05.08.2009 | 01:12
Zanimljiva tema uz, na žalost, jako puno negativnih emocija.
Ja sam jedan od onih koji uredno ne koriste svoje pravo glasa. Ne zato što sam lijen otići na biralište nego zato što nakon pedantnog proučavanja tko mi što "nudi", uvijek iznova dođem do zaključka da sam stavljen u poziciju birati između zla i goreg. A to je izbor na koji ne želim biti prisiljen.
Neki ljudi se tom izboru vesele. Takvi me plaše.
U društvu (globalno) vlada pomama za "demokracijom". Svi žele živjeti u njoj, vesele se svojim pravima (vjerujem da o obvezama u trenucima takvog veselja ne razmišljaju kao o drugoj strani jednadžbe). Demokracija je mogla funkcionirati u doba kad je prvi put uvedena zahvaljujući činjenici da se svela na *manjinu* s pravom glasa.
Moje osobne preferencije idu u smjeru meritokracije.
Ne vidim nikakve koristi od toga da nekompetentna gomila svojim glasom "za" kroji svima sudbinu. A svi smo mi dio te iste nekompetentne gomile. Ako imam potrebno znanje i vještinu za se baviti nečim, zasluženo uživam poverenje društva jer ga nisam ničim iznevjerio, pustite me da se bavim tim "nečim". Daleko od toga da se zalažem za društvo fah-idiota, ali danas više nitko ne može biti "renesansni čovjek" pa možemo odgovornost međusobno podijeliti tako da se bavimo onim čemu smo skloni, a ono čemu nismo prepustimo onima koji jesu.
Hrvatska je trenutno, kao i većina svijeta, suočena s "fenomenom" ekonomske krize. Koliko god se taj "fenomen" činio stvaran, tužna je činjenica da se svi zajedno "borimo" protiv velike iluzije. Tsunami i potres su krize. Ekonomska kriza je umjetna tvorevina. Ni tsunami ni potres (još) ne ovise o nama. Ekonomsku krizu, za razliku od njih, možemo riješiti običnim potpisom. Čovjeka, a ne Boga. Toliko je "stvarna".
No, tema je domaća politika pa neću zalaziti u globalnu ekonomiju.
Među gornjim postovima svidio mi se MikAi007-in (deklinira li se to uopće?) - navodi konkretne primjere što bi on učinio. Nije da Vlada čita Jabučnjak (čita li?) i na njemu traži čaroban recept za rješenje svih svojih problema, ali definitivno bi me zabavilo čitati što bi *vi* učinili da imate priliku učiniti bilo što. Vjerujem da je to konstruktivnije od kukanja i, za razliku od inače, živim u nadi da će netko "pokrasti" sve dobre ideje i primjeniti ih u praksi.
Moje "čišćenje" vlastitog dvorišta bi, koliko god to "šokiralo svijet", započelo ukidanjem demokracije. Prije nego što Washington isplanira vojni udar na "moju" utopiju, potrudio bih se objasniti urbi et orbi da je meritokracija zapravo "nova demokracija". Takva u kojoj Pametni ljudi upravljaju na način da danas svima bude dobro, a sutra još bolje. I uz jednaku priliku da svatko od nas, ili naše djece, bude jedan od tih Pametnih ljudi. Ne zato što su nasljedili taj status. Već zato što su se *osposobili* za njega. U okvirima današnjih demokracija, "management" je najbliži tom konceptu, ovdje ga se samo primjenjuje na upravljanje državom. Jednostavnije: školovali bi Premijera i vladu, ne bi ih birali.
Sljedeći "radikalan" korak bio bi prilagodba ideje autarkične ekonomije provedivim uvjetima. Svrha toga bila bi korekcija trgovinske bilance u našu korist, a Sveti Gral energetska neovisnost (bez koje nema autonomije). U ovom koraku pada u vodu svaka potreba za "udruživanjem" (EU!)dok god oni s kim se namjeravamo udružiti ne izađu iz primitivizma vlastite "demokracije" i dok se ne uobličimo u međusobno ravnopravne partnere (trenutno smo "mali i jadni", plešemo kako drugi sviraju i uzimamo to zdravo za gotovo jer nemamo izbora).
Prevedeno na svima razumljiv jezik: zaposlimo *stručnjake* (zovimo ih manageri bez obzira radi li se o ekonomiji ili upravljaju nekim drugim segmentom države) umjesto vlade (čime je ostvarena meritokracija) i pustimo ih da dovedu državu u red oslanjajući se na potencijal društva kojim upravljaju, njegujući filozofiju *rada* kako bi autarkična ekonomija mogla biti provediva (umjesto sjedenja u kafiću, zasadili bi sav krumpir koji možemo pojesti i još onoliko koliko možemo izvesti i razmjeniti za aute, energiju ili što već za sad ne možemo sami stvoriti).
