U potrazi za korisnim softverom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

U potrazi za korisnim softverom

26.05.2014 | 22:29
Spremam se u izradu ormarica i nasao sam jednog majstora. Ali posto ne zelim da mi nabije cijenu zbog njegovog dizajna, zelim mu olaksat posao i tocno izraditi nacrt u sto vise detalja. Pa da na njemu eventualno ostane sam rezanje samog drva(iverice). Majstor je prijatelj pa me ne bi trebao zezati no pitam se...

Našao sam za windows Polyboard. I vec napravio model. Za Mac nemogu zasada nista naci.(A da je freeware ili nesto do 10ak dollara). Znaci trebo bi biti neki 3D cad. MOgu li se mozda upustiti u Autocadu? Ali neda mi se NTB raditi nego zelim slagati kao neku maketu od ploca...

Ima tko kakvu ideju.

Ovo je ugrubo ali je zapravo to sto zelim, dosta jednostavno. sada sam kao i smayoo. prvo da je funkcionalno

I okvirno sta mislite koja bi cijena bila.

Ali glavno pitanje naravno softver...
27.05.2014 | 10:12
Nemam ti neko rijesenje za SW za crtanje. Mene bi isto zanimao nekakav SW za 3D crtanje na OS X do max 50$. Sve sto sam nasao ima pocetne cijene 10 puta vece. Za procjenu cijene ormarica trebao si barem neku dimenziju staviti (visina x sirina x dubina). Svojedobno (prije 4-5 godina) sam isto nesto crtao za stolara. Tad sam korisitio Google SketchUp. Ispalo mi je cisto OK iako je bilo malo problema sa ispisom (jer su postojala nekakva glupa ogranicenja zbog free verzije) Vidim da je Google prodao taj SW nekome i sad se to zove SketchUp Make (free) i SketchUp Pro za cca 500$ sto mi je puno previse. Neznam je li netko probao SketchUp Make. Moze li se stime ista napraviti, pohraniti na disk i releativno citljivo ispisati na papir?
27.05.2014 | 12:34
Evo upravo sam zavrsio i model u sketch up makeu i poprilicno sam zadovoljan. jos sam sitnu izmjenu napravio.

evo i datoteke da se pogleda. www.dropbox.com/s/6985anftbpiw5y1/zajabuku.skp

gabaritne kote su visina:780mm, sirina 1290mm, i dubina 575mm. ali sve ce te moci vidjeti u skethupu koji je dosta i ok za ono sto sam htio. cak ima i template za woodwork(tesarstvo)...

pa evo sada biste mogli procjenu
27.05.2014 | 16:20
Ja sam radio dvije kuhinje sebi, ormare i koješta drugo i nisam cifrao. Nacrtao sam skoro radionički nacrt i otišao u Iverpan i skrojili su mi.

kuhinja2.jpg
27.05.2014 | 16:59
Sto se procjene cijene tice, najbolje je da odes negdje u Rijeci gdje se prodaju i po custom nacrtima-dimenzijama rezu i buse iverali i vidis koliko bi te kostao izabrani iveral i usluga rezanja i obrade rubova. Nakon toga prodjes po prodajnim salonima-trgovinama i usporedis sa necim slicnim gotovim sto se nudi uzimajuci u obzir da ce ti majstor naplatiti sastavljanje u oba slucaja osim ako ces DIY.
27.05.2014 | 17:06
Elgrad, u sušačkoj Dragi, odmah kad se izađe s gornje Vežice i krene spuštati u Dragu, lijevo, ispod vijadukta od obilaznice.
Besplatni 3D software ne znam, ali ako imaš studentsku licencu AutoCAD-a (a imaš) i imaš AutoCAD na kompu (a imaš) i još k tome studiraš strojarstvo, ne kužim baš zašto se bojiš AutoCADa?
27.05.2014 | 19:42
AutoCAD imam,u 3D nismo nikada radili(nije izgovor) ali me onda mucilo kako raditi debljinu plohe(daske) dok u sketchupu imam push and pull. A ako si mislio na 2D u autocadu, onda mi je to sasvim nelogicno za rjesavanje ovakvog problema gdje vizualno znam sto hocu samo ga moram izmodelirati na kompu. Zato sam trazio 3D.

