Sve sto kupimo preko iTunesa je nase ili nije???
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sve sto kupimo preko iTunesa je nase ili nije???

03.09.2012 | 18:28
Preuzeto sa jednog BiH portala

Bruce Willis želi tužiti Apple zbog digitalne muzičke kolekcije

Glumac Bruce Willis se priprema da odvede Apple na sud, a sve zbog vlasništva nad njegovom ogromnom digitalnom muzičkom kolekcijom koja bi mogla postati bezvrijedna nakon njegove smrti.

Bruce Willis
Pedesetsedmogodišnji Willis želi nakon smrti ostaviti svoju kolekciju kćerkama Rumer, Scout i Tallulah.

Međutim, prema sadašnjim uvjetima korištenja servisa iTunes, svi korisnici samo "pozajmljuju" pjesme i nikada ih u potpunosti ne posjeduju. Zbog toga je svaka muzička kolekcija bezvrijedna kada njen vlasnik umre.

Willis je u pokušaju zaobilaženja trenutnih pravila i regulacija svoje savjetnike zamolio da naprave zakladu u kojoj će se čuvati njegova muzička kolekcija, koja između ostalog uključuje i klasike od Beatlesa i Leda Zeppelina.

Holivudska zvijezda pokreće i legalne poteze kako bi se povećala prava korisnika koji preuzimaju pjesme na iTunesu, prenosi The Sun.

Apple može da zaledi svaki korisnički račun ukoliko smatraju da korisnik sa drugim osobama dijeli pjesme.

"Mnogi ljudi će ostati iznenađeni kada saznaju da sva ona muzika koju su tokom godina platili u stvarnosti ne pripada njima. Sasvim je prirodno da nešto želite ostaviti onima koje volite", kazao je Chris Walton, ekspert za privatno vlasništvo advokatske kompanije Irwin Mitchell.
03.09.2012 | 19:19
Bruce Willis makar ima šansu da im je*e majku lopovsku. Navijam za njega.
03.09.2012 | 19:21
Trebalo bi onda napraviti sljedeće: kad vlasnik tako kupljene glazbe (ili softvera) umre, prestaje pravo korištenja glazbe, ali mu (tj. njegovim nasljednicima!) prodavač mora vratiti novac koji je uložio u kupovinu (naravno, uvećan za inflaciju) uz zadržavanje male naknade za troškove poslovanja.
03.09.2012 | 21:59
Aha, mo'š mislit. I onda ne'š pil. Ma vraga ne'š pil.
Ono "pil" zamjeniti s nečim drugim.
03.09.2012 | 22:46
smayoo kaže:
Bruce Willis makar ima šansu da im je*e majku lopovsku. Navijam za njega.

nadam se da hoce. i ja sam danas o ovome citao i nikad nisam razmisljao na nacin kao bruce. a kad skontas ,zasto ja ne bih mogao svoju biblioteku pokloniti nekom drugom ako sam je platio? ja kupio cd ili kupio album preko itunesa, isti urac, barem sto se tice para. izgleda da mi samo pjesme posudjujemo, nikad nismo vlasnici istih. najbolje je sve sto kupis prziti i na cd.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.09.2012 | 23:07
Glupost. Ako si pristao na uvjete korištenja i kupovao pod tim uvjetima na iTunes trgovini onda nemaš pravo poslije plakati. Naravno, ako ti se uvjeti ne sviđaju, ne kupuješ i to je to. To što se većini ne da čitati uvjete korištenja i licenčne ugovore, ne znači da poslije kad shvate zez mogu nešto tražiti mimo tih uvjeta.
03.09.2012 | 23:17
Sank slazem se sa tobom,definitivno treba citati ono sto pise sitnim slovima ali da je ne posteno jeste.Ipak platis a nije tvoje vec samo iznajmljeno. Jos ako to nije muzika koju prezentujes masama(javni emiteri) pa moras placati tantijeme sto ovdje nije slucaj onda kada pogledas stvarno je bezveze. Ja (zbog posla ) imam oko 3-4 hiljade CD-a i oko 6-7 metara LP - a (davno prestao brojati) zamisli da mi neko pokuca na vrata i kaze da to necu moci ostaviti svojoj djeci. Hmmm sigurno je da se nebi dobro proveo.A ako je rijec o digitalnoj formi,vecinu muzike (pogotovo sa LP-a)sam prebacio na HDD-e ,da li onda imam piratsku muziku WTF ili to moram ponovo placati-iznajmljivati.
03.09.2012 | 23:38
da bar dodje ovakav na sud!
kralj!

03.09.2012 | 23:38
Sank kaže:
Glupost. Ako si pristao na uvjete korištenja i kupovao pod tim uvjetima na iTunes trgovini onda nemaš pravo poslije plakati. Naravno, ako ti se uvjeti ne sviđaju, ne kupuješ i to je to. To što se većini ne da čitati uvjete korištenja i licenčne ugovore, ne znači da poslije kad shvate zez mogu nešto tražiti mimo tih uvjeta.

zato se nadam da ce im bruce ebati znanje pa ce uvjete koristenja mjenjati. mozda ovo bude tema u umri muskli 7.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.09.2012 | 23:48
Na žalost, ali posjedovanje glazbe na CD ili bilo kojem drugom mediju jednako je ugroženo baš kao i glazba s iTunesa. Gramofoni su skoro pa isčezli, a kazetofona više nema osim u kakvih entuzijasta. Da li to sad znači, kada ja više nemam na što slušati sve svoje gramofonske ploče i kazete da imam pravo tražiti novac nazad? Jer što mi vrijedi da mogu svojoj djeci ostaviti tu veliku kolekciju audio kazeta i vinila kad ih oni zapravo nemaju na čemu slušati?

Drugim riječima ja sada posjedujem zapis, ali ne i glazbu, jer bit glazbe je da ju se sluša, a ja to više ne mogu. Ne plaćamo mi dakle, glazbu da ju posjedujemo, već da ju možemo slušati i zato su ovakva pitanja zapravo bespredmetna. Sva snimljena glazba, bez obzira na način kako je to napravljeno jednog će se dana izgubiti, a jedino će živa glazba trajati dok ima glazbenika koji će ju svirati.
03.09.2012 | 23:48
Ljudi baš dave oko trivijalnosti samo da bi se pričalo o nečemu, pa uzmeš datoteke od umrle osobe i staviš u svoj lib i ciao, voziš dalje... pa nije da će Apple gledati u matičnu knjigu umrlih i brzo obrisati account umrle osobe i uništiti sve preuzete datoteke!
03.09.2012 | 23:56
@Sank, u krivu si kaj se tice gramofona. Ponivno se iz pepela dize industrija gramofona i ploca. U stvari nije ni umrla, vec se svela na vrlo male kolicine/tirazu. Naravno high-end nikad nije ni umro, vecje zivahniji nego ikada. Mi, obicni smrtnici smo zakinuti.
04.09.2012 | 01:17
@ sank: slažem se da su mala slova na raznim Ugovorima često opasna stvar, uglavnom za kupca

No, MacRumors je istražio Terms & Conditions na iTunes Store i ta odredba se tamo (za razliku od Mac App Store) ne spominje. Čudno da im je to promaklo, ali za sada tamo ne piše da vlasništvo nad kupljenim sadržajem nije oporučno prenosivo, pa je ono što smo do sad kupili pravno naše i od đece naše, iako Apple ne bi volio da je tako...

Vjerojatno će za koji dan to umetnuti kao "aneks" pa će se osigurati za ubuduće da ne bi Saint i svi ostali samo jednom kupili istu muziku, nego bar 2 x (jer; dvaput je dvaput

Razvali ih Bruce
04.09.2012 | 01:17
Bas kako zabac kaze,grijesis sto se tice LP-a i gramofona,nezu ulaziti u tehnicke stvari i kvalitet zvuka na gramofonu i digitali.Reci cu samo da su cijene LP-a u zadnjh par godina skocile bar 300% npr jedan cd je 10 eura dok je ploca 60 eura.Gramofona ima na svakom koraku i to sve kvalitetniji i bolji.
04.09.2012 | 08:45
Bitno da je Apple, nema veze što ista pravila važe za apsolutno svaki glazbeni servis ili online uslugu, niti Dropbox storage ne možeš ostaviti nasljednicima, osim ako kao u ovom kvazi slučaju Willis svoj username i password ostavi djeci.

