07.01.2004 | 02:48
...hmm a kaj bi vi ? ...zar sadašnji desktop modeli nisu dovoljno "naoruzani" featurima ? Logičan je bio upgrade softwarea koji će više iskorištavati taj hardware....
.... što se tiče hardwarea jedino što za sada ima smisla je dizati clock i eventualno pojacavati consumer i low-lewel liniju sa low-end G5 procesorima, no s obzirom da je pro-tower tek v1.0 one će pričekati bar jos godinu dana... a i G4 još ne gubi snagu.... G3 je ionako out od prije par mjeseci...
...novi monitori samo zbog dizajna ? (Pasaric) ....ajde koja je ekonomska računica ovoga.... besmisleno, ...eventualno će izaći neki novi (30" ) model sa redizajnom....
tastatura i mis ? ....jedino kaj hebe vecinu usera je boja... znaći ista stvar kao i sa monitorima..., a smeta samo sa G4/G5 Towerima, ...iMac i eMac su ionako bijeli....
Što sam ja očekivao ?
.... pa USB 2.0 na svim strojevima (konkretno na eMacu) no eto sutra idem potvrditi nardžbu jer se to nije desilo, no to me ionako ne hebe previše...., eventualno "headless iMac" jer bi to bio pravi potez za prodor na consumer i low-level tržište (no očito nema previše interesa..... tko nema para ići će na PC hardware ili će kupiti rabljeni mac), .....hmmmm S/PDIF I/O na iMacu možda....
...novi mini iPod je OK.... no cijena je previsoka...
Ostalo ? .... pa Office paket sa novim VPC nije iznenađenje... pa sadašnji VPC ne radi sa G5... izašao ja novi Office za PC ....zbrojimo 2+2 i dobijemo što je najavljeno....
Što me veseli ?
1. iDVD ! napokon se Apple sjetio hrpe ljudi koji su kupili stroj sa Combo ili CDRW uređajem, pa je i njima omogućio da izrađuju DVDe i prže ih na vanjske pržilice....
2. GarageBand, ....sada se mogu igrati sa obradom zvuka i bez externog hardwarea i "okljaštrenog" LE softwarea koji dolazi uz njega...
...još ?
ajmo lijepo biti fer i reći da je sadašnji hardware više nego dovoljan za bilo koju uporabu bez obzira da li uzimate najjeftiniji eMac ili najjači G5.... niti jedan nije bez dovoljno snage i ne gubi dah u niti jednoj aplikaciji za bilo koju namjenu....
...software, ...pa osim "HR problema" sve je tu i pristojno radi... ne fali softwarea u niti jednom području.... znači sve što treba su mali updatei za ispravke postojećih bugova....
Slijedeće što nas čeka je tranzicija na 64-bita.... i to softwarea.... dok ne izađe par killer aplikacija koje će inzistirati na G5 neće biti radikalnog mijenjanja sadašnjeg hardwarea.... a takvih neće biti još bar godinu dana, pa neki su tek nedavno otkrili AltiVec na G4 ... znači G4 strojevi još uvijek imaju svrhu i svoje tržište... sve u svemu još su tu, a i biti će još dosta dugo s nama...