Snow Leopard i kernel panic
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Snow Leopard i kernel panic

13.06.2017 | 22:51
Zdravo, drugovi!
Imam jedno pitanje... (iMac mid-2011)

Naime, kako mi je riknuo SSD, ostao sam bez tog diska i svih podataka na njemu zajedno s OSom - Snow Leopardom.
Ugradilo meni novi SSD i, rek'o, sad ću ja bez problema na njega vratiti Snow Leoparda (u daljnjem tekstu "SL").
Međutim, stvari nisu išle tako glatko kako sam si zamislio...

Prva kriva pretpostavka je bila da na USBu imam bootabilni SL od prije. Jok, more, imao sam Mavericka. Oke... Najmanji problem je napraviti novi bootabilni USB s SL-om. Bogme, nije uopće lako.

Stvar je ovakva... Kao prvo, izvadio sam optičku jednicicu i umjesto nje sam stavio SSD. Što će reći da ne mogu čitati DVDove. Nisam, doduše, to mogao ni prije jer mi je optička jedinica na iMacu vrlo brzo riknula.
U iMacu imam HD na kojem mi je sad Sierra, a u kutiji imam DVD s SL-om kojeg ne mogu pokrenuti. Ok, nema frke, imam neki *.dmg sa SL-om, njega ću mountati i pokrenuti instalaciju. E, oću vraga. Preko installera stoji prekriženi krug. I tako je počela zezancija s instaliranjem SL-a... Pokušavao sam rušiti sustav na neki niži jer sam pretpostavio da Sierra više ne podržava instalaciju SL-a, ali ni to nije polučilo rezultate. Onda sam na neku foru ("ne sjećam se više kako" by Luka Modrić) uspio dobiti da mi pri podizanju sustava ponudi opciju SL-a, ali je to završavalo kernel panicom.

I tako sam se ja mučio i mučio dok nisam odlučio probati dići sustav s Time Machinea. Nisam to prije učinio jer sam htio instalirati čisti sustav, a i drug u servisu je napomenuo kako možda neću moći iskoristiti Time Machine ako već nemam instaliran SL.
Dizanje s Time Machinea je prošlo besprijekorno. Cijeli backup sam prebacio na novi SSD i stvar uredno radi. Sve je isto ko i lani, hej! A i lipanj je...

Nu... Kako sam shvatio da nemam bootabilni USB sa SL-om niti išta drugo, sad sam se odlučio osigurati, just in case...
Danas sam s *.dmg-a odlučio instalirati SL na vanjski HD. Međutoa, stvar ne ide. Krene instalacija i sve, ali kad se komp krene restartati kako bi obavio što treba, opet se pojavi zloglasni kernel panic. Dakle, instalacija SL-a preko neko *.dmg- skinutog s (khm...) nelegalnog interneta ne daje plodove.

Jedino što još nisam probao je da spojim vanjski DVD čitač i pokrenem instalaciju s DVD-a kojeg sam dobio s kompom. Sad nisam u mogućnosti, ali probat ću i to.
Svejedno mi nije jasno zašto se baš događa kernel panic pri pokušaju instalacije SL-a. Mislim, to je sustav koji mi je došao s kompom. Odnosno, komp je došao s njime.

Ima l' ko kakve spoznaje o tome? Zašto ne mogu instalirati SL na komp koji je stvoren za SL?

P.S.-Znam da bi Riba postavio ovo pitanje u par riječi, u jednoj rečenici, al ja sam valjda skriboman il, ned'o Bog, neka još gora dijagnoza.
13.06.2017 | 23:21

Padaju mi na pamet tri mogućnosti:

1. dmg kojeg si skinuo je oštećen

2. imaš još neki hardverski kvar kojeg nisi svjestan jer ti inače u radu taj komad hardvera ne treba (ethernet port? firewire?...) koji u postupku instalacije okine KP

3. nešto u kompu je zamijenjeno nekim komadom hardvera za kojeg SL nema primjeren kext (driver) To vjerojatno nije SSD jer ti onda ne bi radio SL s njega ni ranije. Osim ako na tu raniju instalaciju nisi imao ubačen neki kext kojeg nema u originalnom SL installeru.

Ja sam si svojedobno prebacio SL DVD na USB stick (također da bi prevenirao problem s neradećom optikom) i s njega tri Maca provjereno uredno bootaju i instaliraju OS. S obzirom da ti nije hitno (stroj ti radi), predlažem ti da se strpiš dok idući put ne naiđem do ZG pa onda dođem do tebe s tim stickom i vidimo što se događa.

Ili spakiraj svog iMaca i dovezi se k nama u Rijeku na koji dan, na druženje, zajebanciju, kupanje...
14.06.2017 | 07:47
Imam ti i ja ISO image od SL instalacije u digitalnoj verziji ako ti zatreba da se ne zezaš sa DVDom i slično.
14.06.2017 | 15:11
smayoo kaže:
Ili spakiraj svog iMaca i dovezi se k nama u Rijeku na koji dan, na druženje, zajebanciju, kupanje...

E, to sam htio čuti. U biti nemam nikakav problem samo sam htio isprovocirati poziv na more

U biti mi se čini da je najvjerojatnije nešto pod brojem 3.
Na netu sam našao dovoljno sličnih slučajeva s kernel panicom i bootanjem SL-a, ali nisam našao ništa što bi baš rasvjetlilo slučaj.
Dosta ljudi inzistira da se SL mora dizati BAŠ s onog DVD-a koji je došao s kompjuterom. Probat ću i to u dogledno vrijeme kad budem imao vanjski DVD čitač pri ruci, pa javim kako je prošlo.

Svakako hvala na ponuđenoj pomoći, imat ću vas na umu.
14.06.2017 | 16:47
Ne mora se dizati BAŠ s tog DVD-a, nego s nekog koji je došao s takvim istim strojem, ili s retail DVD-a, ili, s USB-a koji je prebačen s takvog DVD-a
14.06.2017 | 18:46
smayoo kaže:
Ne mora se dizati BAŠ s tog DVD-a, nego s nekog koji je došao s takvim istim strojem, ili s retail DVD-a, ili, s USB-a koji je prebačen s takvog DVD-a

Ma da, da... Nisam se precizno izrazio. Htio sam reći "baš ta verzija OS-a".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 32 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO