06.08.2009 | 22:46
Dakle ako nisi to htio reci mislim da je ovo trebalo nekako drugacije biti receno.
Naravno da nisam to htio reći. Znam gomilu ljudi visokog IQ-a, ali svejedno mnogima među njima ne bih dao da mi pričuvaju ovce. Visoki IQ nije sinonim za "biti meritoran". "Meritorno" u kontekstu "meritokracije" (o kojoj pričam) je sinonim za *sposobno*. Ne univerzalno sposobno (nadčovjek?). Sposobno za ono čime se pojedinac bavi u ime svih ostalih.
Vjerujem da je i naš ministar turizma sposoban za štošta, ali to ne znači da je idealna osoba (među raspoloživih 4,5 milijuna) za popuniti baš to radno mjesto. Naglasak na *radno*, ne na *vladajuće*.
Objektivni sud jest stvar logike no moja sumnja nije isla na logiku "per se" nego na sposobnost individualaca da u svojim odlukama budu objektivni.
Zašto bi, svjesni toga, inzistirali na tome da "svi" donose "sve" odluke? Ne bi li bilo "u redu" prethodno dokazati kompetenciju za sudjelovanje u pojedinoj odluci? Za donijeti neku odluku postoje preduvjeti koje Onaj Tko Odlučuje mora zadovoljavati. U najmanju ruku mora razumjeti o čemu se odlučuje jer ako to nije slučaj, možemo bacati kockice - za što nam ne treba "vlada".
Apsurd leži u tome što, ako imamo (tehnički) "dobre" zakone (u sadržaj tih zakona ne ulazim - na njegovo formiranje/prihvaćanje utječu SVI jer time oblikujemo društvo u kojem živimo), odluke bi mogle biti jednostavan "logički zaključak" - uz dovoljno obrađenih varijabli. Ne bi to mogle biti prije 100 godina, vjerojatno ni prije 10. Jer ne bi mogli obraditi varijable. Ali danas već možemo i to uglavnom zahvaljujući računalima, odnosno korištenju istih za obradu podataka.
Ukratko ako postoji odredjeni privilegirani krug (a visoka educiranost to jest - u ovom kontekstu) onda se ne slazem ni sa tehnickim metodama kojima bi do toga dosli.
Zašto je bitna "visoka educiranost"? Za neke poslove svakako treba biti visoko educiran (err... neurokirurg?), ali za neke će biti korisniji talent i praksa. Koga bi rađe na mjestu izbornika nogometne reprezentacije: visokoškolovanog nogometnog teoretičara ili vrhunskog nogometaša koji, eto, ima i tu kvalitetu da može svoje iskustvo prenijeti nasljednicima? U mojoj križaljci pobjeđuje potonji. Ako su dvojica takvih u pitanju, pobijedit će onaj koji je, eto, i "visoko educiran" - ali *samo ako* barem dio njegove edukacije može unaprijediti rezultate radnog mjesta koje mu je delegirano.
[quote]Ako tvoj prijedlog ne mjenja to da je "moc u rukama naroda" (koji onda moze primjenjivati bilo kakve tehnicke aparate za ostavrenje svojih ciljeva pod uvjetom da ti aparati ne rade protiv ljudske "jednakosti u pravima" )onda sam potpuno promasio.[quote]
Ne mijenja. Dapače. Stavlja narod u takvu poziciju da može sudjelovati u "upravljanju" kontinuirano, a ne kao nečija marioneta na izborima.
Banalizirano: pretpostavimo da svatko od nas ima pravo davanja karme+ i karme- aktualnim političarima nakon svake odluke koju donesu. Kada bi stali na tome, imali bi samo mali tehnološki dodatak postojećoj demokraciji koji bi, vjerujem, bio "zabavan", ali istovremeno i beskoristan. Zašto beskoristan? Zato što bi se opet sveli na "prebrojavanje". A bitno je nešto drugo - bitni su ponderi. Bitno je koliko će imati utjecaja na karmu+ kad na nju, za konkretnu odluku, klikne netko tko JE ili tko NIJE kompetentan za sudjelovanje u toj odluci.
Postoji li korisnija alternativa takvom mehanizmu? Postoji: "wiki", primjerice.
Ja sam svjestan da danasnji sustav takodjer djeli moc, dajuci ju a oduzimajuci nekima, kao sto je to i komunizam radio kao i svi drugi rezimi. No tvoj mi se prijedlog cini kao intezifikacija ovog efekta.
Moć? U "mojoj" meritokraciji nema "moći", barem ne interno, u okviru države. Postoje samo zajednički interesi koji proizlaze iz temeljnih aktova. I postoje zakoni. Oboje diktira narod. Izravnije nego što čini u bilo kakvoj (tromoj) demokraciji. "Moć" se može fomirati kako bi država mogla nastupati kao jedinstveni organizam prema drugim državama. Dok god na trećem kamenčiću od Sunca vlada politička podjela istog tog kamenčića, "moć" je praktično oružje za očuvanje vlastitih resursa. Interno je nepotrebna. Nema "moćnika".
[quote]Ja se smatram tom "elitom" jer volim to sto radim, i mislim da bi takva propaganda djelovala na one ljude koji su negdje izmedju, no mislim da bi i dalje vecinu tesko u ovo bilo dugotrajno uvjeriti.[quote]
Ja također volim to što radim i volim sve što sam ikada radio (od čuvanja ovaca nadalje) jer sam iz svega nešto naučio. Ali ne smatram se elitom. Jednostavno sam zahvalan na tome: na svim prilikama koje su mi dane i koje sam iskoristio. Pa i na onima koje nisam jer sam s njima spoznao vlastitu ljenost.
I upravo zato mi je želja takve prilike omogućiti svima drugima. Kad ih iskuse, znat će ih cijeniti.
