04.02.2004 | 11:00
Upravo to. Uzmimo za primjer Microsoft. On sigurno ne vlada tržištem zbog kvalitete proizvoda. A Office XP se sasvim uredno instalira na Win98, znam iz iskustva, samo kaže da su neki fileovi zastarjeli i da će ih upgradeati prije instalacije. IE se također sasvim fino instalira na sve počevši od Win95 i čak se integrira u 95-icu tako fino kao što je integriran u sve naredne werzije win-a. Ja se slažem da je OS X daleko kvalitetniji od svih dosad postojeći Win-a, ali Microsoft ipak ima daleko veći dio tržišta. Možda i gore navedeno ima nekog utjecaja na to (naravno i monopolističko ponašanje Microsofta zbog čega je i osuđen)
Jedna stvar mi nije jasna dečki. Vi ste korisnici, a ne Apple. Vi bi na sve ovo trebali gledati sa korisničkog stajališta, a ne sa Apple stajališta. Slažem se ja da je za osvajanje novih tehnoloških dostignuća ova vaša teorija u redu, ali kao što rekoh, na tržištu te ne drži tehnologija već isključivo korisnici, koliko god mi šutjeli o tome. Niti jedna firma si ne može priuštiti da odbaci korisnike u ime novih tehnologija, a pogotovu neka koja ih baš i nema puno.
Istina cijena novog OS X-a je vrlo prihvatljiva (pogotovu za zapadne uvjete, gdje i jeste većina tržišta), ali Jaguar nije toliko star da ga se odbaci. Ja, da sam na Jaguaru, sigurno bih prešao na neki drugi browser. No to sam samo ja, koji sam prešao u drugu banku kada mi je bankomat Zagrebačke dva puta progutao karticu (trebali ste samo vidjeti izbečene oči šalterskih djelatnica kada sam im rekao "Dobar dan ja bih želio zatvoriti sve račune i vratiti MasterCard" ).
No, da sumiram. Slažem se ja sa svim gore navedenim (osim sa onim dijelom, ako ti se sviđa koristi, a ako ne nemoj, jer Apple sigurno ne razmišlja tako, kao niti jedna druga firma), ali mislim da je to loša politika za osvajanje/zadržavanje korisnika.
BTW. Requiremanti kopirani za Safari 1.2 sa Versiontrackera:
Mac OS X 10.3 or higher
Mac OS X 10.2 for Safari 1.0
Nisam gledao kod Apple-a pa ne znam da li tamo piše nešto drugo. Ako je stvarno updatean i za Jaguara onda se ispričavam Apple-u.