02.10.2014 | 08:50
Bio sam na tapatalku pa nisam htio pisati romane. Evo sad malo opširnije.
cloud06 kaže:
Pozdrav svima!
Trebao bih napraviti bazu podataka, pa bih zapravo trebao neku procijenu je li to nešto što može napraviti apsolutni početnik, ili je složeno...
Filemaker je napravljen za apsolutne početnike. Dakle - može.
Ono što me buni - tablica unutar tablice - to je taj sadržaj unutar tablice diska.
Nema frke. Ako trebaš, možeš imati i tablicu unutar tablice, unutar tablice, unutar tablice.
Unutar tablice.
Naravno, sadržajno, ali ne vizualno (takva bi forma bila prekompleksna u smislu preglednosti). Generalno, forma tablice unutar tablice je izvediva, ali u Filemakeru - ne bez dosta vratolomija. U svakom slučaju - ne na početničkoj razini.
Ili bi svaki disk morao imati svoju tablicu sadržaja?
Ne, nikako. Jedna tablica sadržaja, s relacijskim ključem koji kaže koja stavka sadržaja je na kojem disku.
U vizualnom smislu, imaš formu koja prikazuje jedan zapis o disku u jednom času (listaš ih lijevo-desno, ali vidiš samo jedan disk odjednom) i onda taj zapis sadrži i portal (tablicu) sa sadržajem tog diska.
Kako bi to pretraživao?
FIlemaker je vrlo ležeran po tom pitanju. JEdnostavno uđeš u find mode i u polja po želji upišeš što tražiš.
Kaos mi je u glavi.
Hvala ti što si to podijelio s nama.
Preporučam da to riješiš dobrom domaćom šljivom. Ona uvijek sve poravna.
Stavljam kao i skicu neku kako ja to vidim...
Tvoja je skica dosta blizu onog što se zove relacijska shema. U filemakeru je kreiraš pod relationships.
Svi ovi modeli, kategorije i projekti bi se trebali moći proširiti (dodavati novi)... Diskovi recimo da se uvijek mogu povećavati, tj dodavati novi.
Naravno. To je tako i uobičajeno.
Kreni, poigraj se, pa kad negdje zapneš, javi se s konkretnim pitanjima.