet pod kontrolom.

Tvoj sarkastični komentar neće popraviti teška oštećenja termoelektrana do jutra. No, pričekajmo sutra...
11.09.2022 | 22:13
Nisu ni Rusi riješili problem sa "kratkim spojem" u Belgorodu za jedan dan, sa sarkazmom ili bez njega.

A, kako je krenulo, uskoro većina ukrajinskih gradova neće biti Rusima u dometu.
11.09.2022 | 22:40
m@xym kaže:
Nisu ni Rusi riješili problem sa "kratkim spojem" u Belgorodu za jedan dan, sa sarkazmom ili bez njega. A, kako je krenulo, uskoro većina ukrajinskih gradova neće biti Rusima u dometu.

Ne znam čime hranite takav optimizam. Kako je krenulo ja vidim da bi vremenom mogli isključiti cijeloj Ukrajini struju, zatim uništiti i sve ključne dalekovode iz/prema EU i onda održavati takvo srednjovjekovno stanje dok se obrana ne preda ili potpuno onemoća bez osnovne infrastrukture. Zamislite samo da nema struje za telekomunikacije, čak i da drugo funkcionira, pa koji je to problem dok se vodi rat i podrška za bojišnicu. Tko nema struje gubi rat. Nije ovo džungla u Vijetnamu.

I nemojte ovo krivo tumačiti, ne navijam (kao neki od vas) nego sam samo realist. Da je ovo strateška igra davno bih to izveo suigraču da imam takvu mogućnost.

Oni nisu jer ne da nisu mogli (što smo znali, ali se sada dokazalo) nego je Rusima jako dobro jasno da što više štete nanesu civilima, da će to teže biti graditi poslijeratno društvo. A i ovom ratu će doći kraj, kao i svakom do sada.
11.09.2022 | 23:34
Optimizam hranimo činjenicom da je Ukrajina nakon 6 mjeseci rata (zahvaljujući američkom i europskom oružju i svojoj vojsci) konačno natjerala Rusku vojsku na panično bježanje i napuštanje opreme, a na samom početku rata, isti ti Rusi su očekivali da će za 6 dana sve biti gotovo i da će u Ukrajini instalirati marionetsku vlast.

Ista ta Rusija se nekoliko puta u tom ratu propisno osramotila, a na kraju će ispasti da je Rusija ta koja je najviše doprinijela gubitku (nadam se) rata zbog dugogodišnje korupcije, i nesposobnosti zapovjednog kadra, koji je sustavno izvlačio novce iz jedne od najvećih i najmoćnijih vojski na svijetu.

Ti misliš da je nedostatak struje i vode u ratu neka prepreka?!
Dubrovnik je tri mjeseca bio bez struje i vode, a napadalo ga je 10 do 20 puta više vojnika nego što je bilo branitelja i policije u Gradu, a o oružju i artiljeriji da i ne govorim. I nisu uspjeli. Vukovar je tri mjeseca bio bez struje i vode, pa se držao sve dok je bilo oružja i municije. Slično je bilo vjerojatno i sa svim drugim mjestima koja su bila blizu crte bojišta, pa to opet nije odnijelo prevagu u ratu.

Imaš li ti uopće pojma kolika je Ukrajina i koliko bi Rusi trebali pogoditi termo- i hidro- elektrana i dalekovoda da efektivno ugase struju Ukrajini?!
I sve to isključivo sa raketama dugog dometa?!
Da su to u stanju napravit, ne bi se povlačili iz Ukrajine (ako su u stanju precizno gađati strujna postrojenja iz velike udaljenosti, onda su mogli isto tako pogađati Ukrajinske vojarne, skladišta oružja, i transportna čvorišta, sve rednom fiksne mete sa poznatom lokacijom, i onemogućiti Ukrajinu da uopće izvede ovakav protunapad).

Osim toga, kada bi Rusi tako gađali Ukrajince, nije isključeno na isto ne bi radili i Ukrajinci Rusima (evo ti Belgorod za primjer), ako dobiju odobrenje od Amerikanaca (navodno su im dalekometne rakete dane uz uvjet da na gađaju ciljeve preko granice), a u tom slučaju bi ga vjerojatno i dobili

Kako je krenulo, jedino što ostaje Rusiji jest korištenje taktičkog nuklearnog oružja, ali to će onda vjerojatno dovesti do nesagledivih posljedica, i po Ukrajinu i po Rusiju, a i "malo šire".

