18.03.2017 | 11:01
S obzirom da je Apple radi awesome iOS app doslovce unistio iWork paket koji je godinama radio na Macu, nekako po logici sam instalirao MS Office 2016, naivno misleci da je to industrijski standard koji radi.
Nadogradjen je na latest and gratest. U biti, MS idioti ga svaki drugi dan nesto updejtaju, a on ostaje isti.
Imam i iOS apps iz iste kuce i OneDrive cloud service. I to bi sad kao trebalo sve raditi. Al ne radi
Malo radi, cesce ne, a skoro uvijek je nepredvidivo i iritirajuce.
Kreiram dokument u Word na Mac i snimim na ga na OneDrive. Otvorim taj doc na iPad ili iPhone i editiram, on mene tretira kao tri autora (koji se identicno zovu), i svacije izmjene vidim oznacene. Nekada te oznake uspijem pogasiti, nekada ne.
Nekada su napravljene izmjene u tekstu i dokumentu vidljive na drugim uredjajima. Ali rijetko. Npr, ako ugasim app na iPad, pa ponovno pokrenem Word na Mac i ucitam taj doc sa OneDrive.
Nekada moram rucno refresh and save. Nekada radi Autosave na iPad, a cesce ne, jer ne znam sta je trigger da bi se pokrenuo. Uglavnom koma :/
U principu meni treba jako jednostavna stvar, pa molim iskusnije za savjet.
Ucim njemacki, i imam tekstualni dokument kojeg kreiram na laptopu, snimljen u Cloud, kada odem vani sa iPadom i na casovima nastavim editirati taj dokument (dodavati rijeci u tabelu, i recenice), zelim da kada opet sjednem za laptop, da me te izmjene cekaju. Jel to previse za ocekivati?
Sta da koristim za to? Da instaliram ponovno Pages? Ili Google Docs? Ima li neki opensource office da odradi to sto meni treba?