19.09.2017 | 14:33
Ne znam da li se ikome dogodila slična stvar. Imam karticu upisanu na Apple accountu, ali na toj se kartici uvijek nalazi točno onoliko novaca koliko planiram taj mjesec potrošiti na njihov software. Najčeće je 15 kn, jer je 8 kn mjesečno 50 GB iCloud prostora.
Uglavnom, nedavno sam primio mail šatro od Applea na račun od 30$ za neki nepostojeći program, uopće mu nisam zapamtio ime. Prvo što mi je smrdilo je, imam "two factor" autentifikaciju - znači male su šanse da bi mi netko treći ušao u account i napravio taj trošak. Druga "red flag" su bile slike sa logom Apple-a, odnosno nedostatak istih. Bili su samo kvadrati na mjestima gdje se na računima nalaze Appleove slike s logom, i u njima je bio upitnik.
Ali glup i radoznao kakav jesam, umjesto da ga odmah bacim u smeće - kliknuo sam na link i otvorio je Safari, krenuo otvarati neku stranicu da bi ista odmah pocrvenila.
Poruka na stranici je bila nešto tipa "your computer is infected with malicious virus, install MacKeeper to clean it". Odmah sam krenuo na crveni x gore desno da je zatvorim, i nakon što sam to kliknuo izbacilo je prozor "I want to stay" i "Leave page".
I ne možeš stranicu ugasiti normalno, već klikom na leave page.
Sada, kada sam opisao situaciju - red je da vam kažem kako nemam problema sa radom računala. Ali još ranije sam skinuo Sierru, backupirao sve bitno na Time Capsule (još jednom, hvala Smayoo!) - i zapravo čekam High Sierru da je skinem i napravim clean install.
Pitanje koje imam za znalce jest što mislite jesam li si zarazio računalo s nečim ili nisam.
Desilo se sve kako sam opisao. Nikakve lozinke nije pitalo, da odmah to kažem.
I drugo pitanje, da li se ikome od Vas desilo išta takvo?