Izdavanje e-računa na Macu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izdavanje e-računa na Macu

• Daddo
  • Posjetitelj
30.08.2019 | 09:37
smayoo kaže:
Moram najprije cijeli račun kreirati i inicirati slanje prije nego dobijem opciju dodavanja privitaka pa ne mogu to sad provjeriti, ali za koji dan ću slati još računa pa onda provjerim. Ovako napamet, rekao bih da samo jedan, ali možda može biti ZIP

Privitaka se može poslati više, vidio sam i .DOC i .PDF formate u prilozima, no u pravilu većina šalje PDF, to obično budu otpremnice i/ili "starinski" oblici računa koji bi poslali poštom.
30.08.2019 | 10:25
Nisu starinski. Situacije kod radiva i salje budu takve kakve jesu. Ine idu u privitak.
Proci ce vremena dok se sve ne bude digitalno potpisivalo.
30.08.2019 | 11:03
Ne mora nijedan naručitelj čekati da zakon propiše obavezu digitalnog potpisivanja. Trenutni zakon kaže da se MOŽE digitalno potpisivati i da su takvi dokumenti pravno jednakovrijedni.
30.08.2019 | 11:20
Tocno, sudionoka u gradjenju je puno i svo bi trebali digitalno potpisivati.
Vjerojatnost da su takvi na okipu je mala.
U tom smislu misli kako ce proci vremena dok to ne bude stvarno zazivjelo.
Ponude se vec neko vrijeme potpisuju digitalno.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.08.2019 | 11:34
smayoo kaže:
Ne mora nijedan naručitelj čekati da zakon propiše obavezu digitalnog potpisivanja. Trenutni zakon kaže da se MOŽE digitalno potpisivati i da su takvi dokumenti pravno jednakovrijedni.

Naravno da ne mora. Ali ti kao Izvršitelj sve i da možeš normalno i na bilo kojoj platformi potpisati svoj izdani eRačun (a ne možeš, jer rješenje za potpis radi ili u oblaku putem FINE ili samo na Win), ono što iz tvoje "blagajne" izađe ima jedan broj koji poštuje sljednost i sve što mora (broj blagajne, broj poslovne jedinice...). U sustavu eRačuna za istu uslugu/robu taj račun dobiva - drugi broj.

Recimo mi imamo situaciju da nam Izvršitelj na lokaciji (d)ostavi dokument na kojem piše Otpremnica-račun i koji ima sve elemente "starinskog" računa. Da nismo obveznik javne nabave, ta otpremnica-račun ide u obradu knjigovodstvu i računovodstvu i sve 5. Ali.... kako smo u obvezi primanja računa isključivo E... onda jbg....

Izvršitelj i dalje ostavi na lokaciji tu otpremnicu-račun (i ona je kod njega generirana u sustavu, odrađena je fiskalizacija) a eračun šalje kroz sustav preko onog kog je izabrao za tu uslugu. eRačun ima referencu na tu otpremnicu-račun ali ima novi i sasvim drugačiji broj, drugi JIR i ZKI.

I sve je to u teoriji super. U praksi imaš preko nekoliko lokacija na kojima se izvršava usluga ili se dostavlja roba a podatak o lokaciji isporuke nije obavezan podatak u eRačunu, pa onda svaki račun moraš otvarat da bi našao koji je "tvoj" po otpremnici koja ti je ostavljena.

No ok, svo zlo bilo u tome... doći će još 100-200-300 ili 500 ljudi koji će raditi samo to....
30.08.2019 | 19:03
e-potpis moze i ne mora biti integrirani u sustav poslovnog subjekta.
e-potpis moze i naknadno biti ljepljen na skenirani dokument i ovisi o tome kako je sustav gradjen.
Najseljackije je skenirati dokument u PDF i zaljepiti potpis.
Drugo je generirani dokument u PDF-u na koji se ljepi digitalni potpis.
20.11.2019 | 21:18
Letimično sam čitao pa možda previđam da u osve stvari već rečene.

Računovodstveni uredi moraju imati certifikat. Što znači da tehnički oni mogu izdavati račune za vas. U praksi naša je računovotkinja to odbila jer "će je onda klijenti nazivati u pol noći da im šalje račune kada budu hitno" .

No naravno s vremenom će morati pristati na ovo.

U međuvremenu, ako samo povremeno poslujete sa državnim institucijama, postoji usluga u fini gdje oni šalju e-račune za vas. Prvi put se mora dati punomoć i nakon toga je po računu nekih 30ak kuna.

Meni je privremeno to nekako najjednostavnije. Dok se sve ne uhoda i dok ne postane standard za sve a ne samo institucije, dok poslova za institucija imam desetak godišnje, odem fino u finu i dam im račun, oni ga prepišu u sustav ... i to je to.
20.11.2019 | 22:35
A koliko košta ta Fina-ina usluga po izdanom računu?
21.11.2019 | 01:33
smayoo kaže:

pa napisao sam gore
21.11.2019 | 03:41
Ma uzmite besplatno ovdje kod starog TVRi BBS-era Bixija:

eposlovanje.hr

Trošak je 0 kuna do 31.12.2019., a danas smo pričali i kaže da planira tako i nakon nove godine, tj. servis će se financirati od dodatnih usluga kada se nakupi korisnika.
21.11.2019 | 04:42
ecvis17 kaže:
smayoo kaže:

pa napisao sam gore

Jesi, ispričavam se.
Mislim da je to preskupo u svakom slučaju, osim da STVARNO ne izdaješ više od jednog računa mjesečno.

