Apple-ova politika sucks
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple-ova politika sucks

03.02.2004 | 10:43
Upravo sam vidio novi update za Safari (to me raduje), ali ništa za 10.2.x. Po mom mišljenju to siše veliko vrijeme (engl. sucks big time ). Kako mogu jednostavno odbaciti OS koji je nedavno izašao? Sjećam se iz vremena OS/2 Warp-a verzija 3 i 4 su imale paralelno service packove. Istina za verziju 3 je to bio četrdeset i neki SP, a za verziju 4 neki sitni SP, ali nakon instalacije SP-a trojka je bila skoro pa nova verzija OS-a. Npr. trojka originalno nije podržavala USB, ali nakon SP-a jeste (Microsoft Win95 i NT4 nikada ga nisu podržali iako su izašli poslije Warp3). Ne vidim takvu podršku od strane Apple-a. Sramotno je da oni sami ne podržavaju svoj OS sa nečim što pokušavaju progurati kao primarni browser za tu platformu. Ja osobno imam 10.3 pa me ovo ne pogađa, ali to ne mijenja moje mišljenje.
03.02.2004 | 11:59
Moguće da su neke od promjena bazirane baš na novom kodu koji nudi Panther, ali da - stoji da to nije opravdanje da se ne napravi, pa makar nešto slabija, Jaguar verzija. Mislim da bi vremenom to ipak mogli napraviti - sjetimo se da su i neki security patchevi kasnili za Jaguar, ali su na kraju svi uredno izašli. Uostalom, da li je netko probao, ispod tezge, startati Safari 1.2 na Jaguaru? Možda i radi... ja više nemam niti jedan Jaguar stroj u blizni da probam.
03.02.2004 | 15:50
Sramotno je da oni sami ne podržavaju svoj OS sa nečim što pokušavaju progurati kao primarni browser za tu platformu. Ja osobno imam 10.3 pa me ovo ne pogađa, ali to ne mijenja moje mišljenje.

Mozemo se zaliti upravi vodovoda u Cupertinu. Mozda im oni iskljuce dovod pitke vode, pa Apple promijeni stav glede podrske za Jaguara.

Vrlo jednostavno -- Apple nema dovoljno ljudi za sve sto bi ljudi trazili od njih. I ne samo to, nemaju dovoljno ljudi ni za ciljeve sto sto su ih postavili u poslovnom planu. A k tome, njihova je nova poslovna politika ici naprijed brzinom strijele i donositi sve vise i vise inovacija, i tako sacuvati Macintosh platformu od propasti.

Tko zeli biti inovator, mora biti takav. Sjetimo se Leonarda da Vincija -- nije se zenio, spavao je tek par sati dnevno, bio na rigoroznoj dijeti i 80% projekata koje je napravio ostalo je u prasini, jer nije imao vremena osvrtati se ponovno da bi ih doradio.

Kad uskaces u Appleov vagon, moras biti spreman na mnosta. Budi spreman da i sam ides naprijed i da brzo zaboravljas proslost. Podrobna podrska za Jaguar i one koji ne zele naprijed (na Panthera i nove verzije) jednostavno je bacanje novca u vjetar, jer takvi ionako ne ulazu vise novac u svoj posao.

To je u jednu ruku malo okrutno, ali potpuno razumljivo.
Podrzajem Applea i takav njihov poslovni izbor. Ako ti se svidja Jaguar, koristi ga, i sve ono sto je on donio. Ako zelis nesto novo, onda kupi to novo. U svakoj je industriji to posve normalna stvar, da se za novitete placa, a samo u softwerskoj industriji korisnici ocekuju da ce ih netko besplatno sluziti cijeli zivot samo zato sto su jednom bili korisnici WordStara ili .. Chi Writera.
03.02.2004 | 18:06
Hmmm.... Danas već i auto industrija daje garanciju od desetak godina na limariju i par godina na motor, što znači besplatno održavanje (Zepter daje doživotnu garanciju na lonce). Razlika između auta i softvera je što softver ne pati od habanja, pa je sasvim jasno da otkrivena greška u softveru znači isključivo grešku proizvođača, dok kod mehaničkih konstrukcija dolazi u pitanje i način upotrebe.
Možda ipak ne tražim previše
03.02.2004 | 22:43
Ti ne trazis besplatno odrzavanje, vec besplatno unapredjivanje. Ako imas garanciju od desetak godina za auto, to samo znaci da ces deset godina imati rezervnih dijelova za taj auto, i mehanicara koji ih zna sloziti. Nista manje, nista vise. Takav support ti *definitivno* ne garantira da ces u svoj auto moci instalirati motor iz novog modela, niti audio sustav iz novijeg modela.