Nitko ne diže tužbu u Hrvatskoj protiv ZAMP-a koji opterećuje svaki prazan medij za pohranu podataka svojim nametom. Nitko se ne buni što je online ponuda glazbe u Hrvatskoj ravna skoro nuli, bitno da pušimo fore iz ZAMP-a kako smo malo tržište. Slovenija izgleda nema taj kompleks i problem male države, jer kod njih je glazbeni iTunes store dostupan.

Btw. glazba, filmovi i serije na iTunes servisu nisu Appleovo vlasništvo, već od glazbeno/filmske industrije i medijskih kuća, a Apple uzima postotak za pružanje usluge prodaje/najma iste. Nekako mi se čini da je sve adresirano na krivu adresu. Umjesto da usmjerimo svi nezadovoljstvo prema filmsko/glazbenoj industriji mi to radimo prema nekoj online trgovini koja je glazbu i filmove učinila dostupnijom.

Na svakom kupljenom original CD-u ili LP-ju piše ovo: "XYZ kompanija, sva prava pridržana. Zabranjeno neautorizirano kopiranje, umnožavanje, slušanje, javno emitiranje..." Stvarno je onda to "naš" medij nema što

Inače vijest je fake, No, Bruce Willis isn't suing Apple over iTunes rights
04.09.2012 | 10:04
soffoklo ali nigdje n a cd-u ne pise da ga ne smijes pokloniti nekom.ako je jedan album na itunesu 12€ a isti cd je isto 12€ (cak mozes naci i jeftinie) koja je onda razlika meni kao kupcu? znaci vamo placam iznajmljivanje a u prodavnici kupovinu. zakljucak, zivili torenti barem sto se tice digitalne muzike.
04.09.2012 | 10:29
Kratki odgovor je DA (živjeli torrenti) . Ali onda ulazimo u ilegalu.

Opširniji odgovor:
Problem je u samoj zabavnoj industriji, a ne u nekom od distribucijskih kanala. Recimo ja volim neke albume imati u CD, odnosno HiFi kvaliteti (FLAC, ALAC) i takvi albumi na svim distribucijskim online kanalima koštaju više od onih u mp3 i AAC formatu. 100% sam siguran da zabavna (glazbeno/filmska) industrija diktira te uvjete/cijene, kao i uvjete kako će netko nešto nabaviti.
iTunes je donio revoluciju u smislu da si napokon mogao kupiti neku pjesmu pojedinačno ako ti se sviđa, premda i tu glazbeno/filmska industrija odlučuje koju pjesmu tako možeš kupiti, a koju ne. Vrlo sličan model nekadašnjih singl ploča. Glazba je postala dostupnija, zabavnija, ali isto tako skuplja, jer je u lošijoj kvaliteti, a cijene su ostale iste uz značajno smanjenje troškova.

CD će postati isto što i LP, postojat će, ali kod 1% populacije ako i toliko.
Uzmimo za primjer razne glazbene servisa tipa Spotify ili Deezer svi su oduševljeni s njima, jer kao plaćaš mjesečno, kvartalno ili godišnje i imaš neograničen pristup njihovoj glazbenoj kolekciji. A u biti gubiš mogućnost da određena glazba bude kod tebe pohranjena trajno u visokoj kvaliteti.
Sve u svemu dok mi gledamo u Apple i iTunes, glazbeno/filmska industrija će učiniti i iTunes odličnom alternativom prema onome što nam spremaju.
04.09.2012 | 11:31
To je zato (MP# i ostale kompresijske fore) jer su klinci odavno izgubili sluh s tecno, s cajkama, narodnjacima i ostalim šundom i njima je MP3 vrhunac doživljaja muzike. Oni tu muziku ne mogu opioati. To je kao da sočni odrezak prebacite u tabletu i uživate. WTF?!
Gušt vađenja ploča iz omota i mirisa vinila i ambalaže, brisanje iste i stavljanje na tanjur, podizanje igle i onaj pucketavi zvuk i onda se soba ispuni muzikom i sjete se stari dani, suza dojde na oko i onako u transu se posluša 30 godina star stvar. Ma koji to klinac može shvatit.
04.09.2012 | 13:03
Sofoklo dobro veli, glavno da je Apple pa se dežurni dušebriznici odmah uspojebu, nema veze što je ista stvar na svakom drugom servisu Slično je bilo i sa ovom Samsung tužbom, koju je Samsung izgubio, a to što je Apple prošle godine uredno platio i plaća Nokii njezine patente to nikom ništa, Nokiu nitko ne spominje

Licemjeri, kako god se okreneš
  • Sank
  • Moderator
  • 221
04.09.2012 | 14:06
Mene ne brine toliko gubitak tamo nekog softwera, a imam već ponekog kojeg sam platio pa sada više ne mogu koristiti zbog "napretka tehnologije". Mene više brine kako sačuvati svoje, slike, video, muziku. Tehnologija se stalno mijenja pa tako i način pohrane vrijednih podataka. Imam oko stotinjak miniDV kazeta sa obiteljskim snimkama, ali nemam više mogućnosti kupiti novu kameru ili barem uređaj na kojima bih ih mogao reproducirati. Kome da se zbog toga žalim? Imam medijateku glazbe na nekadašnjim audio kazetama, ali teško više mogu naći makar i najosnovniji kazetofon s kojim to mogu reproducirati. Neću ni spominjati brdo VHS kazeta. Vinilne ploče se možda još i danas prodaju, a postoji i mogućnost nabavke gramofona, ali sve to košta gomilu para i više nije namjenjeno za nas obične korisnike.

Koliko je onda iTunes store stvarno gori od medija čiji se format stalno mijenja?
04.09.2012 | 18:01
Trebao si na vrijeme reagirati i obiteljske snimke prebaciti u digitalni oblik. Za muziku je mozda manji problem jer se pojavljuju na CD-ima i one prastare stvari u vidu kompilacija ili remasterirane. Gramofoni uopce nisu skupi. 2,5k kn i nije veliki novac ili preko oglasnika jer kod gramofona je manji rizik kupnje polovnog.
04.09.2012 | 18:09
Sank, a propos toga, najtužnije je zapravo to da do dan-danas niti jedan medij za pohranu podataka po svojoj trajnosti nije dosegao ni 30% onoga što je, u tom smislu - kamen.

Tragično je da danas imamo znanje o tome što su radili ljudi koji su živjeli prije 3 i više tisuća godina, jer su oni svoje znanje i poruke zapisivali u i na kamen. O onome što se događalo u vrijeme Kristova rođenja +/- par stoljeća - nagađamo, jer je većina pisanih spomenika na vosku, pergamentu i papirusu uništena (vatrom, vodom, truljenjem...). A o onome što se događa danas - za 200 godina najvjerojatnije nitko neće imati pojma.
04.09.2012 | 18:18
Mislim da su u pitanju glinene plocice Mezopotamije. 5000 godina i jos se drze. Bumo sretni ako ovo nsse izdura 5000 dana.
04.09.2012 | 18:22
Ja ovo stvarno ne kuzim. Oko cega tolika prasina

Pa ako je umro vlasnik (koji je kupovao glazbu), nije umro account s njim. Bilo tko od nasljednika moze nastaviti koristiti taj sadrzaj ako ima pristupne podatke.

Ja ne poznajem NITI JEDNOG COVJEKA koji je platio sav sadrzaj na svom racunalu (pjesme, filmove, dokumentarce, templates, fontove, fotografije, knjige, casopise, software ili bilo koji drugi autorskim pravima zasticeni sadrzaj). Da ima BAS SVE placeno.

Moji sefovi (koji zaradjuju od $250000 godisnje, pa na vise) imaju externe HD pa kopiraju sadrzaj jedni od drugih.

Moguce da se ja druzim sa pogresnim ljudima

Budite iskreni, pa krenite od sebe samih. Svi mi to radimo na neki nacin. Neko manje, neko vise. Neko krije, neko ne.

Mada, eto, ima i extrema kao Bruce, koji ionako ne zna gdje ce sa parama, pa ulaze u digitalna dobra.

Drzim fige da dobije na sudu jer to posteno placeno (ako je cijeli slucaj istina)...
04.09.2012 | 18:31
Evo ga, opet ti.... Družiš se s krivim ljudima.
04.09.2012 | 18:33
Pokvarit ce me, Boga mi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 5 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, VanjusOS, Anonimci (864)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO