13.05.2004 | 03:03
I ako podrzava pitanje je da li strojar "podrzava" tu linijaturu
NIje strojar u pitanju, vec puno tehnoloskih sitnica koje otezavaju zivot kod prijelaska na 300 lpi. Mozda se to dade usporediti s prijelazom na 90 nm u procesorskoj tehnologiji.
Velicina tocke postaje znatno manja. Tiskarski stroj mora biti vrhunski precizan, nanos boje besprijekoran, upravljan racunalom. Sijecam se da su ovi ovdje muku mucili jedno vrijeme zbog odstupanja od par mikrona, koje je uzrokovalo da se crna tocka "razmrlja". To su uspjeli nekako srediti.
NIje lako kalibrirati ovakav tisak -- moras unaprijed znati sto zelis raditi, kojoj se vrsti posla posvetiti. Recimo, iako je otisak divan, ja bih promijenio neke sitnice ako bih se odlucio da mi moja tiskara otiska kolor knjigu punu fotografija. Takodjer bih promijenio i profile u Photoshopu.
Da bi strojari presli na ovakav tisak, moraju proci tecajeve koje organizira Heidelberg i Scitex. To su ovi ovdje i napravili. Takodjer mislim da bi bilo super kad bi Hrvatska imala samo makar jednu ovakvu tiskaru -- to ne kosta bas toliko puno -- mnogi su vise spiskali na automobile i drustveni prestiz. Vjerujem da bi ovakva tiskara mogla naci klijente posvud, jer bi nudila nesto sto drugi ne mogu tako lako, pa cak i u susjednoj Italiji.
Tko zna nekoga da ima love za ovakav tehnoloski prijelaz? Ja imam izvrsne i dokumentirane planove o tome kako organizirati pribavu poslova i organizirati rad.