Da se razumijemo, Ruska vojska je još uvijek i brojna i naoružana, ali na Ukrajini je slomila zube, a teško je motivirati svoje ljude da budu "topovsko mesu" u nekoj vukojebini koja nije njihova zemlja.
12.09.2022 | 01:21
m@xym kaže:
Optimizam hranimo činjenicom da je Ukrajina nakon 6 mjeseci rata (zahvaljujući američkom i europskom oružju i svojoj vojsci) konačno natjerala Rusku vojsku na panično bježanje i napuštanje opreme, a na samom početku rata, isti ti Rusi su očekivali da će za 6 dana sve biti gotovo i da će u Ukrajini instalirati marionetsku vlast.
.
.
Ti misliš da je nedostatak struje i vode u ratu neka prepreka?!

Mislim da ti to gledaš pomalo naivno, kao da je ovo bitka vilenjaka i orkova na velikoj ledini, pa je tu netko nekoga "natjerao na bježanje". Cijelo vrijeme u širem planu imamo borbu ne-nuklearne sile s nuklearnom silom - i k tome daleko većom zemljom.

Čisto kada posložiš te varijable u bilo koju stratešku igru nema jednadžbe kojom ova manja zemlja može dobiti taj rat ako veća zemlja sama ne odustane iz nekog društveno-filozofskog, a ne vojnog razloga. Za sada takvog razloga nema i Rusi sigurno neće ovo pustiti "na pola".

Naivno je i vjerovati da su generali i vojni stručnjaci jedne nuklearne vojne velesile "trube", mediokriteti koji bauljaju po vojnom polju igrajući Riziko. Ako se samo sjetimo svih njihovih šahovskih velemajstora nije teško zamisliti da bi se među tolikom popluacijom našlo i vrlo inteligentnih stratega koji ovo vode na najmanje bolan način za Rusiju.

Sada su izgubili dio osvojenog teritorija, ali su to Ukrajinici platili gomilom teško ranjenih. Rusi su otišli u zavjetrinu svoje artiljerije koja i dalje tuče i "melje" obranu. Što se više pritišće Ruse konvencionalnim načinima, to će oni više biti prisiljeni na uzvraćanje na prljav način - znači udaranjem na infrastrukturu koja pogađa i civile. I dalje tu ne vidim neki dobar scenario za Ukrajinu, samo vidim sve više uništenja i sve više ranjenih i mrtvih.

Naravno da struja i voda ne čine veliku razliku jedinici na bojišnici ili bazi koja ima agretate i cisterne, ali nedostatak vode i struje u ratu je željezna kugla oko noge. Već samim tim što se negdje netko mora baviti civilnim problemima umjesto da vodi rat je dovoljan problem. Staje dio industrije, podrške, logistike, medicine... tko izgubi takvu podršku u svojoj pozadini ne može voditi protuofenzivu, može se samo zabunkerirati i preživljavati bez ičega dokle ide.

Zamislimo Kijev par noći bez struje... znamo da kada se tako nešto dogodi u Americi, prvo krene pustošenje trgovina i opća krađa pod okriljem mraka i nefunkcioniranja sustava. Ukrajina, kao najkorumpiranija država Europe, vjerojatno nije puna uljuđenih Šveđana koji bi mirno ostali doma i pristojno čekali da se struja vrati. I tu se onda kaos rata s bojišnice uvlači u duboku pozadinu i to je ozbiljan problem.

Čisto hipotetski, Rusi mogu voditi ovaj rat i tako da se potpuno povuku s pješadijom i tako minimiziraju gubitke i samo nastave sabotirati sve što mogu na daljinu. Ako im se ozbiljno uzvrati napadom na njihov teritorij, proglase vojno stanje, objave rat i pregaze sve nuklearkama.

Gledao sam snimku iz Odese danas kako čovjek prati tragove raketa lansiranih s ruske podmornice. Prva, druga, treća, četvrta, peta... izgledalo je baš sablasno. Tako da ja taj lijepi scenario ne vidim.
12.09.2022 | 07:36
E, pa izgleda da ti "šahisti" pomalo gube utakmicu.

