28.10.2012 | 10:40
Hej, evo ne moraš nas zvati, pročitao sam...
Mislim da je bezveze da ti moramo zaračunati sat vremena servisa da bismo napravili dijagnostiku koju možeš odraditi i sam uz pomoć Jabučnjaka.
Za početak pokreni Disk Utility i provjeri imaš li grešaka na disku. Ako imaš, popravi ih tako da bootaš s DVD-a ili s Recovery particije ako imaš noviji sistem. Provjeri i koliko slobodnog prostora ima na disku, nekakvo razumno pravilo je da imaš barem 3-4x onoliko koliko ti je velik RAM. Dakle, ako iMac ima 4 GB RAM, bilo bi minimalno da imaš barem 12 GB slobodnog prostora da to normalno radi i da ima prostora da sam radi defragmentaciju.
Ako je sve ok, a on i dalje radi tako sporo, onda je to 90% hard disk koji je "dao svoje" i treba ga zamijeniti. Koje je stvarno stanje brzine diska možeš provjeriti s besplatnim programom DiskSpeed Test tvrtke Blackmagic Design.
Ako bude potrebna zamjena diska, na iMacu to mi kao Reseller ne radimo jer nismo ovlašteni da otvaramo iMac, za to je potreban ovlašteni Apple servis u Zagrebu. Mogu preporučiti Krešu koji radi u Agramservisu:
www.agramservis.hr/press/novosti/apple_servis