Ljudima treba dati "previše svega" da bi mogli zaključiti što im je doista bitno u životu. Dok god ne probaju "previše svega", mislit će da su odgovori baš u onome što im je nedostižno.
Zanima me kako pojasniti covjeku koji cuva parkiraliste da je to vazno i kvalitetno itd - na duge staze (nemoj o atomatizzaciji ovog posla jer je to samo primjer).
Primjer je "nepotrebnog posla". Zanimanje "čuvara parkirališta" je evoluiralo od "čovjeka sendviča" do "čovjeka senzora". Težimo li k tome? Sizifovsko društvo? Nadam se da ne. Ako zna samo to raditi, možemo ga educirati za raditi ono što je oduvijek želio raditi. I to što je želio ne mora potom raditi "za novac". Može raditi sebi za gušt, ako će ga to učiniti sretnijim, a društvu nije potrebno (jer su potrebni resursi već proizvedeni, a u njegovom odabiru nema potencijala za izvoz). Iz toga što radi rađat će se nove ideje. Kad ozračje prestane biti jalovo i sumorno, proljepšat će se i ideje koje se rađaju.
No temeljno pitanje je kako onda dobiti "geeka" na njegovo mjesto, a da se pritom ne oduzme pravo glasa "vecini"? Tko ce ga postaviti tamo a da toj osobi mozemo vjerovati. Mislim da ignoriaras sebicne porive ljudi na poziciji moci ma kako meritorni oni bili.
Ono što ti zoveš "oduzimanje prava glasa većini" je zapravo "davanje prava glasa manjini". A razlika (i to *bitna*) je u tome što manjina koja u tom slučaju ima pravo glasa nije uvijek ista manjina. Grupa ljudi je kompetentna za jedan problem. Druga grupa za drugi. Neki su u više od jedne grupe. Neki nisu ni u jednoj (jer su sami tako odabrali). Može li netko biti u svim grupama (kao što je "vladar"!) - ne može. Jer nitko nije kompetentan za sve, a i da je, kako (kada?!) bi se stigao svime kompetentno pozabaviti?
Pretpostavi da se društvo sastoji samo od ljudi koje TI znaš. I da imate neki konkretni zadatak (po želji). Zar bi vam bilo toliko problematično između sebe utvrditi tko je *najbolji* za odraditi pojedine dijelove zadatka?
SAD ima svoj sistem u kojem imaju zastupnike - zastupnika (njihov izborni proces)(pa bi mozda to mogli nazvati odredjenom implementacijom "merito" prefiksa)
Nipošto! Njihovi zastupnici su "glasnici". Vrše funkciju koju danas možemo prenijeti na web, i još to rade uz vlastitu pristranost (blagodati lobija!).
Poslužit ću se primjerom ulične rasvjete. Jer je praktičan i danas itekako izvediv zahvaljujući tehnologiji.
Kraj moje kuće svijetli ulična lampa. A onda jednog dana više ne svijetli. Pokvarila se. Zahvaljujući tromosti sustava - ne poduzimam ništa. Čekam da netko ("tko za to prima plaću" ) primjeti i riješi problem. I mogu tako čekati mjesecima. Ili mogu (recimo da je godina 2000.) prošetati do mjesnog odbora ili HEP-a, prijaviti kvar i nadati se da će netko reagirati. Hoće - čim do radnika koji mijenja žarulje dođe nalog da ode u moju ulicu i popravi lampu. Može li jednostavnije? Može. Dovoljna mi je stalno raspoloživa informacija (a to web jest!) kako riješiti problem - koja će me "linkati" na web za prijavu kvarova ove vrste. Autorizirat ću se kako bi sustav znao tko prijavljuje i prijavit ću problem. Jedan klik. Ako moja informacija koristi "sustavu" (informacijskom, u ovom slučaju), što se utvrdi tako da radnik koji automatski dobije nalog (od sustava koji mu, naravno, optimizira radni dan) verficira prijavu, dobijem karmu+ kao prijavitelj. Ako sam lažno prijavio, dobijem karmu-. Čemu "karma"? Zbroj tih (i mnogih drugih!) plusića i minusića će također utjecati na moju kompetenciju. Kako? Onako kako piše u zakonima. Koje smo donijeli "demokratski" (u najširem smislu te riječi). Tko održava takav informacijski sustav? Netko tko zna, očito. Vjerojatno ne onaj momak koji čuva parkiralište (barem dok se ne prekvalificira). Netko meritoran. Ima li prostora za malverzacije? Nema. Jer je sustav javan. Svi imaju pravu vidjeti što se u njemu zbiva, a ne samo šačica odabranih. Jer to je NAŠ sustav, stvoren je da bi radio za nas, a ne da bi od nas skrivao informacije i omogućavao nekome da lovi u mutnom.
Inače, parodije radi, često mi, uvijek iznova, padne na pamet prijedlog zakona po kojem bi se uveli mnogobrojni kanali na "javnoj televiziji" - služili bi da 24-sata dnevno možemo gledati/slušati (nadzirati!) što rade "vladajući". Ako me zanima o čemu u ovom trenutku Ministar poljoprivrede priča na telefon, prebacim sa utakmice na "Ministar poljoprivrede reality show" i gledam dok mi ne dosadi. Bi li se političari i dalje tukli za fotelje znajući da narod promatra svaki korak koji naprave? Ili bi im prisjelo?
PS prica sa kuhanjem i zenom je jos jedna od rupa u ovoj prici (po meni) no to pitanje je cijela (barem) jedna rasprava za sebe i nebih u tom smjeru na jabucnjaku jos jednom.
Nadam se da ovdje nisi "zastranio" zaključkom da "samo žene kuhaju" jer to svakako nije bila poruka.