Dual boot win + iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dual boot win + iMac

09.08.2017 | 16:39
Bok, dual boot je sve do nedavno radio fino, alt-om sam se swtichala sa jednog na drugi, međutim sad mi neće loadati windowse.
Ako držim Alt ne nudi mi više dvije particije, a ako ga pustim naravno diže iOS.

Imate ideju odakle da krenem da to fixam?

Hvala
Tea
09.08.2017 | 17:25
Dize iOS???
Kako si iOS uopce instalirao na iMAC?
Ja ga imam na tabletu i telefonu, a ne znam ga instalirati na komp.
09.08.2017 | 17:27
Što vidiš ako odeš u "System Preferences > Startup Disk"?
11.08.2017 | 00:10
Čekaj, kada si u macOS-u, vidiš li na Desktopu (ili u lijevom Finder baru ako ti je isključeno da prikazuje diskove na radnom stolu) sam BOOTCAMP disk? Ako ga nema, onda je pobrisan. Ako ga ima, onda će se pojaviti kod pokretanja.

BTW zašto ti treba baš Bootcamp? Neki napredni 3D program? Igre?
14.08.2017 | 17:29
dpasaric kaže:
Čekaj, kada si u macOS-u, vidiš li na Desktopu (ili u lijevom Finder baru ako ti je isključeno da prikazuje diskove na radnom stolu) sam BOOTCAMP disk? Ako ga nema, onda je pobrisan. Ako ga ima, onda će se pojaviti kod pokretanja.

BTW zašto ti treba baš Bootcamp? Neki napredni 3D program? Igre?

a iskreno, kupila sam rabljeni komp i tako je bilo instalirano. Moram priznati da me to živcira i da je fkt došlo vrijeme da napravim nešto sa tim kompom i personaliziram ga.

a i malo me strah igrati se s time jer mi se čini beskrajno komplicirano napraviti dual boot na iMacu.
14.08.2017 | 18:07
Vratimo se na to pitanje - što to radiš na winowsima da ti je nužan dual boot? Jesi li sigurna da ti virtualka ne bi bila dovoljno dobra? Odnosno - da ti windowsi uopće trebaju (možda se to što radiš pod windowsima može napraviti i na Mac OSu native, samo nisi toga svjesna)?
15.08.2017 | 13:29
smayoo kaže:
Vratimo se na to pitanje - što to radiš na winowsima da ti je nužan dual boot? Jesi li sigurna da ti virtualka ne bi bila dovoljno dobra? Odnosno - da ti windowsi uopće trebaju (možda se to što radiš pod windowsima može napraviti i na Mac OSu native, samo nisi toga svjesna)?

Ne radim nista posebno, osim sto se spajam na racunalo na poslu i koristim office.
Nikakve igre niti napredni programi.
Ne, nisam svjesna drugog nacina osim ovog kojeg sad imam
15.08.2017 | 13:42
Pa imaš Office za Mac koji ti je kompatibilan sa Officeom za Windowse (Microsoftov je, jeli). Isto tako, imaš i Pages, koji ti dolazi sa macOS-om pa ti je Office možda i nepotreban, osim ako ga baš ne preferiraš iz nekog tebi znanog razloga. Uglavnom, skini OS Sierru na App Storeu, zaustavi instalaciju, uzmi USB stick od minimalno 8 GB, i ukucaj na Google "how to install macOS Sierra (ili koji već hoćeš OS, ako želiš neki raniji) via USB?" i "how to install macOS from USB" da ti objasni načine kako ćeš taj instalacijski paket prebaciti na USB i pregaziti postojeće particije i napraviti clean install. Naravno, prije toga sačuvaj bitne podatke negdje drugdje pa ćeš ih kasnije vratiti natrag.
15.08.2017 | 13:57
Što ti znači "spajam se na računalo na poslu"?
15.08.2017 | 15:47
Tea, da bi dobila kvalitetnu pomoć, a to ovdje sigurno možeš dobiti, moraš biti barem toliko strpljiva da sasvim jasno i strpljivo objasniš kako koristiš računalo, koje zadatke na njemu moraš obavljati i kako si povezana s računalom na poslu. Bez toga sve ovo nema smisla i moguće je da sve što sada radiš činiš na poptuno kriv, zaobilazan i nepotrebno kompliciran način.

Macovi su toliko jednostavni da ih lako mogu koristiti i ne-informatičari, tako da sigurno oko toga neće biti problema, ali po do sada opisanom velika je vjerojatnost da se penješ po litici s užadi, a mogla si na vrh žičarom.
15.08.2017 | 16:12
Upravo tako, mekovi su za domaćice...upališ i nerazmišljaš o sistemu, jer se on sam za sebe brine. Tko voli komplicirano uzme si windowse, a tko se želi nazivati guruom zeme linux
15.08.2017 | 16:40
Ma vraga. To je tako bilo prije 20 godina. Danas je - tko voli komplicirano, uzme Linux, a tko se želi zvati guruom, tjera neznalice da koriste windowse.
15.08.2017 | 16:42
Mozda je Office 365 koji je isto podrzan i na OSX-u.
17.08.2017 | 12:19
dpasaric kaže:
Tea, da bi dobila kvalitetnu pomoć, a to ovdje sigurno možeš dobiti, moraš biti barem toliko strpljiva da sasvim jasno i strpljivo objasniš kako koristiš računalo, koje zadatke na njemu moraš obavljati i kako si povezana s računalom na poslu. Bez toga sve ovo nema smisla i moguće je da sve što sada radiš činiš na poptuno kriv, zaobilazan i nepotrebno kompliciran način.