A i ta taktika povlačenja pješadije u zavjetrinu i rokanje artiljerijom, bila je znatno efikasnija kada Ukrajinci nisu imali dalekometnu artiljeriju i rakete većeg dometa nego što je to slučaj kod Rusa, ali sada su se stvari malo preokrenule.

Zar ti stvarno misliš da bi se Rusi povukli da im Ukrajinci nisu debelo pouništavali skladišta municije, zapovjedna mjesta i prometnu infrastrukturu, što je i dovelo do toga da jedna moćna i velika Rusija, ne može pomoći svojim vojnicima na fronti jer im je uništena logistika?

Misliš da prije ovoga povlačenja Rusi nisu rokali dalekometnom artiljerijom o Ukrajinskim vojnim i civilnim ciljevima?!
Jesu.

Ali sad to više nije slučaj (ako izuzmemo rakete sa podmornica, koje bi uskoro mogle otploviti daleko izvan dometa) jer su im Ukrajinci preciznim pogocima iz velike udaljenosti uništili skladišta municije, i artiljerijske položaje.

I nemoj uspoređivati Kijev (ili bilo koji drugi velik grad) par dana bez struje, u mirnodopskim i u ratnim uvjetima.
U ratu imaš vojsku na ulicama, a civilima krađa trgovina, u uvjetima kada im je zemlja u ratu, a oni u sekundi mogu izgubiti glavu, baš i nije neki prioritet.

Čisto hipotetski, da su Rusi mogli napraviti to što kažeš (preciznim dalekometnim udarima izrokati sve važne ciljeve u Ukrajini) zar ne misliš da bi to napravili odmah od početka (uostalom to je, kako smo do sada često imali prilike vidjeti, Američka doktrina, s tim da ameri to rade relativno precizno, i gađaju uglavnom vojne, a ne civilne ciljeve), a ne prvo čekali da im izgine nekoliko desetaka tisuća ljudi, pa se onda sjetili te "pametne" taktike?!

Da, realno, Rusi su ovaj rat već de facto izgubili (ako se ne dogodi neki opaki preokret u njihovu korist), i jedino što im ostaje, a na što Ukrajina nema odgovor tj. protumjeru, su taktički nuklearni udari, ali čisto sumnjam da "susjedna i prijateljska" Kina blagonaklono gleda na takvu ideju, jer bi angažman nuklearnog oružja, pa makar i taktičkog, digao dosta prašine i uzbunu malo širih razmjera. Uostalom, službena, i neslužbena, Moskva je odavno prestali prijetiti nuklearnim oružjem, kao da im je netko natuknuo da ne prave zvizdarije...
12.09.2022 | 07:45
dpasaric kaže:
Naivno je i vjerovati da su generali i vojni stručnjaci jedne nuklearne vojne velesile "trube", mediokriteti koji bauljaju po vojnom polju igrajući Riziko. Ako se samo sjetimo svih njihovih šahovskih velemajstora nije teško zamisliti da bi se među tolikom popluacijom našlo i vrlo inteligentnih stratega koji ovo vode na najmanje bolan način za Rusiju.

Da, ali sve konce vuče middle level KGB aparatčik koji je i krenuo u sve ovo. Ovom logikom (mudri ljudi u Rusiji, koja je činjenica i neosporiva) do rata ne bi ni došlo, jer bi oni u startu ukazali Vođi da je to izgubljena stvar. Ali, to se nije dogodilo pa mi je to klimav argument u smislu povećanja uspješnosti vođenja ove vojne operacije koju na koncu, na terenu vlastite snage trebaju pretočiti u stvarnost. A stvarnost je da su te snage nemotivirane (osim novčano, a to je slaba motivacija kad je vlastita guza u pitanju), loše opremljene, očajno obučene i još očajnije vođene (vraćam se na defacto nepostojanje kvalitetnog dočasničkog kadra u ruskoj vojsci koji je kralježnica svake uspješne vojske; Lovrić ti može o tome jako puno pričati, a onaj primjer o ne puštanju auta iz skladišta, dok on nije u potpunosti ispravan i provjeren je dokaz u prilog te tvrdnje).
EDIT: evo, da ne prepričavam, preporučam da se ovo pročita i prouči. Previše je dokaza koji potvrđuju svu trulež u ruskoj vojsci.
twitter.com/ChrisO_wiki/status/156908789...lGd1QKUCIqpQL_t5C6DQ

No, ni njihov (nedemokratski izabran) vođa nije ni izbliza najoštriji nož u ruskoj ladici.

dpasaric kaže:
Gledao sam snimku iz Odese danas kako čovjek prati tragove raketa lansiranih s ruske podmornice. Prva, druga, treća, četvrta, peta... izgledalo je baš sablasno. Tako da ja taj lijepi scenario ne vidim.

Ispucali su ih 11, a 9 je srušeno u zraku, BTW. Čisto da i to stavimo u kontekst uspješnosti pothvata. A svi takvi udari će u budućnosti biti sve neuspješniji.
12.09.2022 | 07:57
Djuro genijalac kaže:

Također primjetite da je sad posve prekinut pravac iz Belgoroda koji je bio krvotok ruskim snagama u Ukrajini. Trebam pregledati karte, ali mi se čini da sad nema željezničkog pravca iz Rusije u Ukrajinu koji je dostupan Rusima osim onog preko mosta na Krimu.

Ostao dužan ovu informaciju.

pruge.jpg

Plavo su označeni Harkiv, Kupjansk i Izijum koji su željeznička čvorišta i svi su u ukrajinskim rukama. Sjeverodonjeck je sad potpuno odrezan što se tiče željezničke mreže. Belgorod je izgubio svaki smisao kao logistički centar za Ruse. Luhansk je povezan željeznički s Rusijom alternativnim pravcem do Balikija, ali to sad znači prebacivanje cijele logistike na drugi pravac koji je dulji od dosadašnjeg.
12.09.2022 | 07:59
m@xym kaže:
E, pa izgleda da ti "šahisti" pomalo gube utakmicu.

Čisto hipotetski, da su Rusi mogli napraviti to što kažeš (preciznim dalekometnim udarima izrokati sve važne ciljeve u Ukrajini) zar ne misliš da bi to napravili odmah od početka (uostalom to je, kako smo do sada često imali prilike vidjeti, Američka doktrina, s tim da ameri to rade relativno precizno, i gađaju uglavnom vojne, a ne civilne ciljeve), a ne prvo čekali da im izgine nekoliko desetaka tisuća ljudi, pa se onda sjetili te "pametne" taktike?!

Da, realno, Rusi su ovaj rat već de facto izgubili (ako se ne dogodi neki opaki preokret u njihovu korist), i jedino što im ostaje, a na što Ukrajina nema odgovor tj. protumjeru, su taktički nuklearni udari, ali čisto sumnjam da "susjedna i prijateljska" Kina blagonaklono gleda na takvu ideju, jer bi angažman nuklearnog oružja, pa makar i taktičkog, digao dosta prašine i uzbunu malo širih razmjera. Uostalom, službena, i neslužbena, Moskva je odavno prestali prijetiti nuklearnim oružjem, kao da im je netko natuknuo da ne prave zvizdarije...

Zato i volim ovakve forumske rasprave jer možemo ispitivati razne hipoteze i različita mišljenja. I upravo jer ne vidimo situaciju jednako, možda ovako zajedno dođemo do toga što je prava istina i što se zapravo događa na terenu.

Ja još uvijek vidim situaciju tako da mi sve upućuje na to da Rusi ovaj rat neće izgubiti, a kamo li da su ga "de facto izgubili". Odgovor zašto ovakve udare na temeljnu infrastrukturu nisu izveli ranije sam već dao par puta i meni to sasvim ima smisla - Rusi znaju da time najviše ispaštaju civili, od kojih su mnogi njihovi sunarodnjaci, a o miješanim brakovima da ne pričamo, tamo toga ima više nego li u ex-Yu. Ako razoriš civilno tkivo i urbanu infrastrukturu kasnija reintegracija i obnova normalno života bit će teža. Zato su osvajanje izvodili oprezno koliko se može - dijelom zbog dojma međunarodne zajednice, a više zbog vlastitih ljudi tamo.

Sada kada se počelo ozbiljnije ratovati vjerujem da će stvari krenuti opasno loše za sve te sirote građane tamo. Evo, neka nam detaljni Djuro sazna koliko sveukupno električnih centrala ima Ukrajina, pa ćemo vidjeti o kojem broju ciljeva se radi do potpunog iskjučenja struje.

Hrvatska ima 20-ak većih hidroelektrana i otprilike toliko vjetroelektrana. Tu je onda pet sunčanih i 3-4 velike termoelektrane. Recimo ugrubo da ih je 50 značajnijih. Ukrajina ih znači može imati oko 500. I sada se postavlja pitanje imaju li Rusi 500 vođenih projektila, hipersoničnih raketa i slično da unište tu infrastrukturu ili ne? Kladio bih se da imaju, a ako i nisu imali do početka rata, imali su 6 mjeseci da ih naprave.

Ma koji "de facto izgubljeni rat", nažalost shitstorm za Ukrajinu tek dolazi.

"Everyone should know that we, by and large, have not started anything seriously yet." - Putin danas
12.09.2022 | 08:05
dpasaric kaže:
Rusi znaju da time najviše ispaštaju civili, od kojih su mnogi njihovi sunarodnjaci, a o miješanim brakovima da ne pričamo, tamo toga ima više nego li u ex-Yu. Ako razoriš civilno tkivo i urbanu infrastrukturu kasnija reintegracija i obnova normalno života bit će teža. Zato su osvajanje izvodili oprezno koliko se može - dijelom zbog dojma međunarodne zajednice, a više zbog vlastitih ljudi tamo.

Marijupolj likes this

dpasaric kaže:
Sada kada se počelo ozbiljnije ratovati

Ozbiljno se ratuje od 24.02. Jedina promjena je da su sad Rusi počeli gubiti big time.

dpasaric kaže:
"Everyone should know that we, by and large, have not started anything seriously yet." - Putin danas

Čovjek se mora zapitati kaj su dosad čekali? Da izgine 53 tisuće njihovih sunarodanjaka?
12.09.2022 | 08:43
Što je Rusima 53000... Kao nama 1500.
12.09.2022 | 08:44
Odgovor zašto ovakve udare po infrastrukturi nisu radili prije, je sasvim jasan.
Do sada su očekivali da će "specijalnom akcijom" u relativno kratkom vremenu zauzeti onoliko teritorije Ukrajine koliko im treba, i nisu uništavali infrastrukturu koja će im kasnije trebati na istoj toj teritoriji kada bude pod njihovom kontrolom.

Izuzetak su bili dijelovi teritorija na kojima su im Ukrajinci pokazali zube (Mariupolj), pa su tamo doslovno sve sravnili sa zemljom.

Sada očito više ne računaju da će ta područja zauzeti i da će ona biti njihova, pa zašto ih onda ne uništiti.
Ali, kao što rekoh, da su imali tako precizno dalekometno oružje, mogli su to odmah napraviti, ali nisu, "go figure..".

Ne znam o kojem opakom ratovanju pričaš, je, ako nisi primijetio, već je nekoliko miliona Ukrajinaca izbjeglo iz Ukrajine, a dobar dio ih je i u izbjeglištvu unutar same Ukrajine. Mnogi gradovi i sela su doslovno sravnjeni sa zemljom, uništena je infrastruktura, pobijeni ljudi, ozbiljan rat se ondje vodi već odavno. I ruske majke pokapaju svoju djecu već duže vrijeme, ali to nećeš vidjeti u ruskim medijima.

Ti dakle vjeruješ čovjeku koji je sa smiješkom posprdno "pitao" NATO:"A kada ćemo to napasti Ukrajinu, u koliko sati?"
Da bi je par dana nakon te izjave stvarno i napao, i da bi Amerikanci javili Ukrajincima informaciju o napadu na vrijeme.

Recimo to ovako, da mi Putin u zatvorenoj prostoriji kaže: "Dobar dan." prvo bih izašao vani provjeriti da li je dan ili noć.
A, prema dosadašnjem iskustvu sa njim, vjerojatno bi bila noć.
12.09.2022 | 08:46
dpasaric kaže:
Hrvatska ima 20-ak većih hidroelektrana i otprilike toliko vjetroelektrana. Tu je onda pet sunčanih i 3-4 velike termoelektrane. Recimo ugrubo da ih je 50 značajnijih. Ukrajina ih znači može imati oko 500. I sada se postavlja pitanje imaju li Rusi 500 vođenih projektila, hipersoničnih raketa i slično da unište tu infrastrukturu ili ne? Kladio bih se da imaju, a ako i nisu imali do početka rata, imali su 6 mjeseci da ih naprave.

Nije to baš tako jednostavno kako si ti zamislio. Pomnoži puta 20 jer nije dovoljno uništiti proizvodne pogone, nego i čvorne točke dalekovodne mreže.
12.09.2022 | 08:53
Nego, ajmo natrag na Herson. Ruske snage se, po svemu sudeći (satelitske snimke to potvrđuju) jesu povukle na jug prema Hersonu u doseg svoje topništva s druge strane Dnjepra. Nedostaje im svega, jer su svi mostovi neupotrebljivi. Nešto im se dostavlja helikopterima, ali to nije ni izbliza dovoljno. Očito su kratki i sa streljivom pa je ovo pokušaj da vlastito topništvo drži ukrajinske snage dovoljno daleko.
Meni se osobno ovo čini kao uvod u evakuaciju preko Dnjepra pod vlastitim topničkim kišobranom. U idućim danima ćemo vidjeti.

herson1209.jpg
12.09.2022 | 09:03
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Rusi znaju da time najviše ispaštaju civili, od kojih su mnogi njihovi sunarodnjaci, a o miješanim brakovima da ne pričamo, tamo toga ima više nego li u ex-Yu. Ako razoriš civilno tkivo i urbanu infrastrukturu kasnija reintegracija i obnova normalno života bit će teža. Zato su osvajanje izvodili oprezno koliko se može - dijelom zbog dojma međunarodne zajednice, a više zbog vlastitih ljudi tamo.

Marijupolj likes this

Kako ne biti sarkastičan kad ovo pročitaš?

Možda su i Ukrajinci do sada čekali s kontranapadom jer su čuli da Putin ima slabo srce i da će doživjeti srčani udar čim mu vojska krene s povlačenjem. Sad su im liječnici rekli da se Putinovo zdravlje naglo popravilo a od depresije još nitko nije umro.
12.09.2022 | 09:11
smayoo kaže:

Emile, ovo su poginuli. Dakle, računaj da ih je još barem 3 puta toliko ozlijeđeno. Od čega ih je neka petina ostalo invalida. Ok, na teritorij i broj stanovnika nije to nešto što će dovesti do depopulacije, ali sve skupa je nevjerojatna brojka u apsolutnom iznosu. Svaka vreća ima dno...
12.09.2022 | 09:30
Djuro genijalac kaže:
Nego, ajmo natrag na Herson. Ruske snage se, po svemu sudeći (satelitske snimke to potvrđuju) jesu povukle na jug prema Hersonu u doseg svoje topništva s druge strane Dnjepra. Nedostaje im svega, jer su svi mostovi neupotrebljivi. Nešto im se dostavlja helikopterima, ali to nije ni izbliza dovoljno. Očito su kratki i sa streljivom pa je ovo pokušaj da vlastito topništvo drži ukrajinske snage dovoljno daleko.
Meni se osobno ovo čini kao uvod u evakuaciju preko Dnjepra pod vlastitim topničkim kišobranom. U idućim danima ćemo vidjeti.

herson1209.jpg

Izgleda da nećemo. Još jednom se pojavila vijest (iz drugog izvora) da ruske snage pokušavaju dogovoriti uvjete predaje.
12.09.2022 | 09:48
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:

Emile, ovo su poginuli. Dakle, računaj da ih je još barem 3 puta toliko ozlijeđeno. Od čega ih je neka petina ostalo invalida. Ok, na teritorij i broj stanovnika nije to nešto što će dovesti do depopulacije, ali sve skupa je nevjerojatna brojka u apsolutnom iznosu. Svaka vreća ima dno...

Ako znamo da ih je prije 75 godina u drugom svjetskom ratu izginulo ukupno 27 milijuna, ova cifra je njima sitna boranija. Otprilike, po svakoj toj vukojebini odakle su došli, to ti je jedan ili nijedan poginuli. Više ih se smrzne svake zime kad pijani zaspu negdje na otvorenom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 45 minuta
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?