16.03.2024 | 05:48
cariblanco kaže:
Da vidimo odgovor Ruske strane, sad ste se pojačali i s Klobom
Evo, ja napišem jednu stvar koja se se slaže sa Davorovim pogledom nakon toliko postova u kojima sam čovjeka praktički vrijeđao (o da, brisani su neki od njih pa se ne vide, i na tome se zahvaljujem moderatoru a Davoru ispričavam) - i sada ispadam ruski plaćenik i Davorov definitivni istomišljenik?
Sa čovjekom se u puno stvari slažem, apsolutno, ali u puno njih se ne slažemo.
I sve OK.
Nismo jedno biće, složit ćemo se svi.
Prije svega, cairblanco, shvaćam šalu, ali morao sam ovo gore napisati, no kako si htio mišljenje, dajem ti ga i naglašavam da je ono samo to - mišljenje.
Ajmo redom.
Malagurski:
Sada sam uvidio da je Boris Malagurski opako otišao u kvasinu, što kada sam postao onaj video iskreno nisam znao.
Ja sam ga pamtio po nekom dokumentarcu iz 2010. godine koji mi je bio OK, zaista.
No, eto jučer sam uvidio da je 2022. tip objavio dokumentarac imena
Srpska: The Struggle For Freedom, u kojem ispada da je ta "tvorevina" stvorena kao posljedica za "slobodom srpskog naroda, koji je oduvijek bio na pravoj strani povijesti i slobodarski nastrojen".
Smučilo mi se koliko je otišao u patetiku, a u cijeloj priči Srebrenicu je jedva spomenuo.
Da ne pričamo da je tema i pravo, a nema citat jednog odvjetnika.
Znači, da raščistimo - ja za razliku od Davora jako često znam napisati notornu glupost.
Jako često griješim (to svi ovdje znaju) i ovom se prilikom ispričavam na uvođenju tog lika u temu Ukrajina.
Najiskrenije.
A sada na Milanovića.
Moja je reakcija, na "žalost" oponenata u debati, slična Davorovoj.
No, dopustite da razložim pa me slobodno reščerečite:
Ako je potrebno da nam Milanović izađe na izbore da
skine ovako politički bahat HDZ, nemam ništa protiv.
Ukoliko pak ovo ispadne ogromno kršenje Ustava i zahtjeva trenutnu Milanovićevu ostavku, opet nemam ništa protiv.
Ustavni sud tek treba dati svoju ocjenu pravovaljanosti Milanovićevog salto mortalea, koliko sam shvatio?
A on bi, da izvede ovo što je inicirao kako spada; i po meni prvo trebao dati ostavku na mjesto predsjednika - bez daljnjega.
To stvarno i mene buni pa razmišljam šta mu je bilo u glavi.
Možda je pomislio "kada ovaj misli da može sve, pokazat ću mu što mogu ja", i sjebao i njega i sebe i ustavnopravni poredak jednim potezom.
Pa ne može biti moguće da se sjedeći predsjednik kandidira za premijera, to čak i ja znam.
A on je upravo to napravio.
Znači odmah da to raščistimo, ako prije izbora da ostavku - po meni je to "koliko toliko u redu"; ali se više nikada ne smije ponoviti jer je Milanović ili našao neku rupu u Ustavu koju se mora pod hitno zatvoriti, a po kojoj je to što je napravio moguće izvesti, ili je čovjek zaista poludio.
Pogotovo ako će i sudjelovati na izborima kao sjedeći predsjednik.
Jer stvarno; u slučaju da pobjedi, šta se dešava?
On će davati mandat samome sebi da sastavi novu vladu?
Izazvao je politički potres, nema dvojbe, ali možda je pomislio da izbora nema.
Da objasnim zašto sam napisao to što jesam i zašto se nadam da je Milanović učinio to što je učinio:
Kao prvo - zašto srijeda, pita li se to itko?
Koliko sam načuo, zato da se i kod nas ne desi
seoba birača na neradni dan, kada se iz zemalja bliskih HR može dovesti mnogo njih na birališta.
Ovako će ti ljudi ipak morati ostati na poslu u svojim državama, a kod nas će srijeda biti neradna zbog izbora.
Udarac na HDZ i njihove poklonike iz susjedstva, definitivno.
Navodno im je uništio i predizborni adut Rafale aviona, jer je njih šest trebalo doći prije izbora (ako je vjerovati novinama); pa ukoliko se taj datum sada promijeni i isti slete ranije u HR Plenković ispada jado koji radi politike ubrzava vojne procese.
Nije li tako?
A da je Turudić kap koja je prelila čašu, to zaista Milanović stalno priča, svi to znamo.
Zašto mu čovjek toliko smeta najiskrenije ne znam jer ne pratim domaću politku aktivno već jako dugo.
Ali da "Radost" i "Lipa" zvuči katastrofalno na kontu glavnog državnog odvjetnika, pogotovo što je
Lipa prekršila zakon xyz puta, o da zvuči itekako.
Pa nitko nije reagirao.
Kao što nitko nije reagirao, možda niti registrirao činjenicu da je Plenković izmjenio više ministara nego što ima ministarstava u posljednje četiri godine.
Sve do jednog na račun ove ili one afere.
Pa kada se završavao ovaj saziv Sabora, na HRT-u su zaključili da nikada gori Saziv nije bio od nastanka Hrvatske države.
A sada zaključak, prije čega ponovo moram naglasiti da nisam više plaćen da pratim domaću politiku, pa je do ovoga trena nisam niti pratio jer si nisam htio kvariti dane.
Zaključiti ću ovo:
Milanović je prošli puta za oponenta imao posrnuli HDZ sa Sanaderovom ostavkom.
Politički kolačić, a ne izazov.
Plenković s druge strane je već odradio dva mandata i mislio izvući i treći na konto
oporbe na papiru u kojoj pravog lidera zaista nije bilo; također kolačić od zadatka.
Ovaj Milanovićev potez, iz aviona se jučer vidjelo; ga je A: iznenadio, B: raživcirao, C: politčki uplašio jer više nije toliko siguran u svoju pobjedu.
Znači - obojica su dobila priliku konačno se jednom za svagda obračunati jedan s drugim.
Stoga, ajmo ne dizati jednog u nebesa, a drugog pljuvati po osobnim političkim uvjerenjima.
Ajmo pogledati koliko je jedan, a koliko drugi napravio dobra, a koliko štete pa izvući boljeg ako se već mora birati između njih dvojice, samo to.
Ili birati nekog trećeg, kojeg ja na žalost ne vidim.
Koliko je ovaj Milanovićev potez uzdrmao HDZ, možda najbolje dočaravaju poruke iz dalmatinskih ogranaka HDZ-a koje sada glase kao nekada Ćirine reprezentativcima pred utakmicu: galvanizacija!; all hands on deck! - u tom smislu.
Da je Milanović napravio politički presedan i uzrokovao politički potres, nema spora.
No, prije zore je uvijek najcrnije.
Stoga držim da se Milanović kocka.
Ili će izaći kao pobjednik, ili će morati dati ostavku na mjesto predsjednika i prije izbora ukoliko se shvati da je zaista prekršio Ustav.
U bilo kojem slučaju, mislim (točnije bi bilo napisati nadam se) da će hrvatska demokracija iz cijele priče izači jača.
Kao što se nakon pravih potresa 2020. danas itekako pazi da se gradi kvalitetnije, tako će se nakon ovog političkog potresa (ponovno to
nadam se) institucije pobrinuti da se ovo više nikada ne ponovi.
U Ustav će se (opet pišem nadam se) ugraditi klauzula da se sjedeći predsjednik ne može kandidirati za premijera i obrnuto, već prvo dati ostavku pa učiniti što planira.
I posljednja opservacija:
Ljudi, pa država je kao i osoba.
Raste i sazrijeva s godinama.
Naša ima koliko?
32?
Politički mladac naspram demokracija od dva stoljeća, nije li?
A što se ove dvojice veprova tiče, samo treba pogledati slike i jednog i drugog prije deset godina i sada.
Obojica su postali širi nego viši, lakše ih je preskočiti nego zaobići - očito je da samo žderu i prejebavaju jedan drugoga dok narod pati.
Ovako će se međusobno poništiti i ćao.
Gotovo više i idemo dalje.
Eto, toliko od mene...
PS:
Isprika na kobasici, ovo je toliko puta mijenjano, dodavano, oduzimano - nadam se da mi opraštate.
Gledajte na to kao puka razmišljanja stavljena "na papir".
Have a nice day!