11.02.2012 | 17:15
A što - u Sloveniji mu ne bi naplatili carinu i DDV?
Čovjek govori o nabavi iz USA, ne iz EU.
Cijene na Apple siteu u USA su iskazane *bez* poreza. Cijene kod nas su iskazane *SA* porezom. Razlika svakako postoji, ali nije tako dramatična kao što se može učiniti, ako ne sagledaš sve.
Vedranius, nemaš se što "bojati" naplate PDV - u slučaju da ti netko šalje poštom, to bi se sigurno dogodilo. Što se carine tiče - carine nema. Samo PDV.
Kad kupiš novi Mac iz USA preko nekog tko ga je voljan slati u Hrvatsku (nisam takvog još vidio, ali vjerojatno se da naći), platiš koliko traži za slanje u HR, i onda platiš PDV na to sve kad isto stigne u HR - ispadne mala ili nikakva razlika u cijeni, a puno veći rizik. I još dobiješ US tipkovnicu na MBP umjesto hrvatske (ako ti je to bitno).
Ja sam svojedobno tako kupio rabljenu lampu iz USA i to je ispalo dosta jeftinije, jer kod nas za rabljene macove traže nerazumno puno novca. Ali za novi Mac se nabava iz USA isplati jedino ako poznaješ nekog tko dolazi ovamo iz USA / Kanade i taj netko ti to prešverca u vlastitoj prtljazi, bez ambalaže, kao svoj kompjuter, i ne plati PDV. Već ako plati PDV, razlika u cijeni je vrlo mala.
Kako je sam ovaj čin porezni prekršaj, isto kao da kupiš Mac kod nas preko neke firme, razmisli i o tome - možda znaš neku malu privatnu firmu u kojoj bi ti učinili uslugu pa kupili Mac kao osnovno sredstvo radi čega bi onda ti njima morao u gotovini isplatiti samo cijenu Maca bez PDV. Štoviše, ako je to npr. firma za koju povremeno nešto kao student radiš, onda bi sve to skupa moglo čak biti i potpuno papirima pokriveno.