Macovi su toliko jednostavni da ih lako mogu koristiti i ne-informatičari, tako da sigurno oko toga neće biti problema, ali po do sada opisanom velika je vjerojatnost da se penješ po litici s užadi, a mogla si na vrh žičarom.

dakle, računalo koristim najviše za rad od doma, spajamo se na mrežu na poslu preko VPN-a direktno na naša poslovna računala.
Koristimo cisco anyconnect.

ostali zadaci su manje - više rad sa office alatima.

računalo gotovo i ne gasim, navikla sam podići windowse i raditi u njima, doslovno iz navike. Sad su se stvari zakomplicirale i moram to riješiti.
17.08.2017 | 13:27
smayoo kaže:
Ma vraga. To je tako bilo prije 20 godina. Danas je - tko voli komplicirano, uzme Linux, a tko se želi zvati guruom, tjera neznalice da koriste windowse.

To je razmišljanje ne-linux korisnika koji ga je probao prije 10-15 godina (1991. godine je napravljen kernel, 1995. počeci GUI-a za Linux, tako da prije 20 godina je tri i pol čovijeka u HR čulo za Linux, a ne ga koristilo) ... danas uzmeš LinuxMint i nakon 15-20 minuta koliko traje instalacija i postinstall upgradea (kojeg napraviš kroz GUI) koristiš OS kako bi koristio i svaki drugi bez da ikad moraš posegnuti za terminalom.
Oni koji pak žele znati od čega im se sastoji OS i što koji dio radi si sami slože OS kroz instalaciju Archa (ili malo extremniji korisnici uzmu Gentoo) i opet koriste Linux kao i svaki drugi OS.

O Windows korisnicima nemam što reći jer još nisam dokučio stanje uma nekoga tko svojevoljno koristi Windows10.
17.08.2017 | 13:50
Zašto ne koristiš Cisco AnyConnect iz Maca? Koliko vidim klijent postoji i Cisco za njega daje podršku.

Ako ćeš raditi lokalno nešto na Macu, sve Office alate imaš na rasploaganju. Na tvojem mjestu potpuno bih izbjegao Windows okolinu.
17.08.2017 | 13:55
thea kaže:

dakle, računalo koristim najviše za rad od doma, spajamo se na mrežu na poslu preko VPN-a direktno na naša poslovna računala.
Koristimo cisco anyconnect.

ostali zadaci su manje - više rad sa office alatima.

računalo gotovo i ne gasim, navikla sam podići windowse i raditi u njima, doslovno iz navike. Sad su se stvari zakomplicirale i moram to riješiti.

Dakle da li se ti nakon spajanja preko VPNa spajaš dalje na neko računalo (ovo što si rekla 'na naša poslovna računala') ili se samo sa svog kućnog računala spojiš preko VPNa u firmu i onda trošiš alate i resurse tog kućnog računla (aplikacije itd...)?

Jer ako se spajaš preko vpna da bi ušla u firmu i onda nakon toga podižeš neko virtualno računalo unutar firme (kao VDI iliu nešto slično) onda sve potrebne alate možeš imati na tom udaljenom računalu, a ne ovom kućnom. Pretpostavljma pošto je title teme dual boot i spominju ti se win da ovo nije slučaj, već da ti treba doslovno win okružje na tvojoj (kućnoj) strani vjerujem da će ti virtualana okolina biti više nego dovoljna.

Dakle moj prijedlog je da na imacu instaliraš recimo VirtualBox aplikaciju i preko nje složiš si Win (7,8,10 ili koju god) stroj. Taj stroj ćeš moći paralelno krostiti sa macOS-om. Unutar tog win stroja instaliraj sav potreban software (Office, Cisco Anyconnect i slično) i sa njega iniciraj spajanje u firmu.

Na ovaj način imati ćeš sandboxan OS od svog Mac-a, i sve 'poslovno' će biti unutar te virtualne mašine. Puno čišća situacija nego da ideš na dual boot putem bilo koje solucije (ako baš moraš raditi na win OSu).

Ovdje samo ostaje pitanje koliko RAMa ima taj Mac. Ako ti ima recimo 4-6GB onda ćeš moći sasvim ugodno koristit win sa nekoliko aplikacija (pogovoto ako je to Office kategorija).

Druga solucija je upravo ovo što je Davor rekao, cisco nativni mac klijent i office alati na Macu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 23 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO