Obrt ili firma?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Obrt ili firma?

23.08.2014 | 18:42
Imam par pitanja, pa ako netko ima iskustva bilo bi odlično.

Scenarij: Recimo da imam na App Storeu par aplikacija i namjeravam ubuduće još razvijati nove aplikacije, i vjerovatno zaposliti nekog za dizajn.

Što se više isplati osnovat firmu ili obrt? U čemu je razlika?
  • Air
  • Korisnik
  • 70
23.08.2014 | 18:52
ukratko: moj savjet je FIRMA. d.o.o.

kao što sam naziv kaže: društvo ograničene odgovornosti ---- čitaj ne odgovraš za ništa osim za kriminal/pronevjeru
kod obrta odgovraš SVOM svojom imovinom --- ako se desi bilo kakva blokada prvo se blokiraju SVI tvoji osobni računi a sva potraživanja idu iz tvoje imovine.
za obrt nemaš nikakvih drugih benificija (neki kažu manje košta kod otvaranja - ako misliš raditi ozbiljan posao tada to nije i ne smije biti opravdan razlog)

imam nekoliko prijatelja koji nisu razmišljali niti slušali pa su se nakon nekog vremena prebacili na d.o.o.
23.08.2014 | 18:58
doo u svakom slucaju. Jedini "problem" je sto zaposlenici moraju primati placu. Kod obrta je to malo drugacije (fleksibilnije) ako si sam.
23.08.2014 | 19:08
Nisam dovoljno informiram ali nekako mi obrt djeluje jednostavniji(lakši) za ovakav slučaj, recimo primjer negdje sam pročitao da kod obrta je knjigovodstvo jednostavnije nego kod firme, u smislu da ne možeš sam voditi nego trebaš zaposliti nekoga.

Zanima me o čemu ovisi porezna stopa kod obrta 15%, 25%, 35%, 45%.
23.08.2014 | 19:17
Kod obrta je knjigovodstvo malo jednostavnije, ali svejedno ces morat imati nekoga za to. Tesko ces sam to sve pratiti.
23.08.2014 | 19:46
Navkov kaže:

Zanima me o čemu ovisi porezna stopa kod obrta 15%, 25%, 35%, 45%.

Kod obrta plaćaš porez na dohodak, a kod poduzeća plaćaš porez na dobit. Znači kod obrta na kraju godine podnosiš poreznu prijavu i ovisno o prihodima i rashodima utvrđuješ dohodak, a onda na to plaćaš porez na dohodak po poreznim stopama 12, 25 ili 40%.

infos.hok.hr/faq/c_porezi_i_carine/c1_po...pe_poreza_na_dohodak
23.08.2014 | 19:59
Ako je nekom bitno samo proći što jeftinije kod otvaranja firme, onda treba otvoriti j.d.o.o. za 10 kn.
Ako nema puno prometa, knjige za obrt zaista se može voditi samostalno, koga je volja upustiti se u to. Za firmu, nije baš pametno.
Ako je sve još na klimavim nogama i bez stabilnih prihoda, obrt je bolji izbor jer ne trebaš sam sebi isplaćivati plaću i doprinose svaki mjesec. Zaposleniku, naravno, moraš.
24.08.2014 | 02:58
Ja sam 5-6 godina imao obrt (IT i web usluge) i nikakvih problema nisam imao. Knjigovodstvo radio sam, osim zavrsnih nekih obracuna koje mi radio prijatelj knjigovodja.

To sto se odgovara privatnom imovinom meni nije predstavljalo problem jer nisam imao u planu nista krasti ili nekoga varati

Mislim da je za tvoj biznis plan obrt jako dobro rjesenje, dok ne vidis kako ce sve to ici. Ako krene posao, sta te sprijecava da kasnije otvoris doo ukoliko se ukaze realna potreba.
24.08.2014 | 11:52
Obzirom da si napisao:
"Scenarij: Recimo da imam na App Storeu par........"
onda cu ti ja odgovori ovako:
Za tih par aplikacija ti se ne isplati otvarat nit obrt niti firmu, vec se s nekim tko to ima otvoreno dogovoris da ti on isplati taj neki iznos koji ce ti oni tamo uplatit. I jos jedan podatak koji je jako bitan nisi naveo. Da li si sad zaposlen?
Jer ako jesi, u tom slucaju imas mogucnost otvaranja pausalnog obrt. Dakle da podvucem crtu. Ako imas namjeru zaradit do cca 80000 kn, onda svakako otvori obrt, a ako bude vise love kapalo na racun, onde se prebacis u j.d.o.o. ili d.o.o..

I jos samo ovo za one savjetnike koji ti preporucaju firmu(poduzece), nisu ti naveli da je kod zatvaranja cifra preko 3500 kn. Kao ono, ulaz u disco klub besplatan, ALI izlaz se naplacuje. Zato se slazem s g.drlovricem da je bolja opcija obrt

btw: ako nemas preko nikog naplatit te aplikacije ja vi se pa mozemo dogovorit nacin
24.08.2014 | 12:29
Zast uopce otvarati tako nesto? Do 30.000€ nisi u sustavu PDV-a. Radi kao privatna osoba. Jedino provjeri sto je s nasim porezom.
24.08.2014 | 18:18
Hvala svima na odgovorima. Vidjet ću još, moram dobro istražiti i razmisliti.
24.08.2014 | 20:35
Ne možeš "raditi kao privatna osoba". Odnosno možeš. To se zove obrt.
24.08.2014 | 21:37
Ne razumijem. Zašto bi morao radregulirati s obrtom ili doo ili jdoo ako je promet par tisuća kuna godišnje? Zašto ti, kao privatna osoba ne možeš preko ugovora zaraditi novac?
Mislim da je štos i u odbitku poreza, a ne samo u plačanju. Obrt ili doo ili jdoo imalu pravo egzaktnije odbijati porez, dok bez toga ti se nešto kroz tablice priznaje. Tipa, ako heklaš i štrikaš, onda su putni troškovi na minimumu, ali ti se prizna materjal. Ja to nisam nikad radio, ali sam nešto načuo.
Takav način je OK ako se povremeno radi i nije siguran neki priliv novaca.

U konkretnom slučaju, mora s Apple-om postojati nekakav dogovor )makar elektronički) temeljem kojeg se isplačuje novac periodički za prodane programe. Taj novac sjeda na neki račun i dalje se valjda zna što s njime.
Mada mislim kako je to u USA drugačije regulirano preko nekog kao OIB-a i onda se svi prihodi evidentiraju i na njih se obračunava porez.
24.08.2014 | 21:50
Mislim da čak nije stvar Applea, nego naše porezne uprave. Način na koji ti Apple uplaćuje novac kod nas je moguć samo na račun pravne osobe.
Fizička osoba može na nekoliko načina ostvarivati zaradu od povremenog nesamostalnog rada. Ugovor o autorskom djelu je jedan od takvih načina. Ali to se radi na drugačiji način.
  • num
  • Korisnik
  • 3
27.08.2014 | 13:27
smayoo kaže:
Mislim da čak nije stvar Applea, nego naše porezne uprave. Način na koji ti Apple uplaćuje novac kod nas je moguć samo na račun pravne osobe.

Apple uplaćuje i pravnim i fizičkim osobama u RH. Njih samo zanima kome uplaćuje (informacije o osobi, odnosno tvrtki), te broj računa na koji treba uplatiti.

smayoo kaže:
Fizička osoba može na nekoliko načina ostvarivati zaradu od povremenog nesamostalnog rada. Ugovor o autorskom djelu je jedan od takvih načina. Ali to se radi na drugačiji način.

Apple uplate na račun fizičke osobe se obračunavaju kao prihod iz inozemstva. Vrijedi sve isto kao da ti netko plaća honorar na tvoj račun samo sa jednom razlikom da porez ne plaća uplatitelj (Apple) već fizička osoba kojoj se uplaćuje.
Poreznoj je dovoljan nekakav dokument isplatitelja koji potvrđuje o kakvom se dohotku radi.

Ako je taj dohodak "stalan" onda bi imalo smisla otvoriti obrt kako bi se mogao odbiti porez za troškove poslovanja.
27.08.2014 | 15:20
Hvala na ispravku! To je onda neka novost u zadnjih nekoliko godina jer ja svojedobno nisam ni na koji način mogao primiti inozemni honorar na svoj žiro ili devizni račun. Neka, ipak se nešto mijenja nabolje!
  • num
  • Korisnik
  • 3
27.08.2014 | 15:30
Što je najbolje, uplata ne mora biti u devizama, može i u kunama.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 28 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, Gjuroo, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (398)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO