14.09.2022 | 08:18
Evo jutarnjeg izvještaja. Stvari se pomalo usporavaju (kako ono ide vojna doktrina: budi brz, ali nemoj žuriti?) i sad se vraćamo u manje-više statički dvoboj. Ukrajina pomalo napreduje u području Hersona. Jučer je potvrđen onaj proboj linije obrane o kojem sam pisao prije neki dan. Davidov Bryd je mjesto gdje je Ukrajina probila rusku liniju obrane i sad napreduje pomalo prema Dnjepru. To znači da će, malo-pomalo, izolirati snage sjeverno i presjeći im moguću liniju povlačenja prema jugu uz rijeku.
Kako se prašina pomalo spušta na tlo, pojavljuju se informacije o nevjerojatnom prodoru u Harkivskoj oblasti kojoj smo svjedočili prethodnih dana. U Izijumu je potpuno uništena 1. oklopna brigada ruske vojske, njihova elitna postrojba koja je tradicionalno sudjelovala u svim mimohodima na Crvenom trgu. Dakle, ta postrojba više ne postoji. Broj ruskih ratnih zarobljenika u ovoj cijeloj operaciji se mjeri u tisućama. Ukrajina ne želi objaviti točan broj, ali neslužbeno se barata brojkom većom od 10 tisuća. O zarobljenok opremi sam već pisao jučer. Ovo su službeni podaci (jasno od Ukrajine, Rusi još uvijek govore o regrupiranju).
Ovo je količina opreme dovoljna za opremanje dvije divizije, čime je Rusija sad i službeno postala najveći opskrbljivač i dobavljač vojne opreme Ukrajini. Da stvar bude baš dotjerana do apsurda, naišao sam na podatak da ruski veleposlanik pri UN traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti u kojoj bi tema bila 'nezakonito oduzimanje ruske opreme i vlasništva RF na području Hersona od strane Ukrajine'. Evo, ako je vic, priznajem da nije loš, ako je istina, onda ne znam što bih rekao. Ne znam, ima li netko neku informaciju o ovom, meni to zvuči prenevjerojatno da bi bilo istina, ali opet, ustanovili smo odavno da Monty Python nije humoristična serija, nego igrani dokumentarac...
Ukrajinska vojska na novooslobođenom teritoriju nailazi na sve i svašta. Na žalost, i ovdje je bilo mučenja, ubijanja civila i svega ostalog što smo već vidjeli u Buči i okolici Kijeva. Ali, nailaze i na rusku napuštenu tehniku, kao i na avione koji su srušeni (i pali s ruske strane linije bojišta) čime ukrajinske tvrdnje o broju oborenih aviona itekako dobivaju na težini. I oni izvještaji o prekomjernom raubanju artiljerije se pokazuju istinitima.
Evo još jedan primjer ruske samohodne haubice kalibra 152 mm kojoj se rascvala cijev od prekomjernog korištenja. Počela je kolati informacija da RF od država u srednjoj Aziji (tzv. 'stanovi) pokušava dobaviti sovjetsku artiljerijsku tehniku i streljivo za ta oružja te da se iz skladišta izvlače i topovi koji su ostali još od Drugog svjetskog rata (op. to smo mi donirali Ukrajini, onih 15 komada kalibra 122 mm koji su na glasu kao vrlo precizni i dalekometni). Iz ovog iščitavam da je ono predviđanje o kolapsu ruskih snaga u drugoj polovici kolovoza, ako se sjećate, zapravo bilo vrlo realno i zakasnilo je kalendarski cca dva tjedna.
Također, sve je više izvještaja o onoj trećoj ukrajinskoj diviziji koja je po svojem sastavu vrlo slična ovim snagama koje su na prepad razbile rusku obranu u Harkivskoj oblasti. Ukrajina je naglasak stavila na mobilnost ispred oklopa i stvorila visokopokretne snage koje mogu udariti jako i onda se brzo premjestiti na drugo mjesto prije nego se Rusi stignu pregrupirati.
Očekujem još jedan ukrajinski megaudar te divizije (čitaj još jednu ofanzivu sa sličnim ishodom kao i ova u Hakrivskoj oblasti) po ruskim snagama prije početka kišne sezone i ulaska u zimski period kad će vojne aktivnosti po definiciji splasnuti.