@Smayoo: Jesi pogledao sketchup file? Zanima me jer mislim da sam tim dijelom sada cak i gotov. Ovako mogu ici naruciti daske po mjeri i DIY. A mozda se i varam?

I jos, kako bis ti krenuo u autocadu(znam da su glupa pitanja) ali neki put mi se treba nacrtati crno na bijelo :/

Hvala vam svima
27.05.2014 | 19:55
Olovka, papir, kalkulator i Elgrad.

Boze sto sam sve napravio si za doma samo sa tim...

Kakav 3D software.
27.05.2014 | 19:57
Defou kaže:
Olovka, papir, kalkulator i Elgrad.

Boze sto sam sve napravio si za doma samo sa tim...

Kakav 3D software.

Slazem se, ali zelim i racunalo koristiti i za neke korisne stvari i izvan domene obrazovanja...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.05.2014 | 20:02
Ja čak nisam uopće crtao. Samo sam čovjeku pokazao zid, rekao da hoću policu za DVD i knjige sa debelom ivericom i napravio je savršeno.
27.05.2014 | 20:05
Sank kaže:
Ja čak nisam uopće crtao. Samo sam čovjeku pokazao zid, rekao da hoću policu za DVD i knjige sa debelom ivericom i napravio je savršeno.

Evoga sad, provocira.
Valjda hoće sam napraviti policu. Stolar je uvijek zadnja opcija.
27.05.2014 | 20:26
Tako je, stolar je zadnja opcija. Zato zelim to kako treba nacrtati(nasao sam gresku u ovom skp pa cu to popraviti kada budem) i onda jednostavno otici negdje da mi izreze i napravi spojeve dodem doma i spojim sam.
27.05.2014 | 20:42
AuotCAD, Help, Tutorials...
Koja je to godina studija strojarstva, a da vi još niste ništa radili u 3D? Što radiš još u toj truleži? Diži sidro i nađi neki faks iz kojeg izlaze inženjeri.

osnovne komande za 3D:

BOX (četverostrana prizma)
WEDGE (klin, kajla, što bi se reklo preko Drine )
CYLINDER (valjak)
ELEVATE (ekstruzija tlocrta po trećoj osi)
REVOLVE (kreiranje rotacionog tijela iz osnog presjeka)

SLICE (rezanje tijela ravninom)

UNION (sjedinjavanje dvaju tijela)
SUBTRACT (oduzimanje jednog tijela od drugog)
INTERSECT (presjek dvaju tijela)

Kad su već ovi tamo na faksu indolentni kreteni, nauči se sam. Ajde. Udri.
27.05.2014 | 20:47
Na mom kompjuteru ne instalira se *NI-ŠTA* od Googlea, pa ni sketchup. Tako da ne mogu vidjeti što si narisao.
Za ekipu u Elgradu koja reže daske 3D ne znači ništa. Njima trebaš odnijeti radionički nacrt (nacrt-tlocrt-bokocrt) pojedinih elemenata koje želiš izrezane, s tim što je uglavnom tlocrt dosta, a na njemu moraš naznačiti gdje se glođu utori za spojnice.
3D služi tebi da provjeriš da li tvoja zamisao drži vodu. Meni je najkorisnije bilo kod soba u potkrovlju, jer je ispalo da neke zamisli ne mogu realizirati jer su mi komadi namještaja bili previsoki za staviti ih u određeni kut.
27.05.2014 | 21:21
Pa da, imas one solid elemente u CAD-u s kojima radis. Mozes i teksture dodavati, osvjetljenja, prozirnost, a imas i ray-trace koji i odbljeske racuna.
Evo ti ona kuhinja u malo izmjenjenom obliku (pomak nekih 15 godina)

3d_kuhinja.jpg

A na stolu je ova vaza:

Vaza.jpg
27.05.2014 | 21:29
E da i sve je rađeno u Acadu 12 mislim.
27.05.2014 | 21:32
Krivo si shvatio, jesmo radili smo u 3du, ali u catii.(ne znaci da ne bi znao u aurtocadu, ali su za autocad konkretno rekli da to nitko ne radi jer se stalno crasha...) Ali catia mi nije bila prvi izbor za ovakav projektic(iz valjda ociglednih razloga), zato sam trazio specijaliziran softver (sto se uspostavio da google sketch up zapravo i je...dijelom). iz svog 3d modela lako nacrtam radionicki svakog dijela. jednostavne su daske.

A spojnice me brinu, neznam ni gdje bih nasao primjere spojeva: zaticima, kutnim onim sarafima, dal ljepljenje...taj bi dio mozda stolaru prepustio?

EDIT: :O to sve u cadu? bravo moj faks. rendering u autocadu na taj nacin? je to neki plugin ili?
27.05.2014 | 21:41
Ne, nego se treba sve instalirati (materjali prvenstveno). To je ACAD 12, ne 2012, nego 12 kao dvanaesta verzija iz 1992. godine jer aktualna je verzija 20! (en.wikipedia.org/wiki/AutoCAD)
27.05.2014 | 21:48
Catia je ozbiljan alat za konstruktere. Međutim, tu kod nas je među ekipom koja projektira industrijska postrojenja za plant layout u 3D koristi AutoCAD + SolidWorks.
O AutoCADu mogu svašta loše reći (kao što i jesam svojedobno ), ali da crasha - nekako sumnjam u to. Doduše, 3D ne koristim često niti za nešto kompliciranije pa ne mogu 100% tvrditi.
27.05.2014 | 21:48
E da, to je rađeno na P100 procesoru (100MHz). Nisam krivo napisao, 100 megaherca i 8MB RAM-a i 1,6GB disk.
Kad se sjetim da imam za nekoliko redova veličine jače računalu u žepu (iPdone 5) to je fascinantno!!!!!
27.05.2014 | 22:00
Svaka cast zapcu na trudu tada. Naravno, radio sam i ja takve rendere u aplikacijama, ali su bili cisto napravljeni za to. imali su cak i rendere ugradene...

Nego imas li koji slucajem radionicki nacrt? Da vidim to poblize da se upoznam sa spojevima. kako bi trbeao spajati i to sve?
27.05.2014 | 22:57
ImageUploadedByTapatalk1401227875.876026.jpg

Ja to tako radim.
28.05.2014 | 16:09
Pa dobro, sada ove daske mogu cisto tako nacrtati i predati u elgradu. jos da vidim za te spojnice i trebalo bi to fino biti.
28.05.2014 | 17:12
Za spojnice trebaš vidjeti kakve se sve mogu kupiti (npr. u Elgradu ili u Schachermayeru, ili u nekoj sličnoj trgovini), odabereš one koje ti pašu i onda označiš kakve ti rupe trebaju (i koliko duboke). Te je rupe za spojnice, naime, dosta teško izbušiti ručnim alatom, a da se osi poklapaju, da ništa ne ode "van škvare". A iverica ne trpi baš naprezanja koja nastanu kad to pokušaš malo "uvjeriti" da sjedne. Zato je dobro da ti to sve odrade tamo gdje imaju strojeve za to.
28.05.2014 | 20:08
Za one spojnice (spajanje s ekscentrom) koje @smayoo spominje imaš šablonu (nije jeftina) ili si napraviš šablonu. Odstupanje od 1mm nije problem. Recimo Iverpan uzima 20% od cijene iverice za piljenje i nije bitno koliko metara reza imaš, možeš dopiljavati restlove koje ti daju, tako da si možeš i šablonu napraviti. Ja obavezno kod polica dam narezati 4 daske koje su 8cm široke, a dugačke su kojiko je razmak između polica. Time dobivam na brzini jer ne moram mjeriti i premjeravati. Piljenje ti ida (kliko se sjećam) na milimetar s preciznošći od 0,1mm (ne pile na pola milimetra).
Ja sam sve spajao konfirmat vijcima, ali se onda glava (koja je upuštena) pokriva naljepnicama i ako ti to ne smeta to je najbolje rješenje (polica od zida do zida).
28.05.2014 | 23:33
Prijatelj mi je stolar, vec smo evo slozili nesto oko materijala. Trebali bi do elgrada iduci tjedan pa cu vidjeti za sve te spojnice itd.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 minuta
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO