09.01.2004 | 01:32
Ostaje da vidimo što su pripremili...
U razgovoru s MAKom prije dan-dva, dosli smo do teme o novim mini iPodovima. Pokusavao sam dokuciti zasto je Apple izisao s tolikom cijenom. Po meni, dva su razloga:
1. Cijena manja od $199 masakrirala bi prodaju velikih iPodova (u ekonomskim terminima, to se naziva kanibalizacija vlastitog proizvoda). Uzevsi u obzir da prosjecan tinejdzer ima 30-70 glazbenih CDova u svojoj kolekciji, odnosno 400-900 pjesama, iPod mini zadovoljava SVE njegove potrebe. Dosadasnji iPod zadovoljava potrebe onih zahtjevnijih i onih koji su prvi bili spremni platiti vise za svoje zadovoljstvo i novi proizvod. Oni drugi koji cekaju u redu, sasvim obicni mali tinejdzeri, oni dolaze tek poslije. iPod mini je za njih.
2. Niza cijena u odnosu na konkurenciju, a jos i potpuno izgradjen brand-name, Appleu bi u prvim mjesecima stvorili probleme s iPodom mini -- imali bi toliko narudzbi, da ih ne bi mogli zadovoljiti (sjetimo je iMaca). Apple jos nije ni poceo stancati ovaj proizvod, i pitanje je koliko bi mogli zadovoljiti potraznju, koja sada nije samo americka, vec GLOBALNA (ne zaboravimo da se iTMS Europa otvara vec u ozujku a ostale dolaze jako brzo). iPod mini postao bi bar dvostruko veci prodajni hit od velikog iPoda -- a Apple je, navodno, imao grdnih problema nastancati i isporuciti velikih iPodova za potrebe posljednjeg Bozicnog razdoblja!
3. Osobno sam slutio da je ta cijena postavljena cisto kao psiholoska barijera kupcima da se malo dvoume sto kupiti dok se Apple ne uhoda u proizvodnju i ne sakupi dovoljno zaliha. iPod mini od $150 ne predstavlja dvojbu nikome i donio bi Appleu samo hrpu problema i vrlo tanku marzu. Stoga, ako ce sniziti cijenu iPoda mini za pola godine, moje razmisljanje se potvrdjuje -- to sam i ocekivao.
* * *
Glede ostalih svijetlih trenutaka koji nam dolaze, valja spomenuti Apple - HP alijansu: HP (Hewlett Packard) u suradnji s Appleom napravit ce vlastiti brand name iPod -- sve isto kao iPod, samo plave (HP) boje. Appleov logo ce se pokazati pri ukljucivanju. Na HPovim racunalima dolazit ce preinstalirani iTunesi koji, zna se, rade sa iTMS.
Pametno, Carlina! Ovo je izvrstan Appleov i HPov potez -- dobili smo prve klonove nakon toliko godina, koji to, u biti, nisu, jer nose Appleovo ime!
Novi G5 ce biti dobar -- suzavanje procesa za 33% u odnosu na prvi G5 cip donosi i taktove vece od 2.5 GHz i hladnocu na istim i manjim taktovima. I nadam se, konacno upristojenu i ispeglanu liniju Pro racunala.