To je "okvir". Kada bi me meritorni (a na njima je svakako da slušaju glas naroda, umjesto da ga samo "prebrojavaju", kao stoku?, na izborima) pitali imam li kakav konstruktivan prijedlog za njih, imao bih što reći.
Improviziram pa ću se poslužiti popisom aktualnih ministarstava i površno razmišljati na glas što bih s njima.
> Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
Ukinuo. Obitelj je temeljna gradivna jedinica društva pa joj kao takvoj ne treba zasebno ministarstvo - sva ministarstva rade za nju.
Branitelji su pak, oslonimo li se na (nerealnu?) misao da su ratovi iza nass, "posljedica" nečega što se, nadam se, neće ponoviti. U tom kontekstu ne bih ih dodatno "stigmatizirao" već u temelj društva usadio zasluženo poštovanje prema njima i omogućio im reintegraciju u društvo i jednake, maksimalno kvalitetne, uvjete života i rada.
Međugeneracijsku solidarnost bih jednostavno prekrižio na papiru i zamolio meritorne da ubuduće ne izmišljaju nepotrebne fraze.
> Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
Ovome bih prvo skratio ime na "Ministarstvo rada". Potom bih učinio sve što je moguće učiniti da se rad počne percipirati kao nešto čemu težimo, a ne kao "nužno zlo". Doslovno bih oblikovao kult rada. Raditi je cool. I nije bitno što se radi (dok god je u interesu društva!) - sve je jednako cool. I čišćenje ulica i upravljanje korporacijom. Više je cool raditi nego voziti Ferrari i tulumariti na Zrću. Ljenčariti i zabušavati nije cool.
Posljedica takvog razmišljanja je, gle čuda, rad i pokretanje ekonomije.
S obzirom da gradimo "lokalnu utopiju" (u smislu: unutar pojedine države), jedna od važnijih uloga ovog ministarstva bilo bi objedinjavanje internog gospodarskog potencijala nastupajući pritom kao jedinstvena država-korporacija prema ostalim državama ("zajednički neprijatelj"). Ako (banalizirano), kao država, možemo prodati više krumpira na međunarodnom tržištu (kvote!) nećemo "prisiljavati" stanovnike na proizvodnju krumpira, ali ćemo im pružiti informaciju i sve potrebne resurse da, ako žele, proizvode krumpir jer ga imamo načina plasirati.
> Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
Sveo na minimum diplomacije (u smislu kadra) i iskoristio je da sa smješkom u svijetu zastupaju vlastitu zemlju. Bili bi u funkciji Ministarstva turizma, kao doslovni "ambasadori turizma".
> Ministarstvo financija
Zadržao, čvrsto povezao s Ministarstvom rada i unio u njega poslove HNB da se maksimalno smanji i ubrza administracija. Veselilo bi me vidjeti Rohatinskog kako upravlja njime.
> Ministarstvo obrane
Spojio s Ministarstvom unutarnjih poslova, reducirao i osuvremenio, koristeći isključivo "domaće proizvode".
> Ministarstvo unutarnjih poslova
Nakon inicijalnog obračuna s *očitim* kriminalom (pod parolom "Svatko može jednom pogriješiti"), forsirao logiku "to serve and protect". Opet banalizirano: kad vidim policajca na cesti i krenem prema njemu, očekujem jednako ljubaznu reakciju kao i kad nazovem Adobeov Support.
Na stranu utopija, kada bi postojeće Ministarstvo bilo u stanju provoditi zakone, za čas bi zakrpali rupu u proračunu, bez obzira kolika je. Bilo bi im vjerojatno dovoljno da naplate samo kazne za telefoniranje s mobitela u automobilu. :\
> Ministarstvo pravosuđa
Uklonio bih rupe u zakonima i to na način da ih sve preselim u veliki ekspertni sustav koji će biti u stanju samodijagnosticirati "nebulozu". Većinu sporova bi rješavao spomenuti sustav, a one malobrojne koje bi se pojavili kao presedani poslao bih "živim" sucima. Ovisno o njihovim odlukama, napravio bi se upgrade sustava.
> Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
I njega bih "informatizirao". Poanta informatizacije bi bila u tome da postoji sustav koji temeljem stvarnih potreba odlučuje o prometnoj infrastrukturi (izgradnji i održavanju), a ne da pojedini ministar gradi cestu prema svom selu - jer može.
> Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Spojio s Ministarstvom rada - kao temeljnim ministarstvom.
> Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
Njih bih "ubrzao", opet kvalitetnom informatizacijom. Komponenta "zaštita okoliša" bila bi itekako značajna jer bi, kao i Ministarstvo rada (stvarajući kult rada) imala zadatak stvoriti kult korektnog ophođenja prema vlastitom okružju (Majka Zemlja). Reciklaža bi konačno postala nešto "uobičajeno".
> Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
Bez ikakvih dvojbi besplatno zdravstvo, najkvalitetnije koje možemo pružiti, i maksimalna socijalna skrb (podsjećam: u društvu rada, a ne ljenčina!). Vlastiti lijekovi, vlastiti kadar, vlastita oprema za zdravstvo. Ako smo već jednom izgradili Plivu, možemo ponovo.
> Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Da mogu birati samo jedno ministarstvo za se njime baviti, odabrao bih ovo.
Maksimalna ulaganja u znanost, ali ne s ciljem da imamo gomilu doktora na papiru već da ti doktori, odnosno njihov rad, daju rezultate koje ćemo potom i primjeniti.
Obrazovanje bih reformirao iz temelja. Učio bih djecu učiti. Uveo bi "guglanje" u osnovnu školu. Učio bih ih pronalaziti odgovore na pitanja "zašto" i poticati ih da to pitanje što češće postavljaju. Nikakve koristi od činjenice koju prenese nastavnik ako nije objašnjen kontekst primjene te iste činjenice. Kao vatrogasnu mjeru nabavio bih svima Kindle (ili neki klon) i jednom za svagda prekinuo cirkus s udžbenicima. Također, uveo bih i kult cjeloživotnog učenja. Učenje kao radost, a ne kao tlaka. Znati je cool. Jedna od očekivanih posljedica bila bi i prevladavanje generacijskog jaza (jer znanje "starih" ne bi zastarjelo u odnosu na nova znanja s kojima se sreću "mladi").
Kao i kult rada, uspostavio bih i kult sporta. Neprofesionalnog sporta. Profesionalni sport doživljavam kao oksimoron. Maksimalno bih poticao bavljenje sportom, ali izbio iz glave ljudima misao da se "isplati" (financijski) biti... nogometaš. Volim nogomet (igrati/gledati), ali me frustrira "normalnost" iznosa koji se vrte u tom sportu jer ne vidim kako će civilizacija napredovati spajanjem nogometaša i manekenki. Da smo Risa, razumio bih, oni teže takvoj populaciji (zdrava i lijepa).
> Ministarstvo kulture
Spustio na zemlju.
Pobornik sam kulture, ali ne i elitizma koja nerijetko iz nje proizlazi. Kultura ima problem sličan sportu, prostituira se. Poticao bih kulturu i bavljenje njome (kako sudjelovanje tako i konzumiranje).
> Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
Regionalni razvoj bi se preselio u informacijski sustav, a šumarstvo i vodno gospodarstvo u Ministarstvo zaštite okoliša. Zapravo, preimenovao bih "Ministarstvo zaštite okoliša" u "Ministarstvo prirodnih resursa". I nadao se da će neki "vilenjak" zasjesti u tu fotelju.
> Ministarstvo turizma
Ovo bi bilo treće ministarstvo na mom popisu onih ministarstava kojima bih se rado bavio. Imamo nevjerojatno loše iskorišten turistički potencijal, ne bi ga bio problem maksimizirati, pogotovo u suradnji s Ministarstvom rada. Isticao bih prednosti tamo gdje nisu očite. Isticao bih posebnosti. Natjerao bih strance da se zaljube kako u našu zemlju tako i u naše ljude. Pobrinuo bih se da se ovdje osjećaju bolje nego "doma". Pobrinuo bih se da i kad srce kaže zima, kaže Hrvatska.
> Ministarstvo uprave
Drugo mjesto na mojoj listi poželjnih ministarstava za reformiranje iako bih ga u konačnici ukinuo.
Sve što nudi preselio bih na web.
Ukratko, puno informatizacije i, bez ikakve panike za nepotrebna radna mjesta, puno rada (tamo gdje je *stvarno* potreban). Većina predloženih prijedloga nije provediva sama za sebe (u funkciji vatrogasnih mjera), ali živim u nadi da bi ih meritokrati mogli provesti "u paketu".
Naravno, to su "današnja" razmišljanja. Čovjek uči dok je živ. Sutra ću možda imati neka druga, bolja, praktičnija. Vjerujem da će me pokoja replika razuvjeriti i u vezi nekih od spomenutih "rješenja", ali tome služi glas naroda. Da se čuje, ne samo da ga se broji.
A i malo optimizma dobro dođe prije nego se Riba stvarno spakira i pokupi.