06.11.2022 | 03:32
Riba kaže:
Nista mi sada nije jasno. Facebook je takodjer leglo ljevicarske zavjere jer su se i tamo isti ljudi blokirali, Blackrock je takodjer u vlasnickoj strukturi i ima puno vise korisnika od Twittera tako da ne znam zasto bi namjerno gubili pare na nekom bezveznom Twitteru? Uostalom vidjet cemo hoce li sada odjednom Twitter postati poslovno cudo poput Tesle (!)
Inace, zlocesti Blackrock je drugi najveci dionicar Tesle.
E zato ću objasniti!
Facebook je stariji i imao je headstart, imao je vremena dobro se ustrojiti što se tiče financija, a i nije imao neku konkurenciju u prvim danima. Uz to Zuckerberg je ljigaviji i bio je vrlo suradljiv po pitanju onih koji će platiti da se na Facebooku gura ono što "kupac utjecaja" plaća. Zato smo upravo na Facebooku imali "nezavisne" covid-fact-checkere koji su bili ništa drugo do ispostave big-pharme, kasnije su raskrinkani. No, Facebook je "narodska mreža", tamo imamo svega, od profila "Ivana nokti II", pa do trećerazrednih političara koji pišu litanije, a kada im se zalomi nešto neprilično, onda proglase da im je netko "hakirao račun". Uglavnom, WEF lobij nije imao neke posebne probleme da nametne svoju agendu na Facebooku, jednostavno su platili što im treba i Zuckerberg je to isporučio.
Twitter je druga priča, mnogo uže društvo, ali utjecanije. Svi novinari i političari su na Twitteru. Sjeti se da je ludi Trump vodio državu putem Twittera, prvo bi tvitnuo, a onda bi njegova administracija s lajne saznala njegov idući potez! Pokretač Twittera Jack Dorsey se deklarira kao filantropist, njegova ideja je bila stvoriti veliki javni trg u "Vox popoli" duhu koji bi bio bazična informacijska infrastruktura društva 21. stoljeća. Minimalno reklama, minimalno administrativnih ograda i političke cenzure, maksimalna sloboda govora.
U početku je u dobroj vjeri velik dio dionica završio kod ključnih zaposlenika, dio je išao na burzu... tu su BlackRock i Vanguard počeli kupovati svoj udio sve do te mjere da su postali ključni dioničari, ali ne radi profita, nego da dobiju u ruke alat za ključni utjecaj, njima su ti Twitterovi gubici bili jeftini za plaćati u usporedbi s dobiti koju ostvaruje sve ono drugo što tim putem štite ili promoviraju. Dobili su svoj privatni globalni medijski kanal ogromnog utjecaja. To takvim grupacijama vrijedi 4 milijuna $ dnevno. Pa sjeti se informacije da je big-pharma trošila (dio koji se mogao javno provjeriti) oko 30 milijuna $ dnevno za "lobiranje".
Dorsey je na kraju otišao/izletio, ali tu mislim da ne znamo pravu istinu, on je rekao da to mora biti platforma za slobodu govora, znači sigurno je došao u konflkit s najvećim dioničarima koji to nisu mogli dozvoliti jer su udio u Twitteru kupili radi utjecaja, a ne zarade. Na kraju je spas potražio kod frenda Elona (mislim da sam čitao da je i svoj dio prodao njemu kako bi on imao većinski dio) i rekao da jedino njemu vjeruje da učini s Twitterom ono što je i bilo zamišljeno na samom početku.
"I’m so happy Twitter will continue to serve the public conversation. Around the world, and into the stars! I love Twitter. Twitter is the closest thing we have to global consciousness. The idea and service is all that matters to me, and I will do whatever it takes to protect both. Twitter as a company has always been my sole issue and my biggest regret. It has been owned by Wall Street and the ad model. Taking it back from Wall Street is the correct first step.
In principle, I don’t believe anyone should own or run Twitter. It wants to be a public good at a protocol level, not a company. Solving the problem of it being a company, however, Elon is the singular solution I trust. I trust his mission to extend the light of consciousness.
“Elon’s goal of creating a platform that is ‘maximally trusted and broadly inclusive’ is the right one. This is the right path… I believe it with all my heart.”