Ti ne trazit dzabalesku odrzavanje, vec *upgrade*. To neces dobiti nigdje.

Samo za ilustraciju, IBMu ces za godisnje odrzavanje softvera za AIX (njihov operacijski sustav za pSeries posluzitelje) platiti 630 dolara godisnje. I, IIRC, to ti jos uvijek ne daje pravo na major verzije free of charge.
04.02.2004 | 01:34
Dogan je u pravu. Imaš ono što si platio u datom trenu i to radi korektno. Ako se radi o sigurnosnoj zakrpi - da, to su dužni dati. Ako se radi o novoj, boljoj verziji nekog komada softvera, to je ok ako dobiješ, ali ne može biti njihova obaveza. Slažem se i sa Zvonimirom da je bolje da se Apple fokusira biti pionir i da svim silama gura stvari naprijed umjesto da troši energiju na staru tehnologiju. Ako ćemo biti objektivni Mac sjajno radi i s danas prastarim OS 9 i sve na njemu možeš obaviti - dapače, najveći dio grafičkih studija i tiskara kod nas još uvijek nije na X-u jer imaju veliku inerciju, a i idu po onoj "ne diraj što radi". Tko pak želi biti on the edge mora biti spreman na neku cijenu za to...
04.02.2004 | 02:03
Safari je iza
04.02.2004 | 11:00
Upravo to. Uzmimo za primjer Microsoft. On sigurno ne vlada tržištem zbog kvalitete proizvoda. A Office XP se sasvim uredno instalira na Win98, znam iz iskustva, samo kaže da su neki fileovi zastarjeli i da će ih upgradeati prije instalacije. IE se također sasvim fino instalira na sve počevši od Win95 i čak se integrira u 95-icu tako fino kao što je integriran u sve naredne werzije win-a. Ja se slažem da je OS X daleko kvalitetniji od svih dosad postojeći Win-a, ali Microsoft ipak ima daleko veći dio tržišta. Možda i gore navedeno ima nekog utjecaja na to (naravno i monopolističko ponašanje Microsofta zbog čega je i osuđen)
Jedna stvar mi nije jasna dečki. Vi ste korisnici, a ne Apple. Vi bi na sve ovo trebali gledati sa korisničkog stajališta, a ne sa Apple stajališta. Slažem se ja da je za osvajanje novih tehnoloških dostignuća ova vaša teorija u redu, ali kao što rekoh, na tržištu te ne drži tehnologija već isključivo korisnici, koliko god mi šutjeli o tome. Niti jedna firma si ne može priuštiti da odbaci korisnike u ime novih tehnologija, a pogotovu neka koja ih baš i nema puno.
Istina cijena novog OS X-a je vrlo prihvatljiva (pogotovu za zapadne uvjete, gdje i jeste većina tržišta), ali Jaguar nije toliko star da ga se odbaci. Ja, da sam na Jaguaru, sigurno bih prešao na neki drugi browser. No to sam samo ja, koji sam prešao u drugu banku kada mi je bankomat Zagrebačke dva puta progutao karticu (trebali ste samo vidjeti izbečene oči šalterskih djelatnica kada sam im rekao "Dobar dan ja bih želio zatvoriti sve račune i vratiti MasterCard" ).

No, da sumiram. Slažem se ja sa svim gore navedenim (osim sa onim dijelom, ako ti se sviđa koristi, a ako ne nemoj, jer Apple sigurno ne razmišlja tako, kao niti jedna druga firma), ali mislim da je to loša politika za osvajanje/zadržavanje korisnika.

BTW. Requiremanti kopirani za Safari 1.2 sa Versiontrackera:
Mac OS X 10.3 or higher
Mac OS X 10.2 for Safari 1.0
Nisam gledao kod Apple-a pa ne znam da li tamo piše nešto drugo. Ako je stvarno updatean i za Jaguara onda se ispričavam Apple-u.
04.02.2004 | 13:45
racho...versiontracker je u pravu...sad sam malo bolje pogledao na apple.com, pored downloada za jaguar piše 1.0!!!
06.02.2004 | 02:18
Glupo razmišljanje. Čisto neshvaćanje općenite situacije i Applove filozofije. Potpuno podrzavam Apple.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, niksy, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (489)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO