13.09.2022 | 08:28
Jutarnji izvještaj. Ukrajina i dalje napreduje na području Donjecka (kao pokrajine). Grad Donjeck je pred poluokruženjem sa zapadne strane. No, ono što je posebno zanimljivo, sad polako dolaze ne vidjelo neki detalje koji pokazuju svu briljantnost ove operacije od početka do kraja.
BTW, mala digresija: sugestija da NATO vodi ovu operaciju i da pozna Ruse bolje od Ukrajinaca, mi je onak, kao da jalni inženjer iz hp-a tvrdi da on zna ARM Mac na hadverskoj razini bolje od ekipe u Cupertinu. Jasno mi je da svi vole pobjednike i bandwagonig je jak poriv, ali koliko ja razumijem stvari u SAD (nikako ne tvrdim da je to činjenica, samo imam takav, možda pogrešan, dojam) Biden je, gotovo na osobnoj razini progurao ove pakete vojne pomoći Ukrajini (posebno HIMARS sustave) koji su posve poništili rusku premoć u artiljeriji i omogućili ovo što se sad događa, ali ukrajinci se bore, krvare, ginu i pobjeđuju, jer se bore za svoju zemlju. Kraj digresije.
Dakle, bili smo na briljantnosti operacije i zašto je ona krenula baš kad je krenula. Naime, Ukrajina je znala da dolazi veliki logistički paket vlakom prema Izijumu. Napali su, probili ruske linije obrane i zarobili taj vlak. Oprema na njemu (primarno gorivo) je bila ta koja im je onda omogućila ovaj munjeviti prodor bez brige o logističkoj potpori, jer su im ju pružili sami Rusi! Uz to su u igru ušle ogromne količine zaplijenjene ispravne opreme (vozila, streljivo) koja je iskorištena i dalje se koristi u napredovanju na istok. Upravo zapljena tog vlaka je razlog što su se ruske snage povukle, jer nisu dobile potrebnu dopunu i onda su jednostavno počeli bježati/povlačiti se. Trenutna ukrajinska ofanziva može, temeljem samo ovih količina koja su uzeli od Rusa trajati još pet do deset dana uz dnevno napredovanje od desetak kilometara. Stručnjaci se slažu da je dnevno napredovanje od 20-ak km teško realno.
Rusija je isključila mogućnost slanja dodatnih vojnih snaga u Ukrajinu (jučer pisao o tome) što znači da je prihvaćena nova realnost na terenu koju nije moguće promijeniti na brzu ruku. To bi mogla biti informacijska patka, ali Rusija jednostavno nema pričuvne snage koje bi mogla poslati u Ukrajinu. Ako je to tako, a sve upućuje da jest, treba početi razmišljati o potpunom oslobođenju Donjecka u iduća dva tjedna do mjesec dana, više-manje, brat-bratu, sestra-sestri, give or take itd...
Što se tiče Hersona, situacija je nepromijenjena. Nakon što su se ruske snage regrupirale (čitaj povukle), konstantno dopiru vijesti o pregovorima o predaji. Poznato je da polovicu snaga čine zračno-desantni VDV specijalci, a drugu mobilizirane LNR/DNR postrojbe.
Moja pretpostavka je da snage na sjeveru koje su najdalje od bilo kakve mogućnosti primanja logističke pomoći, ali i najdalje od eventualne točke izvlačenja koja bi bila dolje u Hersonu su vjerojatno ove LNR/DNR postrojbe koje imaju najmanje volje za borbu i najlošiju opremu i da one pokušavaju ispregovarati predaju s Ukrajinom. Očito ih na liniji drže Kadyrovici i tu je već bilo izvještaja o međusobnim borbama.
Kad smo kod predaje, Ukrajina je napravila ove kartice koje dijeli ruskim snagama (moguće da ih dronovi izbacuju na ruske postrojbe).
Tvoja karta u miran život.
Pokaži ovu kartu ukrajinskim snagama i ona te vodi u miran život.
S druge strane su kontakti na koje se mogu javiti.
Nisam financijaš, ali Financial times tvrdi da je ruski trgovinski suficit u 2022. nestao te da mjesečno generiraju 5,9 milijardi dolara deficita zbog pada prodaje energenata i svega ostalog.
www.ft.com/content/d9cdc51f-5fe3-4f4a-b0...6e?shareType=nongift
EDIT: vidim da ovaj link traži pretplatu. Ako krenete od twita, može se pročitati članak čiaj je bit ovo gore.
twitter.com/IikkaKorhonen/status/1569536...Kstg9RAd-Jqd8vW3JZiA
Za kraj, ono o čemu sam već pisao se počelo događati. Armenija se u svom sukobu s Azerbajdžanom kladila na Rusiju koja ju je štitila. Sad kad Rusija nema dovoljno snagai odvukla je sve što je mogla, pa i preko toga u Ukrajinu, Azerbajdžan je krenuo u napad.
twitter.com/sentdefender/status/1569442037958844419
Još se samo čeka Gruzija da i ona krene...