24.03.2005 | 23:31
Potrebna su neka razjašnjenja o tome kako novine rade, možda ne kao utjeha Davoru koji je sablažnjen prikazom priče i iPodu i ostalim svinjarijama koje su se mogle pročitati u Jutranjem listu prošle srijede.
Prvo, rečena autorica (Jasmina badovinac) iz Jutarnjeg lista je moja omiljenja trash plavuša. Nema njoj ravnoga među autorima ikad ičeg napisanog u informatičkim tehnologijama. Ne mogu dočekati srijedu kako bih u bilo čemu čega se dotakne vidio "touch of her genius". S obzirom na područje koje poznajemo, ovim je doista nadmašila sve živo... No, Jasminu treba voljeti tako da se njenim umotvorjima smijemo jedro i glasno. Bez takvih pojava svijet bi bio puno sumorniji. Svake druge "naočari" za čitanje Jasmine Badovinac, iz tjedna u tjedan, vodile bi do očaja i samoubojstva. Ona je egzemplar jednoga tipa ljudi koji uspijevaju preživjeti u novinama - ne zahvaljujući svojim osobinama (nesposobna za preživljavanje) - po čemu se vidi koliko upravo to područje novinama znači. A znači malo. Raspitivao sam se o dotičnoj i odgovor je (parafrazirano) bio: Ma za**bi! Neka to puni, neka oglašivači plaćaju i to je sve... Rečenoj i onako ne daju iole važne teme ni u IT području. Obično nas zabavlja "testovima" mobitela i neupućenom prepisivanju sitnica s weba.
Osim te kategorije autora (a nećete vjerovati, postoji i ta kategorija urednika u računalnim mjesečnicima), u tom je staležu novinara još gomila sivih, neosviještenih i sad-će-16-sati-žurim-kući novinara i urednika. Tim ljudima ništa nije u onome što čini razliku: da je nešto loše ili dobro. dapače, ako NE POSTOJI u tekstovima nešto što čini razliku, to se mirnije spava.
Naravno, ta masovna siva kategorija parazita također će dočekati penziju... brinuči jedino o tome da izbjegnu sve stresove koji se mogu izbjeći.
Postoji i minimum autora koji nešto znaju, koji znaju u čemu je razlika, koji signalziraju trendove... ali, što to vrijedi. Obično su - da ne bi remetili hibernaciju ostalih, a posebno da ne bi uznemrivali oglašivače, što znači i "sive"... - stjerani u rezervat kolumni.
Da bi se u mainstream IT štampi reklo "popu pop, a bobu bob" mora postojati kritična skupina ljudi koja bi se vatreno zalagala za to da se stvari sa stavom objavljuju (i opremom još naglase), makar imali i suprotno mišljenje od autora.Jedan autor nikada ne može "probiti" nemotiviranoga urednika. On najprije sve štiti od "talasanja". Iako je novinstvo po definiciji "donošenje novosti" ta vrsta urednika je zapravo filtar za novo, makar to novo bilo i tiražno, makar bilo relevantno.
Ja sam osobno podosta godinica proveo u stalnom pokušavanju "probijanja" takvoga stanja. I moje iskustvo - a sada pokušavam svrdlati o tome da računalne teme postanu svakidašnje, ako su relevantne za svakidašnjicu - obično kaže da se stvari slabo mijenjaju. Moje najfriškije jurišanje na neke vjetrenjače su fenomenološka tema o iPodu (još nije izašla iako je već tjednima gotova!), a još nemam hrabrosti pročitati od početka do kraja ono što mi je danas izašlo u novinama: pisao sam o vrlo aktualnom fenomenu (kojega je malo tko svjestan) kako su danas Windowsi platforma gotovo na rubu funkcionalnosti, a taj se fenomen kao masovan, među najmasovnijim userima, znatno ubrzao u zadnjih cca pola godine i doista je STVARAN. Ljudima njihovi kompovi masovno DOISTA ne rade. Tipovi poput Lucijana Carića (iz Qubisa) samo se poigravaju nastupima u medijima minorizirajući ili prenaglašavajući probleme koji su stvarnost, ovisno o tome koliko im ide u prilog kakav nastup. (znam da Mac populacija ne mora i većinom nije svjesna masovne pošasti virusa, spywarea i svega ostalog što se diglo na novu potenciju... i treba uživati u tome). Znam da je dobro proučenom problemu u mom članku i nekoliko apsolutno friških alarmantnih novosti, nakrcan podacima, napravljen masakr jer sam već dijagonalnim čitanjem pronašao tonu brainless tipfelera koje nisam sam napisao.
No, do sljedeće prilike.
Jedna buduća vijest - npr. objava da Longhorn nikada neće izaći - a što se tiče svih pismenih ljudi, pojavit će se možda među sitnim i uglavnom anonimnim bizarnostima na zadnjoj stranici. Ali će "čitateljskoj publici" biti puno "zanimljivije" ako bi se opisalo koliko su Bill & Melinda gooolemi, huuuuge, gargantuan... dobrotvori.
Sve ostalo vrijedi otrpjeti, a, velim, nekim stvarima se treba iskreno i glasno smijati.
Tek da elemntarno očuvaš zdravlje, jer bi moglo trebati još koju godinu.
PS: moglo je ovo i u članke, ali volim razgovarati s ljudima, makar se i svađao... Ne, nikoga ne pozivam na flame, samo molim za tihu sućut...