Mi plaćamo 55 kn mjesečno za do 10 računa mjesečno, i to nam je dovoljno za kompletno poslovanje. Sve račune izdajemo elektronički, nema prtljanja, usput imam uvijek dostupnu urednu evidenciju kad je tko preuzeo račun itd.
21.11.2019 | 04:43
dpasaric kaže:
Ma uzmite besplatno ovdje kod starog TVRi BBS-era Bixija:

eposlovanje.hr

Trošak je 0 kuna do 31.12.2019., a danas smo pričali i kaže da planira tako i nakon nove godine, tj. servis će se financirati od dodatnih usluga kada se nakupi korisnika.

Hvala na info, bacit ću pogled!
21.11.2019 | 17:06
Ima jedna ”caka” kod eposlovanje.hr
Korisnički račun se aktivira tek nakon sklapanja ugovora (na papir pa šalji poštom) na kojem piše da su usluge besplatne do kraja godine, a od 01.01.2020. po standardnom cjeniku kojeg nema NIGDJE - na webu i ugovoru.
21.11.2019 | 23:12
erik kaže:
Korisnički račun se aktivira tek nakon sklapanja ugovora (na papir pa šalji poštom) na kojem piše da su usluge besplatne do kraja godine, a od 01.01.2020. po standardnom cjeniku kojeg nema NIGDJE - na webu i ugovoru.

Ma to sam prvo pitao Bixija jer sam pročitao ugovor. Rekao je da ne brinem i da će u novoj godini sve ostati isto, a kada se jednom nešto počne naplaćivati svatko može istog trena prekinuti ugovor bez ikakve skrivene naknade. Kaže da mu je namjerna održati osnovne stvari zauvijek besplatne, a tek neke napredne funkcionalnosti ili firme s velikim brojem računa bi nešto plaćale. Kaže i da su postojeće usluge od konkurencije s 40 kn + PDV mjesečno za 10 računa "bezobrazno skupe". Ja sam ugovor potpisao i isprobat ću kako radi sustav - prije svega zato jer nisam zadovoljan kako radi Moj e-račun.
22.11.2019 | 12:07
Odlično, mislim danas do Fina-e skočit da se uvjerim kako se ne isplati radit certifikate za mali broj e-Računa za državu
05.12.2019 | 21:04
Saga continues:

Moj e-račun dobio zabranu rada

www.bug.hr/propisi/moj-e-racun-dobio-zabranu-rada-12714
06.12.2019 | 00:29
Ideš??
Čudno mi je da samo Bug piše o tome? A taj screenshot maila? Kako su uopće došli u posjed toga?
06.12.2019 | 02:16
Da, istina je da im je servis bio grozan, ali nisam mislio da je situacija toliko loša da će ih zabraniti. Baš me zanima što će biti dalje, dobro da sam napravio backup račun kod Bixija, samo što je njegov sustav još u razvoju, pa fale neke važne stvari kao PDF preview, ali dobro, za prvu ruku će poslužiti, a i on je obećao da će stalno raditi na usavršavanju sustava.
06.12.2019 | 13:00
www.bug.hr/propisi/elektronicki-racuni-d...u-zabranu-rada-12725

Odmah mi se učinilo sumnjivim, tim više što je Bug bio jedini izvor te vijesti. Jer meni Bug nije nikad baš bio oličenje vjerodostojnosti...
06.12.2019 | 15:54
Za svaki slučaj, nazvao sam ih sada i kažu da normalno rade!
06.12.2019 | 17:52
Vijest iznad svega, pa makar i istinita...
06.12.2019 | 23:53
Niš nije imalo smisla u vezi te prve vijesti kao puno toga vezano uz e račun. Ako 90% prometa ide preko njih onda bi njihova zabrana paralizirala rad pola države. Malo su se zaletili u Bugu.

Usput, jučer sam bio na operaciji mrene i jedino o čemu sam razmišljao nakon te vijesti je film Airplane tj. Ima li pilota u avionu?
21.12.2019 | 12:41
dpasaric kaže:
erik kaže:

Ma to sam prvo pitao Bixija jer sam pročitao ugovor. Rekao je da ne brinem i da će u novoj godini sve ostati isto, a kada se jednom nešto počne naplaćivati svatko može istog trena prekinuti ugovor bez ikakve skrivene naknade. Kaže da mu je namjerna održati osnovne stvari zauvijek besplatne, a tek neke napredne funkcionalnosti ili firme s velikim brojem računa bi nešto plaćale. Kaže i da su postojeće usluge od konkurencije s 40 kn + PDV mjesečno za 10 računa "bezobrazno skupe". Ja sam ugovor potpisao i isprobat ću kako radi sustav - prije svega zato jer nisam zadovoljan kako radi Moj e-račun.

Evo samo kratki info. Jučer sam s Bixijem ekspresno aktivirao korisnički račun i odradio preko njega prvi e-račun. Sve glatko i bez ikakvih problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 50 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, IgorD, JOHN, MacSlavko, Riba, Anonimci (498)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO